Too Many Bones - pytania, zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Endrju87
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Re: Too Many Bones - pytania, zasady

Post autor: Endrju87 »

Witam,
1.
Jeśli złolec ma ripostę, to po otrzymaniu od nas obrażeń, zadaje nam w naszej turze obrażenia od riposty. A co w jego turze, gdy ma nałożona przez nas truciznę i dostaje od niej obrażenia, to riposta się aktywuje czy nie? Raczej chyba nie ale wolę się upewnić.
2.
Pokonuje wilkora I odkładam na stos pokonanych złoli, następnego dnia dobieram kartę spotkania - tragiczna sytuacja, gdzie mam dobrać złola Wilkora, który jest już pokonany a w żetonach jest tylko jedna jego wersja. Wchodzi do gry czy nie?
venomik
Has thanked: 319 times
Been thanked: 318 times

Post autor: venomik »

Endrju87 pisze: 08 lip 2024, 11:30 Jeśli złolec ma ripostę, to po otrzymaniu od nas obrażeń, zadaje nam w naszej turze obrażenia od riposty. A co w jego turze, gdy ma nałożona przez nas truciznę i dostaje od niej obrażenia, to riposta się aktywuje czy nie? Raczej chyba nie ale wolę się upewnić.
Jeśli dobrze kojarzę to wrogowie pokonywani przez trucizny/krwawienia w ogóle nie są liczeni jako pokonani przez konkretnego gearlocka do żadnych celów.
Czyli nie aktywują riposty (Lashback, prawda?), Tantrum nie zwiększa swojego licznika pokonanych wrogów, etc.
Endrju87 pisze: 08 lip 2024, 11:30 Pokonuje wilkora I odkładam na stos pokonanych złoli, następnego dnia dobieram kartę spotkania - tragiczna sytuacja, gdzie mam dobrać złola Wilkora, który jest już pokonany a w żetonach jest tylko jedna jego wersja. Wchodzi do gry czy nie?
Wchodzi o gry.
Jak karta spotkania każe Ci dobrać wroga, to go dobierasz.

Teraz mnie zaciekawiła sytuacja w której byłoby więcej kopii danego stwora, karta kazała nam dobrać jednego - czy szukać najpierw w pokonanych czy w tych jeszcze nie? Ale nie wiem czy taka sytuacja jest w ogole mozliwa.
Awatar użytkownika
Kajdi
Has thanked: 52 times
Been thanked: 81 times

Post autor: Kajdi »

venomik pisze: 08 lip 2024, 12:04 Teraz mnie zaciekawiła sytuacja w której byłoby więcej kopii danego stwora, karta kazała nam dobrać jednego - czy szukać najpierw w pokonanych czy w tych jeszcze nie?
Ja bym szukał w zakrytym stosie/pudełku. Są karty, które odnoszą się do pokonanych wrogów, więc wyciąganie go stamtąd potencjalnie wprowadza dodatkową zmianę w stanie gry.
AbramsPl
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Post autor: AbramsPl »

Przepraszam jeśli już o to było pytanie ale ciężko się szuka na forum konkretnej odpowiedzi.

Spotkanie solo 003

Obrazek

Wybrałem 2 opcje i przygotowałem pole walki.

Obrazek

W takiej sytuacji, czym mam zaznaczyć inicjatywę Golema którym gram na początku przez 3 tury. Co mam zrobić jeśli nikt przez 3 tury nie zginie a ja mam wprowadzić swojego Gearloka? Czy może być więcej wrogów niż 4?

Ktoś się już z tym spotkał i znalazł rozwiązanie?
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 328 times

Post autor: khuba »

AbramsPl pisze: 11 lip 2024, 14:01
Ktoś się już z tym spotkał i znalazł rozwiązanie?
Moja interpretacja:
Ten golem jest twoim wrogiem od początku (tylko nie uczestniczysz w potyczce przez pierwsze 3 rundy) - więc przydzieliłbym mu parę kostka+szton jak każdemu innemu złolowi. W potyczce zawsze będą max 4 złole - tutaj golem+3 inne stwory. (A inicjatywa zgodnie z tym co na sztonie)
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1455 times

Post autor: seki »

Na początku bitwy masz 3 złolców plus Golem, którego kontrolujesz i którego możesz używać do walki ze złolcami. Na koniec 3 rundy wchodzisz gearlockiem i walczysz już normalnie tzn Golema już nie kontrolujesz tylko z nim (i innymi w KB) walczysz.
venomik

Jedna rzecz do uściślenia.
Tak, golem otrzymuje swój kolorowy żeton, wiec obok niego wchodzi do gry tylko trzech dodatkowych złolców. Natomiast na początku walki golem zajmuje pozycję walczącego wręcz gearlocka:
https://tmbsupport.chiptheorygames.com/ ... ace-works-
Więc nie zaczyna w kolumnie nr1 złoli.
Kerlag
Has thanked: 19 times
Been thanked: 32 times

Post autor: Kerlag »

Witam wszystkich!

