Destylaty / Distilled (Dave Beck)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
szmajchel
Has thanked: 23 times
Been thanked: 20 times

Re: Destylaty / Distilled (Dave Beck)

Post autor: szmajchel »

agipacz pisze: 07 mar 2025, 11:44 Bardzo ciekawi mnie ta gra, ponieważ wydawało się, że był na nią ogromny boom, szybko zniknęła z wielu sklepów, ale jednak wciąż jest dostepna w innych..oraz mam wrażenie, że jednak za dużo się o niej nie mówi. Muszę przetestować w najbliższym czasie.
Można sprawdzić online na BGA.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Re: Destylaty / Distilled (Dave Beck)

Post autor: Apos »

Pykło mi 50 rozgrywek w Destylaty, część online na BGA + turnieje, a część przy stole. W zeszłym tygodniu zagrałem z 3 nowymi graczami i... Gra nadal bawi. Nie spodziewałem się, ale też nie nudzi - może to zasługa różnorodnych zestawów trunków oraz kart składników (mam oba dodatki). Reszta zalet pokrywa się z tym co już omawiałem w podcaście. Natomiast największa wada to nadal skalowalność oraz czas rozgrywki. Im więcej graczy, tym tak naprawdę dodajemy sobie downtime, a interakcja wcale się nie zwiększa. Rozgrywka 4 osobowa to 2,5-3h - dużo. W tym czasie znacznie chętniej zagram w Brassa, Splottera, PAXa, AoS, COIN/ICS czy innego ciężkiego mózgożera z interakcją. Mimo wszystko dzięki tematyce i ja oraz gracze chętnie sięgną po ten tytuł - cieszy mnie, że nie jest to kolejne euro o jakiś słodkich zwierzątkach :D.

Było 8.5, jest 8.0.

ps. jak wyjdzie kolejny dodatek, pewnie kupię - oby dodał pikanterii i pazura do gry :twisted:
ODPOWIEDZ