[GLIWICE] miniPionek

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 96 times
Kontakt:

Re: [GLIWICE] miniPionek

Post autor: WRS »

Popieram przedpiścę ;)
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
Awatar użytkownika
wis
Has thanked: 60 times
Been thanked: 24 times
Kontakt:

Post autor: wis »

FYI: Jednak mnie nie będzie.
Glory: A Game of Knights - nasza pierwsza gra Kickstarter / FB / Gamefound
Awatar użytkownika
Korzeń
Been thanked: 2 times

Post autor: Korzeń »

tak na szybko: właśnie pakuję innowacje i parę innych gier (Tikal II, Tournay, wyspa spichrzów od Felda z dodatkiem). Zagram chętnie.
Awatar użytkownika
asiok
Has thanked: 343 times
Been thanked: 78 times

Post autor: asiok »

No i - jak zawsze - pięknie było!
Zdecydowanie wolę międzypionki od "normalnych" Pionków. Ludzi trochę mniej ale większość znajomych - oprócz grania można spokojnie porozmawiać.

Po kątem grania nie miałem jakich ogromnych ilościowo rozegranych partii, ale wszystkie były przemiłe. Dzięki wc udało mi się poznać kilka nowych dla mnie pozycji - może nie będę za wszystkimi specjalnie tęsknił (szczególnie za Canyonem ;) ) ale bardzo fajnie że je poznałem. Z wagi cięższej udało się pojechać WRSa w Norymbergę (co cieszy podwójnie :D ) i przypomnieć League of Six - tu wynik w ogóle nie był istotny :)

Bardzo dziękuję wszystkich współgraczom i cieszę się ze spotkań - już czekan na następne!

P.S. Ignac - kiedy następny między Pionek? Bo już się szykuję!
Awatar użytkownika
xel4
Been thanked: 1 time

Post autor: xel4 »

Miło się grało ale, się skończyło:) Wiele czasu nie spędziłem bo w sumie 4h ale było naprawdę miło^^ czekam na kolejne pionki i wielki plus dla gry Ostatnia Wola;)
Awatar użytkownika
nikozja_dg
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: nikozja_dg »

My też dziękujemy za wspólne granie :) Poznaliśmy nowe osoby, było dużo śmiechu i kilka godzin grania w dobre gry :)
W Opolu gry dostarczamy do domów - https://graszki.pl/
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Czas na międzypionkach biegnie zdecydowanie szybciej niż na zwykłych Pionkach... Kilka gier i 8h jak z bicza strzelił.
Jedna nowa gra, całkiem sympatyczna Ostatnia Wola; poza tym stare dobre i nie takie stare, ale tyż dobre. Krzewiłam też Hawaii, mam nadzieję, że z dobrym skutkiem.
Dziękuję za spotkanie i oby nigdy nam międzypionków nie zabrakło (nawet gdyby mieli znowu pograć we własnym gronie, co możemy tańszym kosztem uskutecznić przecież w Wodzisławiu ;))
Awatar użytkownika
magole
Has thanked: 4 times
Been thanked: 34 times

Post autor: magole »

Dzięki wszystkim za miłe granie, Hawaii spełniło pokładane nadzieje i jutro powinno znaleźć stałe miejsce na półce (dzięki Veridana).
Połączenie 51-Stanu i Nowej Ery wypadło na tyle korzystnie że teraz muszę znaleźć koszulki na karty do mojej wersji 51-Stanu.
Szkoda tylko że nie było mnie w niedzielę, ale to moja wina bo nieuważnie czytam wiadomości i byłem w odwiedzinach u znajomych którzy się nas absolutnie nie spodziewali. Za to ich ciacho było doskonałe :)
Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 96 times
Kontakt:

Post autor: WRS »

To był bardzo dobry miniPionek.
Za co serdecznie dziękuję P.T. Organizatorom!

Na kwaterze dwakroć (sb i pt) w Świat bez końca graliśmy. Nowo zapoznani bardzo pozytywnie przyjęli grę. Proste zasady i sporo kombinowania jak przeciwdziałać wpływowi gry.

