Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Pomnik
Has thanked: 392 times
Been thanked: 267 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: Pomnik »

Kusisz z tym Yorickiem :D
Chyba moja ulubiona postać, pamiętam jak całą kampanie nie pozwalał umrzeć temu biednemu psu - znaczy, umierał często ale wieczny odpoczynek był luksusem na który były aktor nie mógł sobie pozwolić xD
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 307 times
Been thanked: 1098 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: brazylianwisnia »

Pieska lubię znowu grać z ulepszonym survival knife np u Leo Andersona gdzie zadajemy dużo dmg bez akcji. Do tego lesson learned, calling in favours, scyzoryk w drugiej ręce i garrota na dobijanie rannych :)
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Ranaghar
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Ranaghar »

Niedawno zaczęliśmy wspólnie ze znajomymi przygodę z AH LCG. Myślimy nad zakupem dodatków. Na pierwszy ogień pójdą Dunwich i Carcosa.
Jednak zastanawiam się, co będzie z dostępnością dodatków wydanych u nas tylko w starym formacie.
Jak oceniacie szansę na wydanie po polsku Zmowy nad Innsmouth i Pożeraczy Snów w nowym formacie?
I w sumie czy są to dodatki, które warto mieć?
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 30 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Kniaziu »

Ranaghar pisze: 18 lut 2025, 23:00 Jak oceniacie szansę na wydanie po polsku Zmowy nad Innsmouth i Pożeraczy Snów w nowym formacie?
Moim zdaniem warto, Innsmouth to jedna z moich 3 ulubionych kampanii, zarówno fabularnie jak i mechanicznie, a Pożeracze to też fantastyczna przygoda, która gdyby nieco upierdliwa konieczność grania dwoma drużynami na raz, również walczyła by spokojnie o miejsce w top 3.
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 370 times
Been thanked: 358 times

Post autor: Chudej »

Ranaghar pisze: 18 lut 2025, 23:00 Niedawno zaczęliśmy wspólnie ze znajomymi przygodę z AH LCG. Myślimy nad zakupem dodatków. Na pierwszy ogień pójdą Dunwich i Carcosa.
Jednak zastanawiam się, co będzie z dostępnością dodatków wydanych u nas tylko w starym formacie.
Jak oceniacie szansę na wydanie po polsku Zmowy nad Innsmouth i Pożeraczy Snów w nowym formacie?
Dla kart graczy praktycznie zawsze warto, jeśli już Ci się podoba ta gra :)

Same te kampanie zaś to już trochę inna kwestia, dla mnie obie należą do najsłabszych, w które grałem, ale zawsze to coś nowego kiedy to co masz już zacznie się trochę ogrywać, a mam wrażenie, że większości osób grających w Arkham to jednak nie dotyka. Innsmouth ma strasznie długie scenariusze i przekombinowaną, nieliniową fabułę (mnie osobiście klimat zawiódł, chciałem bardziej coś w stylu Call of Cthulhu Dark Corners of the Earth), a Pożeracze mają jeszcze bardziej nakombinowane w sposobie prowadzenia kampanii (grałem to 2 teamami na przemian i nie polecam) i tam jest to bardziej baśniowy klimat, a szkoda, bo jak mi kolega opowiadał to liczyłem na coś stylu The Evil Within, ale tu akurat nie znałem materiału źródłowego, na którym opierała się kampania. Na plus Innsmouth u mnie jednak są mechaniki podtapiania lokalizacji i kluczy oraz paragrafy ze wspomnieniami, które zdobywa się w trakcie rozgrywki.

Podsumowując, polecam te kampanie dopiero jak już ci się ogra to co masz, bardziej bym polecał już Ucztę w Hemlock, a może nawet Na krawędzi Ziemi (które też ma swoje wady, ale z czasem mi się spodobało bardziej).
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 866 times

Post autor: Ayaram »

Jako, że gram rotacyjnie (tj. wszystkie kampanie po kolei, dorzucenie nowej kampanii i znowu granie od zera wszystkich kampanii po kolei) siłą rzeczy te pierwsze kampanie mam rozegrane i wygrane po x razy. Najwyższa pora więc trochę je sobie utrudnić. Wymyśliłem więc sobie parę challengu (wygranie solo na standardzie, wygranie na standardzie korzystając tylko z core + cyklu powiązanego z kampanią, wygranie na poziomie trudnym z "progresywną pulą kart" do danej kampanii + ekspercki wszystkie chwyty dozwolone).

