Kemet (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 19 times
Re: Kemet (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)
Czytam dyskusję na bgg o tym dodatku i nie napawa optymizmem. Podobno instrukcja jest od pełnej wersji Blood and Sand i nie ma w sumie konkretnych zasad które elementy należy zastąpić lub usunąć z wersji 1.0 by grać w 1.9...
Ciekawe czy talie lub kafelki to tylko zmiana grafik czy serio zmieniają zasady rozgrywki...
Ciekawe czy talie lub kafelki to tylko zmiana grafik czy serio zmieniają zasady rozgrywki...
- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 206 times
Ktoś to cudo kupił i jest w stanie coś powiedzieć?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Nie kupiłem, ale trafiłem na ostatnim Essen w mystery box wraz z dodatkami.
Na początku byłem sceptyczny i zawiedzony że trafiłem Kemeta, bo mam Cyklady i wydawało mi się zbliżone. Po pierwszej rozgrywce ja i Żona zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni, rozgrywka dynamiczna, dobry miks rozwoju / kontroli terytoriów / walki. Czuć klimat.
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Czy warto brać upgrade packa do starej wersji? Zastanawiam się czy kupować póki są w sklepach.
Wydaje mi się, że najlepiej będzie ci porównać instrukcję z kemeta do kemeta blood & sands (jest dostępna na bgg, koniecznie przeczytaj komentarze odnośnie erraty).grzeslaw90 pisze: ↑25 lut 2023, 19:24 Czy warto brać upgrade packa do starej wersji? Zastanawiam się czy kupować póki są w sklepach.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
Instruckcja po polsku do Kemeta wraz z dodatkiem Ta-Seti w wersji 1.5 + karty pomocy.
Plik zawiera:
Instrukcja Kemet 1.5 - udostępniona już w tym wątku
Karty pomocy Kemet 1.5
Instrukcja Kemet Ta-Seti 1.5
Karty pomocy Kemet Ta-Seti 1.5 - dorzuciłem tu opisy:
- New Power Tiles (2015) - 3 płytki,
- Kemet: Skills and Black Power Tile For Ta-Seti (2015) - 1 płytka i 3 zdolności,
- Kemet: Dice Tower Promo 2016 (2016) - 3 płytki mocy
Ogołnie wzorowałem się na słownictwie użytym w starej instrukcji lub tej już przetłumaczonej do 1.5.
Jeśli są jakieś błędy - coś pomieszałem to dajcie znać (jestem jeszcze przed 1 rozgrywką).
https://www.mediafire.com/file/c9l2inz1 ... i.rar/file
Plik zawiera:
Instrukcja Kemet 1.5 - udostępniona już w tym wątku
Karty pomocy Kemet 1.5
Instrukcja Kemet Ta-Seti 1.5
Karty pomocy Kemet Ta-Seti 1.5 - dorzuciłem tu opisy:
- New Power Tiles (2015) - 3 płytki,
- Kemet: Skills and Black Power Tile For Ta-Seti (2015) - 1 płytka i 3 zdolności,
- Kemet: Dice Tower Promo 2016 (2016) - 3 płytki mocy
Ogołnie wzorowałem się na słownictwie użytym w starej instrukcji lub tej już przetłumaczonej do 1.5.
Jeśli są jakieś błędy - coś pomieszałem to dajcie znać (jestem jeszcze przed 1 rozgrywką).
https://www.mediafire.com/file/c9l2inz1 ... i.rar/file
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
-
- Has thanked: 305 times
- Been thanked: 163 times
Czy posiadając Kemeta z dodatkami, a do tego zestaw upgradujacy to mogę uznać, że tak jak miał Kemeta krew i piach?
- SwistakCZC
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 35 times
Czy promocyjna czarna płytka mocy:
Pobożność
Na początku Fazy Nocy
otrzymujesz 1 stały PZ, jeśli
kontrolujesz co najmniej 2
świątynie.
