[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji
Re: [Tychy] Spotkania planszówkowców w Avanti
W Cyvilizacji należy uznać że Kacik zmiażdżył mnie, pomimo wsparcia jaki udzielał mi Tomek. Cóż, Imperium Rzymskie zostało zostało zdeptane przez bandy Germańsko - Galijskich barbarzyńców.
Kolderek, co do statystyk to szacuneczek - sprawa, moim zdaniem świetna.
Słabe oceny w moim wydaniu to głównie przyczyna straszliwego nie wyspania. Mam nadzieje, że teraz bedzie lepiej.
Kolderek, co do statystyk to szacuneczek - sprawa, moim zdaniem świetna.
Słabe oceny w moim wydaniu to głównie przyczyna straszliwego nie wyspania. Mam nadzieje, że teraz bedzie lepiej.
- Evenfall
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 2 times
Upps, no faktycznie.kolderek pisze:bo nie masz 4 miejsca, tylko 3 (egzekwo) ?Evenfall pisze:Czemu w Horse Fever mam kreskę zamiast zaszczytnego 4 miejsca ?

obecność:
1. aeragram (3)
2. kolderek (6)
3. kacik (3)
4. evenfall (6)
nie wszystkim przypadła do gustu. już od startu oderwałem się od peletonu, niestety tuż przed meczem dopadli mnie. a zwycięzca jechał cały czas w peletonie, na końcu wyskoczył, zużył całą swoją energię i wygrał. muszę zagrać jeszcze kilka razy by sobie zdanie wyrobić.
Pacific Typhoon
alianci 8o pkt:
evenfall (8) - 43pkt
aeragram (5) - 37 pkt
japończycy :
kacik (6) - 13 pkt
kolderek (5) 8pkt
prosta gierka ale sporo losowa. niektórzy mówią że nie muszą grać, tylko rzucą kostką by rozstrzygnąć walkę
a gra? II woja światowa. jest misja o którą się walczy albo z powietrza, z morza lub podwodnie. wykładamy karty i porównujemy kto ma większą siłę rażenia (często rzucamy kostką by to określić). misje są w dzień, w nocy lub trzeba zdecydować.
Eketorp
1. evenfall (5) - 19 pkt
2. aeragram (7) - 18 pkt
3. ziela (3) - 15 pkt
4. kolderek (3) - 13 pkt
5. kacik (2) - 1o pkt
kolejna gra, która niezbyt przypadła do gustu. chyba z powodu bitew. mamy 4 karty na ręku, wykładamy, porównujemy kto ma więcej i wymieniamy się tymi kartami. a przegrani wikingowie trafiają do szpitala, gdzie muszą czekać kilka kolejek aż się wyleczą. i potem mamy mnie ludzi do akcji. jest coś w tej grze bo jest i planowanie i jest decyzja kto z kim i gdzie walczy ale i też czegoś tej grze brakuje.
Osadnicy z Catanu
1. marcevok (8) - 1o pkt
2. muzyk (1o) - 8 pkt
-. dagmara (1o) - 8 pkt
4. zigward (1o) - 6 pkt
-. reydee (8) - 6 pkt
Ticket to Ride: USA 1910 (mega game)
1. aeragram (9) - 12o pkt
2. evenfall (8,5) - 119 pkt
3. kolderek (8) - 9o pkt
4. ziela (5) - 89 pkt
5. kacik (5) - 54 pkt
oj było ciasno. kilka biletów zostało niezrealizowanych. ale jak zwykle fajnie się grało.
Czarne Historie 2
marcevok, dagmara, reydee potem jeszcze kolderek.
na tych kilka zagadek na które się załapałem tylko jedno było morderstwo w dodatku nie było makabryczne, ale może tylko tak trafiliśmy i reszta będzie ciekawsza?
Giro D’Italia Card Game1. aeragram (3)
2. kolderek (6)
3. kacik (3)
4. evenfall (6)
nie wszystkim przypadła do gustu. już od startu oderwałem się od peletonu, niestety tuż przed meczem dopadli mnie. a zwycięzca jechał cały czas w peletonie, na końcu wyskoczył, zużył całą swoją energię i wygrał. muszę zagrać jeszcze kilka razy by sobie zdanie wyrobić.
Pacific Typhoon
alianci 8o pkt:
evenfall (8) - 43pkt
aeragram (5) - 37 pkt
japończycy :
kacik (6) - 13 pkt
kolderek (5) 8pkt
prosta gierka ale sporo losowa. niektórzy mówią że nie muszą grać, tylko rzucą kostką by rozstrzygnąć walkę

