Portal Games - plany wydawnicze 2021

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1652 times
Been thanked: 1830 times

Re: Portal Games - plany wydawnicze 2021

Post autor: Mr_Fisq »

Pewnie trzeba poczekać na Portalcon... Już niedługo.
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Unsettled, Królestwa Północy, Cataphract, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
IrasArgor
Has thanked: 190 times
Been thanked: 95 times

Post autor: IrasArgor »

Propi pisze: 01 sty 2022, 16:24 Czy Portal potwierdził informację z 2020 roku, że w 2022 ma się dodrukować robinsonowy HSM Beagle?
Nie znajdę tego ale z tego co pamiętam przy kampanii Robinsona na pytanie o dodanie lub dokupienie go zaprzeczył twierdząc, że HMS w nieokreślonej przyszłości będzie czekał rework.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 323 times

Post autor: Uncle_Grga »

Propi pisze: 01 sty 2022, 16:24 Czy Portal potwierdził informację z 2020 roku, że w 2022 ma się dodrukować robinsonowy HSM Beagle?
Wręcz odwrotnie. Właściciel wydawnictwa na jednym z grudniowych live'ow wprost zanegowal prowadzenie (aktualnie) prac nad dodatkiem. Stwierdził coś na kształt: z uwagi na inne projekty aktualnie nie pracujemy nad dodatkiem. Może kiedyś.. jeżeli padła data 2022 to w kontekście, że nie.. Tak to przynajmniej odebrałem.

Natomiast wcześniej padały zapowiedzi, że dodatek: będzie wydany po zmianach, wymaga zmian, nie ma szans na prostą reedycję.

Zatem ja to wdzystko odbieram jako zapowiedź wydania, ale nie wcześniej niż po zmianach, przy czym na razie tych prac nie prowadzą ani nie deklarują precyzyjnie ich terminu. I nie wydadzą dodatku w starej wersji..
rogal
Has thanked: 41 times
Been thanked: 68 times

Post autor: rogal »

jakies spekulacje domysły co zapowiedzą na ten rok ?

z wishlisty to bym chciał Oath :)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2031 times
Been thanked: 2632 times

Post autor: PytonZCatanu »

rogal pisze: 09 sty 2022, 20:59 jakies spekulacje domysły co zapowiedzą na ten rok ?

Ankh i Messina w zasadzie pewne.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3716 times
Been thanked: 3900 times

Post autor: japanczyk »

Przeciez Ankh juz bylo zapowiedziane we wrześniu
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Rafal_Kruczek »

rogal pisze: 09 sty 2022, 20:59 jakies spekulacje domysły co zapowiedzą na ten rok ?

Ja juz mam. Ale to dobrzy strzał.

Dzisiaj taka rzecz zobaczyłem.
Na miniaturce to wyglądało jak logo Portalu obok napisu Dice Realms :)
https://bgg.cc/image/6614363/dice-realms
Awatar użytkownika
swiroff
Has thanked: 6 times
Been thanked: 39 times

Post autor: swiroff »

Ktoś ma jakieś info w sprawie poprawionych plansz do Smartphone? Ktoś wspominał, że miały być w listopadzie, a mamy styczeń i nadal nic w temacie. Niestety moje maile pozostają bez odpowiedzi.
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 566 times

Post autor: eveni »

swiroff pisze: 12 sty 2022, 10:24 Ktoś ma jakieś info w sprawie poprawionych plansz do Smartphone? Ktoś wspominał, że miały być w listopadzie, a mamy styczeń i nadal nic w temacie. Niestety moje maile pozostają bez odpowiedzi.
Może nie miałeś odpowiedzi bo do 10.01 mieli wolne (przynajmniej sklep nie pracował).
Ja dostałam e-maila pod koniec listopada, że niedługo mają mieć poprawione plansze i od tego czasu też cisza.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3716 times
Been thanked: 3900 times

Post autor: japanczyk »

Dyskusje o zapowiedzi 51 Stanu Ultimate Edition wydzielilem: viewtopic.php?f=57&t=74444
teschen
Has thanked: 52 times
Been thanked: 38 times

Post autor: teschen »

Taka oto ciekawostka przed portalconowa
Z przyjemnością informujemy o zmianach w zarządzie Portal Games - dotychczasowy szef Pionu Wydawniczego, Grzegorz Polewka został nominowany na funkcję Dyrektora (COO) Portal Games i przejmuje pełną kontrolę nad funkcjonowaniem wydawnictwa. Ignacy Trzewiczek pozostaje Prezesem Portal Games, jednak począwszy od stycznia tego roku w pełni skupia się na tworzeniu nowych projektów jako szef Działu Developmentu.