Zaczynając od Nocy Fanatyka - solo z czasów jak dawniej dużo grałem solo dawno odchaczone, siłą rzeczy grając tylko kartami z tego dodatku tu i w Dunwich z automatu jest odchaczone więc 1wszy z brzegu koniec końców trafił się poziom trudnym grając progresywnie, czyli tylko z kartami z starego Core Setu. Spodziewałem się, że to paradoksalnie może być najcięższe wyzwanie z uwagi na prawie, że brak elastyczności w budowaniu talii. No ale człowiek nie spróbuje się nie dowie.
Spoiler:
I co mogę powiedzieć podsumowując... Arkham jest grą którą bardzo lubię i jednocześnie nigdy nie będzie u mnie wysoko w topce. Z uwagi na auto-fail, który w większości gier jest nie groźny, ale przy 1 na 20 gier przez niego skończę grę wkurzony, co przy innych grach solo mi się nie zdarza ;) Poziom trudny wydaje mi się, że w większości gier da więcej frajdy niż standard (bo co to za frajda przechodzić scenariusz który przeszliśmy 3-4 razy i mamy w głowie, że "jest robliwy"), ale współczynnik wnerwiających gier pewnie skoczy z 1/20 do 3/20 :wink:

Także jeszcze z trudniejszych poziomów nie rezygnuje, ale mam to gdzieś i wpisuje tamtą rozgrywkę do swojego prywatnego excela jako zaliczone wyzwanie :lol:
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

Niech rzuci kamieniem ten co NIGDY w Arkhamie nie wrócił akcji, zagrał jednak coś innego albo losował jeszcze raz :lol:

Ciekawe jest to co napisałeś. Ja w Too Many Bones jak rzucam trzema kośćmi ataku i wypadają mi pudła a potrzebuje chociaż jednego hita i następnie przez to przegrywam bo ostatni przeciwnik mnie ubija to nie mam z tym najmniejszego problemu. Nawet jest śmiesznie :mrgreen:

Jak w Arkham LCG wyciągnę 2 razy z rzędu symbol macek i przeciwnik dwa razy oddaje mi z mściwego i ginę, to nie jest mi w ogóle do śmiechu i gra kompletnie traci swój czar i mam poczucie że gra mnie oszukała :?

Aby dobrze się bawić polecam mimo wszystko czasami oszukać jak opisałeś to w spoilerze. Ja po takiej grze jaką rozegrałeś czułbym się wygrany :wink:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
BasiekD
Has thanked: 239 times
Been thanked: 309 times

Post autor: BasiekD »

Nie rzucę kamieniem. My gramy mocno fabularnie z dużą imersją i wczuciem się w postać.
Jeżeli gra nas bije, ale fabularnie wychodzi to dobrze, epicko, to gramy dalej choćby nam pourywało ręce. To w końcu nie jest gra o grupie super bohaterów, który bez rysy na zbroi ratują świat. Walczymy, żeby nie popaść w szaleństwo, walczymy z niewyobrażalnym złem. Jesteśmy bohaterami, którzy przede wszystkim w ogóle nie chcieli znaleźć się w sytuacji, którą kreuje gra.

Ale jeżeli gra zamienia się w komedię... jeżeli mamy poczucie, że przegrywamy bo mechanika się zacięła/popsuła, coś poszło tutaj nie tak... to wtedy pozwalamy na cofnięcie ruchu albo rozgrywamy scenariusz od nowa. Mieliśmy tak ostatnio w kanałach w Carcossie. Dam spoiler.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Ayaram

Też kamieniem nie rzucę, ale z tym "oszukiwaniem" mam osobisty problem taki, że im częściej "oszukuje" tym częściej chce oszukiwać, więc to się samo nakręca. Stąd też walczę z tym u siebie jak z ogniem. W grach nie kampanijnych nie ma problemu, bo po prostu powtarzamy "legalnie" rozgrywkę i tyle. Tutaj trochę gorzej. Dlatego bardziej bym się skłaniał za wprowadzeniem u siebie odgórnego homerule w stylu "jeden restart scenariusza na kampanie". Jednorazowy mechanizm obronny takie skrajne sytuacje jest, z drugiej strony jest odgórne i jednorazowe, więc nie wymknie się tak z pod kontroli niż subiektywne "jak mi wynik nie przypasuje to sobie go zmienię".
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 324 times
Been thanked: 529 times

Post autor: salaba »