Eketorp
1. evenfall (5) - 19 pkt
2. aeragram (7) - 18 pkt
3. ziela (3) - 15 pkt
4. kolderek (3) - 13 pkt
5. kacik (2) - 1o pkt
kolejna gra, która niezbyt przypadła do gustu. chyba z powodu bitew. mamy 4 karty na ręku, wykładamy, porównujemy kto ma więcej i wymieniamy się tymi kartami. a przegrani wikingowie trafiają do szpitala, gdzie muszą czekać kilka kolejek aż się wyleczą. i potem mamy mnie ludzi do akcji. jest coś w tej grze bo jest i planowanie i jest decyzja kto z kim i gdzie walczy ale i też czegoś tej grze brakuje.
Osadnicy z Catanu
1. marcevok (8) - 1o pkt
2. muzyk (1o) - 8 pkt
-. dagmara (1o) - 8 pkt
4. zigward (1o) - 6 pkt
-. reydee (8) - 6 pkt
Ticket to Ride: USA 1910 (mega game)
1. aeragram (9) - 12o pkt
2. evenfall (8,5) - 119 pkt
3. kolderek (8) - 9o pkt
4. ziela (5) - 89 pkt
5. kacik (5) - 54 pkt
oj było ciasno. kilka biletów zostało niezrealizowanych. ale jak zwykle fajnie się grało.

Czarne Historie 2
marcevok, dagmara, reydee potem jeszcze kolderek.
na tych kilka zagadek na które się załapałem tylko jedno było morderstwo w dodatku nie było makabryczne, ale może tylko tak trafiliśmy i reszta będzie ciekawsza?
obecność:
Ticket to Ride
1. kacik (9) - 12o pkt
2. kolderek (9) - 96 pkt
3. reydee (7)[n] - 63 pkt
4. marcevok (8)[n] - 53 pkt
podstawowa wersja mapy USA. mimo, że miałem najdłuższe połączenie (+1o pkt) tylko drugie miejsce. zwycięzca miał dużo połączeń z 6 wagoników.
Fasolki
1. marcevok (6)[n] - 12 zł
2. kolderek (8) - 12 zł
3. reydee (7)[n] - 11 zł
4. av (7)[n] - 1o zł
5. kacik (6) - 9 zł
cóż to było za handlowanie. pierwszy raz grający [n] oddawali pijaków (14) za darmo a golasów (8) wymieniali za kowbojów (2o)! ale jak na początek poszło dobrze
Sabotażysta
1. kolderek (8) - 7 zł
2. marcevok (9) - 6 zł
3. kacik (6) - 4 zł
4. av (9) - 3 zł
5. reydee (8) - 2 zł
ani razu nie byłem sabotażystą, pomimo tego udało mi się uciułać najwięcej złota. hej ho, hej ho, po złoto by się szło!
FBI (Comisario)
1. kolderek (6) - 36 pkt
2. reydee (5)[n] - 29 pkt
3. av (4)[n] - 17 pkt
4. marcevok (3)[n] - 15 pkt
5. kacik (2) - 1o pkt
kolejna gra z moich zasobów, która nie zachwyciła moich współgraczy. najlepiej "przeczytałem" grę moich rywali i aresztowałem dużo przestępców za to moi rywale aresztowali niewinne osoby.
Coloretto
1. kolderek (8) - 29 pkt
2. av (8)[n] - 22 pkt
3. marcevok (6)[n] - 2o pkt
4. reydee (6)[n] - 18 pkt
5. kacik (2) - 15 pkt
zbieranie kolorków poszło mi znakomicie, chociaż nie zebrałem zbyt wielu kart. ale nie miałem żadnego minusa, za to przeciwnicy i owszem
Stone Age (niedokończona rozgrywka)
1. reydee (8)[n] - 113 pkt
2. kolderek (1o) - 113 pkt
3. marcevok (9)[n] - 1o7 pkt
prezentacja nowej gry (mojej ulubionej), przebiegała bardzo dobrze. niestety nie miałem szczęśliwych rzutów w przeciwieństwie do moich przeciwników. ale bardzo im się spodobała gra i mam nadzieję na powtórkę rozgrywki i to nie jedną.
Shogun
ziela (8), kacik (8), av (1o)
wiem tylko tyle, że ziela podbił japonię, miażdżącą przewagą.
Ticket to Ride
1. kacik (9) - 12o pkt
2. kolderek (9) - 96 pkt
3. reydee (7)[n] - 63 pkt
4. marcevok (8)[n] - 53 pkt
podstawowa wersja mapy USA. mimo, że miałem najdłuższe połączenie (+1o pkt) tylko drugie miejsce. zwycięzca miał dużo połączeń z 6 wagoników.
Fasolki
1. marcevok (6)[n] - 12 zł
2. kolderek (8) - 12 zł
3. reydee (7)[n] - 11 zł
4. av (7)[n] - 1o zł
5. kacik (6) - 9 zł
cóż to było za handlowanie. pierwszy raz grający [n] oddawali pijaków (14) za darmo a golasów (8) wymieniali za kowbojów (2o)! ale jak na początek poszło dobrze

