Cywilizacja: Poprzez wieki (3. edycja) - pytania i wątpliwości
Re: Cywilizacja: Poprzez wieki [3.edycja]
1. Cuda i liderzy jeśli mają ikonkę nauki lub kultury to dają korzyść co turę, a nie tylko po wybudowaniu/ wystawieniu?
2.Czy mogę zagrać kilka kart wojen i wypowiedzieć więcej niż jedną wojnę w danej turze jednemu przeciwnikowi?
Przykład: Mam 3 karty agresji i 2 karty wojny.
A) rzucam kartę agresji na gracza 1, rozpatrujemy agresję, po czym rzucam kartę wojny na gracza 1
B) rzucam kartę agresji na gracza 1, rozstrzygamy agresję, rzucam kartę agresji na gracza 1, rozpatrujemy agresję, rzucam kartę agresji na gracza 1, rozpatrujemy agresję.
C) rzucam 2 karty wojny na gracza 1 w swojej turze, rozpatrujemy wynik obu wojen w kolejnej turze.
Czy przykłady ABC są możliwe, czy istnieją ograniczenia (inne niż limit akcji wynikający z dostępnych akcji militarnych) co do wypowiadania wojen i zagrywania agresji?
2.Czy mogę zagrać kilka kart wojen i wypowiedzieć więcej niż jedną wojnę w danej turze jednemu przeciwnikowi?
Przykład: Mam 3 karty agresji i 2 karty wojny.
A) rzucam kartę agresji na gracza 1, rozpatrujemy agresję, po czym rzucam kartę wojny na gracza 1
B) rzucam kartę agresji na gracza 1, rozstrzygamy agresję, rzucam kartę agresji na gracza 1, rozpatrujemy agresję, rzucam kartę agresji na gracza 1, rozpatrujemy agresję.
C) rzucam 2 karty wojny na gracza 1 w swojej turze, rozpatrujemy wynik obu wojen w kolejnej turze.
Czy przykłady ABC są możliwe, czy istnieją ograniczenia (inne niż limit akcji wynikający z dostępnych akcji militarnych) co do wypowiadania wojen i zagrywania agresji?
2 akcje polityczne można chyba zrobić tylko Cezarem.
Ja mam pytanie dot kart wydarzeń dot produkcji jedzenia i surowców. Np Nowe złoża albo Udane zbiory.
Tam produkuje tylko 1 "sztukę" czy tyle ile mi "fabryka" daje ?
Obstawiam że tyle ile zwykle produkuje (wzmianka o braku żywienia / korupcji)
Ja mam pytanie dot kart wydarzeń dot produkcji jedzenia i surowców. Np Nowe złoża albo Udane zbiory.
Horror w Arkham LCG na FB https://www.facebook.com/groups/1656455741348152/
Horror w Arkham LCG na Discord https://discord.gg/AEbARQx
- melusina
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Zorak pisze:2 akcje polityczne można chyba zrobić tylko Cezarem.
Otrzymujesz tyle, jaką masz ich produkcję (czasami bez korupcji, czasami z korupcją - zawsze jest to wyszczególnione jak również i to,czy dotyczy to kopalni i/lub żywności).Zorak pisze:Ja mam pytanie dot kart wydarzeń dot produkcji jedzenia i surowców. Np Nowe złoża albo Udane zbiory.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2015, 23:05 przez melusina, łącznie zmieniany 1 raz.
Na 100% Cezarem raz na grę możesz 2 akcje polityczne zrobić.melusina pisze:Nie. Cezar dodaje tylko jedną nową akcję militarną.Zorak pisze:2 akcje polityczne można chyba zrobić tylko Cezarem.Otrzymujesz tyle, jaką masz ich produkcję (czasami bez korupcji, czasami z korupcją - zawsze jest to wyszczególnione jak również i to,czy dotyczy to kopalni i/lub żywności).Zorak pisze:Ja mam pytanie dot kart wydarzeń dot produkcji jedzenia i surowców. Np Nowe złoża albo Udane zbiory.
Horror w Arkham LCG na FB https://www.facebook.com/groups/1656455741348152/
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Raz na grę Cezar pozwala na wykonanie dwóch akcji politycznych pod rząd (to zmiana w stosunku do poprzedniej edycji).
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- melusina
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
sorry, nie zauważyłam tej zmianyNataniel pisze:Raz na grę Cezar pozwala na wykonanie dwóch akcji politycznych pod rząd (to zmiana w stosunku do poprzedniej edycji).

