Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
dannte
Has thanked: 123 times
Been thanked: 548 times

Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Post autor: dannte »

David Turczi ogłosił nad jaką nową grą pracował ostatnimi czasy. Oparta jest na mechanice Imperium, ale troszkę uproszczony rynek, lepiej zbalansowane karty, bo rozgrywka jest przeznaczona dla 1-2 graczy, nowy rynek w formie "neutral zone" i nowy sposób zarządzania zasobami i punktowaniem za nie.

A wszystko to w świecie Star Treka! Podstawowa gra ma zawierać 6 kapitanów (każdy ma swoją talię), ale autor ma w zanadrzu też inne talie (gul Dukata, kapitana Kirka, itp). Tryb solo będzie wyglądał bliźniaczo do tego z Imperium (wybierasz talię przeciwnika i grasz przeciwko niej). Nie do końca podoba mi się wygląd kart (może to tylko grafiki koncepcyjne?), ale podejrzewam, że można na to przymknąć oko.

Gra ma swoją stronę na BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/422 ... ains-chair i jest już dostępna w przedsprzedaży za 60 USD (ma wyjść pod koniec roku): https://shop.wizkids.com/products/star- ... ains-chair

Tutaj wywiad z autorem, opublikowany dzisiaj: https://www.youtube.com/live/knCAbbbgdts

David Turczi jest podobno ultrafanem ST ;)
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1702 times

Re: Imperium: Classics oraz Legends (Nigel Buckle, David Turczi)

Post autor: Leser »

Ech... szkoda, że Imperium u nas nie pykło. Wydawałbym.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

no to czekam na premierę :)
nawet potencjał do robienia dodatków bardzo mocny, tyle różnych kapitanów z różnych zakątków galaktyki :)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Rafal_Kruczek »

Leser pisze: 04 cze 2024, 21:31 Ech... szkoda, że Imperium u nas nie pykło. Wydawałbym.
Na chłodno analizując
- 6 deckow zamiast 8
- dopłata za IP
- IP bardzo popularne w Polsce, ale wśród ludzi którzy dobrze znają angielski
+++Sporo doświadczeń z Imperium uwzględnionych w designie ST:CC w tym najważniejszy - przestali udawać że to gra na 3 lub 4 osoby...
+++++++++Star Trek
ok. nie da się analizować na chłodno :)
Imperium po polsku nie kupiłem - za późno była informacja ze ma wyjść , a wersja polska nie zwiększyła mi puli potencjalnych graczy...
Z ST:CC tez nie będę czekać na Lucrum, Portal ( oni coś tam trochę wspólpracują z Wizkidsami- Mage Knight Ultimate ostatnio?) czy Rebela - Fantasy Realms wydali ale Sta Trek Mission nie..(nawet SW:unlimited nie wydają po polsku węc Star Trek nie zaryzykują?). ok, jeśli będzie info zanim kupie wersje angielska to się zastanowię.
krpi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 27 times

Post autor: krpi »

Dokładnie jak wyżej- wersja PL w przypadku Star Treka jest zbędna
Sloth
Has thanked: 144 times
Been thanked: 122 times

Re: Star Trek: Captain's Chair

Post autor: Sloth »

Pewnie wyjdzie że jestem ignorantem, ale proszę wytłumaczcie mi dlaczego tytułu nie ma sensu wydawać w PL. Sam jestem fanem ST i jak dla mnie to nie ma ani planszówki ani gier na PC/konsole które by były warte uwagi. Szczególnie planszówki solo.