Sabotażysta
1. kolderek (8) - 7 zł
2. marcevok (9) - 6 zł
3. kacik (6) - 4 zł
4. av (9) - 3 zł
5. reydee (8) - 2 zł
ani razu nie byłem sabotażystą, pomimo tego udało mi się uciułać najwięcej złota. hej ho, hej ho, po złoto by się szło!
FBI (Comisario)
1. kolderek (6) - 36 pkt
2. reydee (5)[n] - 29 pkt
3. av (4)[n] - 17 pkt
4. marcevok (3)[n] - 15 pkt
5. kacik (2) - 1o pkt
kolejna gra z moich zasobów, która nie zachwyciła moich współgraczy. najlepiej "przeczytałem" grę moich rywali i aresztowałem dużo przestępców za to moi rywale aresztowali niewinne osoby.
Coloretto
1. kolderek (8) - 29 pkt
2. av (8)[n] - 22 pkt
3. marcevok (6)[n] - 2o pkt
4. reydee (6)[n] - 18 pkt
5. kacik (2) - 15 pkt
zbieranie kolorków poszło mi znakomicie, chociaż nie zebrałem zbyt wielu kart. ale nie miałem żadnego minusa, za to przeciwnicy i owszem

Stone Age (niedokończona rozgrywka)
1. reydee (8)[n] - 113 pkt
2. kolderek (1o) - 113 pkt
3. marcevok (9)[n] - 1o7 pkt
prezentacja nowej gry (mojej ulubionej), przebiegała bardzo dobrze. niestety nie miałem szczęśliwych rzutów w przeciwieństwie do moich przeciwników. ale bardzo im się spodobała gra i mam nadzieję na powtórkę rozgrywki i to nie jedną.
Shogun
ziela (8), kacik (8), av (1o)
wiem tylko tyle, że ziela podbił japonię, miażdżącą przewagą.
A już miałem ci pisać ze sie pisze Sigvard a nie Zigvard hehe.
Szkoda że mnie nie było teraz w piątek... bo wodzę że frekwencja mała była...
Ale w przyszły to będę;)
Jak to ja Marcin (Muzyk).
Szkoda że mnie nie było teraz w piątek... bo wodzę że frekwencja mała była...
Ale w przyszły to będę;)
Jak to ja Marcin (Muzyk).
Zjadłem Twojego Psa ...
Mayasty - a może Ty byś kiedyś wpadł pochwalić się Show Businessem? Bo coś od czasu jak ją wydałeś to jak kamień w wodę...
-
Witam!
Biorąc pod uwagę moją słabą frekwencję w Avantii która wynika z faktu iż piątek nie jest dla mnie najszczęśliwszym terminem mam pytanie czy byłby ktoś chętny na pogranie w inne dni tygodnia. Jestem zainteresowany nawiązaniem dłuższej współpracy z osobą, osobami skłaniającymi się bardziej ku gierkom wojennym lub euro-wojennym tzn. CoH, CC:E itp. itd. choć zagram również w inne ciekawe tytuły. Obecnie mieszkam w Bieruniu, mam miejsce do grania ewentualnie mogę też dojechać.
Pozdrawiam
Biorąc pod uwagę moją słabą frekwencję w Avantii która wynika z faktu iż piątek nie jest dla mnie najszczęśliwszym terminem mam pytanie czy byłby ktoś chętny na pogranie w inne dni tygodnia. Jestem zainteresowany nawiązaniem dłuższej współpracy z osobą, osobami skłaniającymi się bardziej ku gierkom wojennym lub euro-wojennym tzn. CoH, CC:E itp. itd. choć zagram również w inne ciekawe tytuły. Obecnie mieszkam w Bieruniu, mam miejsce do grania ewentualnie mogę też dojechać.
Pozdrawiam
- Evenfall
Ja osobiście, gram poza piątkiem tylko w niedziele, a i to raczej rzadko.
