This War of Mine - zasady, wątpliwości
- Erni
- Has thanked: 69 times
- Been thanked: 78 times
Re: This War of Mine - zasady, wątpliwości
Da się wygrać. I to nawet tak, że wszystkie postacie kończą grę bez żadnych czarnych kropek na żetonach stanu. Recepta? Trochę szczęścia, trochę umiejętności przewidywania plus sporo doświadczenia.
Potwierdzam. Też miałem doła po kilku początkowych próbach, ale potem było lepiej, a ze dwa razy miałem taki wynik o jakim wspomina Erni. Moim zdaniem zabicie deskami dziur bardzo pomaga, ale to tylko moja teoria, a nie strategia wygrywająca.
Jak ci nie idzie, to się nie męcz i weź np. dwie czerwone postacie na start. Ba! Nawet trzy. Zawsze przyjemniej będzie się grało. Dopóki Ustawa o Restrykcyjnym Przestrzeganiu Zasad w Grach Planszowych nie weszła w życie, to możemy sobie pozwolić

Próbuję. Teraz troszkę w inny sposób ale zgodnie z zasadami.
Co do zaawansowanych zasad: na początku gry od razu zużywam surowe mięso (zaawansowana zasada: można jeść w dowolnym momencie) co daje mniejszy głód do stanu 1i 3 akcje na każdą postać, dzięki temu udało mi się rozstawić w pierwszym dniu trzy sprzęty.
Pytanie do osób co mają dodatki: czy warto je kupić (mamona jest) dwa na raz czy osobno, jeśli osobno to, który pierwszy albo wybrać tylko 1?
Trafił mi się też dzisiaj stolarz (skrypt 16): czy mogę do niego chodzić po każdej fazie świtu i "'go wykorzystać"?
Co jak co ale ta gra jest miodna
Co do zaawansowanych zasad: na początku gry od razu zużywam surowe mięso (zaawansowana zasada: można jeść w dowolnym momencie) co daje mniejszy głód do stanu 1i 3 akcje na każdą postać, dzięki temu udało mi się rozstawić w pierwszym dniu trzy sprzęty.
Pytanie do osób co mają dodatki: czy warto je kupić (mamona jest) dwa na raz czy osobno, jeśli osobno to, który pierwszy albo wybrać tylko 1?
Trafił mi się też dzisiaj stolarz (skrypt 16): czy mogę do niego chodzić po każdej fazie świtu i "'go wykorzystać"?
Co jak co ale ta gra jest miodna

- Erni
Do stolarza możesz iść "na końcu dowolnej fazy Świtu". Czy tylko jednej? Trudno powiedzieć, ale na logikę - skoro wiesz, gdzie mieszka, to czemu do niego nie zajrzeć zawsze, kiedy jest okazja i/lub potrzeba?
Co do dodatków - kupować i grać dniami i nocami. Najpierw proponuję "Opowieści ze zniszczonego miasta". To garść scenariuszy urozmaicających rozgrywkę. W ramach treningu. A potem na grubo wejdź w "Czas oblężenia", tu ogranie i doświadczenie się przyda.
Co do dodatków - kupować i grać dniami i nocami. Najpierw proponuję "Opowieści ze zniszczonego miasta". To garść scenariuszy urozmaicających rozgrywkę. W ramach treningu. A potem na grubo wejdź w "Czas oblężenia", tu ogranie i doświadczenie się przyda.
A ja mam pytanie odnośnie tego co się dzieje jak zostanie tylko jedna postać? Nie mogę odszukać odpowiedzi na moje pytanie w skryptach. Ma zostać na warcie? Musi iść na wyprawę? Jak to ugryźć? Jeśli poziom zmęczenia wynosi trzy to nie może zostać i się przespać?
