Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 56 times

Re: Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Post autor: Rafal_Kruczek »

dannte pisze: 27 lis 2024, 12:31
Rafal_Kruczek pisze: 27 lis 2024, 08:45
dannte pisze: 26 lis 2024, 09:16 Wpadło runthrough od Rahdo: https://boardgamegeek.com/video/525997/ ... pated-game

Podobne odczucia jak on miałem po tym jak oglądałem jego grę, fajnie że pokazał jej mózgożerność.
Ta... Świetnie pokazuje mnogość decyzji w swoich filmach (tzw. decision space - BTW tez nazwa dobrego podcastu), ale 1,5 h żeby zrobić trochę więcej niż 1 rundę - 2,5 tury graczy?
Duzo bardziej reprezentatywne są filmy z Gaming Rules gdzie każdy tryb: trening , solo vs bot oraz 1 vs 1 zmieścił się w 3h (bez setupu, ale z podliczeniem punktów) łącznie z (czasami) tłumaczeniem i dyskusją (bez recenzji bo materiał był sponsorowany) ( a solo nawet poniżej 2 h). Z tym, że Paul Grogan i drugi gracz trenowali przed nagraniem swoje talie.
Ja oglądałem tylko trening i nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam, że Paul wykonywał bardzo nieoptymalne ruchy, raczej się nad nimi nie zastanawiając zbyt długo. Ja na to jak wyglądał gameplay Rahdo (mimo, że też jego ruchy mogły nie być optymalne) patrzę ze swojej perspektywy: pewnie moje dylematy będą podobne i pewnie tak samo będą się tury wydłużały i gra może się okazać bardzo mozolnym i męczącym doświadczeniem.

Dlatego nie zgadzam się, że filmy Paula są tutaj lepsze od filmów Richarda (ale mówię to porównując tylko do treningu). Mi zależy na wyciągnięciu na wierzch skrajnych przypadków pesymistycznych, a nie na wyciągnięciu średniej. Stąd więcej warty dla mnie jest ten runthrough (i tutaj już porównuję do moich własnych doświadczeń z Imperium i z mnogością wyborów przy dodaniu Trade Routów)
Ja za słabo znam grę żeby oceniać optymalność ruchów. :) Brak zastanawiania się Gaming rules na pewno wynikał z tego że mieli napięty plan na 3 rozgrywki. Ale też z tego że Paul Grogan grał talią Picarda kilka razy przed nagraniem... Podobnie przeciwnik swoją. Brak konieczności zastanawiania się - "jak działa ta karta" sporo przyśpiesza. Doświadczenie tez pomaga - po kilku partiach większość opcji dla kart z różnymi wyborami było już odpalone w którejś z partii.

One stop coop shop - solo vs bot w godzinę. Film od specjalistów od solo i coop
Pynio
Has thanked: 183 times
Been thanked: 153 times

Post autor: Pynio »

Oficjalna premiera to 29 stycznia 2025. Pooglądałem gejpleje i jest to absolutny top. Mega mózgożerny deckbuilder zamknięty w małym pudełku. W całej złożoności przypomina mi Mage Knight. Jest moc.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 429 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

Wygląda fajnie. Szkoda tylko że w podstawce jest ST: Discovery który ostatnio wyleciał z kanonu...
Awatar użytkownika
kaimada
Has thanked: 39 times
Been thanked: 170 times

Post autor: kaimada »

Wildcard pisze: 14 sty 2025, 17:24 Wygląda fajnie. Szkoda tylko że w podstawce jest ST: Discovery który ostatnio wyleciał z kanonu...
Niestety nie wyleciał. :wink: To był fake.