Gry stricte solo kupuję ostatni czasy w ENG z kilku przyczyn. Jedna z nich jest niewystarczająca lokalizacja naszego rynku.
Awatar użytkownika
predki
Has thanked: 3 times
Been thanked: 60 times

Post autor: predki »

Sloth pisze: 09 cze 2024, 23:28 Pewnie wyjdzie że jestem ignorantem, ale proszę wytłumaczcie mi dlaczego tytułu nie ma sensu wydawać w PL. Sam jestem fanem ST i jak dla mnie to nie ma ani planszówki ani gier na PC/konsole które by były warte uwagi. Szczególnie planszówki solo.
Bo Star Trek w Polsce to recepta na klęskę. Filmy w kinach znikały w tempie ekspresowym, seriale były puszczane nie do końca i to w dziwnych pasmach. Mimo, że jest trochę planszówek ST to żadna nie została wydana po polsku bo żadne wydawnictwo nie chce tego tknąć. Star Wars za to można wydawać w każdej postaci.
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1702 times

Post autor: Leser »

predki pisze: 10 cze 2024, 21:26
Sloth pisze: 09 cze 2024, 23:28 Pewnie wyjdzie że jestem ignorantem, ale proszę wytłumaczcie mi dlaczego tytułu nie ma sensu wydawać w PL. Sam jestem fanem ST i jak dla mnie to nie ma ani planszówki ani gier na PC/konsole które by były warte uwagi. Szczególnie planszówki solo.
Star Wars za to można wydawać w każdej postaci.
Przy czym zaznaczmy, że Star Wars to też nie jest recepta na gwarantowany sukces. Generalnie to że ktoś lubi, dajmy na to piłkę nożną, nie oznacza, że rzuci się na planszówkę o piłce od razu jak ją zobaczy. W przypadku SW można jednak racjonalnie zakładać, że liczba fanów uniwersum i jednocześnie fanów planszówek jest zadowalająco wysoka. W przypadku ST już niekoniecznie.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Bo obecnie imo nie ma dobrych nowoczesnych filmów z świata Star Trek. Podobnie z serialami. Może poza Picardem, który już był niezły ale w mojej ocenie i tak niczego nie urwał. (tego co było na hbo nie widziałem) A stare seriale, które były dobre są już imo za stare by zachwycić wiele nowych osób.

Co do samej gry to choć nie znam wspomnianego Imperium to jako fan ST biorę tytuł na radar. Choć dziwne dla mnie jest to, że autor, Fan ST wciska do swojej gry te popłuczyny (moja ocena) z Discovery. Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie tego wiele.
dannte

Darkstorm pisze: 11 cze 2024, 11:33 Bo obecnie imo nie ma dobrych nowoczesnych filmów z świata Star Trek. Podobnie z serialami. Może poza Picardem, który już był niezły ale w mojej ocenie i tak niczego nie urwał.
Moim zdaniem Strange New Worlds jest bardzo dobre (niesie ze sobą ducha oryginału) - ale z kolei w mojej ocenie odcinek z musicalem to było 10/10 - bardzo pozytywny (przypomniał mi VOY:Someone to Watch Over Me <3) - a na imdb ma bardzo niskie oceny...
Darkstorm pisze: 11 cze 2024, 11:33(tego co było na hbo nie widziałem) A stare seriale, które były dobre są już imo za stare by zachwycić wiele nowych osób.
Polecam fanowskie produkcje oddające hołd TOS (moim zdaniem najlepsza odsłona serii ST, chociaż wiem, że jestem w mniejszości), np. "ST: Continues" tutaj:

(seria nie jest tak stara jak wygląda - jest tylko stylizowana tak, by wyglądać jak filmy z ery TOS) - naprawdę bardzo dobra gra aktorska i dialogi, poczułem się jakbym znów oglądał TOS :) :) Od któregoś odcinka zmienia się nieco obsada, ale Kirk jest ciągle ten sam i widać, że Vic Mignogna jest prawdziwym fanem oryginału!
Darkstorm pisze: 11 cze 2024, 11:33Co do samej gry to choć nie znam wspomnianego Imperium to jako fan ST biorę tytuł na radar. Choć dziwne dla mnie jest to, że autor, Fan ST wciska do swojej gry te popłuczyny (moja ocena) z Discovery. Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie tego wiele.
Jeśli nie przeszkadza Ci losowość w deck-builderach (albo nawet jesteś ich fanem) to bierz w ciemno. Imperium jest bardzo niedocenioną w Polsce grą: to zaawansowany DB, gdzie masz bardzo dużą frajdę z kontroli nad swoją talią. Gra ma bardzo dopracowany i sensowny tryb solo - bardzo łatwy w obsłudze automat.