Grzegorz Polewka dołączył do Portal Games w 2014 roku. Najpierw pracował w dziale produkcji i logistyki, a następnie jako Dyrektor ds. Licencji.

„To dla mnie kolejne ekscytujące wyzwanie w pracy dla Portal Games”, powiedział Grzegorz. „Portal Games notuje nieustanny wzrost w ostatnich latach, i z zespołem pracujących tu ludzi wierzę, że sky is the limit”.

„Przez ostatnie lata Grzegorz współpracował ze mną bardzo blisko, a teraz przejmuje stery całej Firmy – to nowy etap w historii Portal Games.” – powiedział Ignacy Trzewiczek, prezes Portal Games. „Cieszę się, że mogę ustąpić ze stanowiska i móc w pełni skoncentrować się na projektowaniu i tworzeniu gier. Jestem pewny, że to bardzo dobra zmiana i nie mogę doczekać się efektów w najbliższych latach”.

W ciągu ostatnich 5 lat Portal Games zanotowało niespotykany wzrost - firma zatrudnia obecnie 43 pracowników na pełnym etacie oraz ponad 20 innych współpracowników (tłumaczy, redaktorów, ilustratorów). W 2021 roku Portal Games wydał 52 nowe gry, zarówno planszowe jak i fabularne.
TLDR Grzegorz Polewka nowym szefem wydawnictwa, Trzewik do działu developmentu.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

Nie wiadomo czy gratulować czy współczuć Grzegorzowi. Nie pracuję w Portalu, nie wiem jakie tam sa relacje, ale Trzewik nie wygląda na osobę, która ot tak oddaje stery.
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 163 times
Been thanked: 75 times

Post autor: kokosowy14 »

Trzewik nie oddaje sterów, oddaje tylko większość obowiązków. Pozostanie prezesem i będzie miał zawsze ostatnie słowo, tyle, że skupi się teraz bardziej na projektowaniu gier i rozwijaniu tego działu firmy. Tak przynajmniej zrozumiałem to ogłoszenie, mogę się mylić.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

rav126 pisze: 19 sty 2022, 15:06 Nie wiadomo czy gratulować czy współczuć Grzegorzowi. Nie pracuję w Portalu, nie wiem jakie tam sa relacje, ale Trzewik nie wygląda na osobę, która ot tak oddaje stery.
Nie ma to jak zmartwić się awansem w imieniu awasowanego co, nie.

Gratulacje dla Grzegorza! I czekamy na portacon co tam pokażą ciekawego, oby nie O:NI deleuxe edition ;)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2022, 17:49 przez sliff, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1700 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Dokładnie, gratulacje dla Grzegorza! Cieszę się i spodziewam się naprawdę zmiany na (jeszcze :wink: ) lepsze.
Głosy "zatroskanych"? Zignorować i cieszyć się z sukcesu faceta, który ciężko na ten awans zapracował!
Nie jestem fanbojem ani nawet częstym klientem Portalu, ale rozwój tej firmy w ostatnich latach jest imponujący, a Grzegorz wygląda na gościa z głową na karku. Powodzenia!
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 309 times
Been thanked: 515 times

Post autor: Otorek »

Muszę przyznać, że nie oczekiwałem od Portalu, że na maila dostanę ich komunikacje wewnętrzną, bo ta informacja dla mnie jako klienta jest kuriozalna.
Jeszcze bym się nie naśmiewał gdyby byli notowani na giełdzie, ale to też info, które może interesować udziałowców. Trzewik to jednak lubi rozgłos wokół siebie, aż mnie kusi użyć słowa narcyzm dla PR Portalowego.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Dla mnie to również kuriozum. Najwidoczniej ktoś podjął taką decyzję, że trzeba taką rzecz ogłosić mailowo.
Swojego rodzaju innym kuriozum, jest fakt, że chciałbym wiedzieć kto najbardziej nalegał na wypuszczenie takiej informacji.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