A że jedna z sześciu talii jest z beznadziejnego Treka? Ważne że jest Sisko i jakiś Jeffrey Combs. ;)
Awatar użytkownika
misiulu
Has thanked: 79 times
Been thanked: 23 times

Post autor: misiulu »

kurcze ciekawe czy to ma szanse wyjść po polsku... takie małe marzenia :D
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek

Inna grą Turcziego Voidfall wydał Portal
niektóre gry Wizkids wydał Portal ( Mage Knight na przykład)
Więc w sobote może będzie niespodzianka.
Nie wiem, czy chcę Portalowskie tłumaczenie ST:CC
sasquach
Has thanked: 1039 times
Been thanked: 665 times

Post autor: sasquach »

Gra bazuje na serii Imperium (wydanej u nas przez Lucrum Games) która dość słabo się przyjęła w Polsce. Do tego fanbase Star Treka w naszym kraju za duży nie jest. Chyba żadna gra z tego uniwersum nie była wydana w naszym języku. Ja bym za bardzo nie liczył na lokalizację.
Awatar użytkownika
misiulu
Has thanked: 79 times
Been thanked: 23 times

Post autor: misiulu »

Ja to fan star treka :D

Poza tym wczoraj w wywiadzie w planszowe newsy z Lucrum powiedziane było, że nie wydadzą imperium Horizons już oficjalnie nad czym ubolewam również i zapytany gość o właśnie tego star treka to nawet nie wiedział co to jest... i dodał jeszcze... że nawet nie oglądał żadnego star treka...

Także jedyne szanse to portal... było by miło ;)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

IG parę razy opowiadał o sci-fi. nie słyszałem, wypowiedzi dt. Star Treka.
Myśląc tylko o sobie miło mi było jak zarządził wydanie tej gry po polsku.
Jeszcze 3 dni i będzie wiadomo.
Tak czy inaczej grę kupuję, jak angielska wersja to nie będę się obawiał o łączenie potencjalnych dodatków.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
krpi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 27 times

Post autor: krpi »

Jedyne na co czekam to oferta sklepu gdzieś bliżej niż UK - ostatnie czego potrzebuje, to tłumaczenie Star Treka na polski ;)
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1702 times

Post autor: Leser »

sasquach pisze: 15 sty 2025, 15:18 Do tego fanbase Star Treka w naszym kraju za duży nie jest. Chyba żadna gra z tego uniwersum nie była wydana w naszym języku. Ja bym za bardzo nie liczył na lokalizację.
Zaryzykowałbym twierdzenie, że IP Star Treka w Polsce nie tylko nie ma żadnej wartości handlowej, ale wręcz może mieć wartość ujemną, nad czym szczerze ubolewam.

Nie wiem, czy kupię, bo boję się, że będzie nazbyt złożone jak na gusta mojej partnerki (a to niestety jedyna osoba, którą namówię na coś z ST), ale zagrania już się nie mogę doczekać.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
Laaq
Has thanked: 35 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Laaq »

Jestem ciekaw ile z osób które obserwuję grę nie jest za bardzo zainteresowana samą tematyką gry, tylko że jest to następna gra z serii imperium. Wydaje mi się że raczej nie ma opcji na PL, widzę że Imperium nie sprzedał się w całości, plus star trek który średnio jest obecny w Polsce (zobaczymy co z ascendancy, może gale force 9 wypuści polską wersję).
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1702 times

Post autor: Leser »

Imperium nie sprzedało się fatalnie, ale nadal słabo. Jednak sporo osób ten system lubi, więc w dobrym IP szanse na wersję Pl uważałabym za spore. Niestety to nie jest dobre IP (oczywiście mam na myśli wyłącznie kontekst sprzedażowy, prywatnie to dla mnie jedno z niewielu, które z przyjemnością bym ujrzał w kolekcji).
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
sasquach
Has thanked: 1039 times
Been thanked: 665 times

Post autor: sasquach »

