Ostatnio NIE kupiliśmy bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 160 times
Been thanked: 384 times

Re: Ostatnio NIE kupiliśmy bo...

Post autor: Poochacz »

walkingdead pisze: 13 sie 2024, 09:35 Widoczenie to kwestia talentu pisarskiego bardziej niż szczęścia (cholera!). :mrgreen:
Szczęście przemija a talent pozostanie 😉 Gratuluję
Pompex
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Pompex »

Nie kupiłem The binding of isaac cztery dusze,gdyż nie wiem jak działa ona solo. Gra wydaje się spoko, bardzo fajne są te grafiki na kartach, mechanicznie też nie jest najgorzej (bardzo lubię karcianki). Ważną rzeczą jest dla mnie tryb solo i boję się że ta gra jest jednak dla większej ilości graczy
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 2958 times

Post autor: Ardel12 »

Udało się wytrwać i nie kupić Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era, gdyż nie potrzebuję TMB w wersji 2.0 jak nie ograłem co mam z oryginału. Nie podoba mi się też czas rozgrywki, który sięga nawet 8h. Już mam pod korek dłuższych gier i wyciągnięcie ich na stół to masakra. Wziąłbym wersję PL, ale w ciemno mam obawy czy Portal dowiezie(w TMB nie słyszałem o problemach, ale wpadki im się zdarzają). Dlatego spokojnie poczekam na wydanie, potem pewnie dalej, zagram w międzyczasie u kogoś i dopiero może zmienię decyzję. Teraz burncycle na mnie źle patrzy robotycznym okiem, bo leży od wielu miesięcy, to co dopiero botse.

Leviathan Wilds - tutaj miałem grę wspartą, ale wycofałem się parę dni przed zakupek. Nie pasuje mi tu mocno cena względem tego co dostajemy. Japanczyk robi grupówkę i się ponownie zainteresowałem, ale w międzyczasie udało się pożyczyć kopię i powoli zaczynam to ogrywać. Zasady są proste, lewiatanów 17 a bohaterów bodaj 8 do tego kilka klas do łączenia z nimi. Wygląda na sporą regrywalność. Poziom trudności bardzo łatwo się zmienia. Pierwsze wrażenia pozytywne, ale zobaczymy jak wyjdzie po przejściu wszystkich 17. Coś czuję, że ogram grę i finalnie wesprę, gdyż nie będzie po co jak i mam opcję pożyczenia tytułu, więc sens zakupu spada do 0.

WoP i Diuna WoA - tutaj zajarałem się, ale patrząc, że umówienie się na Rebelię jest bardzo ciężkie a i gra budzi u mnie mieszane uczucia, to odpuściłem. WoP jest długim tytułem i jak z botse to mnie boli obecnie bardzo. Diuna krótsza, ale na razie jak czytam opinie to nie czuję się przekonany o balansie frakcji. Rebelię zakupiłem dopiero w tym roku, więc te mogą spokojnie poczekać :D
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

Ardel12 pisze: 08 wrz 2024, 10:01 te mogą spokojnie poczekać
Kazdy rok bez WoP na regale (nawet zafoliowanym), to rok stracony, ale jor czojs...

Wez pod rozwage zakup obecnego preorderu na B5A. Tansza, krotsza, bardziej skondensowana od WoP sie wydaje (nie gralem). Natomiast rynek wyposzczony tytulu, to ciekawe jak to sie bedzie z galaktowym nakladem zgrywalo. Wroze szybki odjazd cen. No ale rozumiem, ze nie kazdy potrzebuje kupowac "na zapas" ;) szczegolnie majac setki innych. Moze jednak moja "rada" komus sie przysluzy.

Za Frodo! tzn Bilbo! :mrgreen:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
azazelmo
Has thanked: 197 times
Been thanked: 384 times

Post autor: azazelmo »

psia.kostka pisze: 08 wrz 2024, 10:26
Ardel12 pisze: 08 wrz 2024, 10:01 te mogą spokojnie poczekać
Wez pod rozwage zakup obecnego preorderu na B5A. Tansza, krotsza, bardziej skondensowana od WoP sie wydaje (nie gralem).