Co do DIS to pełna zgoda: nigdy nie zaliczyłbym tego do kanonu (jeśli chodzi o nowości to DIS nie ma żadnego podjazdu do SNW) - ja strzelam, że decyzja zapadła prosta: większość osób (prawdziwych fanów i doklejanych fanów) zna TNG i Picarda, natomiast sporo osób nieznających ST spotkało się z DIS i Michael Burnham - i to jest raczej ukłon do tych "nowych". Ja potraktuję jej talię tylko jako ciekawostkę mechaniczną, bo podobno ona jest najbardziej złożona z tego zestawu (złożoność 7/10).

Autor zapowiedział, że w dodatkach będą inni kapitanowie - myślę, że żadnego nie zabraknie, gdyby chcieć kupić wszystko co wydane ;)
Awatar użytkownika
kaimada
Has thanked: 39 times
Been thanked: 170 times

Post autor: kaimada »

Darkstorm pisze: 11 cze 2024, 11:33 Bo obecnie imo nie ma dobrych nowoczesnych filmów z świata Star Trek. Podobnie z serialami. Może poza Picardem, który już był niezły ale w mojej ocenie i tak niczego nie urwał. (tego co było na hbo nie widziałem) A stare seriale, które były dobre są już imo za stare by zachwycić wiele nowych osób.

Co do samej gry to choć nie znam wspomnianego Imperium to jako fan ST biorę tytuł na radar. Choć dziwne dla mnie jest to, że autor, Fan ST wciska do swojej gry te popłuczyny (moja ocena) z Discovery. Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie tego wiele.
Nigdy nie było tak dużo Treka, tak łatwo dostępnego jak dziś.

Toż w jednym momencie wychodziły teraz cztery Treki: DSC, SNW, LD, PRO. Trochę takie dla każdego coś miłego. A i nadchodzi film z Yeoh, ten o Sekcji 31.

Oczywiście ja jestem absolutnym fanem Treka lat 90ych i nic nie ma podjazdu do DS9 i późnego TNG*. Ale już SNW na tle Voyagera czy Entka nie wypada źle. Uwielbiam Mounta i jego Enterprise.

*Z tego powodu nie rozumiem jak można narzekać na wybór kapitanów. Tu dla każdego jest coś. Ci od TNG mają Picarda, ci od DS9 Sisko, Entkowcy Shrana, TOSowcy/Klimgonowcy Kolotha, fani Romulan/żeńskiego Treka Selę a ci od nuTreka Burnham. I choć tej ostatniej nie trawię to przy takim przekroju świata była oczywistym wyborem.

A Turczi ma ogarnięte masę kolejnych talii. Na czele z taliami brakujących kapitanów czyli Kirka i Janeway, ale i "fan favorite" Gula Dukata.

Czytając i słuchając Turcziego widać że hardkorowy fan robi grę od fana dla fanów. Nie ma co narzekać trzeba się cieszyć. A że po polsku nie będzie? Jak czasem czytam tłumaczenia na Netflixie czy SkyShowtime to może i lepiej. Choć gdyby robił to Leser to byłbym dużo bardziej spokojny (a i pewnie bym wystąpił w roli konsultanta :lol: ). Ale prawda jest taka że gry Star Warsowe i Star Trekowe umyślnie kupuję po angielsku. Żeby się nie irytować, a w wypadku planów na rozbudowaną linię dodatków jak tutaj to w ogóle chyba nie ma sensu w to wchodzić po polsku.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

kaimada pisze: 11 cze 2024, 18:26 Z tego powodu nie rozumiem jak można narzekać na wybór kapitanów.
Ja narzekam tylko na wybór jednego :wink: gdyż uważam, że należy pogrzebać w otchłani niepamięci ten twór startrekopodobny jakim był Discovery :wink: No ale rozumiem, że nie każdy musi się ze mną zgadzać i spoko :D