Czyli stawiam ostatnią postać na warcie i pomijam wyprawę, tak?
dzisiaj chyba dobrnę do końca rozgrywki 

Możesz cały czas pomijać fazę wyprawy o ile masz jak przeżyć następny dzień (woda, jedzenie). Swoją drogą to jeśli została ostatnia postać a nie mamy łóżka aby mogła obniżyć zmęczenie w fazie akcji dziennych to wiadomo, że to prowadzi do "zagłady postaci". Jeszcze gorzej jest jak postać w ogóle nie posiada punktów akcji (np. rana 3) to wtedy nic tylko czekać na śmierć.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3044 times
- Been thanked: 2658 times
- Kontakt:
Na szczęście, jest możliwość "zaproszenia" do domu nowych mieszkańców.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
No ja właśnie pytałam hipotetycznie jakby to miało wyglądać. Moja postać nie miała jeszcze, na szczęście poziomu zmęczenia na poziomie 3. Łóżko miałam, ale nie doczytałam o możliwości korzystania z niego w ramach akcji dziennychgadzetONE pisze: ↑06 lut 2022, 20:46 Możesz cały czas pomijać fazę wyprawy o ile masz jak przeżyć następny dzień (woda, jedzenie). Swoją drogą to jeśli została ostatnia postać a nie mamy łóżka aby mogła obniżyć zmęczenie w fazie akcji dziennych to wiadomo, że to prowadzi do "zagłady postaci". Jeszcze gorzej jest jak postać w ogóle nie posiada punktów akcji (np. rana 3) to wtedy nic tylko czekać na śmierć.

Witam,
czy ktoś mógłby udostępnić mi skan / zdjęcie karty od kostki gruzowej (Rubble Die) w języku polskim?
Zakupiłem w języku hiszpańskim, a ze względu na zachowanie imersji chciałbym wydrukować i zalaminować kartę w języku polskim.
czy ktoś mógłby udostępnić mi skan / zdjęcie karty od kostki gruzowej (Rubble Die) w języku polskim?
Zakupiłem w języku hiszpańskim, a ze względu na zachowanie imersji chciałbym wydrukować i zalaminować kartę w języku polskim.
Hej, mam dwa pytania. Pierwsze odnośnie 4 poziomu zmęczenia. Mianowicie czy jeśli mam łóżko to taka postać:
a) śpi w nim już podczas fazy akcji dziennych jako 1 akcja i obniża jej się zmęczenie do 2 poziomu, ale już nie może i tak wykonać żadnej akcji, bo pierwsza to było spanie w łóżku, a zmęczenie na poziomie 2 nie pozwala zrobić akcji drugiej i trzeciej.
b) śpi przed początkiem fazy akcji dziennych i zmęczenie spada do poziomu 2, dzięki czemu może wykonać pierwszą akcję
Drugie pytanie odnośnie Szpitalu. Wiem, że nie można obniżyć jednego stanu o więcej niż 1, ale czy można obniżyć więcej niż jeden stan? Np głód, chorobę i rany?
Jeśli tak to czy w takim wypadku zwracam najpierw 4 karty przeszukiwania aby skorzystać z pomocy i później po 2 za obniżenie każdego stanu? Czy może po obniżeniu każdego stanu muszę jeszcze raz zwracać 4 karty i dopiero za dany stan 2? Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wytłumaczyłem.
a) śpi w nim już podczas fazy akcji dziennych jako 1 akcja i obniża jej się zmęczenie do 2 poziomu, ale już nie może i tak wykonać żadnej akcji, bo pierwsza to było spanie w łóżku, a zmęczenie na poziomie 2 nie pozwala zrobić akcji drugiej i trzeciej.
b) śpi przed początkiem fazy akcji dziennych i zmęczenie spada do poziomu 2, dzięki czemu może wykonać pierwszą akcję
Drugie pytanie odnośnie Szpitalu. Wiem, że nie można obniżyć jednego stanu o więcej niż 1, ale czy można obniżyć więcej niż jeden stan? Np głód, chorobę i rany?
Jeśli tak to czy w takim wypadku zwracam najpierw 4 karty przeszukiwania aby skorzystać z pomocy i później po 2 za obniżenie każdego stanu? Czy może po obniżeniu każdego stanu muszę jeszcze raz zwracać 4 karty i dopiero za dany stan 2? Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wytłumaczyłem.
- Erni
@Mixons
Odnośnie do pierwszego pytania ja gram według opcji oznaczonej przez Ciebie jako a)
Odnośnie do drugiego pytania, korzystam z pomocy (czyli zwracam cztery karty). Potem zwracam dwie karty i wybieram postać, której obniżam jeden ze stanów. Potem - uważam że to zgodne z instrukcją i z logiką zresztą też - znowu zwracam dwie karty i tej samej postaci obniżam o jeden kolejny ze stanów.