Mam obie, obie dobre. Tak jak piszesz:szybsza i bardziej skondensowana. Bardziej odchylona w stronę gry bitewnej jak sądzę. Polecam obie.
Awatar użytkownika
Ardel12

psia.kostka pisze: 08 wrz 2024, 10:26 Kazdy rok bez WoP na regale (nawet zafoliowanym), to rok stracony, ale jor czojs...

Wez pod rozwage zakup obecnego preorderu na B5A. Tansza, krotsza, bardziej skondensowana od WoP sie wydaje (nie gralem). Natomiast rynek wyposzczony tytulu, to ciekawe jak to sie bedzie z galaktowym nakladem zgrywalo. Wroze szybki odjazd cen. No ale rozumiem, ze nie kazdy potrzebuje kupowac "na zapas" ;) szczegolnie majac setki innych. Moze jednak moja "rada" komus sie przysluzy.

Jak wiem, że gra nie będzie miała czasu antenowego to nie kupię. Mam już i tak sporo półkowników. Czasem wiara wystarczy by kupić, choć płonna, tutaj nawet jej nie mam :D Z tego też powodu woziłem się z decyzją zakupu Rebelii przez dobrych 5 lat aż w tym roku poszedłem w stronę zwiększenia kolekcji gier pvp jak BRW, BRW:R, The Edge(nawet nie otwarte) czy właśnie Rebelia. Na razie styka, a wręcz myślę o sprzedaży The Edge, bo jakoś moja wiara podupada, że zamiast Cloudspire będę wybierać The Edge do powalczenia z innym graczem. Jeszcze jakbym miał miejsce na półkach, ach to wtedy, to wtedy kupiłbym 10 gier i dokupił regał na kolejne 30-40. Niestety m2 w mieszkaniu pod gry się skończyły :(
Awatar użytkownika
psia.kostka

Obrazek
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Arius
Has thanked: 414 times
Been thanked: 266 times

Post autor: Arius »

psia.kostka pisze: 08 wrz 2024, 19:20 Obrazek
Ostatnio nie kupiłem nic, bo wydałem kasę na kolejnego kallaxa. Który w sumie już na start będzie pewnie zajechany :)
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 417 times
Been thanked: 501 times

Post autor: KOSHI »

Kolejnych dodatków do MD2. Stwierdziłem, że raczej w to nie pogram i wystawiłem na sprzedaż. I dylemat zniknął. :mrgreen: Doszedłem do etapu, że nie chcę więcej gier a wręcz potrzebuję ich mniej, żeby mieć tylko to, w co chcę zagrać i w co lubię grać. Skrytoleżącym półkownikom mówię stanowcze NIE. :lol: Czas zrobić pogrom kolekcji a nie kisić tytuły, w które pyknę max 3 razy.
Awatar użytkownika
psia.kostka

KOSHI pisze: 08 wrz 2024, 22:48 Czas zrobić pogrom kolekcji
Wlasnie na takie osoby czekamy w watku "prywatne okazje znalezione w sieci" :twisted:
Awatar użytkownika
KOSHI

Psia.kostka i martwe zło :mrgreen: :twisted:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

KOSHI pisze: 08 wrz 2024, 22:48 Czas zrobić pogrom kolekcji a nie kisić tytuły, w które pyknę max 3 razy.
Złoty Panie 3x to i tak dużo ;-)
Awatar użytkownika
KOSHI

Shadow of Brimstone - zacna zapewne gra, ale podstawka tania nie jest i pewnie trzeba by iść w dodatki. Zły czas na zakup bo wydatków sporo ostatnio. No nic, może kiedyś. Dołącza do panteonu odpuszczonych gier. Szkoda, że tak późno się zainteresowałem. Kupę kasy przepaliłem na średnie tytuły, które albo leżą albo poszły do piekła. :?
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 301 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Mrukar »

Pojedynek o Śródziemie - trochę się nakręciłem, ale pierwowzór z Agorą jest wystarczająco dobry, żeby go nie zastępować.