To takie PRowe pitu-pitu. Sporo korpo-gadki w tym przekazie, jak na firme 50osobowa ;) ktos tam w kadrach otrzymal wyszkolenie z HRowego brainwashingu (patrz nazwy stanowisk). Im wiecej takiego pitupitu, tytulow i dyplomow, tym mniej finansowej gratyfikacji, a wiecej obowiazkow, odpowiedzialnosci i czasu pracy :/

Komunikat ogolnopolski wydaje sie byc elementem nagrody/awansu - nie codzien zostajesz Dyrektorem :)
Info w sam raz przed konwentem, dyrektor bedze zaiwanial, a prezes wcinal sernik i rysowal krowy. W sumie kto z nas by tak nie chcial? ;)

Grzegorzowi oczywiscie powodzenia!
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 393 times
Been thanked: 361 times

Post autor: Dako »

psia.kostka pisze: 19 sty 2022, 19:28 Info w sam raz przed konwentem, dyrektor bedze zaiwanial, a prezes wcinal sernik i rysowal krowy. W sumie kto z nas by tak nie chcial? ;)
Bo prezesowi ten biznes spadł z nieba i nie pracował na niego latami...
Naprawdę?
Awatar użytkownika
psia.kostka

Dako_W pisze: 19 sty 2022, 19:33
Spoiler:
Naprawdę?
Naprawde, bo napisalem co bedzie sie teraz dzialo, a nie jak firma dotychczas dzialala przez 25 lat.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Dako

psia.kostka pisze: 19 sty 2022, 19:39
Spoiler:
Naprawdę?
Naprawde, bo napisalem co bedzie sie teraz dzialo, a nie jak firma dotychczas dzialala przez 25 lat.
Gdybym był złośliwy to zapytałbym czy ta "szklana kula" to coś więcej może?
Jakieś numerki w lotto?
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

Portal co prawda nie jest (jeszcze?) na giełdzie, ale po samej liczbie wydawanych tytułów i liczbie pracowników widać, że firma przeżywa dynamiczny rozwój. A jeśli sam Trzewik więcej czasu spędzi na tworzeniu gier niż siedzeniu w papierkach to tym lepiej dla graczy bo liczę, na to że latach posuchy wyda coś co sprawi, że będzie można wyskoczyć z kapci ;) A dla Grzegorza duże gratulacje, przejmuje stery w fajnym momencie dla Portalu i może wprowadzić korekty, które ten rozwój jeszcze wzmocnią.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Dako_W pisze: 19 sty 2022, 19:47
psia.kostka pisze: 19 sty 2022, 19:39
Spoiler:
Naprawdę?
Gdybym był złośliwy to zapytałbym czy ta "szklana kula" to coś więcej może?
Jakieś numerki w lotto?
Zlosliwosci w cenie, wiec sie nie krepuj :)
Pierwsza weryfikacja: ogladaj Portalcon22

Oczywiscie, ze na zlota emeryture trzeba troszke zapracowac (albo kupic bitcoin w dobrym momencie :P) Sygnaly o wypaleniu Trzewik wysylal juz dawno i wielokrotnie. Nic dziwnego, ze przerzucil obowiazki jak byla taka sposobnosc. Domyslam sie, ze palowanie sie z wydawca RFTG aby powstala polska wersja albo z Chinczykami o kazdy kontener jest malo satysfakcjonujace.

PS Na "numerki" mnie nie namowisz ;)
Awatar użytkownika
Dako

psia.kostka pisze: 19 sty 2022, 20:04 Zlosliwosci w cenie, wiec sie nie krepuj :)
Luzik to nie ja pierwszy wyskoczyłem z sernikiem (szklaną kulą) :)
Żaden z Nas nie ma pojęcia co obaj Panowie ustalili i w jakim kierunku to pójdzie więc po co dziś snuć wątpliwej jakości teorie...
Jools
Has thanked: 54 times
Been thanked: 216 times

Post autor: Jools »

pcyzm pisze: 19 sty 2022, 19:55 A jeśli sam Trzewik więcej czasu spędzi na tworzeniu gier niż siedzeniu w papierkach to tym lepiej dla graczy
No chyba lepiej jednak nie...
Trzewiczek pokazuje że nie umie w projektowanie gier.
Zablokowany