Wybierasz kostkę, którą ponownie wrzucisz do worka. Wyciągasz z worka inną kostkę (może być w tym samym kolorze co poprzednia kostka, zawsze jest takie ryzyko)masterliniu pisze: ↑19 kwie 2020, 20:40 A ja mam pytanie odnośnie 4 kart narzędzi.
1. Rozpuszczalnik topnika: Po wyborze kostki wrzuć ją do woreczka i wyciągnij z niego inna kostkę. ...
Pytanie, czy ma to być losowa kostka czy wybieram ją sam.? Jeśli losowo to co z powtórzeniem koloru, skoro treść karty mówi o wyciągnięciu "innej" kostki?

Jak dla mnie strasznie tutaj nawaliło wydawnictwo, nie dając sensownego FAQ do kart narzędzi. Moim zdaniem przesuń, to nie to samo co "zamień miejscami", przesuń, to przesuń, czyli zmieniasz położenie dwóch kostek i tyle (z czego zasady tworzenia witrażu muszą być dalej przestrzegane) .masterliniu pisze: ↑19 kwie 2020, 20:40 2 i 3. Gładzik: Przesuń dokładnie 2 kostki, stosując sie do zasad umieszczania kostek w witrażu.
Nóż szklarski: Przesuń max.2 kostki tego samego koloru, które odpowiadaja kolorowi kostki na torze rund
Pytanie, czy w obu przypadkach mogę te 2 kostki zamienić miejscami, jeśli pozostałe zasady umoeszczania kostek są spełnione?
Chyba nie zrozumiałeś jak działa to narzędzie(choć opis na karcie też tego nie ułatwia). Zanim wybierzesz kostkę, korzystasz z karty narzędzia i przerzucasz wszystkie kostki znajdujące się na stole, potem dopiero wybierasz kostkę i umieszczasz ją u siebie w witrażu. Czyli ta karta służy do tego, że jak Ci nic nie pasuje, żadna kostka/ żaden numerek, to masz możliwość "przerzucenia kostek" i dopiero potem wybrania kostki do swojego witrażu.masterliniu pisze: ↑19 kwie 2020, 20:40
4. Młotek witrażowy: Rzuć jeszcze raz wszystkimi dostępnymi kostkami z puli wyboru. Możesz to zrobić tylko w swoim drugim ruchu - przed wybraniem kostki.
Pytanie, wtf? Ten opis sie wyklucza, chyba że chodzi o powrotna turę wyboru kostki i ma to na celu zmniejszenie ilości przerzuconych kości albo jest to narzędzie mające tylko na celu utrudnienie przeciwnikom pozyskanie wartości kości które były przed chwilą dostępne.
Aaa i jak dla mnie zdanie "Możesz to zrobić tylko w swoim drugim ruchu - przed wybraniem kostki." brzmi totalnie bez sensu