Taki Entek to też była imo w większości słabizna i można by dyskutować o zgodności z kanonem ale miał swoje momenty. Takim "momentem" były między innymi motywy z Andorianami i się cieszę, że to właśnie Shran się tu pojawił mimo, że fanem Entka nie jestem (przypomnę też jeszcze, że przez pierwsze sezony Entek nie miał nawet "Star Trek" w tytule.)

A DSC nie był słaby. On był po prostu zły.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem czemu narzekam na kapitana :wink:
kaimada pisze: 11 cze 2024, 18:26
Nigdy nie było tak dużo Treka, tak łatwo dostępnego jak dziś.
Tak to prawda, tylko że dziś te seriale w zasadzie niczym szczególnym się nie wybijają w taki sposób by zdobyć rzesze nowych turbofanów. Przynajmniej u nas.
Awatar użytkownika
kaimada

Żeby nie było - nie znoszę Michael Burnham :lol:

DSC to absurdalnie zmarnowany potencjał. Tam jest tyle problemów że aż dziw że to 5 sezonów przeżyło.

Picard jest tak nierówny... Drugi sezon to jakiś spinoff Boscha. Ale nadal ma swoje momenty.

Ale pozostałe trzy seriale są w swojej kategorii super.

SNW to świetny klasyczny Trek.

Lower Decks to idealna rozrywka dla fanów TNG.

Prodigy jest genialne dla dzieci, mój sześciolatek uwielbia.
dannte

Zacząłem znów zagrywać się ostatnio w Imperium, tym razem tryb kampanijny Qin. I kupiłem Horizons bo czułem, że potrzebuję :D
Ale to wszystko dlatego, że nie mogę się doczekać aż będę mieć tę grę bo mam wysokie oczekiwania co do systemu :) I wszystko co czytam od Davida Turcziego tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że to fan star treka, którego potrzebowałem :D

Nadal nie znamy konkretnej daty premiery w Q4, ale już do końca roku zostało niewiele, więc mam nadzieję, że zacznie się u nas pojawiać :)

W międzyczasie do poczytania:
https://boardgamegeek.com/thread/331984 ... pink-stuff
https://boardgamegeek.com/thread/332361 ... ee-you-now
https://boardgamegeek.com/thread/333718 ... -be-remans

System gry naprawdę dobry, tematyka idealna, a autor gry, któremu ufam :)
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek

dannte pisze: 30 paź 2024, 23:06 Zacząłem znów zagrywać się ostatnio w Imperium, tym razem tryb kampanijny Qin. I kupiłem Horizons bo czułem, że potrzebuję :D
Ale to wszystko dlatego, że nie mogę się doczekać aż będę mieć tę grę bo mam wysokie oczekiwania co do systemu :) I wszystko co czytam od Davida Turcziego tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że to fan star treka, którego potrzebowałem :D

Nadal nie znamy konkretnej daty premiery w Q4, ale już do końca roku zostało niewiele, więc mam nadzieję, że zacznie się u nas pojawiać :)

W międzyczasie do poczytania:
https://boardgamegeek.com/thread/331984 ... pink-stuff
https://boardgamegeek.com/thread/332361 ... ee-you-now
https://boardgamegeek.com/thread/333718 ... -be-remans

System gry naprawdę dobry, tematyka idealna, a autor gry, któremu ufam :)
Jutro na kanale YT Gaming Rules Paul Grogan pokaże gameplaye 3 trybów rozgrywki - solo trening, solo vs bot i 1 vs 1
A Rahdo ma pokazać unboxing
dannte