MLEM - nie kupiłem, bo gramy na pożyczonym :D
Dziko się przy tym bawimy, a nawet nie ruszyliśmy modułów, świetna gra rodzinno-imprezowa, fajnie wykonana. Będę to kupował na prezenty i sobie też w końcu sprawię egzemplarz. Polecam.
salut
Has thanked: 77 times
Been thanked: 21 times

Post autor: salut »

Cthulhu - Kampania 4 i Fear of the uknown - duże FOMO. Zwłaszcza z unspeakable boxem. Niestety po pierwsze nie ma z kim grać. Sama Kampania 2 + Yog'soth i Czarna koa to już i tak masa kontentu, która patrzy się z półki, a niestety często leży. Nie chcialem mieszać PL i ENG a niestety te KS Exclusive tylko ENG. Zastanawiam się nad Fear of the uknown i Kampania 4 w preorderze, bo ceny wydają się atrakcyjne (a promki na serię Cthulhu DMD są bardzo rzadko i niewielkie, ale trzymam się tego co na samym dole.)

Terraformacja Marsa - nowe dodatki w preorderze - temat gdzies z przed miesiąca ale w sumie j/w. Podstawka z jednym dodatkiem to juz i tak za dużo.

Lands of Evershade - mocno osię nastawiałem, ale również za duże, za drogie i za długie. Człowiek by chciał oczami, ale wie że to nie ten poziom

pewnie by bylo kilka innych, "człowiek by chciał", ale rozsądek mówi "ogarnij najpierw te 3 pudła z grami, które stoją koło szafy".
Taki jest ogólnie plan najpierw ograć i zredukować ilość. Czasu na granie i tak mało, lepiej mieć kilka regularnych tytułów + kilka na rózne okazje - szkoda chomikować.
Plus taki, że wszystko kupowane zwykle znacząco poniżej cen rynkowych
Kupię: Link
Sprzedam: Link
Proszę nie wrzucać moich okazji na pepper.
Awatar użytkownika
Ardel12

Udało się nie kupić Tanares Expeditions z najnowszego GF. Gra, która bazuje na systemie z Tanares Arena/Adventures, ale jest rogalikiem. Przechodzimy kilka misji, w których nasze postacie zyskują kolejne ulepszenia, wykonujemy dodatkowe zadania uzyskując dzięki temu monety, a nimi opłacimy finalnie jakiś uber atak. W sumie gra się klei i wygląda przyjemnie, ale świetnie wyperswadował mi zakup KoA. Jedno zdanie: "Jak masz dość systemu po ograniu wcześniejszych części to nic tego tutaj nie zmieni". I ja już wiedziałem, że po ograniu Ultimate Tanares będę miał dość tego systemu jak każdego innego i w życiu nie odnajdę przyjemności z ogrywania mniejszej wersji, którą dostanę tym bardziej za jakieś pół roku. A z rogalików mam Slay the spire i myślę o dead cell.
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 112 times
Been thanked: 135 times

Post autor: Muad'Dib »

Za długo się zastanawiałem i nie kupiłem City of Iron na promocji w planszomanii (ktoś mi sprzątnął po wpisie na forum w wątku o okazjach cenowych :P ). Długo też myślałem nad Mystheą, promocja Galaktyki prawie mnie złamała ale jednak odchodzę od gier z figurkami. W ten sposób przetrwałem ten czarny okres promocji bez żadnego zakupu. Choć City of Iron jednak trochę żałuję ;)
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 526 times
Been thanked: 487 times

Post autor: Shodan »

Unmatched Bitwa Legend 2 - bo chciałem kupić pod choinkę, ale zniknęła ze sklepów. Została w Planszostrefie gdzie czaiłem się na promocję w BF. Promocja była - 20% zniżki, tylko jak wstałem w piątek rano i wszedłem na stronę sklepu, to gra już była wyprzedana :lol:
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 120 times
Been thanked: 250 times

Post autor: loaru »

Odpuściłem dwie kampanie crowdfundingowe, głównie z powodu uruchomienia zbiórek na dodatki w dość krótkim czasie od dostarczenia gry podstawowej, ale też z indywidualnych powodów:
  • Euthia - rewelacyjny tytuł, ale podstawka + dodatek z poprzedniej kampanii z racji sandboxowej natury gry, to jest content na lata grania. Dokładanie kolejnych dwóch wielkich pudeł to także overkill dla mojej szafy z grami i paraliż logistyczny, jak to wszystko wykładać. :D Poza tym, wydawca nie rozumie potrzeb związanych z insertem, to co proponuje jest tylko wątpliwą alternatywą dla obecnego rozwiązania, zamiast zaoferować dwa duże pudła z insertami: jedno na karton, drugie na plastik.
  • Harakiri: Blades of Honor - gra wygląda genialnie, ale gameplay okazał się niedopracowanym średniakiem. Wspierający pierwszą wersję nie dostaną pełnego pakietu naprawczego, tj. można było jedynie zamówić naklejki zamiast kompletnych książek :roll: Autorzy wydają się też być głusi na wszelką krytykę i sugestie graczy, więc po dodatku nie spodziewałbym się poprawionej rozgrywki. Finalnie, utopiłem wystarczającą ilość gotówki w tym przypadku.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Land of Evershades- bo realnie wiem że nie znajdę czasu na ten tytuł ani współgracza który mógłby mi towarzyszyć w tej rozbudowanej przygodzie.
Awatar użytkownika
KOSHI

