Galakta – Plany wydawnicze 2025
- walkingdead
- Has thanked: 276 times
- Been thanked: 684 times
Re: Galakta – Plany wydawnicze 2025
Pieniądze za Holas są zaplacone.
Po drugie,nie bardzo rozumiem dlaczego nie mam mieć prawa do ograniczonego zaufania do wydawcy? Znam świat planszowkowy,rozumiem mechanizmy. Usprawiedliwiamy przesunięcia w crowdfoundingu, zaczynamy usprawiedliwiać wydawców,bo nie dowożą zapowiedzianych rzeczy i wiecznie przesuwają terminy...Niedługo będziemy chodzić na pielgrzymki dziękczynne do Częstochowy,bo wydawca uraczy nas grą. Bez przesady.
Oczywiście, możecie się że mną nie zgadzać,ale ja uważam, że o ile wpadki się mają prawo zdarzyć (szczególnie,jeśli to nie jest oryginalna gra wydawcy) to jednak,jeśli tych opoznionych gier jest więcej to może należy się zastanowić nad planem wydawniczym. Osobiście, coraz mniej podoba mi się polityka wydawnictw bazującą na wiecznych przedsprzedażach startujących czesto z dużym wyprzedzeniem (jak się okazuje wypuszczanych,gdy gra jeszcze gdzies w transporcie) i zapowiedziach,które są mocno niepewne.
Wiadomo, wydawcy świata nie ratują, mamy w co grać, a gry to tylko rozrywka. Nadal jednak uważam, że sporo przesunięc świadczy o tym,że coś idzie nie tak.
Ps
Czekamy na zapowiedzi,bo do tego zostaliśmy przyzwyczajeni. Przecież można podzielić zapowiedzi na 2 tury. I zapowiadać w styczniu gry,które są naprawdę bliskie wydania. Konkrety zamiast obietnic,które będą zrealizowane w połowie przyszłego roku zamiast obiecanego 2025.
Po drugie,nie bardzo rozumiem dlaczego nie mam mieć prawa do ograniczonego zaufania do wydawcy? Znam świat planszowkowy,rozumiem mechanizmy. Usprawiedliwiamy przesunięcia w crowdfoundingu, zaczynamy usprawiedliwiać wydawców,bo nie dowożą zapowiedzianych rzeczy i wiecznie przesuwają terminy...Niedługo będziemy chodzić na pielgrzymki dziękczynne do Częstochowy,bo wydawca uraczy nas grą. Bez przesady.
Oczywiście, możecie się że mną nie zgadzać,ale ja uważam, że o ile wpadki się mają prawo zdarzyć (szczególnie,jeśli to nie jest oryginalna gra wydawcy) to jednak,jeśli tych opoznionych gier jest więcej to może należy się zastanowić nad planem wydawniczym. Osobiście, coraz mniej podoba mi się polityka wydawnictw bazującą na wiecznych przedsprzedażach startujących czesto z dużym wyprzedzeniem (jak się okazuje wypuszczanych,gdy gra jeszcze gdzies w transporcie) i zapowiedziach,które są mocno niepewne.
Wiadomo, wydawcy świata nie ratują, mamy w co grać, a gry to tylko rozrywka. Nadal jednak uważam, że sporo przesunięc świadczy o tym,że coś idzie nie tak.
Ps
Czekamy na zapowiedzi,bo do tego zostaliśmy przyzwyczajeni. Przecież można podzielić zapowiedzi na 2 tury. I zapowiadać w styczniu gry,które są naprawdę bliskie wydania. Konkrety zamiast obietnic,które będą zrealizowane w połowie przyszłego roku zamiast obiecanego 2025.
♀
To prawda, można mieć ograniczone zaufanie do wydawcy. Ja osobiście nie przepadam za formą tych zbiorczych dalekosiężnych planów, bo są nieprecyzyjne. Ale niestety przyjęła się taka formuła i narzekanie na wydawcę uważam za dziwne. Skoro ktoś ma świadomość realiów rynku i wiedzę o planowanym terminie wypuszczenia gry na rynek, to może się spodziewać po drodze wielu rozmaitych potknięć.
Ja zakładam, że wydawca nas nie zwodzi i nie okłamuje z premedytacją, ale kasy pół roku wcześniej nie wpłacam.
Ja zakładam, że wydawca nas nie zwodzi i nie okłamuje z premedytacją, ale kasy pół roku wcześniej nie wpłacam.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
-
- Has thanked: 556 times
- Been thanked: 659 times
Jakiego doświadczenia by nie mieli, to ufając temu co mówią, jakim cudem mieli przewidzieć błędy produkcyjne fabryki czy zatrzymanie nakładu u ruskich?
