Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
sasquach
Has thanked: 1042 times
Been thanked: 666 times

Re: Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Post autor: sasquach »

brucewayne0 pisze: 05 lis 2024, 20:13 Zamawiał ktoś może matę ? Jeśli tak, warto ?
Nie zamawiałem, ale rozważałem ze względu na nocną wersję mapy. Niestety ma tą samą wadę co większość innych map czyli gorszą jakoś wydruku w stosunku do papierowej planszy. Nie jest to duża różnica, ale dla mnie, przy braku zalet, była wadą po której zrezygnowałem z zakupu.

No i szkoda, że nie pokusili się o powiększenie maty tak żeby karty leżały na macie, a nie na jej krawędzi.
oduck pisze: 17 lis 2024, 15:43 3. Jako ogólnie zwolennik mat zamiast plansz uważam, ze mata usprawnia nie tyle przesuwanie (którego to faktycznie w grze Trickerion nie ma dużo), co podnoszenie (którego jest akurat w tej grze dużo więcej).
Karty faktycznie lepiej podnosi się z maty, choć tu mamy tylko afisze. Co do kostek czy drewienek którymi przede wszystkim operujemy w Trickerionie to jakoś nie widzę zalet maty nad zwykłą planszą.
dave8
Has thanked: 86 times
Been thanked: 106 times

Post autor: dave8 »

Wiadomo kiedy edycja PL trafi do sklepów?
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 504 times

Post autor: karmazynowy »

Premiera 21.11.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
MCSilvia
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Post autor: MCSilvia »

Zodd pisze: 07 lis 2024, 21:15
Rigidigi pisze: 07 lis 2024, 17:41 Co do koloru tych kart, to na rewersach tam gdzie jest tekst widać różnicę w kolorze, choć uważam ja za symboliczną.
Nabawersach konia z urzędem temu kto rozróżni te karty..
Wygląda jak bug. Na zacytowanym wideo widać większą różnicę koloru tych kart. Na szczęście są tam jeszcze te gwiazdki z cyfrą i idzie posortować te karty.
Odpakowałam dzisiaj swój egzemplarz i zgadzam się w 100%. Na awersach różnica jest naprawdę symboliczna, trzeba się dobrze przyjrzeć. Natomiast rewersy dla mnie są takie same. Ktoś chyba się pomylił w drukarni, no ale mamy na szczęście gwiazdki z liczbami. Oby to był jedyny babol.

Co do samej gry, to po pierwszym wrażeniu, nie mam żadnych uwag. Pięknie wydana. Karty standardowej grubości, żetony też, żetony wynalazków ponad przeciętnie grube, plansza standardowa, planszetki graczy i specjalistów trochę cieńsze, ale nie przeszkadza. Tacki też spoko, chociaż mam wątpliwości czy pomieszczą karty w koszulkach. Wszystko bez problemu się mieści w pudle, wieko się normalnie zamyka.

Jedyne do czego można się doczepić, to na tych ulotkach z dodatków "Moce Iluzjonistów" i "Pojedynek Iluzjonistów" nie ma nigdzie napisanych ilości kart. Musiałam posiłkować się kickstarterem i dzięki temu dowiedziałam się, że nadwyżka 25 odłamków Trickeriona pochodzi właśnie z dodatku "Moce Iluzjonistów".

Nie udało mi się ustalić z jakiego dodatku pochodzą te karty:
Obrazek
Były zafolioowane razem z kartami z dodatku "Moce Iluzjonistów", ale ani w ulotce ani na Kickstarterze nic o nich nie znalazłam. Co prawda nie przeczytałam jeszcze wszystkich instrukcji od deski do deski, ale spodziewałam się wzmianki w spisie elementów. Wie może ktoś co to za karty są i kiedy się ich używa?

I w sumie to samo z 10cioma żetonami blokady (tymi gładkimi fioletowymi żetonami). Też nie ma ich w spisie elementów w wariancie solo, a dalej w instrukcji widziałam na obrazku, że są wykorzystywane do zakrywania pól akcji. Warto o tym wiedzieć, bo można je uznać za jakieś puste żetony do wyrzucenia.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

te karty to podstawowa gra w pełnej wersji (z ciemną alejką). żaden dodatek.

edit: pomyłka. :)
ale zmyliło mnie brak ikony dodatku na tych kartach!
Ostatnio zmieniony 20 lis 2024, 22:44 przez pabula, łącznie zmieniany 2 razy.
sasquach

Te karty special assignment są z dodatku Dahlgaard's Gifts i można je po prostu dodać do reszty.

