Polecam film Paula Grogana
https://boardgamegeek.com/video/266161/ ... ion-review
fajna forma, sporo krytycznych uwag, nie jest takim roztrzepancem jak TomV lub Rahdo
sasquach pisze: ↑02 lis 2024, 04:02
zdążyło się wyprzedać w sklepie wydawcy
To jest nie do konca prawda, bo maja setki egzemplarzy w outlecie. Co moze byc tez "outletem", czyli trickiem na opchniecie gier ponizej scd (bo za tyle nikt tego nie kupi), z pominieciem dystrybucji hurtowo-sklepowej.
edit: no i czego wyznacznikiem mialby byc sklep wydawcy? Zamawiaja jak kazdy inny sklep z magazynu centralnego. Liczy sie dostepnosc globalnie, a ta jest chyba powszechna. Portal jest zawalony tymi "outletami" TMB, wiec nie potrzebuje sciagac na sklep kolejnych kartonow z magazynu. Takie moje zdanie
sasquach pisze: ↑02 lis 2024, 04:02
przypominam, że pierwszy druk Spirit Island zszedł szybko
To jak przypominasz, to przypomnij prosze date premiery swiatowej i polskiej, zebysmy mogli to ocenic z sensem

SI to tez cena 0.5scd Trickeriona i top BGG, a T nawet nie jest w pierwszej 100 obecnie.
SI to tez genialny, swiezy koncept na "anty-Catan", ktory porwal tlumy, nawet mnie. Oraz uchodzi za dobra kooperacje bez efektu gracza alfa. Wiele cech niespotykanych w tysiacu innych gier. Trickerion jawi sie dosc sucho w porownaniu, eurasek jak kazdy inny. W dodatku jest mocno przekombinowany, szczegolnie solo (patrz recenzja od Paula), natomiast Spirit solo, to pewnie glowne uzycie tej gry
Aha, to czy gra sie sprzeda dobrze, majac 7 lub 9 lat w czasie premiery polskiej wersji, wiaze sie w olbrzymim stopniu z zaleznoscia jezykowa oraz dostepnosca na rynku. TMB z tego co wiem nie mial zbyt powszechnej dystrybucji, wiec ludzie sa wyposzczeni. Uroslo tez cale pokolenie majetnych graczy, szukajacych cymesow, wiec gra sie moze sprzedawac. SI to przy Trickerionie i TMB jest "zwyklakiem" z empiku/amazona

(edit: tzn corebox Spirit jest zwyklakiem, bo dokladajac dwa male i dwa duze pudelka rozszerzen, to mamy juz pokazny i rownie drogi "Bigbox"

)