Rafal_Kruczek pisze: 31 paź 2024, 11:19 Jutro na kanale YT Gaming Rules Paul Grogan pokaże gameplaye 3 trybów rozgrywki - solo trening, solo vs bot i 1 vs 1
A Rahdo ma pokazać unboxing
A, tak! Zapomniałem o tym! Rahdo już się nie mógł doczekać i pokazywał jak wygląda insert :D
On też jest wielkim fanem star streka :)
krpi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 27 times

Post autor: krpi »

Wizkids wysyła preoder za 10$ do PL, kuszą...
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 112 times
Been thanked: 135 times

Post autor: Muad'Dib »

Teraz spojrzałem w końcu jak to wygląda i nie powiem, żeby mnie oczarowało. Wizualnie to jakiś koszmar projektowania, festiwal pstrokatości, w ogóle nie pasuje do tego universum.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek

krpi pisze: 07 lis 2024, 10:08 Wizkids wysyła preoder za 10$ do PL, kuszą...
"*NOTE*

You may be required to pay the relevant duties and taxes to your country when your items are delivered. "
https://shop.wizkids.com/pages/shipping-policy
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek

Muad'Dib pisze: 07 lis 2024, 10:28 Teraz spojrzałem w końcu jak to wygląda i nie powiem, żeby mnie oczarowało. Wizualnie to jakiś koszmar projektowania, festiwal pstrokatości, w ogóle nie pasuje do tego universum.
Star trek Frontiers tez wyglądało sporo gorzej niż Mage knight board game...
Wizkids chyba nie za bardzo umie robic grafiki do gier SF. Patrz na przykład
Sidereal Confluence (pierwsza edycja)
Awatar użytkownika
kaimada

Muad'Dib pisze: 07 lis 2024, 10:28 Teraz spojrzałem w końcu jak to wygląda i nie powiem, żeby mnie oczarowało. Wizualnie to jakiś koszmar projektowania, festiwal pstrokatości, w ogóle nie pasuje do tego universum.
Jako hardcorowy fan nie do końca wiem czemu uważacie że to nie pasuje do Treka. Jasne jest tego dużo, ale nie da się wszystkiego zrobić LCARSem.

Do tego Into The Unonown też wydaje mi się dobrym przedstawieniem Treka.

Ale się nie upieram. Jestem daltonistą, a do tego jestem zaślepiony tematycznością zawartości kart w CC i całego projektu ITU.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Re: Star Trek: Captain's Chair (Nigel Buckle, Dávid Turczi)

Post autor: tomp »

wg mnie oprawa wpisuje się w stylistykę wypuszczanych seriali w ostatnich latach.
na pewno jest zgrzyt do pierwowzoru czy też następne pokolenie.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
dannte

Wpadło runthrough od Rahdo: https://boardgamegeek.com/video/525997/ ... pated-game

Podobne odczucia jak on miałem po tym jak oglądałem jego grę, fajnie że pokazał jej mózgożerność.

Mam jeszcze jedną obawę co do designu - coś co na papierze jest zaletą, może w praktyce okazać się wadą: bardzo dużo darmowych akcji.

W Imperium podobało mi się to, że jest ciasno: masz 5 lub więcej kart na ręce, ale musisz zdecydować które z nich zagrasz jako akcje. Bardzo ciężko było zdobyć efekty typu "free play". Niezagrane karty albo odrzucasz, żeby przyspieszyć talię albo zachowujesz na potem, bo bardzo chciałeś je zagrać (ale się nie zmieściłeś w limicie akcji). To nadal potrafi generować długie tury, w szczególności w mid albo late game, gdy masz dużo umiejętności do aktywowania, które dają Ci dodatkowe karty i akcje jakimś kosztem - ale o to chodzi w tej grze: żeby zbudować silniczek. Tutaj natomiast już od pierwszej tury masz dylemat: w jakiej kolejności zagrać karty, które aktywować akcją, a które zagrać za darmo + czy zostawić niezagrane karty na następną turę czy odrzucić (chociaż tutaj ciężko jest znaleźć karty "niezagrane" skoro prawie każdą rękę kart możesz wykorzystać w pełni...). To bardzo przypomina paraliż decyzyjny w mage knight: którą kartę wzmocnić, którą zagrać dla postawowego efektu, a którą bokiem, w jakiej kolejności - często łapałem się na tym, że zagrywałem karty, zauważałem, że jest lepsza opcja i cofałem turę żeby zagrać inaczej, po czym znów cofałem, bo się przeliczyłem i okazywało się, że to nie jest lepsza opcja. I zawsze brakowało 1 ruchu, 1 ataku, 1 wpływu... To jedna z tych gier, po których boli mnie głowa, gdy w nie zagram...
Tutaj na szczęście efekty kart są bardzo tematyczne, więc ta mnogość efektów się broni (a ja jestem turbo fanem ST) i setup/teardown nie jest tak skomplikowany jak przy MK, no ale jednak to może być jedna z tych gier, które wywołują ból głowy i pod koniec może być satysfakcja, ale niekoniecznie zabawa...