Odnośnie do pierwszego pytania ja gram według opcji oznaczonej przez Ciebie jako a)
Odnośnie do drugiego pytania, korzystam z pomocy (czyli zwracam cztery karty). Potem zwracam dwie karty i wybieram postać, której obniżam jeden ze stanów. Potem - uważam że to zgodne z instrukcją i z logiką zresztą też - znowu zwracam dwie karty i tej samej postaci obniżam o jeden kolejny ze stanów.
Czyli grasz tak jak ja, chciałem się właśnie upewnić czy dobrze to rozumiem. A jeszcze dopytam odnośnie szpitala, jeśli chciałbym drugiej postaci też obniżyć stany to muszę ponownie zwrócić najpierw 4 karty czy normalnie 2?
- Erni
Moim zdaniem tylko kolejne dwie. Tłumaczę to sobie tak, że te cztery pierwsze karty to czas stracony na szukanie pomocy. Dalej, gdy kogoś do pomocy udało się już znaleźć, czas traci się tylko na udzielanie/przyjmowanie pomocy, a nie na jej ponowne szukanie.
Po dzisiejszej rozgrywce naszły mnie kolejne wątpliwości odnośnie zmęczenia na poziomie 4. Otóż czy jeśli podczas pierwszej akcji fazy dziennej do łóżka pójdzie spać inna osoba to czy potem podczas drugiej lub trzeciej akcji mogę położyć tam osobę ze zmęczeniem na poziomie 4 i obniżyć jej zmęczenie o 2(oczywiście podczas poprzednich akcji ta osoba nic by nie robiła tylko załóżmy spała na podłodze). W zasadach jest napisane, że taka osoba nie może wykonać innych akcji poza snem w łóżku, ale nie jest sprecyzowane czy może to zrobić kiedykolwiek podczas fazy akcji dziennych czy musi to być podczas pierwszej akcji. Choć logiczne wydaje się, że powinna przespać cały dzień czyli od pierwszej do ostatniej akcji, aby jej zmęczenie się obniżyło. Ale cały czas mnie do nurtuje dlatego wolę zapytać.
I drugie pytanie również odnośnie zmęczenia na poziomie 4. Czy jeśli taka osoba ma dodatkowo rany lub chorobę na poziomie 3, czyli żadnej akcji dostępnej to może spać w dzień w łóżku aby obniżyć jej zmęczenie o 2? Wydaje mi się, że nie, ale również chce się upewnić.
I drugie pytanie również odnośnie zmęczenia na poziomie 4. Czy jeśli taka osoba ma dodatkowo rany lub chorobę na poziomie 3, czyli żadnej akcji dostępnej to może spać w dzień w łóżku aby obniżyć jej zmęczenie o 2? Wydaje mi się, że nie, ale również chce się upewnić.
- Erni
W związku z powyższym ja taką właśnie wymęczoną maksymalnie postać kładę do łóżka w dowolnej z trzech możliwych akcji.
Odnośnie do drugiego pytania, skrypt 150 mówi, że postać z maksymalnym zmęczeniem może się zdrzemnąć w łóżku w fazie Akcji Dziennych, mimo trzech czarnych kropek na swoim żetonie stanu. Zdaje się, że chodzi tu tylko o żeton stanu Zmęczenia. Według mnie, jeśli zmęczona postać ma dodatkowo trzy kropki na np. żetonie Ran czy Choroby, to niestety żadnych Akcji Dziennych wykonać nie może, a jeśli chce odpocząć, może to zrobić tylko podczas nocy (w łóżku lub na podłodze).
Ale całą logikę swojej wypowiedzi stawiasz na tym, że musi chodzić o inny stan z 3 czarnymi kropkami, co nie może być prawdą, bo po co byłby wpis o tym, że postać z 3 czarnymi kropkami może spać?
- Erni
I znowu masz rację. Kurde, tyle co ja nagrałem w tą grę... Jak się nad tym konkretnie zastanowić, to faktycznie trzy kropki na żetonach stanów np. Ran czy Choroby wcale nie oznaczają tego, że Postać nie może iść spać w łóżku w fazie Akcji Dziennych. Nigdy tego tak naprawdę nie musiałem rozkminiać, bo nie miałem chyba nigdy takiej sytuacji w grze.
Cieszę się, że mogłem pomóc
ogółem i tak jeśli ktoś już ma 3 czarne kropki to sytuacja jest na tyle niewesoła, że bez większej różnicy, czy śpi, czy umiera...