Galakta – Plany wydawnicze 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 276 times
Been thanked: 684 times

Re: Galakta – Plany wydawnicze 2025

Post autor: walkingdead »

Pieniądze za Holas są zaplacone.
Po drugie,nie bardzo rozumiem dlaczego nie mam mieć prawa do ograniczonego zaufania do wydawcy? Znam świat planszowkowy,rozumiem mechanizmy. Usprawiedliwiamy przesunięcia w crowdfoundingu, zaczynamy usprawiedliwiać wydawców,bo nie dowożą zapowiedzianych rzeczy i wiecznie przesuwają terminy...Niedługo będziemy chodzić na pielgrzymki dziękczynne do Częstochowy,bo wydawca uraczy nas grą. Bez przesady.

Oczywiście, możecie się że mną nie zgadzać,ale ja uważam, że o ile wpadki się mają prawo zdarzyć (szczególnie,jeśli to nie jest oryginalna gra wydawcy) to jednak,jeśli tych opoznionych gier jest więcej to może należy się zastanowić nad planem wydawniczym. Osobiście, coraz mniej podoba mi się polityka wydawnictw bazującą na wiecznych przedsprzedażach startujących czesto z dużym wyprzedzeniem (jak się okazuje wypuszczanych,gdy gra jeszcze gdzies w transporcie) i zapowiedziach,które są mocno niepewne.

Wiadomo, wydawcy świata nie ratują, mamy w co grać, a gry to tylko rozrywka. Nadal jednak uważam, że sporo przesunięc świadczy o tym,że coś idzie nie tak.

Ps
Czekamy na zapowiedzi,bo do tego zostaliśmy przyzwyczajeni. Przecież można podzielić zapowiedzi na 2 tury. I zapowiadać w styczniu gry,które są naprawdę bliskie wydania. Konkrety zamiast obietnic,które będą zrealizowane w połowie przyszłego roku zamiast obiecanego 2025.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 385 times
Been thanked: 434 times

Post autor: tomb »

To prawda, można mieć ograniczone zaufanie do wydawcy. Ja osobiście nie przepadam za formą tych zbiorczych dalekosiężnych planów, bo są nieprecyzyjne. Ale niestety przyjęła się taka formuła i narzekanie na wydawcę uważam za dziwne. Skoro ktoś ma świadomość realiów rynku i wiedzę o planowanym terminie wypuszczenia gry na rynek, to może się spodziewać po drodze wielu rozmaitych potknięć.

Ja zakładam, że wydawca nas nie zwodzi i nie okłamuje z premedytacją, ale kasy pół roku wcześniej nie wpłacam.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
samuraj1369
Has thanked: 556 times
Been thanked: 659 times

Post autor: samuraj1369 »

Jakiego doświadczenia by nie mieli, to ufając temu co mówią, jakim cudem mieli przewidzieć błędy produkcyjne fabryki czy zatrzymanie nakładu u ruskich?

Ludzie, trochę zrozumienia...
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 349 times
Been thanked: 564 times

Post autor: salaba »

Jeśli jakiś fajny tytuł Galakta zapowiedziała by u nas dopiero kiedy gtowa gra płynęłaby do PL to byłby taki ból pewnej części ciała u większości, że szkoda gadać. Wyobrażacie sobie te posty - ja już kupiłem oryginał za miliony! Dlaczego wcześniej nie informowaliście?! Skąd ja kasę teraz wezmę?!

Lepiej wiedzieć na rok wcześniej, że coś będzie, niż nie wiedzieć nic.