A co do gierek pseudo-wojennych to dzisiaj chyba wezmę Tide of Iron z dodatkami do Avanti.
A co do gierek pseudo-wojennych to dzisiaj chyba wezmę Tide of Iron z dodatkami do Avanti.
Nie sądzę - może za tydzień będę. Także nie targaj tego ze sobą.Evenfall pisze:MG, będziesz dzisiaj ?
Mam dla Ciebie rzeczy od Zieli.
obecność:
1. kolderek (1o) - 189 pkt
2. marcevok (9) - 179 pkt
3. reydee (8) - 133 pkt
4. muzyk (1o) - 104 pkt
poszedłem w narzędzia, na koniec gry miałem full narzędzi (12) i z kart 8 ludzików (8x12). bardzo udana rozgrywka.
Horse Fever
1. kolderek (8) - 18 pkt
2. reydee (6) - 12 pkt
-. marcevok (8) - 12 pkt
4. nanti (8) - 7 pkt
5. muzyk (4) - 0 pkt
i znów był hazard. i znów emocje związane z wyścigami konnymi. i znów ktoś zarabiał kasę a ktoś tracił. mnie udało się trafi ze dwa razy który koń przybiegnie do mety jako pierwszy i jako jedyny punktowałem za karty celów.
Czarne Historie 1 i 2
kolderek, marcevok, reydee, punkprzemo, muzyk
K2
bman, kacik, platin, nanti, punkprzemo
Świat bez Końca
bman, kacik, punkprzemo, aeragram
Hab & Gut
antypirx, evenfall, mishire, ziela
Sabotażysta (niedokończone)
kolderek, muzyk, reydee, marcevok
tym razem było na tyle dużo ludzi, że już nie nadążałem z zapisywaniem kto w co grał, kto ile punktów zdobył i jakie dawał oceny.
Stone Age1. kolderek (1o) - 189 pkt
2. marcevok (9) - 179 pkt
3. reydee (8) - 133 pkt
4. muzyk (1o) - 104 pkt
poszedłem w narzędzia, na koniec gry miałem full narzędzi (12) i z kart 8 ludzików (8x12). bardzo udana rozgrywka.
Horse Fever
1. kolderek (8) - 18 pkt
2. reydee (6) - 12 pkt
-. marcevok (8) - 12 pkt
4. nanti (8) - 7 pkt
5. muzyk (4) - 0 pkt
i znów był hazard. i znów emocje związane z wyścigami konnymi. i znów ktoś zarabiał kasę a ktoś tracił. mnie udało się trafi ze dwa razy który koń przybiegnie do mety jako pierwszy i jako jedyny punktowałem za karty celów.
Czarne Historie 1 i 2
kolderek, marcevok, reydee, punkprzemo, muzyk
K2
bman, kacik, platin, nanti, punkprzemo
Świat bez Końca
bman, kacik, punkprzemo, aeragram
Hab & Gut
antypirx, evenfall, mishire, ziela
Sabotażysta (niedokończone)
kolderek, muzyk, reydee, marcevok
tym razem było na tyle dużo ludzi, że już nie nadążałem z zapisywaniem kto w co grał, kto ile punktów zdobył i jakie dawał oceny.
Jeśli mam być szczery to najlepszą gra jaka graliśmy w piątek to była "Stone Age", bardzo dobrze wykonana nie trzeba kombinować z opisami, jasna i przejrzysta plansza. Tylko nie do końca zrozumiałem o co chodzi z tymi kartami co sie je zbierało
:P:P:P
Podsumowując muszę ja mieć w swojej kolekcji.
Sabotażysta no kurcze jak widzę na allego to ma ona naprawdę wzięcia ludzie kupują ja po 3 egzemplarze, no cóż karty od Kolderka są troszeczkę wyrobione
Horse Fever o kurcze blade ja chyba nie mam żyłki hazardowej i te znaczki na kartach, eh i instrukcja w barbarzyńskim języku.
I tu szok Nanki nie znała jednego słowa po angielsku !!!!!!

