Arydia: The Paths We Dare Tread (Cody Miller)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Re: Arydia: The Paths We Dare Tread (Cody Miller)

Post autor: MowMiStefan »

Dhel pisze: 15 lut 2025, 13:13 True solo jest w 3 grach przygodowych:
- Mage knight
- Dragons Down
- zerywia

Praktycznie wszystkie są bardzo dobre i dające tony grania, No ale żadna z nich to Arydia :wink:
Hexplore? Uwazam, ze swietna alternatywa dla Arydii :)
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

MowMiStefan pisze: 15 lut 2025, 14:33
Dhel pisze: 15 lut 2025, 13:13 True solo jest w 3 grach przygodowych:
- Mage knight
- Dragons Down
- zerywia

Praktycznie wszystkie są bardzo dobre i dające tony grania, No ale żadna z nich to Arydia :wink:
Hexplore? Uwazam, ze swietna alternatywa dla Arydii :)
Aaa, Hexplore it uwielbiam, ale też wolę 2 a lawet 3 prowadzić, fajne kombinacje się wtedy robi.
MowMiStefan

Spoiler:
aaah no tak, trzeba czytac ze zrozumieniem: True Solo, no to faktycznie Hexplore tez wole na 2 rece :)
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 326 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

@krolis przybij piątkę, bo jednak po dokładnej analizie budżetu też zamówiłam w fantasywelt. Zobaczymy czy nam się uda dostać swoje egzemplarze ;) Może dostaniesz tylko Ty, bo zamówiłeś wcześniej. W sumie najwyżej mi kasę oddadzą. Miałam wczoraj też opcję zamówienia o 50 zł drożej niż w sklepie używanej po kilku godzinach gry. Sprzedający nie chciał obniżyć o więcej niż 10 zł (czyli 1190 zł), więc uznałam, że wolę już nową ze sklepu przy takim koszcie z dostawą do domu a nie bujać się samej przez całe miasto po odbiór. Jak fantasywelt mi jednak gry nie dostarczy to uznam, że tak mi było pisane ;)

Pewnie obawy są, dostawa do sklepu niby jutro 17.02, ale nie chciałam czekać z zamówieniem, bo istniała szansa, że cena wzrośnie (gra nie będzie już w przedsprzedaży, ale na stanie). Nawet te 7% więcej niż teraz robi różnicę. Cena o kilka euro wahała się przed tygodniem, od kilku dni miałam jednak już bez zmian, stąd podejrzenie, że cena jutro może wzrosnąć do normalnej.

Trzymajcie kciuki by gra do mnie przyszła i rodzina wybaczyła mi lekkie kłamstwo kiedy powiem ile za nią dałam xD Przez gardło mi nie przejdzie prawda :D Wiem, że ją pokocham tak jak Xia, ale wydać na raz aż tyle, trochę boli... Ale nie dzielmy jeszcze skóry na niedźwiedziu... Niech najpierw przyjdzie.

Ten wpis dedykuję Galakcie, która uznała, że wszystkie trzy dodatki do Arkham LCG wrzuci jednocześnie na rynek, ale w maju. Zatem w lutym znalazły się środki na Arydię...
krolis
Has thanked: 81 times
Been thanked: 10 times

Post autor: krolis »

Przed weekendem napisalam do nich maila, ze slyszalam plotki, ze nie dowożą/mają mega opóźnienia i czy wgl jest na co liczyć. No wiem, że ciężko, żeby napisali "jestesmy beznadziejni i loteria", ale mogli odpisać tak mocno wymijająco, że wychodziłoby na to samo.

this is not the norm, but due to supply bottlenecks on the part of the manufacturer and cuts on delivery quantities, it can unfortunately happen that individual retailers come away empty-handed.
If we are informed that we will no longer receive a product, we will pass this on to our customers immediately and can change an order or refund the credit.
In this case, we have a large quantity on order and expect to receive it.
We are not aware of anything to the contrary.
MowMiStefan

Życzę Wam powodzenia, ale jeśli się nie uda, to naprawdę uważam, że Arydia nie jest aż tak wyjątkowa. Najfajniejszym jej elementem są planszetki graczy i drzewko umiejętności. Zasady są również względnie proste (tzn. nie ma wyjątków i instrukcja jest przejrzysta).