Jedyny problem jaki widzę u Galakty i innych, że trzymają bardzo nierówny poziom komunikacji. Raz informują o opóźnieniu jakiegoś tytułu, potem cisza na pół roku. Uważam, że powinni zacząć wypuszczać newsletter raz w miesiącu z aktualizacjami - taki jak to robi GMT. Wspaniała sprawa, generuje ruch e sieci, zainteresowanie i przede wszystkim buduje zaufanie i nikt nie dopytuje o nic tylko każdy wie, że za np. tydzień wyjdzie kolejny newsletter i się dowiedzieć co i jak.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 529 times

Post autor: Otorek »

Tyle, że GMT jest producentem tych gier i ma znacznie więcej do powiedzenia na ich temat, niż wydawca, który tylko czeka na transport z Chin gier, które poszły we wspólnym druku.
Najważniejsza informacja to, że gra ukaże się w języku polskim i teoretycznie jej wydanie jest niezagrożone - co obecnie też już regułą nie jest, więc lepiej PL wydawcę rozliczać, czy dany tytuł w ogóle dowiózł, a nie czy się spóźnił kwartał czy dwa.
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 504 times

Post autor: karmazynowy »

Ja to jednak wolę jak zapowiedzi są ogłoszone z dużym wyprzedzeniem, nawet jeśli później są obsuwy. Po prostu trzeba przyjąć je za pewnik, zawsze będą. Za to można sobie jakoś zaplanować budżet i wishlistę. Lepsze to niż Rebel, który z konopii wyskakuje z tytułami, trzymając mnie w niepewnosci czy coś w końcu wydadzą u nas czy nie i trzeba brać angielska wersję (zanim np zniknie z dystrybucji).
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1240 times
Been thanked: 1463 times

Post autor: seki »

Dyskusja na temat semantyki i różnic między wydawcą a deweloperem przeniesiona viewtopic.php?t=84407
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 163 times
Been thanked: 75 times

Post autor: kokosowy14 »

Galakta wrzuciła podpowiedź na dziś:

Według mnie Kelp i Pax Porifiriana ale tej gry z żetonami pokerowymi nie kojarzę żadnej.
Awatar użytkownika
Mortinista
Has thanked: 254 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Mortinista »

Cześć, Czy Heroes of Land Air & Sea ma dalej premierę w lutym czy przesunięto ją na marzec ?
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 337 times
Been thanked: 536 times

Post autor: vnzk »

kokosowy14 pisze: 17 lut 2025, 09:22 Według mnie Kelp i Pax Porifiriana ale tej gry z żetonami pokerowymi nie kojarzę żadnej.
The Gang

Taka Załoga, tylko z pokerem zamiast trick-takingu, od tego samego wydawnictwa. Oczywiście mechanika jest inna, ale kooperacja i brak otwartej komunikacji są wspólne. Ja biorę, bo pomysł jest ciekawy i gra zbiera pozytywne opinie.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1700 times
Been thanked: 1854 times

Post autor: Mr_Fisq »

karmazynowy pisze: 15 lut 2025, 10:12 Ja to jednak wolę jak zapowiedzi są ogłoszone z dużym wyprzedzeniem, nawet jeśli później są obsuwy. Po prostu trzeba przyjąć je za pewnik, zawsze będą. Za to można sobie jakoś zaplanować budżet i wishlistę. Lepsze to niż Rebel, który z konopii wyskakuje z tytułami, trzymając mnie w niepewnosci czy coś w końcu wydadzą u nas czy nie i trzeba brać angielska wersję (zanim np zniknie z dystrybucji).
:+1:

Jeśli tylko wydawnictwo wywiązuje się z zapowiedzi, to wolę poczekać, niż zdążyć kupić wersję angielską (którą po ogłoszeniu PL będzie ciężko sprzedać).
Mortinista pisze: 17 lut 2025, 09:34 Cześć, Czy Heroes of Land Air & Sea ma dalej premierę w lutym czy przesunięto ją na marzec ?
AFAIK ostania informacja wskazuje na marzec.
Spoiler:
Pewnie rzeczywiście to Porfiriana, nawet kształt pudełka wydaje się pasować.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
salaba

Pax Porfiriana była w malutkim pudełeczku jak kojarzę, kwadratowym, ale malutkim. To będzie coś innego.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Porfiriana już potwierdzona oficjalnie ;)

Źródlo: FB Galakty
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 163 times
Been thanked: 75 times

