Star Realms - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Star Realms - pytania i wątpliwości
Chciałbym doprecyzować kwestie, by upewnić się, że dobrze gramy:
- efekt podstawowy wchodzi natychmiast po zagraniu karty, a frakcyjny (Ally) jeśli jest wyłożona co najmniej druga karta tej samej frakcji (baza / statek - obojętne). Czy można dowolnie ustalić kolejność realizacji efektów? Czy wpierw podstawowe, potem frakcyjne, a na samym końcu ewentualnie scrapy?
- czy można mieć dwie takie same bazy?
- kto wybiera w które bazy, w szczególności outposty, wchodzą obrażenia? Atakujący, nie?
- efekt podstawowy wchodzi natychmiast po zagraniu karty, a frakcyjny (Ally) jeśli jest wyłożona co najmniej druga karta tej samej frakcji (baza / statek - obojętne). Czy można dowolnie ustalić kolejność realizacji efektów? Czy wpierw podstawowe, potem frakcyjne, a na samym końcu ewentualnie scrapy?
- kto wybiera w które bazy, w szczególności outposty, wchodzą obrażenia? Atakujący, nie?
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 5 times
Re: Star Realms
1. Efekty podstawowe aktywują się od razu po zagraniu karty. Efekty ally/scrap można wykorzystać w głównej fazie, w wybranym przez siebie momencie. (oczywiście dopiero po rozstrzygnięciu efektu podstawowego, który wchodzi natychmiast po zagraniu karty). Samemu można wybrać kolejność działania efektów karty ally/scrap.Quetzalcoatl pisze:Chciałbym doprecyzować kwestie, by upewnić się, że dobrze gramy:
2. Tak
3. Atakujący wybiera, którą bazę chce zaatakować, mając na uwadze, że najpierw trzeba rozwalić outposty.
-
Dzięki, pojawily się nowe wątpliwości:
- czy zescrapowane "Explorery" (te z dwoma pieniędzmi na osobnym stosie) wylatują całkiem poza grę, czy wracają na stos i można je ponownie kupić?
- jak wyrzuca się kartę, jeśli przeciwnik ma zdiscardować? Losowo czy przeciwnik wybiera?
- czy zescrapowane "Explorery" (te z dwoma pieniędzmi na osobnym stosie) wylatują całkiem poza grę, czy wracają na stos i można je ponownie kupić?
- jak wyrzuca się kartę, jeśli przeciwnik ma zdiscardować? Losowo czy przeciwnik wybiera?
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 5 times
1. Z angielskiej instrukcji: "If an Explorer would be placed in the Scrap Heap for any reason, instead place it face-up in the Explorer pile."
Czyli explorery po zescrapowaniu wracają na stos.
2. Jeśli jakaś zdolność zmusza gracza do zdiscardowania karty, to gracz ten wybiera, którą kartę zdiscardować.
2. Jeśli jakaś zdolność zmusza gracza do zdiscardowania karty, to gracz ten wybiera, którą kartę zdiscardować.
-
Dzięki. Z Explorami tak gram, ale już zapomniałem, że było tak w instrukcji, a ostatnio się zastanawiałem czy dobrze robimy.Eltonos pisze:1. Z angielskiej instrukcji: "If an Explorer would be placed in the Scrap Heap for any reason, instead place it face-up in the Explorer pile."
Ale z discardem to jestem w szoku! Grałem, że się losowo wywalało, a to potrafiło zaboleć. Teraz imperialni "discarderzy" już nie są tacy straszni