Laaq pisze: 15 sty 2025, 17:25 Jestem ciekaw ile z osób które obserwuję grę nie jest za bardzo zainteresowana samą tematyką gry, tylko że jest to następna gra z serii imperium. Wydaje mi się że raczej nie ma opcji na PL, widzę że Imperium nie sprzedał się w całości, plus star trek który średnio jest obecny w Polsce (zobaczymy co z ascendancy, może gale force 9 wypuści polską wersję).
To o mnie. ST to głównie dla mnie wspomnienie Generations oglądanych w tv za dzieciaka. Bardziej jestem jak rozwinęli mechanicznie to co było w Imperium
Leser pisze: 15 sty 2025, 17:21 Nie wiem, czy kupię, bo boję się, że będzie nazbyt złożone jak na gusta mojej partnerki (a to niestety jedyna osoba, którą namówię na coś z ST), ale zagrania już się nie mogę doczekać.
Zawsze jest opcja solo :)
Awatar użytkownika
kaimada

krpi pisze: 15 sty 2025, 17:12 Jedyne na co czekam to oferta sklepu gdzieś bliżej niż UK - ostatnie czego potrzebuje, to tłumaczenie Star Treka na polski ;)
Dokładnie. Star Trek po polsku jest częstokroć tak dziwnie tłumaczony, że nic tylko zgrzytać zębami. To nie jest ustalony od lat kanon tłumaczeń w stylu Star Wars. Tzn jest, ale nie przebił się do ogółu i nawet tłumaczenia w serwisach SVOD są nierzadko... kontrowersyjne. Ile ja już widziałem tłumaczeń rules of acquisition... A ja jednak wymagam żeby to były zasady zaboru. Nic innego. Toteż kupuję po angielsku również. Na dodatek liczę na ogrom kolejnych talii. Gul Dukat jest już gotowy i czeka na dobrą sprzedaż podstawki.

Co do sklepu - Planszomania ma nadzieję mieć w połowie lutego.
Leser pisze: 15 sty 2025, 17:21Zaryzykowałbym twierdzenie, że IP Star Treka w Polsce nie tylko nie ma żadnej wartości handlowej, ale wręcz może mieć wartość ujemną, nad czym szczerze ubolewam.

Nie wiem, czy kupię, bo boję się, że będzie nazbyt złożone jak na gusta mojej partnerki (a to niestety jedyna osoba, którą namówię na coś z ST), ale zagrania już się nie mogę doczekać.
Ma ujemną wartość, kojarzy się ludziom bardzo źle co jest jakimś absurdem. Bo naprawdę dostępność dobrego Treka w Polsce lat 90ych była na bardzo dobrym poziomie. Ale był traktowany jak bajka dla dzieci przez część dorosłych, a część dzieciaków zupełnie nie zrozumiała o co chodzi. A dzisiejszy Trek zupełnie nie ratuje sytuacji...

Co do zagrania - gdybyś tylko znał jakiegoś fanatyka Treka, któremu z Essen przywiozłeś promo pack do tej gry ... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Laaq

Ma ujemną wartość, kojarzy się ludziom bardzo źle co jest jakimś absurdem. Bo naprawdę dostępność dobrego Treka w Polsce lat 90ych była na bardzo dobrym poziomie. Ale był traktowany jak bajka dla dzieci przez część dorosłych, a część dzieciaków zupełnie nie zrozumiała o co chodzi. A dzisiejszy Trek zupełnie nie ratuje sytuacji...
Sam tak miałem że ogólnie Star trek kojarzył mi się z takim generycznym i strasznie sterylnym uniwersum. Oj jak byłem w błędzie :lol:

Myślę też że ciężko się wbić w star treka tak z 'buta', mnogość seriali (często pierwsze sezony średnie plus jakość) filmów też może tworzyć ten problem. Ja sam lecę od początku (tos, as, ng, teraz oglądam naraz ds9 i voyager) a do tego trzeba poświęcić dużo więcej czasu, niż np. na star warsy, gdzie masz te 6 filmów gdzie łatwo wprowadzają cię w akcje.
krpi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 27 times

Post autor: krpi »

Obejrzałem cały TNG i DS9 na Sky One w latach '90tych, chyba jeszcze na satelicie albo w kablówce - wtedy tego było więcej niż SW...
Awatar użytkownika
Laaq

:shock:

