Leaving Earth (Joseph Fatula)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
misioooo
Been thanked: 3 times

Re: Leaving Earth

Post autor: misioooo »

Jest sens. Możesz mieć misję zwiadu Neptuna na przykład.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
rzabcio
Kontakt:

Post autor: rzabcio »

Toomek pisze:Jaki jest sens kładzenia jej stroną Unexplored? ;)
Ze względu na nieznany dodatkowy warunek zwycięstwa?

j.w.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2016, 20:22 przez rzabcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Blog CiekaweGry - gry planszowe i nie tylko
Gramajda - zagraj w najlepsze gry planszowe w Poznaniu
Toomek
Been thanked: 1 time

Post autor: Toomek »

OK, to ma sens. Trochę szkoda, że twórcy nie pokusili się o stworzenie przynajmniej dwóch różnych Neptuna i Urana.
rzabcio
Kontakt:

Ale co by te karty miały zawierać? Saturn i Jowisz są groźne, bo oddziałują promieniowaniem, Neptun ani Uran nie posiadają takich właściwości, a ze względu na fakt, że także są gazowymi gigantami wylądować na nich nie można. Myślę, że to dobrze, że gra trzyma się rzeczywistych cech planet, nie wymyślając nic tylko dlatego, by zwiększyć liczbę komponentów. :)
Toomek
Been thanked: 1 time

Post autor: Toomek »

rzabcio pisze:Ale co by te karty miały zawierać? Saturn i Jowisz są groźne, bo oddziałują promieniowaniem, Neptun ani Uran nie posiadają takich właściwości, a ze względu na fakt, że także są gazowymi gigantami wylądować na nich nie można. Myślę, że to dobrze, że gra trzyma się rzeczywistych cech planet, nie wymyślając nic tylko dlatego, by zwiększyć liczbę komponentów. :)
Fobos też nie jest pustą metalową kulą, a mamy możliwość polosowania takiej karty ;). Gra odzwierciedla stan poznania kosmosu na rok 1956 (i różne teorie, które wtedy krążyły) i bardzo cenię sobie tą niepewność przy odkrywaniu kolejnej planety. Wydarzenie uszkadzające sondę mogłoby być ciekawe, ale jakoś specjalnie się przy nim nie upieram.
Awatar użytkownika
Pastorkris
Has thanked: 1 time

Post autor: Pastorkris »

Chcecie powiedzieć, że tylko elementy z podstawki mają warianty, a te z dodatku już nie? Kiepsko... Wydawało mi się, że skoro Księżyc może być z sera to i na Jowiszu może być życie itp...
misioooo

Pastorkris pisze:Chcecie powiedzieć, że tylko elementy z podstawki mają warianty, a te z dodatku już nie? Kiepsko... Wydawało mi się, że skoro Księżyc może być z sera to i na Jowiszu może być życie itp...
Może być życie na Jowiszu. "Główne" lokalizacje z dodatku mają swoje warianty (Jowisz, jego księżyce, saturn...).
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
rzabcio
Kontakt:

misioooo pisze:Może być życie na Jowiszu. "Główne" lokalizacje z dodatku mają swoje warianty (Jowisz, jego księżyce, saturn...).
Naprawdę? Na księżycach to jasne, ale na Jowiszu też jest karta z życiem? Może źle zapamiętałem jak przeglądałem, ale wydawało mi się, że tam są tylko karty radiacji. I na Saturnie to samo.
misioooo

rzabcio pisze:
misioooo pisze:Może być życie na Jowiszu. "Główne" lokalizacje z dodatku mają swoje warianty (Jowisz, jego księżyce, saturn...).
Naprawdę? Na księżycach to jasne, ale na Jowiszu też jest karta z życiem? Może źle zapamiętałem jak przeglądałem, ale wydawało mi się, że tam są tylko karty radiacji. I na Saturnie to samo.
Rzabcio, nie psuj innym eksploracji Układu Słonecznego :) Niech sami zbadają! :evil:
rzabcio
Kontakt:

Dobra odpowiedź, teraz i mnie zakręciłeś i sam już nie wiem. :D
misioooo

rzabcio pisze:Dobra odpowiedź, teraz i mnie zakręciłeś i sam już nie wiem. :D
Widzisz, tyle tajemnic kryje się w naszym Układzie, że nie sposób ich spamiętać! Proponuję dzisiaj odbyć testową misję na Jowisza i sprawdzenie samodzielnie jakie tajemnice skrywa to ciało i... Europa... Ponoć kiedyś, ktoś, gdzieś dostał wiadomość, aby nie próbować lądować na tym księżycu... Wszędzie indziej tylko nie tam...
rzabcio
Kontakt:

misioooo pisze:Proponuję dzisiaj odbyć testową misję na Jowisza
Nie denerwuj mnie... Przypomnę, że nie mam swojej kopii :( ciągle czekam na drugą dostawę. Ale plany już robię oczywiście. ;)
misioooo

rzabcio pisze:
misioooo pisze:Proponuję dzisiaj odbyć testową misję na Jowisza
Nie denerwuj mnie... Przypomnę, że nie mam swojej kopii :( ciągle czekam na drugą dostawę. Ale plany już robię oczywiście. ;)
To ja się dziś wybiorę w podróż po całym Układzie... Może gdzieś znajdę Twoją kopię :twisted:

Ja sam nie wiem co jest na kartach lokalizacji, bo ich nie podglądałem... Jedynie pamiętam tę wredną s**ę Wenus... Strasznie często się pojawia na moim stole zachęcając do wejścia w jej atmosferę, ale okazuje się, że to zwykle bardzo twarde lądowanie kończące się nie najlepiej...
Awatar użytkownika
Kosternik
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kosternik »