ALE..

osobiście uważam, że np. Agemonia jest lepsza - szczególnie po dodrukowaniu kilku tacek pod żetony :) - a do tego jest tańsza (chociaż patrze gameplay all-in wychodzi w cenie Arydii. No i jest dostępna (w preorderze na 31.05) :)

no i jeśli to Was nie przekonuje, to zwróćcie uwagę, że obie gry zaczynają się i kończą na literę "A". Przypadek? Tak sądzę.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 138 times
Been thanked: 343 times

Post autor: Poochacz »

MowMiStefan pisze: 17 lut 2025, 10:11 Życzę Wam powodzenia, ale jeśli się nie uda, to naprawdę uważam, że Arydia nie jest aż tak wyjątkowa. Najfajniejszym jej elementem są planszetki graczy i drzewko umiejętności. Zasady są również względnie proste (tzn. nie ma wyjątków i instrukcja jest przejrzysta).

ALE..

osobiście uważam, że np. Agemonia jest lepsza - szczególnie po dodrukowaniu kilku tacek pod żetony :) - a do tego jest tańsza (chociaż patrze gameplay all-in wychodzi w cenie Arydii. No i jest dostępna (w preorderze na 31.05) :)

no i jeśli to Was nie przekonuje, to zwróćcie uwagę, że obie gry zaczynają się i kończą na literę "A". Przypadek? Tak sądzę.
Każdy lubi co innego. Ja Agemonię sprzedałem po kilku misjach. Była już ogłaszana jako święty Graal a ja tam nie czułem jakiejś wyjątkowości. Eksplodujące kości, stamina będąca zdrowiem - wszystko już było. Do tego scenariusze mają tendencję do jednej słusznej ścieżki - jeśli jakąś kartę odkryłem za szybko to potrafiła mi uwalić misję. Aczkolwiek cena powoduje że widziałbym tu potencjał dla polskiego wydawcy - za te 650 zł znalazłoby się raczej grono zainteresowanych na rodzimą wersję (o ile nie odstraszyłaby konieczność tłumaczenia sporej liczby tekstu).
Za to niczego podobnego do Arydii nie miałem okazji spotkać.
Awatar użytkownika
salaba

Here we go again. Data 17.02.2025 na fantasywelt została zastąpiona Q1 2025. Ciekawe jak to się potoczy...
MowMiStefan

Poochacz pisze: 17 lut 2025, 10:35
Spoiler:
Za to niczego podobnego do Arydii nie miałem okazji spotkać.
Myślę, ze to zależy co dokładnie Ciebie kręci? Czy na przykład drzewko umiejętności w Arydii bardzo róźni się od zdolności w w Middara? Czy awansowanie postaci jest tak różne od Szczęk Lwa? Czy karty z PoI/NPC różnią się od paragrafów w Księdze Fabuły albo od zapisów w aplikacji? Myślę, że przepis na gre fabularną/przygodową/RPG jest mniej więcej taki sam - różni się w wykonaniu technicznym i sposobie implementacji mechanik. Czy pod tym względem Arydia jest wyjątkowa - fragmentami tak, ale większość też już gdzieś była - nawet jeśli tu jest rozwinieta, to kosztem czegoś innego.