Mam pytanie co do jakości tłumaczenia. Są wśród was osoby które skusiły się na polską wersję grając w angielską i mogą ocenić jakość polskiej edycji? Wskazać ewentualne braki, błędy lub po prostu pochwalić, że tym razem Portal dał radę i nie ma się czego bać (albo zwyczajnie czuł na plecach oddech CTG i wiedział że nie może w tym przypadku pozwolić sobie na najmniejsze potknięcie :D)?

Dzięki z góry za odpowiedź!
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 386 times
Been thanked: 358 times

Post autor: Dako »

Kerlag pisze: 14 lip 2024, 01:07 Witam wszystkich!

Mam pytanie co do jakości tłumaczenia. Są wśród was osoby które skusiły się na polską wersję grając w angielską i mogą ocenić jakość polskiej edycji? Wskazać ewentualne braki, błędy lub po prostu pochwalić, że tym razem Portal dał radę i nie ma się czego bać (albo zwyczajnie czuł na plecach oddech CTG i wiedział że nie może w tym przypadku pozwolić sobie na najmniejsze potknięcie :D)?

Portal w ramach współpracy wykorzystał tutejsze fanowskie tłumaczenie a jego autorzy zostali umieszczeni na pudle ;)
viewtopic.php?f=61&t=68865&hilit=Too+Many+Bones
2010cobra25
Has thanked: 1 time

Post autor: 2010cobra25 »

Mam pytanie , co mam zrobić jeżeli kolejka bitewna nakazuje mi dobrać 1 punktowego i 5 punktowego wilkora, a nie mam ich w stosach potworów , ponieważ gram przeciwko Nom,
Czy w takimrazie mam dobrać inne złotce ?
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3027 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

2010cobra25 pisze: 15 lip 2024, 18:04 Mam pytanie , co mam zrobić jeżeli kolejka bitewna nakazuje mi dobrać 1 punktowego i 5 punktowego wilkora, a nie mam ich w stosach potworów
Stary, to pytanie już padło i to nawej na tej stronie. Nie błądź leń i sobie przewiń wątek.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

Umiejętność "in the zone" Ghilliego.
Mamy wirtualny 1DMG i rzucamy kością umiejętności np. 4. Decydujemy czy rzucamy dalej czy zadajemy 1DMG. Jeżeli rzucimy 4 albo mniej to zadajemy 2DMG. Jeżeli 5 albo więcej to tracę całą akcję? Czy dobrze rozumiem?
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
venomik

Mniej więcej.
Tzn. jeśli wyrzucisz 4 lub mniej to masz 2DMG i możesz powtórzyć decyzję. Jeśli wyrzucisz wiecej - tracisz te DMG.
Oddzielną kwestią jest kiedy możesz podjąć decyzję 'Ok, nie chcę akceptować wyniku rzutu i odkładam kostkę na matę gearlocka'.
Można uznać, że jeżeli gracz decyduje się na przerzut kości, to oznacza, że decyduje się na użycie skilla i już nie może później nie zaakceptować wyniku i odlozyc na matę. Więc można to zrobić tylko po pierwszym rzucie.
Można tez uznać, że można nie akceptować wyniku kiedy się chce i zwyczajnie odłożyć tę kość na matę jak wyrzuciliśmy za dużą wartość i nam wyzerowało dmg.

Gdybym miał zgadywać, to pewnie intencją autorów była interpretacja pierwsza, ale oficjalnej wykładni chyba nie ma.
Ale jakby ktoś był ciekawy: jeśli podejść do kostki najbardziej łopatologiczną strategią: jeśli aktualny rzut wynosi 4, 5 albo 6 to losuję dalej (szansa 50%, że nie spalę), w przeciwnym razię akceptuję wynik, to tak się rozkładają docelowe szanse na wynik:
DMG 0: 12%
DMG 1: 50%
DMG 2: 25 %
DMG 3: 13%
Średnio: 1.4 dmg
Awatar użytkownika
Issity
Has thanked: 7 times

Post autor: Issity »

Kerlag pisze: 14 lip 2024, 01:07 Witam wszystkich!

Na żetonie jest Tykacz Bagienny, choć w instrukcji kilkukrotnie pojawia się Tyczak Bagienny (ang. Bog Pole).

;)
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 101 times

Post autor: jediwolf »

Mam póki co dwa pytania:

1. Umiejętność Rozbicie - czy ta umiejętność może zbić mi wszystkie kości ataku? W sensie mam 3 kości ataku (1 nadrukowana + 2 kości z rozwinięcia). Atakuję wszystkimi trzema, wróg ma 5 PŻ. Trafiam wszystkimi atakami. I teraz tracę do końca bitwy 3 kości ataku? Czyli nie jestem w stanie już atakować? Czy zawsze zostaje mi kość ataku która jest nadrukowana na planszetce Gearlocka?

