[Gdańsk] Granie w gry planszowe - GKK "Schron" (śr. i pt.)

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Re: [Gdańsk] Pokazy gier planszowych -"Schron"

Post autor: Soulless »

Mam nadzieję że weśrodę dojdzie już do mnie dodatek do BSG to będzie można przetestować :D
Link do instrukcji: http://www.fantasyflightgames.com/ffg_c ... ok-web.pdf
sebapawlak

Post autor: sebapawlak »

Soulesie rezerwujuę sobie miejsce na BSG będe ok 17:20, przeczytam instrukcje ale mysle ze i tak wszystko jest na miejscu ustalimy ;0
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

OK, mam dodatek do BSG, wiec pewnie w piatek obowiazkowy temat :D
Mozliwe ze sie spoznie i bede ok 17.30, ale nic pewnego :)
sebapawlak

jezeli mozna to chcialbym zarezerwowac sobie miejsce na BSG bede na czas. I dodatkowo miejsce w samochodzie u kogoś (jesli mozna) bo cos czuje ze bedzie duzo osob skoro dod do BSG bedzie :)
Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon »

Ja chciałbym z Paulą się zaklepać na drugą partię ;)
Awatar użytkownika
Mirek_koval

Post autor: Mirek_koval »

Pierwsze testy „Dróg do wolności” za nami – da się grać :) I już równocześnie pierwsze zmiany do v.044 :
- gra do tej pory generowała straszne ilości żetonów poparcia na planszy – zostało to w znaczący sposób usprawnione dzięki mechanizmowi suwaka. Teraz zobaczymy czy się sprawdzi.
- Został wprowadzony obowiązek zagrania przez komunistów w pierwszej turze karty z najwyższym nominałem – teraz już nie będzie tak prosto z radzeniem sobie z planem.
- została zredukowana liczba rund z 6 do 5 w pierwszych trzech turach (znacząco przyśpiesza to grę)
- uściślono zasady wywoływania strajków – to właściwie kosmetyka ale pomaga.

Z postulatów niezrealizowanych :
Na razie nie będzie zakazu strajków w pierwszej turze (nie jestem do tego przekonany)
Nie wprowadzam też możliwości decydowania przez komunistów kto ma zaczynać daną turę (choć to pomysł zachęcający)

Zasadniczo komuniści narzekają że brakuje im środków (nie można wyczerpywać obszaru jeśli się ma zrealizowany plan gospodarczy) a opozycja poza umiejętnym przeszkadzaniem na razie nie ma zbyt wiele do powiedzenia (stara się przeżyć)

Myślę iż do przyszłej środy pojawią się karty drugiego okresu a i karty pierwszego okresu ulęgną lekkiej redukcji w sile działania.

Ps. Ja też rezerwuję miejsce przy BSG :)
Awatar użytkownika
Larry

Post autor: Larry »

Ja rezerwuję BS, ale będę koło 20, może trochę wcześniej- no i na testy Dróg też jestem chętny. A w razie czego wiozę ToC :D .
sebapawlak

Dziś będę i rezerwuję miejsce na BSG :) (ok 1730) no chyba ze bedzie ekipa na GoT albo WK albo nawet TI3 :twisted:
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

No ja bede na z BSG pewnie kolo 17 +/- korki klasycznie

Za to nie bedzie mnie w piatek
Awatar użytkownika
Szwarek

Post autor: Szwarek »

Rezerwujemy na dzisiaj z Michałem 2 miejsca na BSG :) Będziemy po 17.
Jako, że mój pierwszy post, to już mówię kim jestem - tym nieszczęsnym Cylonem, który w ostatni piątek wyleciał przez przypadek airlockiem zanim zdążył się ujawnić :roll:
Awatar użytkownika
Charon

Taaaa pamiętam :D

"seria niefortunnych zdarzeń" co nie? ;)

Tamta partia w ogóle była ciekawa. Pierwszy ruch i epicki win Cylon Ledera - super kryzys pozbawiający wszystkich "ludzkich" graczy super "one-time-per-game" ability aż do końca gry... ta ale z drugiej strony epicki faill na końcu. Jego agenda "Genocide" wymagała zmniejszenia Jedzenia i populacji poniżej 2. Tylko tu ludzie mu zrobili psikus ostatecznym wynikiem surowców:
Paliwo - 1; Jedzenie - 0; Morale - 1; Populacja - 12...