Ludzie, trochę zrozumienia...
Ludzie, trochę zrozumienia...
- salaba
- Has thanked: 349 times
- Been thanked: 564 times
Jeśli jakiś fajny tytuł Galakta zapowiedziała by u nas dopiero kiedy gtowa gra płynęłaby do PL to byłby taki ból pewnej części ciała u większości, że szkoda gadać. Wyobrażacie sobie te posty - ja już kupiłem oryginał za miliony! Dlaczego wcześniej nie informowaliście?! Skąd ja kasę teraz wezmę?!
Lepiej wiedzieć na rok wcześniej, że coś będzie, niż nie wiedzieć nic.
Jedyny problem jaki widzę u Galakty i innych, że trzymają bardzo nierówny poziom komunikacji. Raz informują o opóźnieniu jakiegoś tytułu, potem cisza na pół roku. Uważam, że powinni zacząć wypuszczać newsletter raz w miesiącu z aktualizacjami - taki jak to robi GMT. Wspaniała sprawa, generuje ruch e sieci, zainteresowanie i przede wszystkim buduje zaufanie i nikt nie dopytuje o nic tylko każdy wie, że za np. tydzień wyjdzie kolejny newsletter i się dowiedzieć co i jak.
Lepiej wiedzieć na rok wcześniej, że coś będzie, niż nie wiedzieć nic.
Jedyny problem jaki widzę u Galakty i innych, że trzymają bardzo nierówny poziom komunikacji. Raz informują o opóźnieniu jakiegoś tytułu, potem cisza na pół roku. Uważam, że powinni zacząć wypuszczać newsletter raz w miesiącu z aktualizacjami - taki jak to robi GMT. Wspaniała sprawa, generuje ruch e sieci, zainteresowanie i przede wszystkim buduje zaufanie i nikt nie dopytuje o nic tylko każdy wie, że za np. tydzień wyjdzie kolejny newsletter i się dowiedzieć co i jak.
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Sprzedam: viewtopic.php?p=1716604#p1716604
- Otorek
- Has thanked: 314 times
- Been thanked: 529 times
Tyle, że GMT jest producentem tych gier i ma znacznie więcej do powiedzenia na ich temat, niż wydawca, który tylko czeka na transport z Chin gier, które poszły we wspólnym druku.
Najważniejsza informacja to, że gra ukaże się w języku polskim i teoretycznie jej wydanie jest niezagrożone - co obecnie też już regułą nie jest, więc lepiej PL wydawcę rozliczać, czy dany tytuł w ogóle dowiózł, a nie czy się spóźnił kwartał czy dwa.
Najważniejsza informacja to, że gra ukaże się w języku polskim i teoretycznie jej wydanie jest niezagrożone - co obecnie też już regułą nie jest, więc lepiej PL wydawcę rozliczać, czy dany tytuł w ogóle dowiózł, a nie czy się spóźnił kwartał czy dwa.
- karmazynowy
- Has thanked: 221 times
- Been thanked: 504 times
Ja to jednak wolę jak zapowiedzi są ogłoszone z dużym wyprzedzeniem, nawet jeśli później są obsuwy. Po prostu trzeba przyjąć je za pewnik, zawsze będą. Za to można sobie jakoś zaplanować budżet i wishlistę. Lepsze to niż Rebel, który z konopii wyskakuje z tytułami, trzymając mnie w niepewnosci czy coś w końcu wydadzą u nas czy nie i trzeba brać angielska wersję (zanim np zniknie z dystrybucji).
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1240 times
- Been thanked: 1463 times
Dyskusja na temat semantyki i różnic między wydawcą a deweloperem przeniesiona viewtopic.php?t=84407
- kokosowy14
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 75 times
Galakta wrzuciła podpowiedź na dziś:
Według mnie Kelp i Pax Porifiriana ale tej gry z żetonami pokerowymi nie kojarzę żadnej.
Według mnie Kelp i Pax Porifiriana ale tej gry z żetonami pokerowymi nie kojarzę żadnej.
- Mortinista
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 163 times
Cześć, Czy Heroes of Land Air & Sea ma dalej premierę w lutym czy przesunięto ją na marzec ?
- vnzk
- Has thanked: 337 times
- Been thanked: 536 times
The Gangkokosowy14 pisze: ↑17 lut 2025, 09:22 Według mnie Kelp i Pax Porifiriana ale tej gry z żetonami pokerowymi nie kojarzę żadnej.
