Dune:Wojna o Arrakis - pytania o zasady
Re: Dune:Wojna o Arrakis
Pewnie tu nastąpi rozstrzygnięcie sporu. Mam nadzieję, że dobrze was zrozumiałem i poprawnie opisałem problem.
https://boardgamegeek.com/thread/338570 ... ns-retreat
W instrukcji dość niefortunne jest sformułowanie "w dowolnej kolejności" w przypadku kiedy pusty żeton skutkuje jego odrzuceniem.
W dowolnej kolejności w tej sytuacji powinny być rozpatrywane tylko żetony z czerwiem.
W dowolnej kolejności w tej sytuacji powinny być rozpatrywane tylko żetony z czerwiem.
No i wypowiedział się główny tester gry Kevin Chapman. Wszystko teraz jest jasne.akustyk pisze: ↑12 paź 2024, 23:25 Pewnie tu nastąpi rozstrzygnięcie sporu. Mam nadzieję, że dobrze was zrozumiałem i poprawnie opisałem problem.
hehe no proszę, ciekawe co na to Portal...akustyk pisze: ↑13 paź 2024, 10:10No i wypowiedział się główny tester gry Kevin Chapman. Wszystko teraz jest jasne.akustyk pisze: ↑12 paź 2024, 23:25 Pewnie tu nastąpi rozstrzygnięcie sporu. Mam nadzieję, że dobrze was zrozumiałem i poprawnie opisałem problem.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Coen
- Has thanked: 511 times
- Been thanked: 147 times
Jeśli Nazwany Przywódca jest w zbiorniku regeneracyjnym, czy możemy zagrać kartę, która umożliwia wprowadzenie tego przywódcy na planszę? Czy też musimy czekać, aż wyjdzie z tego zbiornika?
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
Ten przywódca nie jest dostępny. Tak samo jego karta ze specjalnymi zdolnościami jest ściągnięta z planszetki gracza. Musisz poczekać aż opuści zbiornik.
I nie znaczy, że musi być na planszy, aby zagrać specjalna umiejętność karty. Chyba, że akcja mówi wprost o ruchu, akcji przywódcy.
Pytanko, jeżeli wybronię się przed atakiem H na sicz o mocy 3.
H ponawia atak, poświęcając jednostkę, moc siczy dalej liczy się do obrony i ponownie dodaję 3 kostki?
Wątpliwość pochodzi z WoP i B5A
H ponawia atak, poświęcając jednostkę, moc siczy dalej liczy się do obrony i ponownie dodaję 3 kostki?
Wątpliwość pochodzi z WoP i B5A
Doprecyzowując:
nie tylko Sicz, obrona osad/miast przez H też tak działają;
dorzucasz 3 kostki tylko, jeśli nadal masz jakieś jednostki - jak nie to Sicz zdobyta (o ile najeźdźcy zdecydują się wejść na ten obszar, bo nie muszą);
Niekoniecznie poświęca jednostkę - po prostu przyjmuje 1 obrażenie zza plotu. Jeśli przyjmie elitarny, to tylko zostanie zdegradowany
nie tylko Sicz, obrona osad/miast przez H też tak działają;
dorzucasz 3 kostki tylko, jeśli nadal masz jakieś jednostki - jak nie to Sicz zdobyta (o ile najeźdźcy zdecydują się wejść na ten obszar, bo nie muszą);
Niekoniecznie poświęca jednostkę - po prostu przyjmuje 1 obrażenie zza plotu. Jeśli przyjmie elitarny, to tylko zostanie zdegradowany
W polskiej instrukcji akcja rodu harkonenów pozwala na umieszczenie dwóch pojazdów
W angielskiej jest napisane, że można umieścić 1 orni, 1 żniwiarkę i 1 zgarniarkę.
W zmianach zasad nic takiego nie ma, co jest poprawne?
Edit:trafiłem chyba na jakąś starą angielską instrukcję.
W angielskiej jest napisane, że można umieścić 1 orni, 1 żniwiarkę i 1 zgarniarkę.
W zmianach zasad nic takiego nie ma, co jest poprawne?
Edit:trafiłem chyba na jakąś starą angielską instrukcję.
Najnowszą instrukcję masz na stronie CMON:
https://www.cmon.com/wp-content/uploads ... _2_web.pdf
https://www.cmon.com/wp-content/uploads ... _2_web.pdf
Co ważne. Tego obrażenia nie możesz sparować tarczą z kości. To inny moment walki i wtedy nie ma kości na stole.
Jeśli nie masz czym zastąpić elitki to musisz ją poświęcić.
Hej pytanko,
Odrzucenie karty daje dodatkową kość tylko na jedną rundę walki (jeden rzut) czy na całą walkę?
Odrzucenie karty daje dodatkową kość tylko na jedną rundę walki (jeden rzut) czy na całą walkę?
-
Witam
Moje pytanie brzmi:
W instrukcji w rozdziale ruch jest akapit jezdziec piasku. Pisze tam ze atryda moze wykorzystac do ruchu zetony znaku czerwia. Wiec sie pytam jak moze je wykorzystac skoro podczas fazy pustynnych zagrozen zeton jest kladzony, po chwili rozpatrywany i usuwany. Co musi wystapic zeby zetony znajdowaly sie na planszy nieodkryte i mozna je bylo wykorzystac w celu wydluzenia ruchu
Moje pytanie brzmi:
W instrukcji w rozdziale ruch jest akapit jezdziec piasku. Pisze tam ze atryda moze wykorzystac do ruchu zetony znaku czerwia. Wiec sie pytam jak moze je wykorzystac skoro podczas fazy pustynnych zagrozen zeton jest kladzony, po chwili rozpatrywany i usuwany. Co musi wystapic zeby zetony znajdowaly sie na planszy nieodkryte i mozna je bylo wykorzystac w celu wydluzenia ruchu
Serio? Przecież rozmieszczanie znaków czerwia to podstawowa akcja Atrydów, nie wymaga kości. Przypatrz się planszetce Atrydów, ostatnie pole po prawej...Tomokontakt pisze: ↑14 lis 2024, 23:28 Witam
Moje pytanie brzmi:
-
Moja gra przyjdzie w nastepnym tygodniu, pytam bo studiuje instrukcje od jakiegos czasu i z niej nie wynika to dokladnie, stad moje pytanie. Ale dzieki, byc moze musze ogarnac wszystkie komponenty
Proponuje przeczytać dokładnie instrukcje i pograć chwilę zanim w ogóle pomyślisz o wypowiadaniu się o instrukcji bo jest napisana przyzwoicie.Tomokontakt pisze: ↑15 lis 2024, 22:08 Moja gra przyjdzie w nastepnym tygodniu, pytam bo studiuje instrukcje od jakiegos czasu i z niej nie wynika to dokladnie, stad moje pytanie. Ale dzieki, byc moze musze ogarnac wszystkie komponenty
Odpowiedź na stronie nr 18 w akapicie Akcja Potęgi Pustyni.