Żetony blokad są z dodatku Dahlgaard’s Academy i w angielskiej instrukcji do niego są wymienione w instrukcji do niego. A że to był dodatek który wprowadzał też tryb solo więc pewnie dlatego nie są wpisane po raz drugi na liście komponentów solo.
Awatar użytkownika
MCSilvia
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Post autor: MCSilvia »

sasquach pisze: 20 lis 2024, 21:00 Żetony blokad są z dodatku Dahlgaard’s Academy i w angielskiej instrukcji do niego są wymienione w instrukcji do niego. A że to był dodatek który wprowadzał też tryb solo więc pewnie dlatego nie są wpisane po raz drugi na liście komponentów solo.
Rzeczywiście w angielskiej wersji instrukcji Dahlgaard’s Academy są wymienione żetony blokady. W polskiej nie ma ani w instrukcji dodatku, ani w instrukcji o trybie solo.

Dzięki za pomoc, wszystko jasne ;)
NeXuS AlphA
Has thanked: 109 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

pabula pisze: 20 lis 2024, 20:47 te karty to podstawowa gra w pełnej wersji (z ciemną alejką). żaden dodatek.

edit: pomyłka. :)
ale zmyliło mnie brak ikony dodatku na tych kartach!
No właśnie, to element który wywołał we mnie konsternację. Szczerze to oczekiwałem jakiegoś oznaczenia dodatku tak by jasnym było co z czego i jak ewentualnie dawkować elementy czy też przede wszystkim móc potem rozdzielić. Jakoś ten punkt jest dla mnie chyba najbardziej istotny zawsze przy wszelkiego typu dodatkach; zdaję sobie sprawę że pewnie dla niektórych to nerwica natręctw, przesadne uporządkowanie etc. niemniej nie zmienia to mojego podejścia :wink:
sasquach

Karty z dodatków Dahlgaard's Academy i Dawn of Technology mają swoje ikony. Te 8 kart jest po prostu bonusowych, nie związanych bezpośrednio z żadnym dodatkiem. Dorzucasz do podstawowej gry i nigdy nie wyjmujesz. Są one z pakietu Dahlgaard's Gifts który zawierał SG z kickstartera.
_leigam_
Has thanked: 126 times
Been thanked: 213 times

Post autor: _leigam_ »

Karty po lewej na dole, macie takie?
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.

NA SPRZEDAŻ Hegemony +2 dodatki + insert UV Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
Awatar użytkownika
aduko
Has thanked: 208 times
Been thanked: 164 times

Post autor: aduko »

Podążaj za sugerowanym ułożeniem z tego pliku, tam wszystko jest fajnie rozpisane.

https://boardgamegeek.com/filepage/1881 ... zing-guide

W tym miejscu wg. powyższego trzymam karty Iluzjonistow i zestaw kart przedstawień do trybu solo.
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 475 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

Może mi ktoś powiedzieć kto kupił wersję Portalu czy w pudełku miał takie 3 woreczki na żetony jak w załaczonej instrukcji jak wszystko spakować? pytam bo w moim pudełku nie było ;)

https://s3.amazonaws.com/geekdo-files.c ... 3811ee2e8b
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 430 times
Been thanked: 684 times

Post autor: bogas »

MataDor pisze: 22 lis 2024, 08:47 Może mi ktoś powiedzieć kto kupił wersję Portalu czy w pudełku miał takie 3 woreczki na żetony jak w załaczonej instrukcji jak wszystko spakować? pytam bo w moim pudełku nie było ;)

https://s3.amazonaws.com/geekdo-files.c ... 3811ee2e8b
Z tego ludzie pisali w tym wątku to względem wersji angielskiej z KS to wydanie portalowe nie ma: metalowych monet, woreczków i dodatkowej planszy dzień/noc.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3933 times

Post autor: japanczyk »

MataDor pisze: 22 lis 2024, 08:47 Może mi ktoś powiedzieć kto kupił wersję Portalu czy w pudełku miał takie 3 woreczki na żetony jak w załaczonej instrukcji jak wszystko spakować? pytam bo w moim pudełku nie było ;)
A czy masz w instrukcji, ze w zawartosci sa woreczki? :)
Woreczki byly KS exem w pierwszej kampanii w 2015 roku
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 562 times
Been thanked: 2168 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Edycja Portalu nie jest tak naprawdę Edycją Kolekcjonerską. To Big Box Bundle. Kolekcjonerka od Mindclasha miała woreczki i inne bajery. Big Box Bundle (też od Mindclasha) było takie jak wydanie "kolekcjonerskie" od Portalu o ile się orientuję.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Gambit pisze: 22 lis 2024, 10:58 Edycja Portalu nie jest tak naprawdę Edycją Kolekcjonerską. To Big Box Bundle. Kolekcjonerka od Mindclasha miała woreczki i inne bajery. Big Box Bundle (też od Mindclasha) było takie jak wydanie "kolekcjonerskie" od Portalu o ile się orientuję.
Nie wprowadzajcie ludzi w blad, to co napisales jest polprawda
Edycja portalu jest ta sama Edycja Kolekcjonerska, ktora mozna zakupic od Mindclasha - pudelko od Mindclasha tez ma napis Collector's Edition
I tak, rozni sie od Kickstarter Edition, a pokrywa sie z Big Box Bundle, ktory Mindclash puszczal w poprzednich KSach
Barni9202