Taka Załoga, tylko z pokerem zamiast trick-takingu, od tego samego wydawnictwa. Oczywiście mechanika jest inna, ale kooperacja i brak otwartej komunikacji są wspólne. Ja biorę, bo pomysł jest ciekawy i gra zbiera pozytywne opinie.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1700 times
- Been thanked: 1854 times
karmazynowy pisze: ↑15 lut 2025, 10:12 Ja to jednak wolę jak zapowiedzi są ogłoszone z dużym wyprzedzeniem, nawet jeśli później są obsuwy. Po prostu trzeba przyjąć je za pewnik, zawsze będą. Za to można sobie jakoś zaplanować budżet i wishlistę. Lepsze to niż Rebel, który z konopii wyskakuje z tytułami, trzymając mnie w niepewnosci czy coś w końcu wydadzą u nas czy nie i trzeba brać angielska wersję (zanim np zniknie z dystrybucji).
Jeśli tylko wydawnictwo wywiązuje się z zapowiedzi, to wolę poczekać, niż zdążyć kupić wersję angielską (którą po ogłoszeniu PL będzie ciężko sprzedać).
AFAIK ostania informacja wskazuje na marzec.Mortinista pisze: ↑17 lut 2025, 09:34 Cześć, Czy Heroes of Land Air & Sea ma dalej premierę w lutym czy przesunięto ją na marzec ?
Spoiler:
- salaba
Pax Porfiriana była w malutkim pudełeczku jak kojarzę, kwadratowym, ale malutkim. To będzie coś innego.
---
- Mr_Fisq
- Administrator
- kokosowy14
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 75 times
- salaba
A jednak Porfiriana. To trzeba się teraz zapoznać z tytułem i określić czy chcę mieć trzeciego Paxa czy nie. Hispanicę sobie odpuściłam.
---
-
Jest to jedyny Pax w którego grałem, ale była to jedna z pierwszych gier z tych "głębszych". Prosta rozgrywka, ale ile możliwości! Genialna gra!
- Mr_Fisq
- Administrator
- salaba
No i Kelp zapowiedziany
Czyli jednak Galakta. Mam wersję EN, raczej przy niej zostanę, bo już sobie przetłumaczyłam. Chyba, że Galakta zachwyci mnie ceną.

---
-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 326 times
W temacie Paxow liczylem na Porfirianę i się nie zawiodłem. Bierę!
Galakta zuchy!
Ps. Jakoże temat Paxow powoli się dla mnie wyczerpuje (transhumanity, emancipation nie interesują mnie w zasadzie), to czuję, że w ramach wyrazów uznania dla tej akcji skonczy się dobraniem Vikinga. Choć to popierdólka, nie Pax.. ale niechże i on dołączy..

Galakta zuchy!
Ps. Jakoże temat Paxow powoli się dla mnie wyczerpuje (transhumanity, emancipation nie interesują mnie w zasadzie), to czuję, że w ramach wyrazów uznania dla tej akcji skonczy się dobraniem Vikinga. Choć to popierdólka, nie Pax.. ale niechże i on dołączy..
Ostatnio zmieniony 17 lut 2025, 14:40 przez Uncle_Grga, łącznie zmieniany 1 raz.
Wręcz przeciwnie, ono będzie rozmiarów takich, jak w pierwszej edycji (i jak np. greenland/neanderthal czy pax transhumanity/emancipation/pierwszy pamir)
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3932 times
Ale co wydawca moze zrobic z tym, ze oryginalny wydawca ma obsuwy? Zadne doswiadczenie nie zapobiega takim rzeczomKluczyk pisze: ↑15 lut 2025, 09:00 Winą Galaktyki w takim wypadku są złe założenia. Jako doświadczony wydawca powinni dość dobrze wiedzieć co gdzie może pójść nie tak i w swoich planach wydawniczych uwzględniać spore opóźnienia. Z punktu widzenia prowego, lepiej żeby gry siedziały na magazynie pół roku przed premierą, niż dopiero się drukowały.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
pierwszy dzień ogłoszeń, a czuje się, jakby to był ostatni. Chodzi mi o to, że najlepsze gry zostawia się na finał.
Mam nadzieje, że wydawnictwo poszło taką drogą budowania napięcia i będą tylko lepsze tytuły
Mam nadzieje, że wydawnictwo poszło taką drogą budowania napięcia i będą tylko lepsze tytuły

Zachęcam do poznania skali ocen BGG
-
Jeszcze tylko High Frontier 4 All po Porfirianie i jestem happy 
Galakta ze swoim profilem wydawanych gier planszowych jest u mnie na pierwszym miejscu, później długo, długo nic.

Galakta ze swoim profilem wydawanych gier planszowych jest u mnie na pierwszym miejscu, później długo, długo nic.
Z tego co pamiętam to u Galakty zawsze najgłośniejsze gry były zapowiadane w pierwszy i ostatni dzień
- Mr_Fisq
- Administrator