Powiem tak, w 99% ilekroć zostałam zmuszona do oszustwa (ostatnia szansa, nóż na gardle) to gra i tak się odgryzła i wyszło na to samo w kolejnej turze :D Ten 1%, gdzie oszustwo się opłaciło, to bolało duszę i właśnie wtedy pozostawał mi ten niesmak do siebie samej xD To chyba kwestia sumienia jest :D

W życiu też tak mam, że jak skłamię niewinne lub nie powiem całej prawdy to mnie ten niewidzialny palec puka w ramię i moje drugie ja z dezaprobatą kiwa głową patrząc mi prosto w oczy. Najśmieszniejsze, że wielokrotnie przylapywalam za dzieciaka mamę, babcię czy znajomych na oczywistym kłamstwie i chyba to mnie tak wyczuliło :D

Z jednej strony fajnie jest być uczciwym, również w grach, ale trzeba się liczyć z tym, że uczciwemu to wiadomo, zawsze wiatr w oczy :D (parafrazujac słynne powiedzenie).
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Prawdziwy kultysta nie oszukuje..on po prostu cały scenariusz losuje żetony ze szklanki.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
Raztel
Has thanked: 8 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Raztel »

Brak informacji co dalej z drukiem brakujących dodatków w nowym formacie, FOMO mocno wjechało, do tego zerowa dostępność na krawędzi ziemi, w maju aż 3 dodatki ale pozostaje na ten moment dokupić stary format jeśli chce się mieć komplet
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

Ja Innsmouth kupiłem w starym wydaniu i polecam tak kupić. Książkę kampanii można sobie samemu wydrukować albo zlecić w drukarni ładną kolorową, dostępna jest na stronie Galakty. Karty można trzymać w pudle od innego rozszerzenia.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
salaba

Raztel pisze: 21 lut 2025, 09:57 Brak informacji co dalej z drukiem brakujących dodatków w nowym formacie, FOMO mocno wjechało, do tego zerowa dostępność na krawędzi ziemi, w maju aż 3 dodatki ale pozostaje na ten moment dokupić stary format jeśli chce się mieć komplet
Jeśli naprawdę czujesz, że chcesz mieć wszystko to poluj na OLX Niemniej nie trać nadziei na Pożeraczy I Innsmouth w nowej formule
Awatar użytkownika
Ayaram

Nilis pisze: 21 lut 2025, 10:05 Ja Innsmouth kupiłem w starym wydaniu i polecam tak kupić. Książkę kampanii można sobie samemu wydrukować albo zlecić w drukarni ładną kolorową, dostępna jest na stronie Galakty. Karty można trzymać w pudle od innego rozszerzenia.
za bardzo to się nie trzeba trudzić nawet :wink:

Chociaż dalej bardziej polecam olać i się cieszyć dobrodziejstwem apki :wink:
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Nie ma co demonizować starego wydania. Szczególnie, że przy dużej kolekcji i tak chcesz grupować kampanie razem, z drugiej ręki potrafi być dużo taniej i książkę kampanii można dodrukowac lub używać apki.
Awatar użytkownika
equiv
Has thanked: 10 times
Been thanked: 15 times

Post autor: equiv »

Do 3 premier cykli w maju możemy doliczyć Midwinter Gala :)
Galakta teraz: "Całego kontenera Arkhamem nie wypełnimy ale próbować można"

Arius
Has thanked: 409 times
Been thanked: 260 times

Post autor: Arius »

Zapowiada się zacny scenariusz :)
Awatar użytkownika
salaba

A ten scenariusz to jest taki normalny do rozegrania na 1-2 ręce czy najfajniej w więcej osób?
Awatar użytkownika
agipacz
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Post autor: agipacz »

Kurcze, wydawało mi się, że teraz „obowiązują” te duże pudełka z badaczami i scenariuszami, a te małe to jest „stary” system. Wytłumaczy ktoś nowicjuszowi jak to jest i jak to działa? Dla mnie to trochę chaos, a tu jeszcze za jakiś czas znów zmiany.

Dzięki; )
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 386 times
Been thanked: 358 times

Post autor: Dako »

agipacz pisze: 25 lut 2025, 15:24 Kurcze, wydawało mi się, że teraz „obowiązują” te duże pudełka z badaczami i scenariuszami, a te małe to jest „stary” system. Wytłumaczy ktoś nowicjuszowi jak to jest i jak to działa? Dla mnie to trochę chaos, a tu jeszcze za jakiś czas znów zmiany.

