Hexplore? Uwazam, ze swietna alternatywa dla Arydii

Hexplore? Uwazam, ze swietna alternatywa dla Arydii
Aaa, Hexplore it uwielbiam, ale też wolę 2 a lawet 3 prowadzić, fajne kombinacje się wtedy robi.
this is not the norm, but due to supply bottlenecks on the part of the manufacturer and cuts on delivery quantities, it can unfortunately happen that individual retailers come away empty-handed.
If we are informed that we will no longer receive a product, we will pass this on to our customers immediately and can change an order or refund the credit.
In this case, we have a large quantity on order and expect to receive it.
We are not aware of anything to the contrary.
Każdy lubi co innego. Ja Agemonię sprzedałem po kilku misjach. Była już ogłaszana jako święty Graal a ja tam nie czułem jakiejś wyjątkowości. Eksplodujące kości, stamina będąca zdrowiem - wszystko już było. Do tego scenariusze mają tendencję do jednej słusznej ścieżki - jeśli jakąś kartę odkryłem za szybko to potrafiła mi uwalić misję. Aczkolwiek cena powoduje że widziałbym tu potencjał dla polskiego wydawcy - za te 650 zł znalazłoby się raczej grono zainteresowanych na rodzimą wersję (o ile nie odstraszyłaby konieczność tłumaczenia sporej liczby tekstu).MowMiStefan pisze: ↑17 lut 2025, 10:11 Życzę Wam powodzenia, ale jeśli się nie uda, to naprawdę uważam, że Arydia nie jest aż tak wyjątkowa. Najfajniejszym jej elementem są planszetki graczy i drzewko umiejętności. Zasady są również względnie proste (tzn. nie ma wyjątków i instrukcja jest przejrzysta).
ALE..
osobiście uważam, że np. Agemonia jest lepsza - szczególnie po dodrukowaniu kilku tacek pod żetony- a do tego jest tańsza (chociaż patrze gameplay all-in wychodzi w cenie Arydii. No i jest dostępna (w preorderze na 31.05)
no i jeśli to Was nie przekonuje, to zwróćcie uwagę, że obie gry zaczynają się i kończą na literę "A". Przypadek? Tak sądzę.
Myślę, ze to zależy co dokładnie Ciebie kręci? Czy na przykład drzewko umiejętności w Arydii bardzo róźni się od zdolności w w Middara? Czy awansowanie postaci jest tak różne od Szczęk Lwa? Czy karty z PoI/NPC różnią się od paragrafów w Księdze Fabuły albo od zapisów w aplikacji? Myślę, że przepis na gre fabularną/przygodową/RPG jest mniej więcej taki sam - różni się w wykonaniu technicznym i sposobie implementacji mechanik. Czy pod tym względem Arydia jest wyjątkowa - fragmentami tak, ale większość też już gdzieś była - nawet jeśli tu jest rozwinieta, to kosztem czegoś innego.
Arydia zdaje mi się po prostu grą bardzo przemyślaną. Widać że Cody faktycznie pracował nad tym tytułem kilka lat bo wszystkie szczegóły są mocno dopracowane a choćby męskie/żeńskie głowy do figurek to ukłon w stronę rpgowców. Mam wrażenie że robił to fan gier dla fanów gier. Middarę też uwielbiam choć np. tam jest duży rozstrzał między szeregowymi jednostkami i bossami i bez postaci od wzywania różnych minionów nie mamy najczęściej czego szukać. W Arydii ktoś już skończył true solo bardem i zginął przez całą kampanię parę razy ale świetnie się bawił.MowMiStefan pisze: ↑17 lut 2025, 11:59 Tak czy inaczej, mój post miał raczej na celu wskazać, że Arydia to nie wszystko - dla jednego Agemonia nie będzie świetym graalem, dla drugiego nie będzie nim ArydiaA FOMO wiecznie żywe!
![]()
Hahahah też patrzyłem jak daleko od Tychów mieszkaPoochacz pisze: ↑17 lut 2025, 12:16 Pewnie że bez Arydii życie też by trwało chociaż jak czytam posty salaby to gdyby mieszkała niedaleko to przerwałbym kampanię i jej pożyczył żeby przeszła sobie całość bo jej pasja do tego tytułu jest niesamowitaAż sam przeglądam czasem portale żeby coś znaleźć w dobrej cenie i podrzucić cynk. I to też jest piękne w tym hobby więc niech żyje FOMO!