Widzę, że jesteś obcykany z grą. Możesz polecić któryś z dodatkow? Grałeś z nimi? Dostępne są:
- Fleets & Fortresses
- Bases & Battleships
- Events
- Heroes
- Harth
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
Czy jeśli scrap-uję kartę z ręki, przy użyciu zdolnści z innej karty którą obecnie zagrałem, to czy mogę użyć zdolności tej karty zanim ją wyrzucę?
Na przykład:
Zagrywam 'missile bot' i scrap-uje 'scouta' którego mam na ręce. Czy zanim to zrpboę otrzymam 1 Golda za zagranie 'scouta'?
Na przykład:
Zagrywam 'missile bot' i scrap-uje 'scouta' którego mam na ręce. Czy zanim to zrpboę otrzymam 1 Golda za zagranie 'scouta'?
Jak wyrzucasz kartę z ręki nie rozpatrujesz jej zdolności.Harth pisze:Czy jeśli scrap-uję kartę z ręki, przy użyciu zdolnści z innej karty którą obecnie zagrałem, to czy mogę użyć zdolności tej karty zanim ją wyrzucę?
Na przykład:
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Dice Tower ma świetną recenzję zestawów 'Crisis': https://www.youtube.com/watch?v=W_IHxhi4PngQuetzalcoatl pisze: Widzę, że jesteś obcykany z grą. Możesz polecić któryś z dodatkow? Grałeś z nimi? Dostępne są:
- Fleets & Fortresses
- Bases & Battleships
- Events
- Heroes
Oprócz tego, co wymieniełeś, jest jeszcze dodatek Gambit.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 75 times
Czy scrapując herosa, mogę odpalić wszystkie ally ability kart zagranych danej frakcji "jeszcze raz"?? Tzn. Jade z kartami po kolei, używam różnych ability, później scrapuje herosa i odpalam ally danej frakcji znowu??
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
-
Hmmm. Czyli herosi są np. do odpalenia ally ability jakiejś tam pojedyńczej karty danej frakcji plus ewentualny bonus z herosa??
-
Dzięki Andy.
Myślałem, że to jakaś bardziej złożona maszyna. Ale faktycznie mogło by to być zbyt mocne.
Myślałem, że to jakaś bardziej złożona maszyna. Ale faktycznie mogło by to być zbyt mocne.
- cahir
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
-karta " Wild Gambit" nie wiem czy dobrze rozumiem działanie: scrapuję ją i płace x w złocie. biorę x odłożonych wcześniej gambitów, oglądam i wybieram sobie jednego?
- czy scarpowanie heroes`a i uzyskanie ally dla danej frakcji, działa na karty neutralne, które z kolei dają korzyści z obecności ally?( np. mercenary garrison" ?
- czy scarpowanie heroes`a i uzyskanie ally dla danej frakcji, działa na karty neutralne, które z kolei dają korzyści z obecności ally?( np. mercenary garrison" ?
Jezus zbawia, Allah nagradza, Cthulhu pożera.
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
To "face down" ma znaczyć, że gracz nie wybiera sobie spośród wszystkich niewykorzystanych kart Gambit, tylko losowo ciągnie tyle kart ile zapłacił i wybiera jedną - ale oczywiście po ich obejrzeniu, inaczej wystarczyłoby wylosować jedną.cahir pisze:-karta " Wild Gambit" nie wiem czy dobrze rozumiem działanie: scrapuję ją i płace x w złocie. biorę x odłożonych wcześniej gambitów, oglądam i wybieram sobie jednego?

"Ally Ability may be used as soon as you have another Ship or Base of that faction in-play". Zatem jeśli masz Heroesa (a nie statek czy bazę) i neutralną bazę (nienależącą do żadnej frakcji), to bonusu nie ma.cahir pisze:- czy scarpowanie heroes`a i uzyskanie ally dla danej frakcji, działa na karty neutralne, które z kolei dają korzyści z obecności ally?( np. mercenary garrison" ?
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
Czy można łączyć np:wartość ataku z umiejętności "Głównej" z wartością ataku umiejętności "Sprzmierzonych" i "Złomowania
Czy też muszę wykorzystać najpierw te Główne a dopiero potem inne
Z góry dzięki za pomoc