Szukałem odnośnika do mojej opinii o Agemonii i okazało się, że dyskutowałem to również z Tobą w czerwcu 2024 :) I w rzeczy samej, tak jak piszesz, nie jest świętym graalem, ale moja opinia dużo się zmieniła po przejsciu misji poziomu 1 - gra się otworzyła i okazało się, że można stworzyć naprawdę zróżnicowane scenariusze. Może rzeczywiście nie do końca to mi odpowiada w Arydii? Zasadniczo uwielbiam sandboxy: Western Legends, Xia, HexploreIT, ale w przygodowych grach bardzo lubię Descenta 2ed, Łowców i właśnie Agemonię? Może wolę jasno zarysowaną linię fabularną (a nawet HexploreIt tak ma) a nie... jej brak :) Przynajmniej do 3 poziomu w Arydii :P

Tak czy inaczej, mój post miał raczej na celu wskazać, że Arydia to nie wszystko - dla jednego Agemonia nie będzie świetym graalem, dla drugiego nie będzie nim Arydia :) A FOMO wiecznie żywe! :D
Awatar użytkownika
Poochacz

MowMiStefan pisze: 17 lut 2025, 11:59 Tak czy inaczej, mój post miał raczej na celu wskazać, że Arydia to nie wszystko - dla jednego Agemonia nie będzie świetym graalem, dla drugiego nie będzie nim Arydia :) A FOMO wiecznie żywe! :D
Arydia zdaje mi się po prostu grą bardzo przemyślaną. Widać że Cody faktycznie pracował nad tym tytułem kilka lat bo wszystkie szczegóły są mocno dopracowane a choćby męskie/żeńskie głowy do figurek to ukłon w stronę rpgowców. Mam wrażenie że robił to fan gier dla fanów gier. Middarę też uwielbiam choć np. tam jest duży rozstrzał między szeregowymi jednostkami i bossami i bez postaci od wzywania różnych minionów nie mamy najczęściej czego szukać. W Arydii ktoś już skończył true solo bardem i zginął przez całą kampanię parę razy ale świetnie się bawił.

Pewnie że bez Arydii życie też by trwało chociaż jak czytam posty salaby to gdyby mieszkała niedaleko to przerwałbym kampanię i jej pożyczył żeby przeszła sobie całość bo jej pasja do tego tytułu jest niesamowita 😄 Aż sam przeglądam czasem portale żeby coś znaleźć w dobrej cenie i podrzucić cynk. I to też jest piękne w tym hobby więc niech żyje FOMO! 💪
MowMiStefan

Poochacz pisze: 17 lut 2025, 12:16 Pewnie że bez Arydii życie też by trwało chociaż jak czytam posty salaby to gdyby mieszkała niedaleko to przerwałbym kampanię i jej pożyczył żeby przeszła sobie całość bo jej pasja do tego tytułu jest niesamowita 😄 Aż sam przeglądam czasem portale żeby coś znaleźć w dobrej cenie i podrzucić cynk. I to też jest piękne w tym hobby więc niech żyje FOMO! 💪
Hahahah też patrzyłem jak daleko od Tychów mieszka :D
Awatar użytkownika
salaba

Aż się łezka w oku zakręciła tak miło się czytało @Poochacz i @MowMiStefan

:D

FOMO nigdy nie było tak przyjemne w odczuciach :)

Jak wspomniałam wyżej fakt zamówienia gry nie oznacza, że ją otrzymam. Kasa jednak wydana i trzeba czekać. Teraz mogę się jedynie zamienić w stoika (ale z moim charakterem to zerowa szansa xD). Aktualnie walczę z tym by nie oglądać kolejnych rozgrywek w Arydię, nie chcę sobie zepsuć kolejnych niezpodzianek fabularnych.
Awatar użytkownika
Backero
Has thanked: 182 times
Been thanked: 99 times

Post autor: Backero »

Pamiętam jak była kampania tej gry i poważnie myślałem o jej wsparciu, ale raz, że miałem wtedy nieco gorszą sytuację finansową, a dwa, że oprawa wizualna mnie nie kupiła. Teraz wsparłem w grudniu Lands of Evershade, które przed wsparciem poznałem naprawdę dogłębnie. Widzę, że porównujecie Arydię to wielu tytułów, które już są na rynku, a ciekaw jestem jak ostatnie wypadnie w porównaniu ze wspomnianym LoES, bo myślę, że obie te gry można ze sobą śmiało porównać, chociażby na rzadką wspólną cechę jaką jest kreacja własnej postaci.

