Wysłałem Ci "osobistą" amatorską wersję tłumaczenia na PW
Concordia (Mac Gerdts)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- maciejos91
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 17 times
- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 208 times
Re: Concordia (Mac Gerdts)
A może warto gdzieś to tłumaczenie wrzucić? Więcej osób by skorzystało...
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Kurcze, po moim poście wiele osób teraz się do mnie zgłasza na priv, żeby wysłać im spolszczną instrukcję
Więc już się tłumaczę: "tłumaczenie" zrobiłem jedynie na własny użytek, nie bawiąc się zbytnio w stylistykę ani w profesjonalną formę.
Jest to zwykły plik tekstowy, bez oryginalnych zdjęć, kolorów w tekście, itp,... co mamy w oryginalnej instrukcji.
Ale pozwala w pełni zrozumieć zasady jak grać w trybie solo. Sam tekst jest w 99% zaczerpnięty z oryginalnej instrukcji.
[EDIT]
Przerobiłem "tłumaczenie" na format pdf i jest do pobrania stąd:
https://mega.nz/file/0iJVFIJT#bHSVvTaSy ... O7DQWkBpZ0
Miłej lektury
Oczywiście, żeby się cieszyć trybem solo nadal trzeba, niestety, posiadać dodatek Concordia Solitaria.
Moim zdaniem, jeśli ktoś jest graczem solo (jakim jestem ja), to z pewnością warto się w ten dodatek zaopatrzyć.
Tryb solo jest tu naprawdę bardzo dobry i wymagający. I absolutnie nie przerażać się częścią "Gdzie buduje Contrarius"
- to bardzo łatwo zrozumieć i ogranąć i już po kilku akcjach "wchodzi w krew" 

Więc już się tłumaczę: "tłumaczenie" zrobiłem jedynie na własny użytek, nie bawiąc się zbytnio w stylistykę ani w profesjonalną formę.
Jest to zwykły plik tekstowy, bez oryginalnych zdjęć, kolorów w tekście, itp,... co mamy w oryginalnej instrukcji.
Ale pozwala w pełni zrozumieć zasady jak grać w trybie solo. Sam tekst jest w 99% zaczerpnięty z oryginalnej instrukcji.
[EDIT]
Przerobiłem "tłumaczenie" na format pdf i jest do pobrania stąd:
https://mega.nz/file/0iJVFIJT#bHSVvTaSy ... O7DQWkBpZ0
Miłej lektury

Oczywiście, żeby się cieszyć trybem solo nadal trzeba, niestety, posiadać dodatek Concordia Solitaria.
Moim zdaniem, jeśli ktoś jest graczem solo (jakim jestem ja), to z pewnością warto się w ten dodatek zaopatrzyć.
Tryb solo jest tu naprawdę bardzo dobry i wymagający. I absolutnie nie przerażać się częścią "Gdzie buduje Contrarius"

Niby ma być w III kwartale tego roku (podstawka i chyba jakiś komplet map), ale ja nie czekałem. Kupiłem właśnie podstawkę, Salsę i Solitaria, pod kątem solo. Praktycznie niezależna językowo, kwestia kilku zdań, a instrukcje/fanowskie tłumaczenie są PL do wydruku. Zresztą tylko w wersji polskiej to podstawka i chyba tylko Salsa. Poza tym jeden komplet map Egipt/Kreta do kupienia, w wersji międzynarodowej ma m.in instrukcję po polsku.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
Spoiler:
Do wszystkich pozostałych map instrukcję znajdziesz tu na forum lub na bgg.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2024, 20:58 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 06 cze 2024, 20:59 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: CYTOWANIE
Powód: CYTOWANIE
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
Instrukcje do każdego dodatku mapowego po polsku.
Salsa https://drive.google.com/file/d/19R6Qhu ... fGR9U/view
Balearica i Cyprus https://drive.google.com/file/d/1SOLrkF ... C4fEI/view
Rzym i Sycylia https://drive.google.com/file/d/1Cu7rz6 ... ojOnl/view
Solitaria https://mega.nz/file/0iJVFIJT#bHSVvTaSy ... O7DQWkBpZ0
Venus - tylko to chyba jest nieprzetłumaczone.
Egipt i Kreta - wersja multi lang czyli jest tam także polska
Galia i Korsyka - wersja multi lang czyli jest tam także polska
Brytania i Germania https://boardgamegeek.com/filepage/2731 ... d-germania
Swoją drogą zapytałem zarówno PD-Verlag przez ich formularz na stronie jak i designera Maca Gerdtsa czy mogę udostępnić swoje tłumaczenia na bgg i brak odzewu z ich strony... a minął już +- miesiąc.
Edit
Wywołałem wilka z lasu. Mac odpisał że ok więc Balearica/Cyprus i Rzym/Sycylia wrzuciłem do sekcji plików dla poszczególnych stronach dodatków na bgg. Pliki z dysku google zostaną usunięte.
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2045 times
- Been thanked: 2641 times
Po latach (pierwsza partia od pandemii) wróciłem do Concordii. W natłoku nowości po pandemii ten klasyk z początków mojej przygody z grami w ogóle przestał się pojawiać....
Udało się wrócić. Dodatkowo pierwszy raz grałem z modułem Salsa i modułem Forum. Plus grałem na nieznanej mi mapie obejmującej zachodnia część morza śródziemnego.
To
Jest
Świetna
Gra.
Prosta, szybka, elegancka, ale nie prostacka. Lubię to uczucie w grach Maca Gerdtsa, że kusi Cię jakiś pozornie dobry i mocny ruch, ale nie możesz dać się zwieść i wybić z zaplanowanej całej sekwencji ruchów. Stracisz tempo i do końca gry go możesz nie odzyskać
Zmieniłem ocenę na Bgg z 8 na 9 i na pewno będę chciał częściej to odpalać.
(W planach mam też odkurzenie innej gry tego autora - Imperial 2030. Przed pandemia 18 partii! A po pandemii tylko 1...
).
Udało się wrócić. Dodatkowo pierwszy raz grałem z modułem Salsa i modułem Forum. Plus grałem na nieznanej mi mapie obejmującej zachodnia część morza śródziemnego.
To
Jest
Świetna
Gra.
Prosta, szybka, elegancka, ale nie prostacka. Lubię to uczucie w grach Maca Gerdtsa, że kusi Cię jakiś pozornie dobry i mocny ruch, ale nie możesz dać się zwieść i wybić z zaplanowanej całej sekwencji ruchów. Stracisz tempo i do końca gry go możesz nie odzyskać
Zmieniłem ocenę na Bgg z 8 na 9 i na pewno będę chciał częściej to odpalać.
(W planach mam też odkurzenie innej gry tego autora - Imperial 2030. Przed pandemia 18 partii! A po pandemii tylko 1...
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 155 times
Grałem w cztery gry Gerdtsa (jeszcze Antike i Navegador) i stwierdzam, że facet zwyczajnie nie schodzi poniżej pewnego poziomu. Concordia to jego magnum opus, gdzie pod płaszczem zaledwie garści zasad schowano naprawdę głęboką strategię ekonomiczną. Zbieranie nowych map do tej gry opłaca się tak samo jak przy Wsiąść do Pociągu czy Wysokim Napięciu - różnicują rozgrywkę i dostarczają fanom gry frajdy pod korek. Warto upolować chociaż ze dwie lub trzy, zależnie od wielkości ekipy do grania.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2024, 14:58 przez Grellenort, łącznie zmieniany 1 raz.
- warlock
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 2396 times
Ja też się przeprosiłem z Concordią, pograłem ostatnio dwuosobowo z Salsą na mapie Krety (ale wpadła też partyjka solo w Solitarię) i bawiłem się PRZEDNIO. Lata temu (w 2016 r.) odbiłem się od Concordii okrutnie, ale w tej chwili to u mnie również bite 9/10. Szalenie elegancka gra, o takie sucharki nic nie robiłem.