Czy też muszę wykorzystać najpierw te Główne a dopiero potem inne

Z góry dzięki za pomoc

Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
A czy Hero mię odpala czasem wszystkich ability kart swojej frakcji?Andy pisze:Tak właśnie. Herosi lekko modyfikują grę, nie przewracają jej do góry nogami - i bardzo dobrze!
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Z tego co wiem atak się sumuje a potem atakujemaciejo pisze:Czy można łączyć np:wartość ataku z umiejętności "Głównej" z wartością ataku umiejętności "Sprzmierzonych" i "Złomowania![]()
Czy też muszę wykorzystać najpierw te Główne a dopiero potem inne![]()
Z góry dzięki za pomoc
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli przeciwnik ma wyłożone 2 lub więcej bazy outpost, czy są jakieś zasady w jakiej kolejności można je atakować?
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Ty wybierasz.kikuchijo pisze:Jeżeli przeciwnik ma wyłożone 2 lub więcej bazy outpost, czy są jakieś zasady w jakiej kolejności można je atakować?
Witam, mam kilka pytań odnośnie gry, a mianowicie:
1. mech world - jak działa ? nie wiem czy dobrze rozumiem - jeżeli jest w grze i np. zagrywam kartę z frakcji blob - mech world liczy się jak by był z frakcji blob i mogę zrobić bonusa z karty blob ? liczy się tylko do jednej z kart czy więcej, czyli jak np. poza blob mam jeszcze trade federation to wtedy wybieram jaką frakcję przyjmuje mech world ?
2. embassy yacht - jeżeli mam dwie bazy lub więcej w grze - ciągnę dwie karty - muszę mieć dwie bazy czy np. bazę i outpost ?
3. missile mech - you may destroy target base - czy mogę za pomocą tej zdolności rozwalić outpost czy tylko bazę - czyli np. przeciwnik posiada dwa outposty z obroną każdy po 6, czy mogę za pomocą missile mecha zniszczyć od razu te dwa outposty - pierwszy za pomocą 6 ataku a drugi za pomocą wspomnianej umiejętności
4. brain world - rozumiem że mogę zezłomować maksymalnie 2 karty - w tym np. po jednej z ręki i ze stosu kart odrzuconych ? czy mając ten outpost w grze MUSZĘ w każdej kolejce tak robić tj. odrzucać kartę/karty czy jest to mój wybór ?
5. blob world - ciągnę kartę za każdego bloba w turze - czyli za tą kartę także ciągnę kartę co turę ?
6. stealth needle - działa tak jak bym miał dwie takie same karty - po prostu kopiuje drugą kartę - statek ?
1. mech world - jak działa ? nie wiem czy dobrze rozumiem - jeżeli jest w grze i np. zagrywam kartę z frakcji blob - mech world liczy się jak by był z frakcji blob i mogę zrobić bonusa z karty blob ? liczy się tylko do jednej z kart czy więcej, czyli jak np. poza blob mam jeszcze trade federation to wtedy wybieram jaką frakcję przyjmuje mech world ?
2. embassy yacht - jeżeli mam dwie bazy lub więcej w grze - ciągnę dwie karty - muszę mieć dwie bazy czy np. bazę i outpost ?
3. missile mech - you may destroy target base - czy mogę za pomocą tej zdolności rozwalić outpost czy tylko bazę - czyli np. przeciwnik posiada dwa outposty z obroną każdy po 6, czy mogę za pomocą missile mecha zniszczyć od razu te dwa outposty - pierwszy za pomocą 6 ataku a drugi za pomocą wspomnianej umiejętności
4. brain world - rozumiem że mogę zezłomować maksymalnie 2 karty - w tym np. po jednej z ręki i ze stosu kart odrzuconych ? czy mając ten outpost w grze MUSZĘ w każdej kolejce tak robić tj. odrzucać kartę/karty czy jest to mój wybór ?
5. blob world - ciągnę kartę za każdego bloba w turze - czyli za tą kartę także ciągnę kartę co turę ?
6. stealth needle - działa tak jak bym miał dwie takie same karty - po prostu kopiuje drugą kartę - statek ?
Witam, mam kilka pytań odnośnie gry, a mianowicie:
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Wybierasz jedna frakcję.sobee_ pisze:Witam, mam kilka pytań odnośnie gry, a mianowicie:
Outpost to też baza.sobee_ pisze: 2. embassy yacht - jeżeli mam dwie bazy lub więcej w grze - ciągnę dwie karty - muszę mieć dwie bazy czy np. bazę i outpost ?

J.w.sobee_ pisze: 3. missile mech - you may destroy target base - czy mogę za pomocą tej zdolności rozwalić outpost czy tylko bazę - czyli np. przeciwnik posiada dwa outposty z obroną każdy po 6, czy mogę za pomocą missile mecha zniszczyć od razu te dwa outposty - pierwszy za pomocą 6 ataku a drugi za pomocą wspomnianej umiejętności

Brakuje tu zapisu "you may" i też miałem z tym problem. Sam chętnie się dowiem. My graliśmy jako opcjonalną akcję.sobee_ pisze: 4. brain world - rozumiem że mogę zezłomować maksymalnie 2 karty - w tym np. po jednej z ręki i ze stosu kart odrzuconych ? czy mając ten outpost w grze MUSZĘ w każdej kolejce tak robić tj. odrzucać kartę/karty czy jest to mój wybór ?
Tak, jeżeli ją zagrałeś w tej turze. Byłoby łatwiej, jakbyś cytował zapisy na kartach.sobee_ pisze: 5. blob world - ciągnę kartę za każdego bloba w turze - czyli za tą kartę także ciągnę kartę co turę ?

Dokładnie.sobee_ pisze: 6. stealth needle - działa tak jak bym miał dwie takie same karty - po prostu kopiuje drugą kartę - statek ?

Tu się nie zgodzę na karcie jest wyraźnie liczy się jako sprzymierzeniec dla wszystkich frakcji.zakwas pisze:Wybierasz jedna frakcję.sobee_ pisze:Witam, mam kilka pytań odnośnie gry, a mianowicie:
Nie brakuje niczego jest do 2 karty czyli 0, 1 lub 2zakwas pisze:Brakuje tu zapisu "you may" i też miałem z tym problem. Sam chętnie się dowiem. My graliśmy jako opcjonalną akcję.sobee_ pisze: 4. brain world - rozumiem że mogę zezłomować maksymalnie 2 karty - w tym np. po jednej z ręki i ze stosu kart odrzuconych ? czy mając ten outpost w grze MUSZĘ w każdej kolejce tak robić tj. odrzucać kartę/karty czy jest to mój wybór ?

th0m4s - czyli uważasz że jak w turze wyłożę np. jednego bloba i jakiś jeden trade federation to mech world sprawia że mogę korzystać z bonusów tych dwóch kart ?