Zna ktoś też jakieś inne tytuły planszowe, które nie są rasowymi papierowymi RPGami, a w których w podobnym stopniu można stworzyć swoją postać? Nie mam tu na myśli kreacji podczas grania jakiegoś gotowego archetypu, ale możliwości kreacji wyglądu i kombinacji rasa/klasa.
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 30 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Kniaziu »

Jesteśmy z żoną dopiero po jednej dłuższej rozgrywce w Arydię, ale jak na razie gra wypada znacznie lepiej niż Agemonia. Wolność wynikająca z sandboxowej natury bardzo na plus.
W Agemonii była główna linia fabularna i questy robiło się co najwyżej w różnej kolejności, tutaj jest otwarty świat, otwarta mapa, zobaczymy jak będzie z wątkiem głównym.
W Agemonii postacie były nudne, ich rozwój słaby, bardzo szybko gra stała się powtarzalna - moja postać w każdej turze robiła to samo, u innych graczy podobnie. Scenariusze czasem coś urozmaicały, ale i tak było za prosto i na autopilocie.
Arydia na razie też wygrywa balansem fabuły do walki. W Agemonii nowy poziom miasta to była tona czytania (niezbyt ciekawego) i zasypywanie graczy zadaniami, a potem quest za questem. Podróżowanie po mapie świata też nie było zbyt fajne. W Arydii jest to fajniej porozkładane, naturalne, a podróże są ciekawe.
No i na razie bardziej nam leży to jak napisana jest Arydia - zabawnie, lekko, każda postać ma charakter. W Agemonii próbowali wykreować jakiś świat, dali backstory każdej postaci etc, ale ja się jakoś nie wkręciłem.

Za wcześnie, żeby oceniać, ale na ten moment Arydia ma dla mnie większy potencjał. Agemonii nawet nie skończyliśmy bo nas znudziła, tutaj się okaże za kilka rozgrywek. Nie jest to na pewno gra do mojego top 10, bo gameplay cenię sobie bardziej niż fabułę, ale po tym jak bardzo szybko odbiłem się od Lands of Galzyr i, trochę wolniej ale i tak mocno, od Agemonii czy Skyrima, Arydia na razie nie zniechęca.
Awatar użytkownika
salaba

Z ciekawostek, jakby ktoś zastanawiał się ile egzemplarzy Arydii udało się planszostrefie ściągnąć to aż
Spoiler:
. Odpisali mi po tygodniu jak pytałam czy sprowadzą jeszcze :) Oczywiście odpisali, że nie, bo więcej nie dostali i źródełko wyschło. Kto jest tu na forum i zamówił w planszostrefie niech uważa się za szczęśliwca, a jak jeszcze ma maksymalny rabat to zazdro :D
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Zaan84 »

A miałem nie kupować na razie gier... Miałem odkładać na inne rzeczy... No ale widząc co się dzieje ustawiłem sobie powiadomienie na OLX i dostałem dzisiaj dinga że człowiek sprzedaje nówkę w folii za 1200... Wziąłem, bo te Fantasygelty to niepewne.
Zrzucam częściowo odpowiedzialność na @Poochacz i @salaba za nakręcanie u mnie hajpu, a przede wszystkim @MowMiStefan za wrzucenie fotki podjaranego synka. Mam synka w tym samym wieku i on też się jara strasznie grami. We dwóch wybierzemy się w świat Arydii.
Na szczęście zapowiedzi wydawnictw polskich na ten rok jakieś oszałamiające nie są więc można się skupić na ogrywaniu kobyłek.
Awatar użytkownika
salaba

