Jestem po pierwszej rozgryce w This War of Mine i nasunelo mi sie pare pytan podczas rogrywki:
1. Karta "Handel z Zolnierzami" - czy ta karta dotyczy, jesli wylosuje gdzies w kartach wydarzenie Handluj np. z cywilami i wtedy kazdy przedmiot na karcie jest drozszy o 5 ? czy po prostu moge handlowac na tej karcie z zolnierzami ?
Ja gralem, ze probowalem gdzies znalezc kogos z kim moglbym pohandlowac ale nie wiem czy to dobrze.
2. Drugie pytanie mam na temat kart mieszkancow, w moim przypadku rebelianci:
Jesli halas doprowadzi do odkrycia karty mieszkancow, to czy rozpatruje ja od razu czy moge kontynowac przeszukiwanie i dopiero spotkac sie z mieszkancami ? Czy rozpratruje ja od razu? W dziennki jest napisane ze niby od razu, ale gdzies na tutorialu na YT widzialem, ze rozpatrywali dalej poszukiwanie i dopiero nastapilo spotkanie.
Rebelianci oferowali mi zakup bimbru i papierosa, a w stosie znalezisk mialem powyzsza karte handel z zolnierzami. Czy zakupujac od nich te produkty, ich cena rowniez sie podnosi o 5 ?
3. Zasady zaawansowane "Ukrywanie znalezisk w miejscach". Wszystkie tutoriale na YT pokazywaly ze po zakonczeniu akcji przeszukiwania, zabieramy rzeczy ktore uniesiemy, a reszte odrzucamy do pudelka. W FAQ ta zasada dosyc sporo zmienia, bo zawsze moge sprobowac wrocic po rzeczy ktore byly cenne a nie udalo mi sie ich wziac za pierwszym razem. Nie wiem kiedy stosuje sie ta zaawansowana zasade, czy moge nia grac zawsze ?
4. Akcja Sen. Wystawilem postac na warte ktora miala zmeczenie na poziomie 3, wiec po tym wskoczylo jej na 4. Wg FAQ rozpatruje akcje warty do konca, a w fazie switu nie rozpatruje na tej osobie Losu ? czyli jesli ta osoba byla ranna albo chora, nie przydzielilem jej zadnych lekow albo opatrunku, a karta losu mowi zeby np podniesc rane o 1 u wszystkich ktorzy nie otrzymali opatrunku i mimo ze np ta osoba miala rany na poziomie 3 to nie biore jej pod uwage bo spi ?
5. Nie pamietam jak sie nazywala karta celu, ale pod koniec rozdzialu mialem miec glod na poziomie 0, czy moge calkiem odrzucic plytke glodu do pudelka jesli np. zjadlem konserwe a mialem poziom 1 ?
Z gory dzieki za pomoc