Zombie Horde - tematyka zombie jest mi bliska, ale mam już dwa Zombicide, w które bardzo rzadko gram i pewnie gra by mało lądowała na stół. Zakup może byłby i dobry jakbym nie miał zombicidów. Druga rzecz, gra ma chyba ten sam system walki a na oko jest bardziej rozwinięta np. o rozbudowę schronienia. Mi raczej wystarczy coś co mogę złożyć po rozgrywce niż się w jakieś kampanie bawić. Wygrała prostota Zombicide.
Dhel
Has thanked: 631 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

Hexplore it mountain of godai - bardzo chciałem w to wejść, ale mam na razie 3 tytuły z tej serii i 2 księgi kampanii, na razie wystarczy, jak ogram wszystko to wtedy
Lands of evershade - pięknie wydane, ale jakoś mechanika mnie nie porywa, do tego AR ma u mnie minusa jeszcze za lockdown więc poczekam spokojnie na sklep, 2026, nie pali się :lol:
Euthia - za duże i za drogie, niestety
The isofarian guards - pudło zbyt wielkie, przez drzwi mi nie wejdzie
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

Dhel pisze: 14 gru 2024, 09:40 Hexplore it mountain of godai - bardzo chciałem w to wejść, ale mam na razie 3 tytuły z tej serii i 2 księgi kampanii, na razie wystarczy, jak ogram wszystko to wtedy
No nie wiem. Wydaje mi się, że ludzie tyle nie żyją.😀
Dhel
Has thanked: 631 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

vder pisze: 14 gru 2024, 11:10
Dhel pisze: 14 gru 2024, 09:40 Hexplore it mountain of godai - bardzo chciałem w to wejść, ale mam na razie 3 tytuły z tej serii i 2 księgi kampanii, na razie wystarczy, jak ogram wszystko to wtedy
No nie wiem. Wydaje mi się, że ludzie tyle nie żyją.😀
Hahahaha :lol: , no to tym bardziej słusznie że się w kolejną kobyłę nie pchałem :wink:
Awatar użytkownika
Ardel12

Wątek widzę pół roku już przeleżał w ciszy, czas go odkopać. Co tam kto nie kupił i dlaczego?

Ja się powstrzymałem od TWoM 2ED. W zbiórce bym wsparł, poza to za duże ryzyko problemu potem z odsprzedażą. A wątpię by tytuł mnie zachwycił na bazie komentarzy jakie wyczytałem w wątku. Nigdy nie grałem, z chęcią bym w końcu sprawdził, ale do kolekcji grę nastawioną bardziej pod solo już nie potrzebuje, a klimat też mi zbędny.

Stress Botic - pojawiła się oferta za 600 na podstawkę i dodatek(w sumie drogo, ale gra niedostępna), ale opinia kolegi, który lubi grywać w cięższe tytuły mnie zniechęciła. Pomijam, że to kolejna ciężka gra na kilka godzin grania i 1h tłumaczenia, których mam już kilka w domu. Kolejny tytuł do sprawdzenia i zagrania, ale z zakupem się wstrzymam.

Kinfire - ostatnio pojawiło się kilka ofert za 500, ale spasowałem głównie przez to, że w kolejce kilka gier czeka, a to jest jakaś kolejna lekka giera, które średnio mi pasują ostatnio. Może jak wyzeruję półkowników kampanijnych to zacznę znowu coś kupować. Tak to odpuszczam zakupy kolejnych molochów. Gry nie znikną z powierzchni ziemi, się kupi jak będzie potrzeba :D
ODPOWIEDZ