2. Talenty wrodzone. Czy bonusy z talentu wrodzonego i talentu wrodzonego +1 się sumują? Chodzi mi głównie o postać Patchesa. Gdzie ma regenerację życia na siebie na początku swojej tury, a po rozwinięciu dostaje uleczenie siebie o 1 PŻ plus dodatkowo może wybrać innego Gearlocka (w tym również siebie), aby uleczyć kolejny 1 PŻ, czyli w sumie leczy jakby 2 PŻ.
aeiou871
Has thanked: 330 times
Been thanked: 478 times

Post autor: aeiou871 »

jediwolf pisze: 29 lip 2024, 16:23 Mam póki co dwa pytania:

1. Umiejętność Rozbicie - czy ta umiejętność może zbić mi wszystkie kości ataku? W sensie mam 3 kości ataku (1 nadrukowana + 2 kości z rozwinięcia). Atakuję wszystkimi trzema, wróg ma 5 PŻ. Trafiam wszystkimi atakami. I teraz tracę do końca bitwy 3 kości ataku? Czyli nie jestem w stanie już atakować? Czy zawsze zostaje mi kość ataku która jest nadrukowana na planszetce Gearlocka?

2. Talenty wrodzone. Czy bonusy z talentu wrodzonego i talentu wrodzonego +1 się sumują? Chodzi mi głównie o postać Patchesa. Gdzie ma regenerację życia na siebie na początku swojej tury, a po rozwinięciu dostaje uleczenie siebie o 1 PŻ plus dodatkowo może wybrać innego Gearlocka (w tym również siebie), aby uleczyć kolejny 1 PŻ, czyli w sumie leczy jakby 2 PŻ.
Ad 1. Tak, możesz stracić w walce wszystkie kości ataku. Musisz znaleźć sposób jak rozwinąć postać tak, by radzić sobie ze zlolcami z rozbiciem.

Ad 2. Nie sumują się, możesz uleczyć 1 punkt życia sobie albo innemu gearlockowi
Awatar użytkownika
jendrusz
Has thanked: 115 times
Been thanked: 18 times

Post autor: jendrusz »

aeiou871 pisze: 29 lip 2024, 16:32

Ad 1. Tak, możesz stracić w walce wszystkie kości ataku. Musisz znaleźć sposób jak rozwinąć postać tak, by radzić sobie ze zlolcami z rozbiciem.
Możesz używać kości umiejętności i planu awaryjnego albo kośćmi ataku atakujesz go na samym końcu.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2024, 18:00 przez jendrusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
venomik

jediwolf pisze: 29 lip 2024, 16:23 1. Umiejętność Rozbicie - czy ta umiejętność może zbić mi wszystkie kości ataku? W sensie mam 3 kości ataku (1 nadrukowana + 2 kości z rozwinięcia). Atakuję wszystkimi trzema, wróg ma 5 PŻ. Trafiam wszystkimi atakami. I teraz tracę do końca bitwy 3 kości ataku? Czyli nie jestem w stanie już atakować? Czy zawsze zostaje mi kość ataku która jest nadrukowana na planszetce Gearlocka?
Prawie. Jedną rzecz należy doprecyzować: tracisz te kości, które zadają wrogowi obrażenia. A nie masz obowiązku używać kości. Mozesz przykładowo wyrzucić: 1, 1, 2, zaaplikować obrażenia tylko z ostatniej kości, zbić wrogowi zycie z pięciu do trzech i wyczerpać tylko jedną kość ataku.
Analogicznie jeśli wróg ma umiejętność rozbicie oraz kość DEF na sobie, to kość ataku zużyta na zdjęcie DEFa nie zostaje wyczerpana.
2010cobra25
Has thanked: 1 time

Post autor: 2010cobra25 »

Mam pytanie ,
Czy Tantrum może używać kości umiejętność przeciwko Tyranowi ? Bo w opisie symboli na kościach są dopiski „złolec” a nigdzie nie ma np: złolec i Tyran lub sam Tyran 🤷‍♂️
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3027 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

2010cobra25 pisze: 09 sie 2024, 15:34 Mam pytanie ,
Czy Tantrum może używać kości umiejętność przeciwko Tyranowi ? Bo w opisie symboli na kościach są dopiski „złolec” a nigdzie nie ma np: złolec i Tyran lub sam Tyran 🤷‍♂️
Tak.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
venomik

2010cobra25 pisze: 09 sie 2024, 15:34 Bo w opisie symboli na kościach są dopiski „złolec” a nigdzie nie ma np: złolec i Tyran lub sam Tyran
Na stronie 30 instrukcji, tuż nad spisem treści, masz drzewko którego wynika kto jest kim.
inigo72
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: inigo72 »

Ktoś może mi wyjaśnić co to za Wyzwanie Niebezpiecznych Rzutek?
Obrazek
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1096 times
Been thanked: 501 times

Post autor: KurikDeVolay »

Sprawdź kartę GARG (jak to jest po naszemu?). Tam jest cała sekcja jak grać.
venomik

inigo72 pisze: 04 wrz 2024, 14:10 Ktoś może mi wyjaśnić co to za Wyzwanie Niebezpiecznych Rzutek?
Mini gra opisana na stronie 22 polskiej instrukcji.
inigo72
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: inigo72 »

Właśnie sam znalazłem,dzięki i sorka za zaśmiecanie
ODPOWIEDZ