Mam nadzieję, że ocet Was już zalał za pompowanie hype'u :P
LE+dodatek zamówiony.
Instrukcja PL wydrukowana i przyznam, że nie czytałem bardziej klimatycznej instrukcji. Śmiem twierdzić, że to najprzyjemniejsza instrukcja jaką miałem w ręku. Prawie książka "jak polecieć w kosmos dla początkujących".
Jak dolecę w LE na marsa to będę go przy okazji Terraformował.
Moja mała kolekcja, a myślę o...
rzabcio
Kontakt:

misioooo pisze:Jedynie pamiętam tę wredną s**ę Wenus...
Akurat Wenus jest dość oczywista i jeśli ktoś ma choćby minimalną wiedzę na temat naszego Układu Słonecznego nie powienien być zaskoczony Jej humorami w grze. :)
Kosternik pisze:Mam nadzieję, że ocet Was już zalał za pompowanie hype'u :P
Ocet to nie, ale promieniowanie i owszem. :-]

Fakt, instrukcja jest napisana świetnie. Jak do naprawdę porządnej euro-gry z górnej półki - wszystko przejrzyście, ale bez traktowania czytelnika jak głąba, strasznie przyjemnie się to czyta. Choć klimatu jakoś tam dużo nie ma. No, może poza formatowaniem wyglądającym jak manual rakiety, ale to wynika zapewne z użycia LaTeXa, z którego wszystko wychodzi jak dokumentacja techniczna. :P
misioooo

rzabcio pisze:
misioooo pisze:Jedynie pamiętam tę wredną s**ę Wenus...
Akurat Wenus jest dość oczywista i jeśli ktoś ma choćby minimalną wiedzę na temat naszego Układu Słonecznego nie powienien być zaskoczony Jej humorami w grze. :)
Kosternik pisze:Mam nadzieję, że ocet Was już zalał za pompowanie hype'u :P
Ocet to nie, ale promieniowanie i owszem. :-]

Fakt, instrukcja jest napisana świetnie. Jak do naprawdę porządnej euro-gry z górnej półki - wszystko przejrzyście, ale bez traktowania czytelnika jak głąba, strasznie przyjemnie się to czyta. Choć klimatu jakoś tam dużo nie ma. No, może poza formatowaniem wyglądającym jak manual rakiety, ale to wynika zapewne z użycia LaTeXa, z którego wszystko wychodzi jak dokumentacja techniczna. :P
Dzięki za pochwałę instrukcji :) I żadnego TEXa nie używaliśmy z Curiosity ;P Zwykłe łordy...

Terraformacja Marsa powiadasz? Widziałeś najnowszy mini-dodatek z nową misją na Marsa do Leaving Earth?
Spoiler:
rzabcio
Kontakt:

misioooo pisze:I żadnego TEXa nie używaliśmy z Curiosity ;P Zwykłe łordy...
Miałem na myśli oryginał, polskich nie czytuję. Po Waszej wersji widać, że to Word. :P
Ale oczywiście pochwała za niezłą robotę się należy. :)
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2016, 13:39 przez rzabcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 512 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Coen »

misioooo pisze: Terraformacja Marsa powiadasz? Widziałeś najnowszy mini-dodatek z nową misją na Marsa do Leaving Earth?
Spoiler:
misioooo: Curiosity już do Ciebie jedzie, znowu to wrzuciłeś :lol:
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
misioooo

Niech jedzie, byle Terraformację zabrał - chętnie się zmierzę z tą misją :twisted:
Awatar użytkownika
Kosternik

misioooo pisze: Terraformacja Marsa powiadasz? Widziałeś najnowszy mini-dodatek z nową misją na Marsa do Leaving Earth?
Spoiler:
Oczywiście, że widziałem ten "mini" dodatek. Nie omieszkałem go zamówić łącznie z podstawką LE. I jak wcześniej zapowiedziałem prawdopodobnie będę pierwszy, który postawi miasto na Marsie. Będzie się zwało Orlean i będzie zacofane technologicznie jak "Planeta Małp" ;)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3092 times
Been thanked: 2703 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Coen pisze:
Spoiler:
misioooo: Curiosity już do Ciebie jedzie, znowu to wrzuciłeś :lol:
Chyba poprzestanę na przejęciu jego konta i podmianie tych zdjęć na coś innego. ;)
Kosternik pisze:przyznam, że nie czytałem bardziej klimatycznej instrukcji. Śmiem twierdzić, że to najprzyjemniejsza instrukcja jaką miałem w ręku.
Niech zgadnę - nie miałeś jeszcze nigdy w ręce instrukcji do porządnego ameritrasha? 8)
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Kosternik

Curiosity pisze:
Kosternik pisze:przyznam, że nie czytałem bardziej klimatycznej instrukcji. Śmiem twierdzić, że to najprzyjemniejsza instrukcja jaką miałem w ręku.
Niech zgadnę - nie miałeś jeszcze nigdy w ręce instrukcji do porządnego ameritrasha? 8)
Punkt dla Ciebie Curiosity ;) Chrupię sucharki ;)
misioooo

Ech, SpaceX powinno usunąć tamte poprzednio wylosowane sukcesy za grubą kasę :)

Obrazek

Falcon 9 BUM!
rzabcio
Kontakt:

Ależ usunęli. Po prostu trafili na najgorszy możliwy układ: sukcec, sukces, porażka...
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

U Rahdo LE na bgg "for trade" :-) czyżby za dużo liczenia dla Jen? Ciekawe czy puści gameplaya
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
ODPOWIEDZ