Tak czy siak gra jest na moim radarze, ale już nie traktuję jej jako "tej jedynej".
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek

dannte pisze: 26 lis 2024, 09:16 Wpadło runthrough od Rahdo: https://boardgamegeek.com/video/525997/ ... pated-game

Podobne odczucia jak on miałem po tym jak oglądałem jego grę, fajnie że pokazał jej mózgożerność.
Ta... Świetnie pokazuje mnogość decyzji w swoich filmach (tzw. decision space - BTW tez nazwa dobrego podcastu), ale 1,5 h żeby zrobić trochę więcej niż 1 rundę - 2,5 tury graczy?
Duzo bardziej reprezentatywne są filmy z Gaming Rules gdzie każdy tryb: trening , solo vs bot oraz 1 vs 1 zmieścił się w 3h (bez setupu, ale z podliczeniem punktów) łącznie z (czasami) tłumaczeniem i dyskusją (bez recenzji bo materiał był sponsorowany) ( a solo nawet poniżej 2 h). Z tym, że Paul Grogan i drugi gracz trenowali przed nagraniem swoje talie.
dannte

Rafal_Kruczek pisze: 27 lis 2024, 08:45
dannte pisze: 26 lis 2024, 09:16 Wpadło runthrough od Rahdo: https://boardgamegeek.com/video/525997/ ... pated-game

Ta... Świetnie pokazuje mnogość decyzji w swoich filmach (tzw. decision space - BTW tez nazwa dobrego podcastu), ale 1,5 h żeby zrobić trochę więcej niż 1 rundę - 2,5 tury graczy?
Duzo bardziej reprezentatywne są filmy z Gaming Rules gdzie każdy tryb: trening , solo vs bot oraz 1 vs 1 zmieścił się w 3h (bez setupu, ale z podliczeniem punktów) łącznie z (czasami) tłumaczeniem i dyskusją (bez recenzji bo materiał był sponsorowany) ( a solo nawet poniżej 2 h). Z tym, że Paul Grogan i drugi gracz trenowali przed nagraniem swoje talie.
Ja oglądałem tylko trening i nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam, że Paul wykonywał bardzo nieoptymalne ruchy, raczej się nad nimi nie zastanawiając zbyt długo. Ja na to jak wyglądał gameplay Rahdo (mimo, że też jego ruchy mogły nie być optymalne) patrzę ze swojej perspektywy: pewnie moje dylematy będą podobne i pewnie tak samo będą się tury wydłużały i gra może się okazać bardzo mozolnym i męczącym doświadczeniem.

Dlatego nie zgadzam się, że filmy Paula są tutaj lepsze od filmów Richarda (ale mówię to porównując tylko do treningu). Mi zależy na wyciągnięciu na wierzch skrajnych przypadków pesymistycznych, a nie na wyciągnięciu średniej. Stąd więcej warty dla mnie jest ten runthrough (i tutaj już porównuję do moich własnych doświadczeń z Imperium i z mnogością wyborów przy dodaniu Trade Routów)
ODPOWIEDZ