Podsumowując muszę ja mieć w swojej kolekcji.
Sabotażysta no kurcze jak widzę na allego to ma ona naprawdę wzięcia ludzie kupują ja po 3 egzemplarze, no cóż karty od Kolderka są troszeczkę wyrobione

Horse Fever o kurcze blade ja chyba nie mam żyłki hazardowej i te znaczki na kartach, eh i instrukcja w barbarzyńskim języku.
I tu szok Nanki nie znała jednego słowa po angielsku !!!!!!
Zjadłem Twojego Psa ...
Co do Puerto Rico to chętnie przyniosę i zagram, co do GoT to chętnie zagram, ale nie posiadam - w sumie dawno tego nie było u nas...
Ja w pradzie byłem tylko do 20 bo praca ale super spendziłem ten czas i poznałem 2 całkiem nowe i fajne gry jedną z nich jest FASOLKI
:D:D:D:D A tej drugiej nie pamiętam ale kolder mi przypomni 

Zjadłem Twojego Psa ...
obecność:
1. av (8) - 6o pkt
2. dagmara (5) - 45 pkt
-. bman (?) - 45 pkt
4. muzyk (1o) - 33 pkt
5. kolderek (5) - 32 pkt
jar przyniósł grę bo ktoś chciał zagrać, niestety tego kogoś nie było. mimo to zagraliśmy. niestety nie poszło mi przypomnienie, zresztą nigdy nie byłem w tej grze dobry. następny raz mogę zagrać znów za rok
FASOLKI
1. muzyk (1o) - 23 zł
2. kolderek (8) - 22 zł
3. dagmara (1o) - 16 zł
po raz kolejny partia z nowicjuszami. i znów nie udało się wygrać. ale moim współgraczą bardzo się spodobała i jest duża szansa na rewanż. mam nadzieję że tym razem będą jakieś uczciwe wymiany a nie golasa za piromana wymieniać!
EARTH REBORN
mg, evenfall, jar
WEALTH OF NATIONS
mg, jar, evenfall, drożdżu
Sid Meier's Civilization: The Board Game
ziela, mishire, qbi, radek
może coś koledzy napiszą o swoich rozgrywkach i o grach
PUERTO RICO1. av (8) - 6o pkt
2. dagmara (5) - 45 pkt
-. bman (?) - 45 pkt
4. muzyk (1o) - 33 pkt
5. kolderek (5) - 32 pkt
jar przyniósł grę bo ktoś chciał zagrać, niestety tego kogoś nie było. mimo to zagraliśmy. niestety nie poszło mi przypomnienie, zresztą nigdy nie byłem w tej grze dobry. następny raz mogę zagrać znów za rok