Pozwala na dostawanie 2 stałych PZ podczas kontrolowania 2 świątyń? Gdzie można było dostać te promo-płytki?
Czy uważacie, że karta:
Krucjata
Dostajesz 2$ za każdą
jednostkę, którą pokonałeś w
BITWIE.
Jest ciut za mocna? W sensie łatwo ulepić combo na zadawanie dużej ilości obrażeń, jakikolwiek boost (+1dmg, skorpion, +1dmg/+1dmg z czarnych kart, dorzucenie do kart walki karty 3 siły/3dmg) i łatwo jednym wjazdem nastawionym na dmg dostać co turę z 8 hajsów (so called punktów modlitwy). To nawet 4-lvlowe białe generatory hajsu dają co turę 5 pktów, a ta karta to jest II lvl.
Pobożność
Na początku Fazy Nocy
świątynie.
Pozwala na dostawanie 2 stałych PZ podczas kontrolowania 2 świątyń? Gdzie można było dostać te promo-płytki?
Czy uważacie, że karta:
Krucjata
Dostajesz 2$ za każdą
BITWIE.
Jest ciut za mocna? W sensie łatwo ulepić combo na zadawanie dużej ilości obrażeń, jakikolwiek boost (+1dmg, skorpion, +1dmg/+1dmg z czarnych kart, dorzucenie do kart walki karty 3 siły/3dmg) i łatwo jednym wjazdem nastawionym na dmg dostać co turę z 8 hajsów (so called punktów modlitwy). To nawet 4-lvlowe białe generatory hajsu dają co turę 5 pktów, a ta karta to jest II lvl.
-
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 142 times
Gra jest niezależna językowo, jedyne co potrzebujesz to polska instrukcja do ściągnięcia z bgg.
-
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 316 times
W sklepie BGG możesz kupić tą promkę i jeszcze jedną związaną z Ta Seti (w pierwszej 1 kafel i jakies umiejki dla kapłanów, w drugiej 3 kafelki).SwistakCZC pisze: ↑24 wrz 2023, 17:24 Czy promocyjna czarna płytka mocy:
Pobożność
Na początku Fazy Nocy
świątynie.
Czy uważacie, że karta:
Krucjata
Dostajesz 2$ za każdą
BITWIE.
Co do siły Krucjaty - w sumie mając limit maks punktów Modlitwy, ograniczone zasoby Jednostek do wystawiania - te punkty i tak koniec koncow przepadaja. I faktycznie musisz się zbudować pod Siłę+Obrażenia i jest to biały kafel, wiec jak postawiłeś piramidy? 2 Biała, 1 Czerwona? Czy kupujesz później w grze, gdzie po 2-3 walkach już jest jasne gdzie kto idzie i kogo się bać? Z moich pewnie 40+ partii Kemeta nie zdarzyło się, by ten kafel we wczesnej grze miał znaczenie, a w późnej grze inne dawały przewagę.
Ponadto jak robię białe, to pędzę w T3 Który daje Ci poziom piramidy w nocy i T4 Kapłan Ra (chyba, -1 kosztu wszystko) i Mumię.... i rozwój drugiej piramidy - ja nie mam na T2 zbędnego hajsu na zakup tego klocka

Szukam ale znaleźć nie mogę - czy Book of the Dead i Great Old Ones kiedykolwiek wyszły po polsku?
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
- Gromb
- Has thanked: 933 times
- Been thanked: 413 times
Księga tak, Przedwieczny to 2 płytki i dwie figurki, więc jest niezależny językowo.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Księga po polsku wyszła tylko dla wspierających w KS?