Post autor: Barni9202 »

Z racji ograniczonego budżetu mam teraz dylemat Trickerion czy Nieświadomy Umysł czy Destylaty.
fuflak
Has thanked: 120 times
Been thanked: 36 times

Post autor: fuflak »

Barni9202 pisze: 22 lis 2024, 12:29 Z racji ograniczonego budżetu mam teraz dylemat Trickerion czy Nieświadomy Umysł czy Destylaty.
Każda gra z wymienionych jest inna, więc ciężko porównać. Mam wszystkie z nich i każdą lubię, ale w inny sposób ;)
Pytanie jakie masz oczekiwania, czego szukasz?
sasquach

japanczyk pisze: 22 lis 2024, 12:20 Edycja portalu jest ta sama Edycja Kolekcjonerska, ktora mozna zakupic od Mindclasha - pudelko od Mindclasha tez ma napis Collector's Edition
I tak, rozni sie od Kickstarter Edition, a pokrywa sie z Big Box Bundle, ktory Mindclash puszczal w poprzednich KSach
Chyba jednak dobrze napisali. Na stronie mindclasha masz Big Box Bundle. Collector's Edition było na KS. Może przez pewien czas ta edycja była na stronie ale od dawna jej nie ma.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

sasquach pisze: 22 lis 2024, 12:55 Chyba jednak dobrze napisali. Na stronie mindclasha masz Big Box Bundle. Collector's Edition było na KS. Może przez pewien czas ta edycja była na stronie ale od dawna jej nie ma.
Dobra, sprawdzilem swoja i kajam sie w piers, rzeczywiscie jest napisane Big Box, a nie Collector's Edition - mea culpa @Gambit
Sprawdzilem tez jak wygladala KSowa i tam faktycznie jest napis Collector's Edition
Wiec nasza to taka udawana kolekcjonerska bez KS ex fantow, ale de facto rozni sie tylko napisem od angielskiego Big Boxa
Largo
Has thanked: 162 times
Been thanked: 126 times

Post autor: Largo »

Polecacie jakoś stopniowo wprowadzać wszystkie dodatki, które są w polskim wydaniu? Dla ludzi ogranych w cięższe tytuły, co najlepiej zawrzeć już w pierwszej grze, a co wprowadzać/odejmować później?

Oglądałem gameplay od Barolka i Gandalfa i to, co tam dorzucili wydaje mi się spoko na początek, ale wolę poradzić się bardziej doświadczonych :)
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 736 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

japanczyk pisze: 22 lis 2024, 13:23
sasquach pisze: 22 lis 2024, 12:55 Chyba jednak dobrze napisali. Na stronie mindclasha masz Big Box Bundle. Collector's Edition było na KS. Może przez pewien czas ta edycja była na stronie ale od dawna jej nie ma.
Dobra, sprawdzilem swoja i kajam sie w piers, rzeczywiscie jest napisane Big Box, a nie Collector's Edition - mea culpa @Gambit
Sprawdzilem tez jak wygladala KSowa i tam faktycznie jest napis Collector's Edition
Wiec nasza to taka udawana kolekcjonerska bez KS ex fantow, ale de facto rozni sie tylko napisem od angielskiego Big Boxa
Tak, polski wydawca trochę namieszał wprowadzając (zapewne ze względów marketingowych, a może po prostu nie pomyśleli) własne nazewnictwo.
Było tak:
1. W pierwszej kampanii (zakończonej w 2015) woreczki były dwa
2. W drugiej kampanii (uruchomionej dla dodatku Dahlgaard’s Academy) można było kupić edycję kolekcjonerską, ktora zawierała podstawkę, dodatki, numerowane (miało mieć aksamitną powłokę, ale się nie udało) duże pudło, insert, monety i woreczki (tym razem 7). Można było zakupić tez upgrade pack, który „podnosil” edycję zwykłą do tej kolekcjonerskiej.
3. Potem można było zakupić duże pudło (ale zatytułowane big box), zawierające insert ale nie monety i nie woreczki
4. Wydawnictwo Portal spolszczało duże pudełko zamieniając napis „big box” na „edycja kolekcjonerska” i zapakowało do niej podstawkę i dodatki (spolszczone) oraz monety [edit - jednak bez monet, sorry]. Woreczków nie, bo ich nie ma w sprzedaży i zapewne już nie będzie. Dodatkowo może być też myląca informacja (również chyba marketing) o „stretch goalach z KS rozszerzających rozgrywkę” - nigdy nie było nigdzie żadnej edycji bez nich.
Largo pisze: 23 lis 2024, 09:22 Polecacie jakoś stopniowo wprowadzać wszystkie dodatki, które są w polskim wydaniu? Dla ludzi ogranych w cięższe tytuły, co najlepiej zawrzeć już w pierwszej grze, a co wprowadzać/odejmować później?