@Zaan84 co złego to nie ja :P

Wziąłeś od tego samego ziomka zapewne co ma i dla mnie odłożone. Ja anulowałam zamówienie z fantasywelt. Super szybko mi anulowali i odpisali po 9 rano (maila wysłałam o 17 wczoraj). Czekam na zwrot środków i wezmę ten już odłożony dla mnie egzemplarz. Ogólnie to egzemplarze gry znikają jak świeże bułeczki, nie tylko w PL. Pewnie za kilka miesięcy pojawią się używki, ale kto tyle wytrzyma...
No i to trochę jak z Kinder niespodzianką, nikt nie lubi już otwartych :D

Powtała też grupa facebookowa, prywatna, ale Cody też tam dołączył, więc jakby ktoś chciał to łapcie linka :)

https://www.facebook.com/groups/1266002 ... ?ref=share

Nie jest to grupa sprzedażowa, niemniej Far Off Games nie ma Discorda a wydaje mi się, że przepływ informacji jest szybszy na takich grupach niż na BGG, więc dołączyłam :)
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 307 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Otorek »

Używke już ktoś na forum u nas wrzucał.
Awatar użytkownika
salaba

Otorek pisze: 19 lut 2025, 12:15 Używke już ktoś na forum u nas wrzucał.
Na OLX też była, ale w cenie używek można dostać nową w foli, różnica 100 zł w jedną lub drugą stronę. Jak mam wybierać przy takiej różnicy w cenie i takiej kwocie, to zawsze wybiorę nową.
Awatar użytkownika
Poochacz

Zaan84 pisze: 19 lut 2025, 11:37 A miałem nie kupować na razie gier... Miałem odkładać na inne rzeczy... No ale widząc co się dzieje ustawiłem sobie powiadomienie na OLX i dostałem dzisiaj dinga że człowiek sprzedaje nówkę w folii za 1200... Wziąłem, bo te Fantasygelty to niepewne.
Zrzucam częściowo odpowiedzialność na @Poochacz i @salaba za nakręcanie u mnie hajpu, a przede wszystkim @MowMiStefan za wrzucenie fotki podjaranego synka. Mam synka w tym samym wieku i on też się jara strasznie grami. We dwóch wybierzemy się w świat Arydii.
Na szczęście zapowiedzi wydawnictw polskich na ten rok jakieś oszałamiające nie są więc można się skupić na ogrywaniu kobyłek.
Aaa, to Ty wziąłeś tą z OLXa 😀 Nawet jak Wam nie podejdzie to na tym razem nie stracisz - ale powinno się spodobać.
salaba pisze: 19 lut 2025, 12:13
Wziąłeś od tego samego ziomka zapewne co ma i dla mnie odłożone. Ja anulowałam zamówienie z fantasywelt. Super szybko mi anulowali i odpisali po 9 rano (maila wysłałam o 17 wczoraj). Czekam na zwrot środków i wezmę ten już odłożony dla mnie egzemplarz. Ogólnie to egzemplarze gry znikają jak świeże bułeczki, nie tylko w PL. Pewnie za kilka miesięcy pojawią się używki, ale kto tyle wytrzyma...
No to zacnie że już masz zaklepane 👌 Co do Fantasywelt to z dostępnością różnie ale kasę odsyłają tego samego dnia (chociaż mi nie przyszło powiadomienie z banku i przez 2 tygodnie myślałem że jeszcze nie wysłali).
Benqs
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Benqs »

Mój entuzjazm, żeby kupić tu i teraz studzi fakt, że jest to naprawdę dobra gra, więc dodruków i tak na pewno się doczekamy, gdzie wiem, że swoje tak czy siak odleżałaby na mojej półce, a jeśli chodzi o wersje używane martwi trochę opinia z jednej recenzji .
The Bad: Arydia isn't without its flaws. As all games, especially first-run games, have...there were some hiccups that I'm not sure the developers saw coming. Firstly and most blatantly, the hex map does not work as it is made now. It is a tri-layer game board with pop-out hex locations. The bottom layer is solid, and the middle layer has a half-hex cutout beneath each location so that when you press down on that side, you detach the location hex and can remove it from the board or flip it to its opposite side - the top layer is a solid piece with full hex cutouts to hold the location tiles in their proper places. The downside of this is that once you've placed that hex back into the space its left in the opposite orientation, the hex does not want to come out again, and trying to convince it has led to many split cardboard hex tiles in my game. ...
MowMiStefan