- Gromb
- Has thanked: 933 times
- Been thanked: 413 times
Nie wiem, czy był retail dla księgi. Mam wydanie KS i jest wielo językowa w tym po polsku.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Hej, czy ktoś wie, czy w polskim zestawie aktualizującym Kemeta do Kemet Krew i Piach jest 5 pomocy gracza, czy tylko jedna? Na stronie wydawcy jest napisane "5 Pomocy Gracza z opisem wszystkich płytek Mocy", na pudełku "1 pomocy gracza", na screenach zawartości pudełka player aidów w ogóle nie ma, szukałem na forum, ale nie znalazłem informacji na ten temat.
U mnie jest 5.olchas pisze: ↑30 gru 2023, 17:48 Hej, czy ktoś wie, czy w polskim zestawie aktualizującym Kemeta do Kemet Krew i Piach jest 5 pomocy gracza, czy tylko jedna? Na stronie wydawcy jest napisane "5 Pomocy Gracza z opisem wszystkich płytek Mocy", na pudełku "1 pomocy gracza", na screenach zawartości pudełka player aidów w ogóle nie ma, szukałem na forum, ale nie znalazłem informacji na ten temat.
Witajcie. Mam stare wydanie tej gry z wydaniu Rebela. Sama podstawka. W międzyczasie wyszedł dodatek i nowa wersja gry.
Czy warto kupić ten zestaw aktualizacyjny? Co tam w zasadzie jest?
Czy warto kupić ten zestaw aktualizacyjny? Co tam w zasadzie jest?
Zajawka dodatku do Blood and Sands
https://matagot-friends.com/france/en/c ... f-the-gods
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
HYPE!!!tomp pisze: ↑16 lut 2024, 20:44 Zajawka dodatku do Blood and Sands
Myślicie, że ktoś podczepi się pod kampanię i wyda dodatki po polsku?
Wydaje mi się ze tak, nowe Cyklady też są po polsku
ja obawiałbym się podobnego kazusu jak przy spirit island.
potencjalny nowy polski wydawca, powinien również pomyśleć o jakimś narzucie samej podstawki.
potencjalny nowy polski wydawca, powinien również pomyśleć o jakimś narzucie samej podstawki.
Pojawił się update dotyczący giftu za follow kampanii
https://gamefound.com/en/projects/matag ... /updates/2
https://gamefound.com/en/projects/matag ... /updates/2
- SwistakCZC
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 35 times
Może trochę odkopuje, ale wpadłem tu zostawić opinię o zestawie aktualizującym. Kupiłem podstawkę z Funiverse + Ta-Seti mimo Blood and Sand był już na etapie crowdfundingu, bo było starsza wersja była znacznie tańsza, ale zachciało się aktualizacji (grałem już na angielskich zasadach 1,5 które uważam za spoko opcje).
Sam zestaw aktualizujący jest wydaje mi się dość kiepsko przetłumaczony. Co gorsze jest też niezbyt przystosowany do Kemeta v1 - instrukcja jest do Blood and Sand, ikonografia czy mapa tam przedstawiona jest z BS, ciężko to strawić mając przed sobą mapę 1.0 itd. Ktoś to zrobił na kolanie. Niewiadomo jak to do końca zaimplementować, trzeba się trochę pomęczyć. Nie ma też żetonów weteranów w pudełku, nie wiem czy były w Ta-Seti ale chyba nie, powinny być dodane skoro są opisane w zasadach.
Czy warto, nie wiem, bo w sumie zasady dużo się nie różnią od v1.5, jest kilka upgradow, choć częściowo nie da się ich użyć (przystanie, bo mapa jest inna w BS), nowe karty BI są moim zdaniem mniej zróżnicowane i nie wiem czy do starych nie wrócę i w sumie to na plus są nowe płytki mocy bardziej zbalansowane imho, zasady też lepiej chyba mieć jednak nowsze, choć szkoda że są zaserwowane w takiej formie.
Podsumowując, średnie, choć za 40zl kupiłem to nie żałuję

Nie wiem czy teraz bym nie wziął BS bo przychodzą dodatki z nowymi kolorami piramid co w starym nie przejdzie, chyba że dokupić D4 w kolorze zielonym i inne