Bardzo mu się nie podobało że pozostali cyloni wykończyli ludzi... ekhem... "za szybko" 8)
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

A jako ze wlasnie ktos odkopal moje zamowienie sprzed pol roku :P
To we srode przyniose Growing Hunger - dodatek do Last Night on Earth :D
Awatar użytkownika
Charon

No po niezdanej poprawce chyba nic mi nie zrobi tak dobrze jak kilka partyjek... imperiala... dziwne... albo i w zasadzie w cale nie dzine że jak się dużo czyta o historii (czasem wystarczy bardzo mało) to jakoś zawsze przed oczami staje ci ulubiona gra planszowa/komputerowa która aktualnie odnosi się do okresu o którym czytasz...

np. rok temu jak uczyłem się do egzaminu ze starożytności miałem ochotę straszną na Settlers III i na Antike :D teraz się uczyłem do XIX wieku i mam ochotę na Imperiala :D zwłaszcza w kontekście I wojny światowej :D

I Na sru the ages... słyszeliście o polskim wydaniu na jesień z 6 kartami ekstra specjalnie do polskiej edycji? :) Liderzy na pewno i wondery/urban buildingi :)
sebapawlak

Dziś będę jednak, bym sobie zarezerwował znowu miejsce na BSG, ale kurczę jest wielka ochota na Warrior Knightsów nawet z dodatkiem.
Awatar użytkownika
Charon

Gdzie się wszyscy podziali? :shock: Wczoraj były tylko 4 osoby!

A zagraliśmy w TtA. PRZEZ CAŁE SPOTKANIE! ja nie wiem jak myśmy to zrobili że graliśmy od około 18 do bez mała 1 w nocy :shock:
Fakt grał nowy gracz, od razu w pełną wersję, oraz niedoświadczony gracz;
Fakt grał Gorri, co z automatu wydłuża KAŻDĄ grę o 2h lub podwaja standardowy czas rozgrywki (wybierz wyższą z dwóch wartości :P ), choćby to były bierki;
Fakt wygłupialiśmy się i bawiliśmy dużo w "role play", co wbrew pozorom nie jest takie trudne w TtA;
Ale mimo wszystko 7 godzin w TtA... o zgrozo... mimo wszystko bawiłem się nieźle i raczej wszyscy mogą powiedzieć to samo o sobie. :D
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

A moze znajdzie sie pare chetnych osob na Arkham Horror? To bysmy przytargali we srode :)
Tak na podstawowa plansze + najnowsza, zeby nie przesadzac z rozwlekloscia calosci :D
Awatar użytkownika
Mazoku

Post autor: Mazoku »

Ja mam przede wszystkim ochotę na nowego BSG :D

A piątkowa partia była bardzo fajna, bo wygrałem. W przeciwieństwie do wielu innych partii TTA, które nie są fajne, bo po paru godzinach gry przegrywam z powodu drobnego błędu popełnionego w 3. turze.
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Jutro bede, natomiast nie wiem jak z kluczami, mam nadzieje ze sie ktorys z keymasterow pojawi ok 17tej :D
Awatar użytkownika
Szwarek

Post autor: Szwarek »

Rozumiem, że dzisiaj gramy w Twilight Empire? Rezerwuję sobie oczywiście miejsce. Mogę mieć drobny problem wyrobić się punktualnie na 17 (piątek, duże korki).
sebapawlak

Szwarek nie ma problemu rozłożymy wszystko i zaczekamy na Ciebie oraz zostawimy twoje rasy to wyboru (każdy dostanie do wyboru z 2-3 losowych).
Awatar użytkownika
Mazoku

Post autor: Mazoku »

Ostatnimi czasy czytając ten temat można by dojść do wniosku, że na starej dobrej Poternie nic się nie dzieje, względnie dzieje się mało. Otóż nic bardziej... trafnego! Faktycznie dzieje się niewiele, napływ nowych twarzy zmalał, krawędzie pionków i rogi kart się poprzecierały, a zimne wiatry przeganiają nie tylko ostatki lata, ale również nawet najbardziej zatwardziałych bywalców. Cóż, tak to już bywa czasami, że nie wszystko jest tak radosne i piękne, jak być powinno.

Z tego też względu zasugerowano mi, bym sprawiał wrażenie, że nasze spotkania są kupą zabawy i wziął się za pisanie sprawozdań. Bo, fakt faktem - nawet w nielicznym gronie można się dobrze bawić, ale lepiej by było nas więcej (hint, hint). Stąd dzisiejsza relacja. Ze względu na edukacyjno-reklamowy cel poniższej twórczości postaram się pisać krótko. Za to spodziewajcie się częstszych relacji. Może nawet foto-relacji w przyszłości.

Otóż ostatniego popołudnia GKK Schron powitał mnie w nietypowy sposób. Na stole stało 6 figurek. Nie, nie były to głowy Lenina. Były to plastikowe, mackowate figurki Cthulhu. Okazało się, że za ową manifestacją wielkiego przedwiecznego stał (a nawet siedział) nie kto inny, jak Soulless. Czego można się było w sumie domyśleć. Same figurki stanowią część naszego najnowszego nabytku - rozszerzalnej gry karcianej Call of Cthulhu LCG.

