Proponuję, aby przedyskutować, jak powinien wyglądać opis gry w takim leksykonie. Zebrałem kilka opisów gry Carcassonne na różnych polskich stronach:
Gry-planszowe.pl
Lacerta
Albi
Gniazdo
Polter
Esensja
Rebel.pl
Planszomania
Gryplanszowe.pl
ROSTsc
(Jest jeszcze opis w wikipedii pod nazwą Carcassonne_(gra) ale nie udało mi się wkleić linka )
Nie chodzi mi tu o rozbieżności, dotyczące minimalnego wieku, czasu gry oraz tego, kiedy gra została nagrodzona. Chodzi mi raczej o stworzenie ogólnej koncepcji opisu kazdej gry. Czy mają to być tylko podstawowe informacje, jak na stronie http://www.gry-planszowe.pl, czy może coś więcej?
Leksykon Lacerty - czyli polskie BGG
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
bazik napisał:
Na bgg to się pewnie sprawdza, bo graczy wypoiada sie tam na tyle dużo, że na podstawie ich spostrzeżeń mozna wyrobić sobie zdanie. Obawiam się, że w polskim leksykonie będzie pod tym względem gorzej. Przy tekście o Carcassonne (żeby już trzymać się wybranego wcześniej przykładu) jest na razie tylko jedna opinia i to bardzo ogólnikowana serwisach typu bgg czy to co wydaje sie planowac lacerta opis moze byc dowolnie suchy, bo z zalozenia najwazniejsza czesc opisow to opinie graczy. nie pamietam kiedy przeczytalem podstawowy opis jakiejs gry na bgg. pierwsze to klik w "analiza czubkoprzyjaciół"...
- bazik
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
dobrze, to bardziej wprost: ja bym wolal zeby bylo jak najmniej, i jak najbardziej obiektywne informacje. zero opinii. proba narzucania swoich preferencji przez osobe dodajaca gre poprzez umieszczanie w 'oficjalnym' opisie czegokolwiek oceniajacego to najkrotsza droga zebym dany serwis zaczal unikac...
Podany link Polterowy prowadzi do recenzji Carcassonne.
Tutaj jest wpis, choć również mocno nieobiektywny. baza danych
Tutaj jest wpis, choć również mocno nieobiektywny. baza danych
- stalker
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 13 times
Generalnie wolałbym widzieć wpisane więcej gier do polskiej Wikipedii (w angielskiej są co ważniejsze czy ciekawsze tytuły), więcej gier w systemie g-p.pl (niezależnie od tego, że pewnie wypadałoby nieco przebudować szablon przechowywanych danych) albo widziec chocby polski interfejs do BGG zamiast tworzyc cos, co i tak silami kilku osob tworzone zawsze będzie nieaktualne...
Pomimo całego szacunku dla wydawnictwa i zasadności uwag, że BGG jest po angielsku, nie widzę w pomyśle Lacerty w takiej postaci większego sensu
Pomimo całego szacunku dla wydawnictwa i zasadności uwag, że BGG jest po angielsku, nie widzę w pomyśle Lacerty w takiej postaci większego sensu

Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!