Ale z drugiej strony sobie myślę... Jak nowa wersja okaże się tym, czym nowa wersja Agricola dla podstawowej edycji? Ciężko cokolwiek na obecną chwilę napisać, bo czas pokaże jakie decyzje pojęli projektanci gry. Jeżeli cena podskoczy do 180zł, dodadzą trochę plastiku a grafika będzie niczym Zamki Burgundii Bix Box (dla sporej liczby ludzi nieakceptowalna) to gracze będą sobie pluć w brodę, że nie mają starszej wersji. Z drugiej strony - jeżeli faktycznie będzie lepiej, to czemu nie? Ale ja zostanę przy swojej, bo nie widze wielkiego pola do poprawy w i tak już genialnej i kompletnej grze.
Mam natomiast trochę obawy do "dodatków" - jeżeli faktycznie będą to dodatki to spoko. Chociaż nie wiem czy jakiekolwiek nowe mechaniki w grze która ma ich już i tak bardzo dużo (co jest ciężkie dla wielu graczy) wyjdą jej na dobre. A jeżeli będzie to po prostu Wsiąść do Pociagu: Sosnowiec czy inna niezależna odmiana to w zasadzie my (posiadacze starszej edycji) nic nie tracimy - poza oczywiśćie osobami które chcą mieć wszystkie części w kolekcji. Nic nie stoi na przeszkodze, żeby kupić po prostu samą wersję alternatywną (np. Nową Zelandię) i cieszyć się starą i nową edycją

Ja mając w swojej kolekcji dosyć sporo gier nie widzę natomiast sensu, żeby się w takie coś pchać, bo tak czy inaczej przy regularnych spotkaniach ze znajomymi wyciągane są różne tytuły, a rzadko który gramy więcej niż dwa razy w miesiącu.