Post autor: kokosowy14 »

salaba pisze: 17 lut 2025, 09:58 Pax Porfiriana była w malutkim pudełeczku jak kojarzę, kwadratowym, ale malutkim. To będzie coś innego.
To wersja Ultimate, która jak widać ma większe pudełko.
Awatar użytkownika
salaba

A jednak Porfiriana. To trzeba się teraz zapoznać z tytułem i określić czy chcę mieć trzeciego Paxa czy nie. Hispanicę sobie odpuściłam.
samuraj1369

salaba pisze: 17 lut 2025, 10:38 A jednak Porfiriana. To trzeba się teraz zapoznać z tytułem i określić czy chcę mieć trzeciego Paxa czy nie. Hispanicę sobie odpuściłam.
Jest to jedyny Pax w którego grałem, ale była to jedna z pierwszych gier z tych "głębszych". Prosta rozgrywka, ale ile możliwości! Genialna gra!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

vnzk pisze: 17 lut 2025, 09:36 The Gang
Trafione.

Informacja na FB Galakty.
Awatar użytkownika
salaba

No i Kelp zapowiedziany :D Czyli jednak Galakta. Mam wersję EN, raczej przy niej zostanę, bo już sobie przetłumaczyłam. Chyba, że Galakta zachwyci mnie ceną.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 326 times

Post autor: Uncle_Grga »

W temacie Paxow liczylem na Porfirianę i się nie zawiodłem. Bierę! :mrgreen:

Galakta zuchy!

Ps. Jakoże temat Paxow powoli się dla mnie wyczerpuje (transhumanity, emancipation nie interesują mnie w zasadzie), to czuję, że w ramach wyrazów uznania dla tej akcji skonczy się dobraniem Vikinga. Choć to popierdólka, nie Pax.. ale niechże i on dołączy..
Ostatnio zmieniony 17 lut 2025, 14:40 przez Uncle_Grga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 736 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

kokosowy14 pisze: 17 lut 2025, 10:15
salaba pisze: 17 lut 2025, 09:58 Pax Porfiriana była w malutkim pudełeczku jak kojarzę, kwadratowym, ale malutkim. To będzie coś innego.
To wersja Ultimate, która jak widać ma większe pudełko.
Wręcz przeciwnie, ono będzie rozmiarów takich, jak w pierwszej edycji (i jak np. greenland/neanderthal czy pax transhumanity/emancipation/pierwszy pamir)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

Kluczyk pisze: 15 lut 2025, 09:00 Winą Galaktyki w takim wypadku są złe założenia. Jako doświadczony wydawca powinni dość dobrze wiedzieć co gdzie może pójść nie tak i w swoich planach wydawniczych uwzględniać spore opóźnienia. Z punktu widzenia prowego, lepiej żeby gry siedziały na magazynie pół roku przed premierą, niż dopiero się drukowały.
Ale co wydawca moze zrobic z tym, ze oryginalny wydawca ma obsuwy? Zadne doswiadczenie nie zapobiega takim rzeczom
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 561 times

Post autor: tomp »

pierwszy dzień ogłoszeń, a czuje się, jakby to był ostatni. Chodzi mi o to, że najlepsze gry zostawia się na finał.
Mam nadzieje, że wydawnictwo poszło taką drogą budowania napięcia i będą tylko lepsze tytuły :)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
samuraj1369

Jeszcze tylko High Frontier 4 All po Porfirianie i jestem happy :D

Galakta ze swoim profilem wydawanych gier planszowych jest u mnie na pierwszym miejscu, później długo, długo nic.
Xyhoo
Has thanked: 466 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

tomp pisze: 17 lut 2025, 17:41 pierwszy dzień ogłoszeń, a czuje się, jakby to był ostatni. Chodzi mi o to, że najlepsze gry zostawia się na finał.
Mam nadzieje, że wydawnictwo poszło taką drogą budowania napięcia i będą tylko lepsze tytuły :)
Z tego co pamiętam to u Galakty zawsze najgłośniejsze gry były zapowiadane w pierwszy i ostatni dzień
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Podpowiedzi na dziś:

Obrazek

Źródło: FB Galakty
ODPOWIEDZ