Nie do końca związne z zasadami. Czyli na chłopski rozum demokracja jest najlepszym ustrojem (po przeglądnięciu kart i bez gry próbnej)? Bo w sumie, bez względu na okoliczności kulturę zgarnę?
(Zwłaszcza, że mogę wywołać tylko jedną agresję/ wojnę na turę
).

- splocki
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Nie znalazłem w instrukcji opisu punktacji końcowej dla gry prostej i zaawansowanej.
Jest tylko dla pełnej. Gdzie mogę to znaleźć?
Jest tylko dla pełnej. Gdzie mogę to znaleźć?
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Na yt Yosz pod koniec drugiego filmiku tłumaczy punktację do rozgrywki uproszczonej
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
Mamy rozwiniętą piechotę (siła 2) na niej czterech zołnierzy (kosteczki).
Wygrywamy kolonizacje licytując siłę 1. Czy usuwamy do banku kosteczkę czy przesuwamy na piechotę o sile 1 ?
Wygrywamy kolonizacje licytując siłę 1. Czy usuwamy do banku kosteczkę czy przesuwamy na piechotę o sile 1 ?
Kolonizując musisz wysłać przynajmniej 1 jednostkę aby podbić dane terytorium więc przenosisz kosteczkę do banku.Tony23 pisze:Mamy rozwiniętą piechotę (siła 2) na niej czterech zołnierzy (kosteczki).
No to załóżmy że wygrywam licytacje siłą 3 a mam dwie jednostki na 2. Likwiduje obie, czy tylko jedna a druga przesuwam na 1 ?
Przy kolonizacji zawsze POŚWIĘCASZ jednostki, które zadeklarowałeś do podbicia nowego terytorium.
Ich siła militarna podczas kolonizacji jest tylko przeliczana 1:1 na siłę kolonizacji ale nie ma opcji żeby dostać z tego jakąś "resztę".
Tak więc każda jednostka którą zadeklarujesz w licytacji jest "odstawiana" do żółtego banku.
W podanym przez Ciebie przykładzie - jeśli nie masz żadnych bonusów z kart, cudów albo technologii - warto było od razu zalicytować "4"
Ich siła militarna podczas kolonizacji jest tylko przeliczana 1:1 na siłę kolonizacji ale nie ma opcji żeby dostać z tego jakąś "resztę".
Tak więc każda jednostka którą zadeklarujesz w licytacji jest "odstawiana" do żółtego banku.
W podanym przez Ciebie przykładzie - jeśli nie masz żadnych bonusów z kart, cudów albo technologii - warto było od razu zalicytować "4"

są ludzie którzy nie chcą połknąć bakcyla planszówek
takim trzeba wpychać go do gardła
takim trzeba wpychać go do gardła
Chyba wartość którą zalicytujesz musi być zgodna z rzeczywistością więc nie można zalicytować 1 mając tylko jednostki o sile 2
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Możesz zalicytować jeden, nie ma przeciwwskazań - chyba tylko takie, że to bez sensuandruty pisze:Chyba wartość którą zalicytujesz musi być zgodna z rzeczywistością więc nie można zalicytować 1 mając tylko jednostki o sile 2

- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Witam, mam pytanie co do technologi specjalnych związanych z murarstwem. Jaki mają wpływ na ulepszanie budydnków? Czy różnica w surowcach między poziomami pozostaje bez zmian, czy uwględniamy niższy koszt tylko budynku najwyższego poziomu?
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Uwzględniamy obniżony koszt na wszystkich poziomach.
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Czyli przy technologi "murarstwo" koszt ulepszenia miedzy budynkami z 1 i 2 ery pozotaje bez zmian? Dopiero z architekturą mamy zmniejszony koszt ulepzenia?
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
Tak. Najprościej wyobrazić sobie zmienione koszty na obu kartach i zobaczyć, ile wychodzi różnicy. Ale przy murarstwie, które daje jednakową zniżkę do wszystkich poziomów, ulepszanie nie tanieje w żadnej sytuacji ulepszanie tanieje tylko w sytuacji ulepszania z epoki A na wyższe.
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Tanieje jak ulepszasz z A na wyższą epokęVeridiana pisze:Tak. Najprościej wyobrazić sobie zmienione koszty na obu kartach i zobaczyć, ile wychodzi różnicy. Ale przy murarstwie, które daje jednakową zniżkę do wszystkich poziomów, ulepszanie nie tanieje w żadnej sytuacji.