Poprzez Wieki - Mikro gra od Portal Games
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Portal Games
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 421 times
- Kontakt:
Re: Poprzez Wieki - Mikro gra od Portal Games
Poprzez Wieki jest grą przeznaczoną dla dwóch graczy, która łączy w sobie prostotę rozgrywki znaną z mikro gier oraz strategię opartą o kolekcjonowanie zestawów kart oraz system draftu (znany np. z gry Pośród Gwiazd czy 7 Cudów).
Mamy przyjemność ogłosić, że Poprzez Wieki, już wkrótce pojawi się na naszym rynku! 28 października w naszym oficjalnym sklepie ruszy przedsprzedaż gry Poprzez Wieki!
W grze Poprzez Wieki gracze starają się zbudować najbardziej imponujące królestwo na przestrzeni 3 rund! Każdy z graczy otrzymuje 5 kart królestw, spośród których wybiera jedną, pozostałe przekazuje przeciwnikowi. Każda karta królestwa posiada swój własny symbol oraz specjalną zasadę, która pozwala zdobyć punkty w zależności od zebranych symboli znajdujących się na kartach. Z końcem rundy gracze wybierają jedną kartę, która jako relikt przeszłości pozostanie w ich królestwie na przyszłe rundy, a także usuwają inną ze swoich kart znajdujących się w swoim królestwie. Po zakończeniu 3 rund wygrywa gracz z najlepiej rozwiniętym królestwem.
Autorem gry jest matematyk Kristian Čurla, który zmieścił w 18 kartach esencję gier draftowych! W każdej partii gracze posiadają wiedzę absolutną dotyczącą kart biorących udział w grze. Każda partia to 18 kart, które wchodzą do rozgrywki za każdym razem w innych kombinacjach. Zadaniem graczy jest zdobycie jak największej ilości punktów, a przy okazji zabrać jak najwięcej punktów przeciwnikowi!
Specjalnie dla Was umieszczamy też instrukcję do gry Poprzez Wieki! Zobaczcie jak wiele głębi potrafi mieć w sobie gra składająca się z 18 kart!
Link do instrukcji: http://bit.ly/1kHip3i
W pudełku znajdziecie:
18 kart Królestwa
1 kartę pomocy
Ołówek
Notatnik
4 żetony Reliktu
Oficjalna strona produktu: http://portalgames.pl/pl/poprzez-wieki/
Mamy przyjemność ogłosić, że Poprzez Wieki, już wkrótce pojawi się na naszym rynku! 28 października w naszym oficjalnym sklepie ruszy przedsprzedaż gry Poprzez Wieki!
W grze Poprzez Wieki gracze starają się zbudować najbardziej imponujące królestwo na przestrzeni 3 rund! Każdy z graczy otrzymuje 5 kart królestw, spośród których wybiera jedną, pozostałe przekazuje przeciwnikowi. Każda karta królestwa posiada swój własny symbol oraz specjalną zasadę, która pozwala zdobyć punkty w zależności od zebranych symboli znajdujących się na kartach. Z końcem rundy gracze wybierają jedną kartę, która jako relikt przeszłości pozostanie w ich królestwie na przyszłe rundy, a także usuwają inną ze swoich kart znajdujących się w swoim królestwie. Po zakończeniu 3 rund wygrywa gracz z najlepiej rozwiniętym królestwem.
Autorem gry jest matematyk Kristian Čurla, który zmieścił w 18 kartach esencję gier draftowych! W każdej partii gracze posiadają wiedzę absolutną dotyczącą kart biorących udział w grze. Każda partia to 18 kart, które wchodzą do rozgrywki za każdym razem w innych kombinacjach. Zadaniem graczy jest zdobycie jak największej ilości punktów, a przy okazji zabrać jak najwięcej punktów przeciwnikowi!
Specjalnie dla Was umieszczamy też instrukcję do gry Poprzez Wieki! Zobaczcie jak wiele głębi potrafi mieć w sobie gra składająca się z 18 kart!
Link do instrukcji: http://bit.ly/1kHip3i
W pudełku znajdziecie:
18 kart Królestwa
1 kartę pomocy
Ołówek
Notatnik
4 żetony Reliktu
Oficjalna strona produktu: http://portalgames.pl/pl/poprzez-wieki/
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Coś oprócz cieniutkich koszulek Mayday pasuje do tej gry?
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- Portal Games
- Kontakt:
Przedsprzedaż ruszyła! Poprzez Wieki już dostępne! Zapraszamy!
W przedsprzedaży cena gry wynosi 39zł .
Strona gry: http://portalgames.pl/pl/poprzez-wieki/
Strona gry bgg: https://boardgamegeek.com/boardgame/176229/tides-time
Produkt w sklepiku: http://bit.ly/1kRusel
W przedsprzedaży cena gry wynosi 39zł .
Strona gry: http://portalgames.pl/pl/poprzez-wieki/
Strona gry bgg: https://boardgamegeek.com/boardgame/176229/tides-time
Produkt w sklepiku: http://bit.ly/1kRusel
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 579 times
Premiera wg strony wydawnictwa miała być 6 listopada, a w sklepach gry jeszcze nie ma. 6 wyjechała do sklepów i jedzie, czy jest jakieś opóźnienie?
- adikom5777
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 14 times
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 579 times
Gra była do kupienia na Gratislavii, po zagraniu okazało się, że jest naprawdę dobrze. Cena 35 zł na miejscu też nakłoniła do zakupu.
- Chaaber
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 10 times
Na gratislavii wyprzedala sie pierwszego dnia do tego stopnia, ze nawet chcial ktos kupic pokazowa wersje od chlopakow ze stoiska portalu. Sami byli chyba troche tym zaskoczeni. Ja nabylem, nie zaluje. Myslalem, ze 2-osobowy draft nie ma prawa dzialac, ale jednak gra mnie zaskoczyla i dziala to niesamowicie dobrze. Portal trafil w dziesiatke z tym tytulem i juz rozumiem ten hajp.
- Portal Games
- Kontakt:
Dziękujemy za dobre słowa!Chaaber pisze:Na gratislavii wyprzedala sie pierwszego dnia do tego stopnia, ze nawet chcial ktos kupic pokazowa wersje od chlopakow ze stoiska portalu. Sami byli chyba troche tym zaskoczeni. Ja nabylem, nie zaluje. Myslalem, ze 2-osobowy draft nie ma prawa dzialac, ale jednak gra mnie zaskoczyla i dziala to niesamowicie dobrze. Portal trafil w dziesiatke z tym tytulem i juz rozumiem ten hajp.
Gra jest już w sprzedaży! Grę na pewno znajdziecie w sklepach z palnszówkami jak i w naszym sklepiku

- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
jestem po 6 rozgrywkach
po początkowym zachwycie nad prostotą gry i funem jaki daje...entuzjazm opadł
na 6 rozgrywek ZAWSZE wygrywała osoba która miała kartę punktującą za wszystkie typy kart 13 pkt. Ostatnie 3 rozgrywki upierałem się żeby przeszkadzać w skompletowaniu wszystkih symboli ale zawsze cierpiała na tym moja punktacja...nie podoba mi się to
po początkowym zachwycie nad prostotą gry i funem jaki daje...entuzjazm opadł

na 6 rozgrywek ZAWSZE wygrywała osoba która miała kartę punktującą za wszystkie typy kart 13 pkt. Ostatnie 3 rozgrywki upierałem się żeby przeszkadzać w skompletowaniu wszystkih symboli ale zawsze cierpiała na tym moja punktacja...nie podoba mi się to

Grałem tylko dwa razy, ale wystarczy, by zaprzeczyć powyższej obserwacji (w 1 na 2 gier nie punktowała wcale). Bardzo przydatna (2/2) okazała się za to karta rozstrzygająca remisy.
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
Mini gry nie są przeznaczone na wiele zabawy. Mikra ilośc komponentów sprawia, ze takie gry łatwo przeliczyć i wtedy tracą swój pierwotny urok. Ten tytuł nie jest wyjątkiem.
- Furan
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 248 times
Chyba zaprzeczyć wnioskom, nie obserwacji?myszor pisze:Grałem tylko dwa razy, ale wystarczy, by zaprzeczyć powyższej obserwacji (w 1 na 2 gier nie punktowała wcale). Bardzo przydatna (2/2) okazała się za to karta rozstrzygająca remisy.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
myszor
Nie, ale możesz próbować mnie przekonać.Furan pisze:Chyba zaprzeczyć wnioskom, nie obserwacji?
Żebym chociaż ja wniósł coś do tematu tym postem, zagaję: gra jest całkiem przyjemnym fillerem. Może jedynie irytować pierwszy dobór karty w rundzie, gdzie musimy obrać jakąś taktykę, nie znając jeszcze kart u przeciwnika.
- pezetto
- Been thanked: 1 time
Fajna "głupia losowa gra". Grałem póki co z żoną 5 partii i jak na razie komplet zwycięstw. Wczoraj nawet dobrnąłem do 80 pkt. przy czym w ostatniej turze zrobiłem ledwie 19 oczek. Generalnie po pierwszej partii zero odczuć (ani to zawód, ani zachwyt), ale ta gra ma coś takiego w sobie, że chce się spróbować jeszcze raz, i jesz... i sielanka trwać będzie tak długo, aż żona nie je*** wszystkiego w fru fru