- PytonZCatanu
- Has thanked: 2045 times
- Been thanked: 2641 times
Zdażyło mu się zrobić coś słabegoGrellenort pisze: ↑22 lip 2024, 14:53 Grałem w cztery gry Gerdtsa (jeszcze Antike i Navegador) i stwierdzam, że facet zwyczajnie nie schodzi poniżej pewnego poziomu.

Ale zgadzam się, że te 4 gry to bardzo solidny zestaw. W Antike grałem nawet na 6 osób i mimo wszystko grało sie dobrze.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- warlock
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 2396 times
Bardzo polecam Antike Duellum! Super giera.
Kumpel kupił jeszcze Crossing Oceans, to też będzie do sprawdzenia (nie wiem na ile różni się od Transatlantica)
.
Kumpel kupił jeszcze Crossing Oceans, to też będzie do sprawdzenia (nie wiem na ile różni się od Transatlantica)

Pytałem wydawnictwo Egmont i dostałem odpowiedź że robią co mogą by wydać dodruk jeszcze w tym roku ale bez konkretnych terminów Więc albo będzie albo nie będzie
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 109 times
Poczytałem trochę i nawet się nastawiłem na zakup ale potrzebne sprostowanie.
Rozumiem, że wydano grę z dodatkami w tym Venus
Jednocześnie nie udano wersję gry z podtytułem Venus która jest jakoby druga edycja podstawki lub podstawka z dodatkiem Venus od razu w pakiecie?
Pozostałe dodatki pasują i tu i tu.
To co egmont ma wydać to najstarsze wydanie samej podstawki?
Jednocześnie nie udano wersję gry z podtytułem Venus która jest jakoby druga edycja podstawki lub podstawka z dodatkiem Venus od razu w pakiecie?
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 26 sie 2024, 20:09 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
-
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 8 times
Też uwielbiam tę grę, ale u nas - kiedy jeszcze w nią graliśmy, bo obecnie nam się przejadła i leży na półce od 2 lat - ostatnie rundy polegały na wykupywaniu kart, bo to przecież mnożnik i końcówka gry - dla każdego z kim graliśmy - była taka 'meeeh'.
Jakiś czas temu też się zastanawiałem nad zakupem Concordii. Kilka postów wyżej dostałem dobrą informację, żeby kupić od razu wersję podstawki Venus oraz dodatek salsa. To był strzał w dziesiątkę, gra jest świetna. Venus może być dodatkiem do podstawki albo jest też podstawka wydana jako Concordia Venus (zawiera już dodatek).Lailonn pisze: ↑26 sie 2024, 13:51 Poczytałem trochę i nawet się nastawiłem na zakup ale potrzebne sprostowanie.
Nie ma wersji polskiej Venus (dodatku jak i podstawki). Gra jest dostępna w kilku językach, wersja angielska jest dwujęzyczna tj. od razu dostajesz wersję angielską oraz niemiecką. Gra w mojej ocenie nie jest specjalnie zależna językowo. Zasadniczo podczas rozgrywki tylko karty osobowości wymagają znajomości języka (ew. karty forum jak masz dodatek salsa), ale to nie problem bo nie ma ich dużo. Jak jedna osoba ogarnie instrukcję, to można spokojnie grać z ludźmi, którzy nie znają języka. Kart osobowości z tego co pamiętam jest chyba 9 różnych, więc to nie problem zapamiętać, co która robi.
Grę bardzo polecam.