W instrukcji nie znalazłem nic na temat takich konsekwencji - domyślam się, że te spadki będą przychodziły z kart uszkodzeń, wydarzeń i rzadziej z zasad scenariusza.Haloon pisze:Pytanko odnośnie wydajności sprzętu. Jej spadek wynika tylko z wydarzeń lub z zasad scenariusza? Chodzi o to czy np. w oksygenatorze jak się zepsuje się procesor to wydajność spadnie o 1 czy może wydajność a działające elementy są niezależne od siebie?
Tak, wprost na karcie misji jest napisane o HUBie i/lub obiektach dodatkowych łącznie.kaimada pisze:Czy do progu eksploatacji liczą się też dodatkowo wybudowane rzeczy? W sensie, czy w pierwszej misji należy naprawić także dodatkowe panale, oksygeneratory i farmę?
Moim zdaniem dodatkowa farma może mieć różne założenia w zależności od scenariusza (przyszłych scenariuszy?). Pole obok "wydajności" rezerwowej farmy nazywa się "szklarnie 06-10", więc może w którymś scenariuszu/kampanii będziemy sadzili na potęgę, a jeden położony czarny znacznik da nam kilka dodatkowych pól na nasiona. Ale tutaj temat jest do potwierdzenia, najlepiej przez Portalkaimada pisze:Po co na dodatkowej farmie są cztery miejsca na nasionko skoro mamy tylko jedno miejsce na szklarnię?

Dla to była największa zagwozdka - czy więdniecie robimy raz czy dwa razy - i czekamy na odpowiedź od Portalu w tej sprawie, zadałem wyżej już takie pytanieAzazelek pisze: Tak się zastanawiam, po wybudowaniu zapasowej szklarni są na niej czerwone znaczniki.
Czy znaczy to że dwa razy mam rozpatrywać więdnięcie ??
Jeżeli tak, to czy ze szklarni przenosze znacznik na pole sadzonki ??

Ale jeżeli chodzi o więdnięcie - niezależnie od tego czy ile razy je robimy - zawsze wpływa na tor wzrostu (znajdujące się tam roślinki spadają o jedno pole w dół) NASTĘPNIE jedna z "pełnych" roślin zaczyna nam więdnąć (i umieszczamy wybraną roślinę na najwyższym polu toru wzrostu), przez co jednocześnie generujemy mniej jedzenia i musimy wykorzystywać rezerwy.
Moim zdaniem:ronczi pisze:Natomiast mam pytanie czy rezerwowa farma (uszkodzenie sekcji) ma wpływ na więdnięcie na ścieżce wzrostu farmy, czy tylko na zasadzone na dodatkowej farmie rośliny. Dodatkowo wydaje mi się, że nowe nasiono w scenariuszu „witajcie…” jest możliwe zasadzenie w podstawowej farmie – jest tam miejsce na 5 szklarnię. Na dodatkowej farmie jest jedno miejsce na szklarnie (jest tam opis 6-10) ale nie ma drabinki wzrostu.
Reasumując: w jaki sposób rezerwowa farma jest powiązana z farmą?
1. nowe nasiono, niezależnie od tego do której szklarni sobie je w przyszłości przesadzimy, zawsze rośnie na standardowym torze wzrostu na Farmie 01.
2. symbol więdnięcia, niezależnie od tego gdziekolwiek w grze się znajduje, zawsze wpływa na tor wzrostu (znajdujące się tam roślinki spadają o jedno pole w dół) a następnie jedna z "pełnych" roślin zaczyna nam więdnąć (i umieszczamy wybraną roślinę na najwyższym polu toru wzrostu).
Połączone są na pewno torem wzrostu, jedno wrażliwością na więdnięcie oraz maksymalną liczbą białych nasion (wszystkie szklarnie + tor wzrostu) niż czarnych szklarni łącznie.
Moje przemyślenia ogólne do scenariusza "Witajcie w domu":
>>> W scenariuszu pierwszym temat farmy/ziarna ten jest dość, hmm, mało inwazyjny, tzn: ziarno możemy posadzić najszybciej w drugiej rundzie, więc w trakcie całego scenariusza nie wygeneruje nam jedzenia. A więcej ziaren w ładowni nie mamy

>>> Sam ten scenariusz - ja tak osobiście go odebrałem - jest takim wprowadzaniem do tego, by z wielu celów i akcji wybierać dobrą ich kolejność (np. budowa rezerwowego oksygenatora przez rezerwową farmą, żeby nie dostawać przestojów).
>>> Również po to aby "liznąć" każdej z dostępnych akcji (np. nauczyć się zasiać ziarno, mimo braku takiej potrzeby - ale nauka polega na tym, że musimy wiedzieć, że sadzi się je przez akcję z Labolatorium).
>>> I tak dalej.
A w tle na bieżąco radzenie sobie z innymi przeciwnościami

Ponadto jest jeszcze takie coś:
https://boardgamegeek.com/article/26373759#26373759
a tam miedzy innymi:
4. How I built Greenhouse (after building Back up Farm)?
Build the Backup Farm. When built, place 1 black marker on the Greenhouses 06-10 space - the Greenhouse is ready!