Obrazek

Coś wiadomo o dostępności w polskich sklepach? Niby dzisiaj jest premiera a według ich strony, przynajmniej z oficjalnego sklepu, wszystkie egzemplarze zostały wysprzedane.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 315 times
Been thanked: 526 times

Post autor: Otorek »

Patrząc po board game prices, to do Europy gra dopiero dociera:

https://boardgameprices.co.uk/item/show ... %27s+Chair
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek

Laaq pisze: 29 sty 2025, 10:18
Coś wiadomo o dostępności w polskich sklepach? Niby dzisiaj jest premiera a według ich strony, przynajmniej z oficjalnego sklepu, wszystkie egzemplarze zostały wysprzedane.
Wyprzedanie na poziomie wydawcy może oznaczać, że gry mogą być u dystytbutorów. albo i nie..
Dostałem informacje od jendego ze sklepów ze nie ogłoszą przedsprzedaży dopóki nie bedzie wiadomo ile sztuk dostaną(słuszne podejście).
Mam wrażene że sukces sprzedażowy chyba przerósł możliwości logistyczne Wizkids. Gra rzeczywiście ładnie sie sprzedaje , ale to moze też wynika z niedoszacowania zapotrzebowania i niskiego nakładu. Wizkids będzie pewnie korygować w góre następną część.
Mam nadzieję żę jak gracze zderzą się z grą i część się od niej odbije i zapotrzebowanie spadnie to mimo wszystko pozostanie wystarczająco dużo siły w systemie żeby wyszło te 30 planowanych talii.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

To chyba bardzo ostrożne ruchy tego wydawnictwa. Podobna sprawa była z "Tales of the Arthurian Knights".
Była zbiórka na forum, ale po premierze zamówienie nie doszło do skutku. Na stronie sklepu zmienili datę dostawy na przyszłość - strzelam, że to jest oczekiwana data dodruku.

Zakładam, że może być podobnie z "kapitańskim fotelem".
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 315 times
Been thanked: 526 times

Post autor: Otorek »

Można też zaczekać na drugi druk jeśli kogoś irytują małe poprawki:

"There is only minor errata in the game. These will be fixed in future printings.
The Advanced side of the Captain boards for Picard and Burnham use the term DISCOVERY when it should be ENCOUNTER.
One of the cadet training mode Stardate cards has a slight typo on it.
The solo rulebook has an incorrect page reference, the Conspiracy challenge is on page 7, not page 12.
The component list shows 27 Stardate cards. There are 32 (5 for 2-players, 2 for Cadet, and 5 sets of 5 for the bot)."

Źrdóło:
https://docs.google.com/document/d/1EG8 ... m2sBUaEfw/
aihS

Post autor: aihS »

Właśnie wjechała do mnie paczka jeszcze ciepła z juesofej. 70$ + 65 zł cło, ale jakoś nie wierzyłem, że gierka trafi do Polski (może Planszomania bo oni czasem ściągają niszowe rzeczy?).
Awatar użytkownika
kaimada

aihS pisze: 14 lut 2025, 10:00 Właśnie wjechała do mnie paczka jeszcze ciepła z juesofej. 70$ + 65 zł cło, ale jakoś nie wierzyłem, że gierka trafi do Polski (może Planszomania bo oni czasem ściągają niszowe rzeczy?).
W Planszomani będzie na pewno, ale dopiero jak generalnie stock trafi do Europy. Miało być dzisiaj ale raczej nikt w Europie w to nie wierzy.
Pynio
Has thanked: 183 times
Been thanked: 153 times

Post autor: Pynio »

aihS pisze: 14 lut 2025, 10:00 Właśnie wjechała do mnie paczka jeszcze ciepła z juesofej. 70$ + 65 zł cło, ale jakoś nie wierzyłem, że gierka trafi do Polski (może Planszomania bo oni czasem ściągają niszowe rzeczy?).
Kupowales w Wizkids? Ile czasu trwala dostawa od zamowienia?
ODPOWIEDZ