- mauserem
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
pezetto pisze:Fajna "głupia losowa gra". Grałem póki co z żoną 5 partii i jak na razie komplet zwycięstw. Wczoraj nawet dobrnąłem do 80 pkt. przy czym w ostatniej turze zrobiłem ledwie 19 oczek. Generalnie po pierwszej partii zero odczuć (ani to zawód, ani zachwyt), ale ta gra ma coś takiego w sobie, że chce się spróbować jeszcze raz, i jesz... i sielanka trwać będzie tak długo, aż żona nie je*** wszystkiego w fru fru![]()
![]()
je*** masz to jak w banku
ta gra na Portalconie wywołała u mnie pełny zestaw emocji:
zaciekawienie (wow jakie fajne ilustracje!) -> fascynacja (ilustracje robił też Morano! jaka fajna mechanika!) -> pochłonięcie (ale fajna mechanika, wtopa, i jeszcze raz, wtopa, wtopa, wygrana, wygrana...) -> meh... (fajne te ilustracje, rozgrywka meh.. meh...)
45 minut - ot cały cykl życia produktu - szybko żarło i zdechło - ciężko wycisnąć więcej z 18 kart dla dwóch osób.
W dodatku gra nie jest takim typowym casualem mimo mikrej postury - wymaga ogarnięcia synergii między tymi kartami - co zajmuje sporą chwilkę - ktoś dobry, nie będzie miał satysfakcji z grą z nowicjuszem przez pierwsza godzinkę (no pół, jak ma bystrzaka pod ręką) A to oznacza, że jest to tytuł dla dwójki graczy - którzy będą wspólnie ją masterowali przez dłuższy czas - a w tym obszarze jest chyba więcej ciekawszych opcji do grania na 2 osoby. Zmęczenie materiału/materiałem następuje tu cholernie szybko.
- ChlastBatem
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 28 times
Szybkie pytanie...
Pytanie odnosi się do zakończenia 2 rundy. Pierwsza kończy się reliktem i odrzuceniem 1 karty. Natomiast druga?
Instrukcja od Portalu nic nie mówi aby odrzucić kartę jak w rundzie 1. Natomiast mini ściąga już o tym mówi. Nie wiem teraz czy to błąd czy może ja czegoś nie rozumiem.
Jeśli coś namieszałem to przepraszam, ale proszę o wyjaśnienie jak powinno być
PS: Jeśli w obu rundach się odrzuca po jednej karcie to wtedy w każdej rozgrywce będą brały udział wszystkie karty.
Pytanie odnosi się do zakończenia 2 rundy. Pierwsza kończy się reliktem i odrzuceniem 1 karty. Natomiast druga?
Instrukcja od Portalu nic nie mówi aby odrzucić kartę jak w rundzie 1. Natomiast mini ściąga już o tym mówi. Nie wiem teraz czy to błąd czy może ja czegoś nie rozumiem.

PS: Jeśli w obu rundach się odrzuca po jednej karcie to wtedy w każdej rozgrywce będą brały udział wszystkie karty.
Pan od butów z firmy teleportacyjnej mówił na filmie że wszystkie karty biorą udział w każdej grze
ChlastBatem pisze:Szybkie pytanie...
Rumia
- mauserem
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
Odrzucasz, to niby jest tak (ehem "fabularnie"), że koniec rundy jest jak koniec epoki i coś idzie na "śmietnik historii" - jest zapominane. A karty które oznaczasz jako relikty danych epok pozostają na stole - są jakby pomnikami przeszłości, ale mają istotny udział w budowaniu przyszłości królestwa - to jedyne karty o jakich wiesz na pewno, że na koniec gry zapunktują (o ile pozwolisz zaistnieć jakiejś synergii między kartami po 3 rundzie/epoce)ChlastBatem pisze:Szybkie pytanie...
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 21 times
To ja napisze że grałem tylko dwa razy ale z żoną (poniżej wyjasnieniemauserem pisze:pezetto pisze: 45 minut - ot cały cykl życia produktu - szybko żarło i zdechło - ciężko wycisnąć więcej z 18 kart dla dwóch osób.
W dodatku gra nie jest takim typowym casualem mimo mikrej postury - wymaga ogarnięcia synergii między tymi kartami - co zajmuje sporą chwilkę - ktoś dobry, nie będzie miał satysfakcji z grą z nowicjuszem przez pierwsza godzinkę (no pół, jak ma bystrzaka pod ręką) A to oznacza, że jest to tytuł dla dwójki graczy - którzy będą wspólnie ją masterowali przez dłuższy czas - a w tym obszarze jest chyba więcej ciekawszych opcji do grania na 2 osoby. Zmęczenie materiału/materiałem następuje tu cholernie szybko.

Generalnie jak żona słyszy odemnie żebyśmy w coś zagrali to jej reakcja jest na zasadzie "nie denerwuj mnie"
A tutaj zacząłem od tego ("obiecuję że gra nie potrwa dłuzej niż 15 min i wytłumaczę zasady w 60 sekund")
Na to: ("OK, niech będzie raz")
po 15 min: ("Dawaj jeszcze raz")
Jest nad czym w grze pomyśleć, oczywiście mam świadomość że jest do "zarżnięcia" ale jako posiłkowy tytuł raz na jakiś czas uważam że jest ok.
- prz22
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Z ciekawości: były gdzieś wyniki konkursu na "lepieja" w którym można było wygrać ten tytuł
?

Coraz mocniej wkręcam się w świat gier planszowych, ale od zawsze i na zawsze największą pasją pozostanie muzyka;)