![]()
Na OLX też była, ale w cenie używek można dostać nową w foli, różnica 100 zł w jedną lub drugą stronę. Jak mam wybierać przy takiej różnicy w cenie i takiej kwocie, to zawsze wybiorę nową.
Aaa, to Ty wziąłeś tą z OLXaZaan84 pisze: ↑19 lut 2025, 11:37 A miałem nie kupować na razie gier... Miałem odkładać na inne rzeczy... No ale widząc co się dzieje ustawiłem sobie powiadomienie na OLX i dostałem dzisiaj dinga że człowiek sprzedaje nówkę w folii za 1200... Wziąłem, bo te Fantasygelty to niepewne.
Zrzucam częściowo odpowiedzialność na @Poochacz i @salaba za nakręcanie u mnie hajpu, a przede wszystkim @MowMiStefan za wrzucenie fotki podjaranego synka. Mam synka w tym samym wieku i on też się jara strasznie grami. We dwóch wybierzemy się w świat Arydii.
Na szczęście zapowiedzi wydawnictw polskich na ten rok jakieś oszałamiające nie są więc można się skupić na ogrywaniu kobyłek.
No to zacnie że już masz zaklepanesalaba pisze: ↑19 lut 2025, 12:13
Wziąłeś od tego samego ziomka zapewne co ma i dla mnie odłożone. Ja anulowałam zamówienie z fantasywelt. Super szybko mi anulowali i odpisali po 9 rano (maila wysłałam o 17 wczoraj). Czekam na zwrot środków i wezmę ten już odłożony dla mnie egzemplarz. Ogólnie to egzemplarze gry znikają jak świeże bułeczki, nie tylko w PL. Pewnie za kilka miesięcy pojawią się używki, ale kto tyle wytrzyma...
The Bad: Arydia isn't without its flaws. As all games, especially first-run games, have...there were some hiccups that I'm not sure the developers saw coming. Firstly and most blatantly, the hex map does not work as it is made now. It is a tri-layer game board with pop-out hex locations. The bottom layer is solid, and the middle layer has a half-hex cutout beneath each location so that when you press down on that side, you detach the location hex and can remove it from the board or flip it to its opposite side - the top layer is a solid piece with full hex cutouts to hold the location tiles in their proper places. The downside of this is that once you've placed that hex back into the space its left in the opposite orientation, the hex does not want to come out again, and trying to convince it has led to many split cardboard hex tiles in my game. ...
Rozumiem, o czym mówi, ale nie mam tego problemuBenqs pisze: ↑19 lut 2025, 13:24 Mój entuzjazm, żeby kupić tu i teraz studzi fakt, że jest to naprawdę dobra gra, więc dodruków i tak na pewno się doczekamy, gdzie wiem, że swoje tak czy siak odleżałaby na mojej półce, a jeśli chodzi o wersje używane martwi trochę opinia z jednej recenzji .Spoiler:
Już wspominałem wcześniej że faktycznie czasem jest ciężko wyjąć taki hex z powrotem i też się bałem że się rozwarstwi. Na szczęście z wyczuciem wyjmowałem i nic się nie stało chociaż miałem poczucie że jakbym szarpnął mocniej to by się rozdwoił. To jedyne do czego mogę się przyczepić w wykonaniu.MowMiStefan pisze: ↑19 lut 2025, 13:53
Rozumiem, o czym mówi, ale nie mam tego problemuResetowałem grę przed grą z juniorem i zero śladów było. Teraz też się tymi heksami obraca (np. wyjmujesz i w koszulkę i w Party, żeby zrobić save gdzie byłeś) i do tej pory nic sie nie stało.
Tylko "koperty" na mapy: SML/BIG/LNG/MED mi się obcierają/rozwarstwiają - no ale na to nie poradzę nic.
Hej hej, po cichu obserwuję wątek i chciałam Cię zapytać czy sklep zwrócił Ci już środki? Bo ja czekam od 18 lutego
Ja też nadal czekam. Wczoraj napisałam do nich maila z pytaniem czy aby na pewno wszystko ogarnęli. Dziś o 7:45 mi odpisali, że pieniądze powinnam dostać za 1-2 dni. Jak szukalam w internecie, to zwrot na kartę z zagranicy właśnie tyle powinien iść. To co odpisali mi w mailu sugeruje, że albo nie zatwierdzili zwrotu (czekam od 17.02), albo coś jest nie tak. Niemniej poczekam te 1-2 dni i znowu do nich napiszę co jest grane...