Jaskinia (z Robertem, yakosem i mn3006) rozgrywana na prototypie okazuje się być bardzo ciekawą grą. Różnorodne sposoby punktowania - zdjęcia, poręczówki, eksploracja głębi oraz wody, zaciski - pozwala szukać optimum dla naszej ekipy. Jeśli obok jest druga ekipa, to z jednej strony mamy łatwiej odkrywać więcej jaskini, a z drugiej toczy się pewien wyścig o nowe zdobycze. Konieczność żywienia (jakkolwiek to zostało nazwane ;) ) wymusza roztropne zaplanowanie miejsca i czasu założenia obozu. Powrót do bazy na koniec może okazać się dramatem, bo jest warunkiem sine qua non do podliczania punktów.
Wydaje się, że rodziny mogą grać krajoznawczo... poznawać nowe groty i podbierać sobie punkty. Jednak dla gamersów może być interesująca możliwość "złapania" konkurencji na spalonym, czyli wymuszenia zakończenia gry nim oni zdążą wrócić do bazy. Zapowiada się naprawdę wiele zróżnicowanych rozgrywek.

Homesteaders (w tym samym składzie) to ciekawa gra, która jednak wymaga poznania unikalnych możliwości budynków i generowanych w ten sposób kombosów. Wielbiciele tego typu gier powinni na nią zwrócić uwagę.

Canyon (+Merry, Agnieszka, Grzechu, asiok i wc) przejdzie do historii jako przykład arcyszyderstwa ze strony - spokojnego skądinąd - wc. W sytuacji, gdy od kilku kolejek nie moglismy z Grzechem wykonać żadnego ruchu (ot, taka zabawna mechanika) onże wc zaproponował dogranie jeszcze jednej kolejki. Zapewne po to, byśmy mogli poczuć emocje zweiązane z brakiem tego ruchu :P

Time's up! (+Monga, Moniq, Merry, Agnieszka, Grzechu, asiok i wc) to zaskakująco dobra imprezówka. Śmiechu co nie miara, a objaśnienie hasła "Jacek Cygan" wchodzi do kanonu planszówkowych anegdot. :D

Wyspa Robinsona (z Robertem) pokazała, że przeżycie rozbitków nie jest takie proste. Poznając grę wciąż dyskutowałem z partnerem o sposobach poprawy naszej doli, o przeciwdziałaniu zagrożeniom. Chyba wielowątkowość zagrożeń i możliwych rozwiązań daje szanse na dobrą kooperację.

Działający z zaskoczenia - oby tak częściej - asiok umożliwił rozegranie partyjki Norenberc ( jeszcze z yakosem, korzeniem i mn3060). Ostra walka o wpływy rozstrzygnięta została jednym punktem, a realizowane były zupełnie różne strategie zdobywania punktów. Kolejny raz przekonałem się, że Norenberc to dobra gra jest.

Niedziela zaczęła się Wintera z Nową Erą (Merry, Moniq i Mateusz). Sporo nowych kart o zaskakującym działaniu i duża swoboda w rozkręcaniu naszej maszyny do punktowania. pozyskiwane, z urzędu, co turę nowe elementy warto uwzględnić w planowaniu działań. Poznając Wintera jeszcze tego nie czułem, ale będąc miłośnikiem 51. stanu i NE cieszę się na Winter.

Troyes (Veridiana, firenski i macike) to uczta sama w sobie. Bardzo dobra gra, bardzo wymagający oponenci - sama przyjemność!

Hamburgum (yakos, monga, skanna, mn3060) okazuje się być ciekawą wariacją nt. mechaniki rondla (wcześniej znałem tylko Imperiala). Ciekawie wyszło z wpływem warunków oświetleniowych na rozgrywkę - blinkujące po budynkach słońce oślepiało mnie na tyle, że ich nie budowałem. Mimo to nie byłem ostatni ;), a jak na zapoznawczą grę wrażenia bardzo dobre.

Identik (mn3060, monga, yakos, mst, Mati) to kolejna szalona imprezówka ze sporą dawką humoru. Będę chciał jeszcze się w to pobawić.

Geistesblitz to kolejny przykład (po SET) gry, która demoluje mój mózg. SETa już opanowałem. A na rewanż w Geistesblitz będę ćwiczył :)

Szkoda, że brakło czasu na Jihad i poznanie Hawaii...
Ale na kolejnym Pionku...

Serdecznie dziękuję wszystkim współgraczom za kapitalnie spędzony czas!

I jeszcze ad vocem
asiok pisze:Z wagi cięższej udało się pojechać WRSa w Norymbergę (co cieszy podwójnie :D )
Starałem się tłumaczyć nową grę równie dobrze, jak Ty tłumaczysz :P
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
ODPOWIEDZ