Gloomhaven: Jaws of The Lion (Szczęki Lwa) - zasady, pytania, wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Okrzej
Has thanked: 17 times
Been thanked: 16 times

Re: Gloomhaven: Jaws of The Lion (Szczęki Lwa) - zasady, pytania, wątpliwości

Post autor: Okrzej »

sokratgc pisze: 02 cze 2024, 18:38 ta gra aż się prosi o aplikację, bo za każdym razem jak do tego siadamy to więcej czasu marnuje na zaglądanie na forum i rozkminianie zasad zamiast czerpać przyjemność z gry
Przez dłuższy czas była dostępna apka Gloomheaven Helper, ale autor musiał ją zdjąć. Pewnie da się ją gdzieś dorwać w necie, ewentualnie napisz PW to Ci ją wyślę na maila.
Gregfrog
Been thanked: 1 time

Post autor: Gregfrog »

Witam

Podczas pierwszej gry w instrukcji przy przygotowaniu gry jest mowa o tali modyfikatorów (20kart). Postąpiłem według instrukcji jednak wyszło mi ich 19. Przeglądając cyfry na kartach zauważyłem, że nie ma karty numer 318.

Pytanie czy to błąd instrukcji czy może mój egzemplarz ma braki w kartach?
Fojtu
Has thanked: 581 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

Gregfrog pisze: 03 lip 2024, 19:32 Witam

Podczas pierwszej gry w instrukcji przy przygotowaniu gry jest mowa o tali modyfikatorów (20kart). Postąpiłem według instrukcji jednak wyszło mi ich 19. Przeglądając cyfry na kartach zauważyłem, że nie ma karty numer 318.

Karty modyfikatorów mają standardowo 20 kart. Możesz użyć innej talii (chyba że gracie w 4)
Gregfrog
Been thanked: 1 time

Post autor: Gregfrog »

Fojtu pisze: 03 lip 2024, 19:45
Gregfrog pisze: 03 lip 2024, 19:32 Witam

Karty modyfikatorów mają standardowo 20 kart. Możesz użyć innej talii (chyba że gracie w 4)
Ok, czyli wystarczy podłożyć jedną kartę np. z talii innej postaci o wartości tej brakującej w przypadku jak gram na mniej niż czterech bohaterów.
Ogólnie to karta ta powinna być. Zakładam że to jakiś błąd po stronie wydawcy, wiec będę pisał o uzupełnienie karty jakbym miał grać we czwórkę.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 424 times
Been thanked: 365 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Ewentualnie możesz grać taką 19-kartową talią, i przy pierwszej możliwości jej modyfikacji (a będzie ich sporo), jeśli to możliwe usunąć właśnie brakującą kartę formalnie.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Raksod
Has thanked: 1 time

Post autor: Raksod »

Cześć. Mam kilka pytań.
Spoiler:
1. Jak się aktywują powyższe karty? Ja decyduję przed którym atakiem się aktywują? Aktywują się przed pierwszym atakiem który nastąpi?

2. Jak działa długi odpoczynek gdy mam na sobie ogłuszenie? Zabieram odrzucone karty i jedną tracę? Leczę się?
Void
Has thanked: 21 times
Been thanked: 139 times

Post autor: Void »

Raksod pisze: 10 sie 2024, 19:39 Cześć. Mam kilka pytań.
Spoiler:
1. Jak się aktywują powyższe karty? Ja decyduję przed którym atakiem się aktywują? Aktywują się przed pierwszym atakiem który nastąpi?

2. Jak działa długi odpoczynek gdy mam na sobie ogłuszenie? Zabieram odrzucone karty i jedną tracę? Leczę się?
1. Podczas dowolnego ataku, Ty decydujesz kiedy warto użyć.

2. Normalnie.
Derviq

Post autor: Derviq »

Cześć,

Zacząłem grać i mam kilka pytań. Czytałem wcześniejsze posty ale nie ma jasnej odp na moje pytania:

1.Kiedy wykorzystać żywioł? Tworzy się go na koniec naszej tury i wtedy jest silny. Jeżeli potwór lub sojusznik ma turę po mnie to czy może go wykorzystać jeszcze w tej rundzie?

2. Cel scenariusza 4 mówi: zniszcz wszystkie kamienie, a potem zabij wszystkich przeciwników. Czy oznacza to za najpierw muszę zniszczyć kamienie a potem zacząć zabijać przeciwników?

4. Jeżeli potwór ma z karty odepchnięcie i obok niego jest pułapka, tak że może przesunąć moją postać na pułapkę to czy to robi? W instrukcji jest napisane że gracze decydują o kierunku przesunięcia.

3. Karta strażnika Obrotowe pchnięcie: czy żeby dostać 1 expo to muszę wykonać wszystkie działania akcji? Czy np zagranie górnej akcji bez wykorzystania żywiołu( bo go nie ma) również da mi 1 exp?
aeiou871
Has thanked: 331 times
Been thanked: 482 times

Post autor: aeiou871 »

Derviq pisze: 10 sty 2025, 16:14
Spoiler:
Ad 1. Żywioł jest wzmacniany od razu po zakończeniu Twojej tury, więc tak, sojusznicy i potwory mogą wykorzystać go, jeśli ich tura w rundzie przypada po Twojej.
Ad 2. Możesz (i powinieneś) zabijać przeciwników, ale ten zapis ma jedynie zapobiec sytuacji, w której ktoś zabije wszystkie rozstawione na początku potwory, a potem zniszczy szybko kamienie i uzna to za zwycięstwo. Zniszczenie kamieni powoduje rozstawienie kolejnych potworów, więc tak sformułowany cel wskazuje, że musisz pokonać wszystko, co gra na Ciebie rzuci.
Ad 4. Możecie wybrać kierunek odepchnięcia
Ad 3. Nie znam treści polskich kart i warto je przywoływać lub wklejać zdjęcia przy takich pytaniach. Warunkiem koniecznym i wystarczającym do zdobycia doświadczenia jest wykonanie jakiejkolwiek zdolności z danej akcji (odnosi się to do "dużych", samodzielnych punktów doświadczenia). Jeśli w ramach akcji widnieje taki samodzielny punkt doświadczenia to musisz zrobić cokolwiek.
Void

Derviq pisze: 10 sty 2025, 16:14 Cześć,

Zacząłem grać i mam kilka pytań. Czytałem wcześniejsze posty ale nie ma jasnej odp na moje pytania:
1 - może każdy kto jest po tobie w tej rundzie albo kadry w następnej.