Dzięki; )
To jest tylko jeden samodzielny scenariusz który można rozegrać w dowolnym momencie.
Coś takiego jak inne wydawane dotychczas w blistrach przez Galaktę przykładowo:
https://galakta.pl/gry/gry-karciane/hor ... -w-czasie/
https://galakta.pl/gry/gry-karciane/hor ... excelsior/
W linku po prawej stronie w kolumnie pod "powrotami" są wszystkie:
https://galakta.pl/gry/gry-karciane/hor ... postTabs=4
Awatar użytkownika
Homer
Has thanked: 2 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Homer »

agipacz pisze: 25 lut 2025, 15:24 Kurcze, wydawało mi się, że teraz „obowiązują” te duże pudełka z badaczami i scenariuszami, a te małe to jest „stary” system. Wytłumaczy ktoś nowicjuszowi jak to jest i jak to działa? Dla mnie to trochę chaos, a tu jeszcze za jakiś czas znów zmiany.

Dzięki; )
Sam niedawno się w to wkręciłem i próbowałem to wszystko rozszyfrować i doszedłęm do takich wniosków :P

Rozszerzenia

• Stare Cykle:
Spoiler:
• Nowe Cykle, gdzie zabrano wszystkie stare pudełka i rozbito na dwa - kampanijne i badaczy (2021):
Spoiler:
• Pojedyncze scenariusze, ot tak do pogrania poza kamanią
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Homer pisze: 25 lut 2025, 16:19
• Pojedyncze scenariusze, ot tak do pogrania poza kamanią
Spoiler:
Te scenariusze można wrzucić w trakcie kampanii wtedy nagrody na coś się przydają :wink:
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 30 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Kniaziu »

Jakoś prawie nigdy nie udaje nam się zebrać na dodanie pojedynczych scenariuszy w trakcie kampanii, więc myślę o zrobieniu sobie właśnie kampanii z pojedynczych scenariuszy. Teraz pytanie jak to zbalansować, żeby był progres siły badaczy z jednoczesnym wzrostem wyzwania przy kolejnych przygodach. Ktoś się już bawił w coś takiego? Jest jakieś porównanie tych scenów pod kątem poziomu trudności? Jakieś specjalne zasady typu "zaczynaj na easy, kończ na ekspercie"?
Awatar użytkownika
Ayaram

Kniaziu pisze:Jakoś prawie nigdy nie udaje nam się zebrać na dodanie pojedynczych scenariuszy w trakcie kampanii, więc myślę o zrobieniu sobie właśnie kampanii z pojedynczych scenariuszy. Teraz pytanie jak to zbalansować, żeby był progres siły badaczy z jednoczesnym wzrostem wyzwania przy kolejnych przygodach. Ktoś się już bawił w coś takiego? Jest jakieś porównanie tych scenów pod kątem poziomu trudności? Jakieś specjalne zasady typu "zaczynaj na easy, kończ na ekspercie"?
IMO bezsensu. Te scenariusze (a przynajmniej początkowe w które grałem, ale nie wszystkie) tak działają, że płacimy w kampanii za nie expem i mamy szanse zdobyć coś ciekawego do kampanii (grając same scenariusze i zostawiając koszty zagrania kampanii to z expem ciężko będzie w ogóle na + wyjść :D ). I pod tym kątem są ok, wprowadzają normalnie niedostępne karty, które mogą wpłynąć na nasze podejście do deckbuildingu i przez to dać "unikalny run". Ładowanie tego wszystkiego do jednego wora zabije sens tego nie oferując nic w zamian. Czysto subiektywnie z mojego punktu widzenia są 3 sposoby na wykorzystanie ich w praktyce:
:arrow: Podejście "graczowe" - wiemy co i jak można zdobyć w danym scenariuszu. Wrzucamy konkretny scenariusz na początkowych etapach kampanii i wykorzystujemy je jako część deckbuildingu z twistem ;)
:arrow: podejście "przygodowe" - w stylu rzucamy kością pomiędzy normalnymi scenariuszami na 6tce wybieramy losowy scenariusz, i niczym w dungeon crawlerze cieszymy się z efektów niespodziewanej przygody.
:arrow: ostatnie jakie ja stosuje najczęściej - wplatam z 2 scenariusze do "za szybko kończących się kampanii" to jest - Noc Fanatyka i Pożeraczy snów, by wydłużyć sobie obcowanie z deckami w ramach 1 kampanii i bawię się tak całkiem całkiem ;)
ODPOWIEDZ