Czym różni się rozszerzalna gra karciana od starej dobrej kolekcjonerskiej gry karcianej? Ano pomysł magików z Fantasy Flight polega na tym, że wydali kompletną grę dla dwóch graczy, wraz z dużą liczbą kart, planszą, wspomnianymi figurkami, w którą można grać od razu, jak w karciankę niekolekcjonerską, ale można też ją rozbudować o dodatki i karty kolekcjonerskie z Call of Cthulhu CCG. Dostajemy zatem coś w stylu bardzo rozbudowanego startera, którym można sensownie zagrać. Czego nie można zawsze powiedzieć o starterach innych CCG, których jedynym przeznaczeniem jest na ogół narobienie apetytu, a umieszczone talie są tak nieciekawe, że prawie niegrywalne bez zakupienia pokaźnej ilości boosterów.

W pudełku znaleźliśmy aż siedem odrębnych małych talii (reprezentujących różne frakcje w świecie Lovecrafta). Stworzenie talii dla jednego gracza wymaga połączenia dwóch spośród tych siedmiu mniejszych talii i uzupełnienia ich paroma "neutralnymi" kartami. Jak więc widać, nawet mając tylko ten starter, mamy możliwość zagrania wieloma różnorodnymi zestawami kart. Ja wybrałem talię krewnych i znajomych Cthulhu (mają macki) oraz wyznawców Czarnej Kozy Z Lasu (taaak...). Soulless zdecydował się na grupę badaczy z Uniwersytetu Miskatońskiego (drużyna hardkorów) wspartą bandą twardych ludzi z Arkham (jeszcze większe hardkory).

Rozgrywka rozkręcała się z trudem, jako że obaj musieliśmy przedzierać się przez spisany w jakimś narkotycznym amoku manuskrypt wiedzy tajemnej (czyt. instrukcję). Ale w końcu mniej więcej załapaliśmy zasady i zaczęliśmy cieszyć się rozgrywką. A jest czym. Opisy i grafiki na kartach są przesiąknięte lovecraftowym klimatem, podobnie jak w przypadku Arkham Horror. Natomiast podstawowa mechanika okazała się w miarę prosta i po pewnym czasie przestała sprawiać jakiekolwiek problemy. Ciężko ocenić nową grę po jednym razie, ale ta zaprezentowała się naprawdę obiecująco. Niestety mnie i moim mackowatym kumplom przyszło polec w tej walce. Ale mam ochotę spróbować jeszcze raz.

Po wynurzeniu się z otchłani ciemności okazało się, że pojedynek w świecie Cthulhu zajął nam sporo czasu, a pozostałych gości Poterny popchnął do szalonych czynów, takich jak gra w Mag Blasta. Po przetasowaniach osobowych przyszło mi zasiąść po raz kolejny przed nieśmiertelnym Through The Ages i ponieść kolejną porażkę. Cóż, pewnie to nie mój dzień.

Uff, a miało być krótko ^^" Jeszcze tylko wspomnę, że w GKK Schron szykują się ZMIANY. Tak, zmiany. W ściśle wtajemniczonym gronie odbyliśmy rozmowę pod rosnącym przed wejściem kasztanem, w wyniku której doszliśmy do pewnych wspólnych wniosków i refleksji. Co z tego wyniknie? Miejmy nadzieję, że same dobre rzeczy. Tymczasem czekamy na graczy w najbliższy piątek.
Awatar użytkownika
Charon

Plenum generalne klubu GKS Schron ogłasza:
Dzięki wytężonej pracy wszystkich działaczy, na drodze ku lepszemu jutru oraz niesieniu sztandaru gier planszowych, ku nowym grupom społecznym i oraz stawianiu kolejnych kroków w celu realizacji jedynej słusznej idei gronizmu planszówkonizmowskiego wśród mas społecznych, powstała nowa komisja Publlic Relations.
W ramach działania tejże jednogłośnie zatwierdzony i wdrożony został plan działania, a następnie poparty owacją na stojąco, po której spontanicznie zebrany tłum oddał się tańcom ludowym wyrażającym swe poparcie dla pierwszego sekretarza oraz idei gronizmu planszówkonizmowskiego!
W ramach polityki "robinia sztucznego tłumu" powstał program "Poterna bliżej ludzi!" aka. "Podaj cegłę! Podaj cegłę! Zbudujemy nowy dom"... :shock: (eeee... tę teczkę miałem spalić już dawno temu...:oops: )

ekhemm...

Chciałem tylko powiedzieć że pewne zapowiedziane przez mojego przedmówcę (wyrazu szacunku, pokłony, bukiet kwiatów, gratulacje prezesa, "kosz rozmaitości", itd. etc. ipn. prl. itp.), zmiany są powoli wdrażane :D

Zajrzałem, tchnięty przeczuciem, na wczesniejsze strony tego wątku i okazało się, że zdjęcia, z których słynął ten wątek, zwyczajnie znikły. Zapewne w wyniku działania wrogich słóżb imperialistycznego... ( :oops: )... ekhem.... znaczy coś się zepsuło :) kojarzy mi się to z cytatem z pewnej matury z polskiego ->
"(...) I wtedy spróchniały ząb czasu dotknął go swym przegniłym palcem.(...)" taaa...

W każdym razie zdjęcia powrócą na pewno... i to szybciej niż myślicie... :twisted:
ODPOWIEDZ