Oglądałem gameplay od Barolka i Gandalfa i to, co tam dorzucili wydaje mi się spoko na początek, ale wolę poradzić się bardziej doświadczonych :)
Na pewno można bezboleśnie wrzucić do pierwszej gry ten dodatek Dahlgaards Gifts, jeśli grasz w dwie osoby (nie oglądałem Gandalfa i Barolka, ale strzelam, że to właśnie doradzili).
sasquach pisze: 18 lis 2024, 03:09
brucewayne0 pisze: 05 lis 2024, 20:13 Zamawiał ktoś może matę ? Jeśli tak, warto ?
Nie zamawiałem, ale rozważałem ze względu na nocną wersję mapy. Niestety ma tą samą wadę co większość innych map czyli gorszą jakoś wydruku w stosunku do papierowej planszy. Nie jest to duża różnica, ale dla mnie, przy braku zalet, była wadą po której zrezygnowałem z zakupu.

No i szkoda, że nie pokusili się o powiększenie maty tak żeby karty leżały na macie, a nie na jej krawędzi.
oduck pisze: 17 lis 2024, 15:43 3. Jako ogólnie zwolennik mat zamiast plansz uważam, ze mata usprawnia nie tyle przesuwanie (którego to faktycznie w grze Trickerion nie ma dużo), co podnoszenie (którego jest akurat w tej grze dużo więcej).
Karty faktycznie lepiej podnosi się z maty, choć tu mamy tylko afisze. Co do kostek czy drewienek którymi przede wszystkim operujemy w Trickerionie to jakoś nie widzę zalet maty nad zwykłą planszą.
No ale tu już zaczęlibyśmy dyskusję nad zaletami i wadami mat w ogóle, a nie tej konkretnej. I np dla mnie osobiście podnoszenie rzeczy z maty (tokenów, kafelkow) poprzez naciśnięcie, a nie podważenie pazurem to jedna z większych zalet mat. Co do szegolowosci wydruku - ta mata to jest max tego, co da się wyciągnąć przy macie neoprenowej (nie mam żadnej lepszej w tej kwestii, a mat mam kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt). Fakt, mogli powiększyć powierzchnię (dorysowujac grafikę) i oprócz tego, co piszesz, zrobić też (na drugiej stronie) wersję z dodatkiem Academy, ale wtedy ta mata nie kosztowałaby 20 euro na pewno. Poza tym zakładam, że jeśli ktos pyta o matę, to zna zasady gry i wie, ile jakich komponentów się na niej kładzie/podnosi. Reasumując - MOIM ZDANIEM w kategorii „mata” ten produkt jest wart swojej ceny, bo posiada wszystkie zalety mat nie dodając nic do gameplayu ale i nic nie utrudniając.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2024, 11:02 przez oduck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 337 times
Been thanked: 563 times

Post autor: tomp »

oduck pisze: 23 lis 2024, 09:48
Spoiler:
4. Wydawnictwo Portal spolszczało duże pudełko zamieniając napis „big box” na „edycja kolekcjonerska” i zapakowało do niej podstawkę i dodatki (spolszczone) oraz monety. Woreczków nie, bo ich nie ma w sprzedaży i zapewne już nie będzie.
Spoiler:
Czy masz na myśli metalowe monety?
Na zdjęciach widać wersję w kartonie:
Spoiler:
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 736 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

tomp pisze: 23 lis 2024, 09:58
Czy masz na myśli metalowe monety?
Na zdjęciach widać wersję w kartonie:
Spoiler:
Tak, mialem na mysli metalowe. Przepraszam, bylem przekonany, ze byly jako bonus w przedsprzedaży portalowej, tak mi ktos powiedzial; ale moze to nieporozumienie/przejezyczenie.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 596 times

Post autor: gogovsky »

Jezus co mnie podkusiło na zmianę wersji xd
Obrazek
Cała strona źle wycięta + zagięcie <3
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
ODPOWIEDZ