FASOLKI
1. muzyk (1o) - 23 zł
2. kolderek (8) - 22 zł
3. dagmara (1o) - 16 zł
po raz kolejny partia z nowicjuszami. i znów nie udało się wygrać. ale moim współgraczą bardzo się spodobała i jest duża szansa na rewanż. mam nadzieję że tym razem będą jakieś uczciwe wymiany a nie golasa za piromana wymieniać!

EARTH REBORN
mg, evenfall, jar
WEALTH OF NATIONS
mg, jar, evenfall, drożdżu
Sid Meier's Civilization: The Board Game
ziela, mishire, qbi, radek
może coś koledzy napiszą o swoich rozgrywkach i o grach

EARTH REBORN
- partia wybitnie szkoleniowa - taki scenariusz. Nie korzystaliśmy co najmniej z połowy opcji - w zasadzie były tylko ruchy i strzały. Co ciekawe gra powoli się rozwijała, a potem nagle skończyła - nawet zwyciężcy byli zaskoczeni tym faktem.
Ogólnie mieszane uczucie, ale uważam, że tytułowi należy dać jeszcze szansę.
WEALTH OF NATIONS
Mocny tytuł. Bardzo dobra gra, dosyć "mózgożerna". Jako, że wszyscy graliśmy pierwszy raz więc było to testowanie strategii na zasadzie "co z tego wyjdzie": wygrał Evenfall w roli potentata w produkcji żywności, tuż za nim Drożdżu rozwijający swój przemysł chyba w najbardziej zrównoważony sposób. Daleko za nimi ja i Mg. Nasz przemysł ciężki i inwestycja w banki nie zdążyły się zwrócić.
Tytuł na pewno do kolejnych rozgrywek - polecam.
- partia wybitnie szkoleniowa - taki scenariusz. Nie korzystaliśmy co najmniej z połowy opcji - w zasadzie były tylko ruchy i strzały. Co ciekawe gra powoli się rozwijała, a potem nagle skończyła - nawet zwyciężcy byli zaskoczeni tym faktem.
Ogólnie mieszane uczucie, ale uważam, że tytułowi należy dać jeszcze szansę.
WEALTH OF NATIONS
Mocny tytuł. Bardzo dobra gra, dosyć "mózgożerna". Jako, że wszyscy graliśmy pierwszy raz więc było to testowanie strategii na zasadzie "co z tego wyjdzie": wygrał Evenfall w roli potentata w produkcji żywności, tuż za nim Drożdżu rozwijający swój przemysł chyba w najbardziej zrównoważony sposób. Daleko za nimi ja i Mg. Nasz przemysł ciężki i inwestycja w banki nie zdążyły się zwrócić.
Tytuł na pewno do kolejnych rozgrywek - polecam.
- Evenfall
Popieram kolegę Jara.
Earth Reborn - wydaje się, że gra ma duży potencjał, jednak pierwszy scenariusz nie powalił na kolana i odchodziłem od partii lekko rozczarowany - rozkładanie mapy zajęło więcej czasu niż sama gra
:D:D. Na pewno spróbuje jeszcze raz i zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie. Moja ocena na razie 7.5.
Wealth of Nations - dobra, ciężka gra ekonomiczna. Bardzo pozytywne wrażenia. Moja ocena to 8.5.
Earth Reborn - wydaje się, że gra ma duży potencjał, jednak pierwszy scenariusz nie powalił na kolana i odchodziłem od partii lekko rozczarowany - rozkładanie mapy zajęło więcej czasu niż sama gra

Wealth of Nations - dobra, ciężka gra ekonomiczna. Bardzo pozytywne wrażenia. Moja ocena to 8.5.