3 - jeżeli jest to karta która po ang. to Twirling stabs to w tym przypadku nie musisz wykorzystać żywiołu aby dostać doświadczenie z górnej akcji, wystarczy przeprowadzić atak. W dolnej akcji tej samej karty masz przykład gdzie trzeba wykorzystać żywioł aby dostać exp.

4 - gracz decyduje. Ale jeżeli mówisz że obok niego tzn. tuż obok przeciwnika odpychającego no to nie ma możliwości, bo przecież przy odepchnięciu każde kolejne pole na które jest się odpychanym musi być dalej od źródła odepchnięcia.
Derviq

Post autor: Derviq »

Cześć, jesteśmy już po 4 scenariuszu i nie wiem
Czy robiliśmy coś źle ( gramy w dwie osoby), ale przeszliśmy go dopiero za 4 razem…

Pierwszy raz zabiły nas potwory, a potem ginęła jedna, albo druga postać i zabrakło kart już na reku.

Teraz pytanie:

1 czy jeżeli potwór jest ustawiony daleko w odkrytym obszarze i do postaci ma z 13 kafelek do przejścia, na jego drodze są przeszkody itp które powodują że mnie nie widzi w lini prostej, ale jest do mnie droga bez przeszkód, to czy w momencie kiedy ma do wykonania ruch, ale nie może mnie zaatakować ze względu na odległość to wykonuje jakikolwiek ruch?

Przykład: na żółto zaznaczyłem ustawienie golema

Obrazek

2. Czy jeżeli mam kartkę ataku i z modyfikatorów wyszło anulowanie ataku, to czy zadawane jest zamroczenie dla potwora?

Obrazek

3. Przez to że 3 razy przegraliśmy scenariusz 4 to cały czas zdobywałem expo z kart (Czerwony Strażnik) i wyszło mi że po przejściu scenariusza za 4 razem awansowałem na poziom 2, jednak w instrukcji awans opisany jest dopiero w scenariuszu
5. Czy jest to ok, że dodawałem za każdym razem po przegranym scenariuszu? Takie było moje rozumienie Zapisu w instrukcji. A że przegraliśmy 3 razy to trochę expo wpadło.

4. Ostatnie pytanie, jeżeli mam karty akcji z dodaniem punktu doświadczenia, to rozumiem że dodaje 1 expo ka każdym
Razem kiedy użyje tej akcji z katy tak? Czyli np z jednej karty mogę dostać np 3 expo jeżeli zagram
Ja 3 razy z ręki i wykorzystam akcje dającą expo?

Obrazek

Obrazek

Dzięki i pozdrawiam!
aeiou871
Has thanked: 331 times
Been thanked: 482 times

Post autor: aeiou871 »

Derviq pisze: 20 sty 2025, 12:54
Spoiler:
Ad 1. Tak, wykonuje.
Ad 2. Zamroczenie i wszelkie inne efekty nadal są nakładane. Karta x0 po prostu sprowadza całkowite obrażenia z danego ataku do 0.
Ad 3. Nie zepsuje to gry, nie przejmuj się. Zrób to, co opisuje następny scenariusz.
Ad 4. Jeśli mówisz o górnej akcji z tej karty, to za każdym razem, kiedy zagrasz tę kartę, wykonasz atak i zużyjesz przy tym żywioł słońca, dostaniesz 1 punkt doświadczenia. Jeśli zagrasz dolną akcję, jednorazowo dostaniesz 1 punkt doświadczenia, bo to akcja z ikoną karty utraconej.
Awatar użytkownika
BigBadSheep
Has thanked: 27 times
Been thanked: 11 times

Post autor: BigBadSheep »

hej, mieliśmy dyskusje z lubą:

czy przy takim ułożeniu postać z łańcuchami po wybraniu odpowiedniej karty może przyciągnąć przeciwnika na pole bliżej siebie, na którym jest pułapka (to po lewej stronie) czy musi przyciągnąć ją na pole po prawej stornie?

Obrazek

według mnie gracz wybiera, na jakie pole chce przyciągnąć (ważne, że odległość się zmniejsza z 2 do 1)
Obrazek

dziewczyna opiera swoją tezę na tym zasadach:
Obrazek
Void

BigBadSheep pisze: 29 sty 2025, 20:33 hej, mieliśmy dyskusje z lubą:

czy przy takim ułożeniu postać z łańcuchami po wybraniu odpowiedniej karty może przyciągnąć przeciwnika na pole bliżej siebie, na którym jest pułapka (to po lewej stronie) czy musi przyciągnąć ją na pole po prawej stornie?

Jeżeli ma atak zasięgowy z przyciągnięciem to masz rację może, to nie jest przecież dobrowolny ruch potwora tylko wymuszony przez czerwonego strażnika. To jest główny cel stosowania przyciągnięcia / odepchnięcia aby wrzucić w pułapkę ;)
ODPOWIEDZ