Ja się pytam jakie skomplikowanie? Przecież to jest proste jak barszcz

Ja się pytam jakie skomplikowanie? Przecież to jest proste jak barszcz
Same w sobie proste,.ale dodają opcji, które należy wziąć pod uwagę przy już dość złożonej grze, więc poziom skomplikowania wzrósł względem oryginału,.bo nic innego nie odjęto.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑18 lut 2023, 09:58Ja się pytam jakie skomplikowanie? Przecież to jest proste jak barszcz![]()
Jako że jeszcze nie grałem w Argentynę, to dorzucę swoje trzy grosze. W tym pasjansie z interakcją, to inni gracze decydują co i ile można zrobić. Wyobraź sobie że wszyscy poszliście w krowy, nikt w budynki, plansza pusta, wszyscy gracze z Twoim poziomem doświadczenia z wcześniejszych edycji. Wydaje mi się, że Twoje odczucia mogłyby być inne.Ardel12 pisze: ↑18 lut 2023, 08:48
Nie odczułem jednak, wspomnianej przez wielu, krótkiej kołderki(krótsza a dłuższa). Spokojnie zrobiłem silniczek z krowami + bonus do ruchu i w 3 ruchy robiłem dostawę. Pomimo mojego szaleńczego tempa gra swoje trwała i w sumie robiłem powtarzalne i nudne do bólu okrążenia łupiąc przy każdym 18+ za krowy. Nikt nie poszedł w budynki, więc nie było problemu by po prawie pustej mapie robić taki rush.
Nie zdarzyła mi się partia by wszyscy poszli w to samo przy 3+ graczach. Wydaje mi się to skrajne i w sumie głupie xD Jak 2 się bije o to samo, to lepiej wypadniemy idąc w cokolwiek innego. Wystarczy, że nikt nie buduje albo budują wszyscy mało by plansza w sumie była jakby pusta. Jedni idąc w krowy, drudzy w ciuchcie i można latać, a jeszcze ze skrótami to widzę piękną okazję by rush robić jeszcze skuteczniejszy. Tylko jeszcze gdzieś to zboże zdałoby się robić po drodze.NestorZolo pisze: ↑18 lut 2023, 10:57Jako że jeszcze nie grałem w Argentynę, to dorzucę swoje trzy grosze. W tym pasjansie z interakcją, to inni gracze decydują co i ile można zrobić. Wyobraź sobie że wszyscy poszliście w krowy, nikt w budynki, plansza pusta, wszyscy gracze z Twoim poziomem doświadczenia z wcześniejszych edycji. Wydaje mi się, że Twoje odczucia mogłyby być inne.Ardel12 pisze: ↑18 lut 2023, 08:48
Nie odczułem jednak, wspomnianej przez wielu, krótkiej kołderki(krótsza a dłuższa). Spokojnie zrobiłem silniczek z krowami + bonus do ruchu i w 3 ruchy robiłem dostawę. Pomimo mojego szaleńczego tempa gra swoje trwała i w sumie robiłem powtarzalne i nudne do bólu okrążenia łupiąc przy każdym 18+ za krowy. Nikt nie poszedł w budynki, więc nie było problemu by po prawie pustej mapie robić taki rush.
Co nie zmienia faktu, że należy planować, które statki się zajmie, jedne odpłyną wcześniej, inne później. "Dla siebie" to pewnie jakiś skrót myślowy.bardopondo pisze: ↑16 lut 2023, 01:02
Nieprawda, kilku graczy może mieć swoje dyski na statkach, jak w starym GWT. Nie można mieć kilku swoich na jednym statku, poza 0 i 18, oczwiście.