Benqs pisze: 19 lut 2025, 13:24 Mój entuzjazm, żeby kupić tu i teraz studzi fakt, że jest to naprawdę dobra gra, więc dodruków i tak na pewno się doczekamy, gdzie wiem, że swoje tak czy siak odleżałaby na mojej półce, a jeśli chodzi o wersje używane martwi trochę opinia z jednej recenzji .
Spoiler:
Rozumiem, o czym mówi, ale nie mam tego problemu :) Resetowałem grę przed grą z juniorem i zero śladów było. Teraz też się tymi heksami obraca (np. wyjmujesz i w koszulkę i w Party, żeby zrobić save gdzie byłeś) i do tej pory nic sie nie stało.
Tylko "koperty" na mapy: SML/BIG/LNG/MED mi się obcierają/rozwarstwiają - no ale na to nie poradzę nic.
Awatar użytkownika
Poochacz

MowMiStefan pisze: 19 lut 2025, 13:53
Rozumiem, o czym mówi, ale nie mam tego problemu :) Resetowałem grę przed grą z juniorem i zero śladów było. Teraz też się tymi heksami obraca (np. wyjmujesz i w koszulkę i w Party, żeby zrobić save gdzie byłeś) i do tej pory nic sie nie stało.
Tylko "koperty" na mapy: SML/BIG/LNG/MED mi się obcierają/rozwarstwiają - no ale na to nie poradzę nic.
Już wspominałem wcześniej że faktycznie czasem jest ciężko wyjąć taki hex z powrotem i też się bałem że się rozwarstwi. Na szczęście z wyczuciem wyjmowałem i nic się nie stało chociaż miałem poczucie że jakbym szarpnął mocniej to by się rozdwoił. To jedyne do czego mogę się przyczepić w wykonaniu.
Nalia86
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Nalia86 »

salaba pisze: 19 lut 2025, 12:13 Ja anulowałam zamówienie z fantasywelt. Super szybko mi anulowali i odpisali po 9 rano (maila wysłałam o 17 wczoraj). Czekam na zwrot środków i wezmę ten już odłożony dla mnie egzemplarz.
Hej hej, po cichu obserwuję wątek i chciałam Cię zapytać czy sklep zwrócił Ci już środki? Bo ja czekam od 18 lutego 😒.
Awatar użytkownika
salaba

Nalia86 pisze: 24 lut 2025, 21:38
salaba pisze: 19 lut 2025, 12:13 Ja anulowałam zamówienie z fantasywelt. Super szybko mi anulowali i odpisali po 9 rano (maila wysłałam o 17 wczoraj). Czekam na zwrot środków i wezmę ten już odłożony dla mnie egzemplarz.
Hej hej, po cichu obserwuję wątek i chciałam Cię zapytać czy sklep zwrócił Ci już środki? Bo ja czekam od 18 lutego 😒.
Ja też nadal czekam. Wczoraj napisałam do nich maila z pytaniem czy aby na pewno wszystko ogarnęli. Dziś o 7:45 mi odpisali, że pieniądze powinnam dostać za 1-2 dni. Jak szukalam w internecie, to zwrot na kartę z zagranicy właśnie tyle powinien iść. To co odpisali mi w mailu sugeruje, że albo nie zatwierdzili zwrotu (czekam od 17.02), albo coś jest nie tak. Niemniej poczekam te 1-2 dni i znowu do nich napiszę co jest grane...
ODPOWIEDZ