Obstawiam dodatek, który wykorzysta statki i kolory kotwic/portów na nich. Dlatego nie ma nazw portów.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑15 lut 2023, 23:38 Potwierdzam, ikony na statkach są mało czytelne, a wystarczyłoby napisać na żetonach Le Havre, Rotterdam czy Liverpool i było by git![]()
Tu bym trochę polemizował. Wg nas zdecydowanie budowniczy był zbyt mocny w GWT z dodatkiem, a tutaj został lekko znerfiony.buhaj pisze: ↑26 lut 2023, 20:14 Dwie partie rozpoznawcze, na dwie osoby, dzisiaj. W pierwowzór grałem ostatnio pod koniec 2018 roku. Po prawie 50 partiach uznałem, że już mi się znudziło i sprzedałem (razem z dodatkiem). Nowa odsłona wydaje się lepsza. Podoba mi się wmontowanie rolników i zboża w rozgrywkę. Robi się większa głębia, więcej możliwości i dróg do zwycięstwa. Wzmocniony został budowniczy a osłabiony pasterz. Mechanika dostarczania zboża i statki to ulepszony dodatek - kolej na północ. Wszystko na plus. Znowu fajnie zagrać w ten mechanizm![]()
Bardziej mi chodziło o podstawkę bo dodatek średnio pamiętam. Wydaje mi się, że budowniczy nie był nigdy silniejszą opcja niż pasterz czy motorniczy - zwłaszcza na dwie osoby. Ogolnie teraz czuję lepszy balans. Podkreślam "czuję" bo zagrałem dopiero dwa razyXLR8 pisze: ↑26 lut 2023, 20:22Tu bym trochę polemizował. Wg nas zdecydowanie budowniczy był zbyt mocny w GWT z dodatkiem, a tutaj został lekko znerfiony.buhaj pisze: ↑26 lut 2023, 20:14 Dwie partie rozpoznawcze, na dwie osoby, dzisiaj. W pierwowzór grałem ostatnio pod koniec 2018 roku. Po prawie 50 partiach uznałem, że już mi się znudziło i sprzedałem (razem z dodatkiem). Nowa odsłona wydaje się lepsza. Podoba mi się wmontowanie rolników i zboża w rozgrywkę. Robi się większa głębia, więcej możliwości i dróg do zwycięstwa. Wzmocniony został budowniczy a osłabiony pasterz. Mechanika dostarczania zboża i statki to ulepszony dodatek - kolej na północ. Wszystko na plus. Znowu fajnie zagrać w ten mechanizm![]()
Na samej karcie wyczerpania są ujemne punkty. Liczy się razem z kartami krów pod koniecbrazylianwisnia pisze: ↑06 mar 2023, 08:41 Wczoraj akurat czytałem instrukcje i gdzieś to było, że karty wyczerpania dają ujemne punkty na koniec gry. Nie jestem w stanie wskazać jednak gdzie.
Rozumiem, że sensem istnienia Rolników jest płacenie grubego hajsu za możliwość dodatkowej dostawy?
Kolega wyżej pisał o instrukcji.
Faktycznie lekki babol w polskiej instrukcji względem angielskiej
Rolnik to coś więcej w tej grzebrazylianwisnia pisze: ↑06 mar 2023, 08:41 Rozumiem, że sensem istnienia Rolników jest płacenie grubego hajsu za możliwość dodatkowej dostawy?
Jaki babol ? Skoro jest napisane "Zsumuj punkty z tych kart", to logiczne, że jak są wartości ujemne na kartach, to się je odejmuje. "Zsumuj" nie oznacza, że liczy się tylko wartości dodatnie.scraber pisze: ↑06 mar 2023, 08:49Faktycznie lekki babol w polskiej instrukcji względem angielskiejSpoiler:
Wczytaj się uważnie. Sformułowanie "Zsumuj punkty z tych kart" poprzedza zdanie, w którym są opisane TYLKO KARTY KRÓW i nie ma nic o kartach wyczerpania.
Faktycznie nie zauważyłem tego. W polskiej instrukcji zabrakło spójnika "i" co oznacza, że sumowanie dotyczy tylko kart krów i jest to oczywisty błąd.