No ale to nie przez idee bag buildingu. Chciałbym zobaczyc co w temacie wymyśliłby Pfister czy Lacerda.
Orleans (Reiner Stockhausen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- brazylianwisnia
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 1098 times
Re: Orleans (Reiner Stockhausen)
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Altiplano jest swietna luźniejsza reimplementacja Orleanu

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 94 times
Tak sobie podliczyłem, że kwota za jaką dajemy za anniversary box jest bardzo zbliżona jakbyśmy chcieli teraz kupić wszystko co wyszło do orleans wraz z promoskami i ulepszeniami do drewienek, więc jak ktoś nie ma nic to warto wejść, a jak ktoś ma już coś (jak jaAkitaInu pisze: ↑03 lis 2024, 18:37 Pamiętajcie że wyszedł teraz anniversary box, co pewnie spowoduje że nakład angielskiej edycji jesli bedzie (podstawka) to pewnie przesunie się troche w czasie do przodu. Imho to jest najlepszy deal teraz, ale wiadomo że to kupa forsy.
A co bag buildingu to też się troche dziwie, wonderlands war przyjeło się znakomicie![]()

- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Ale tu masz insert, metalowe monety i ładniejsze surowce, mape z miejscem na dodatek i pewnie cos tam jeszcze. Heat printed meeple. Chociaz surowce sa chyba z balsy i waża .... nicantonio3333 pisze: ↑03 lis 2024, 19:17Tak sobie podliczyłem, że kwota za jaką dajemy za anniversary box jest bardzo zbliżona jakbyśmy chcieli teraz kupić wszystko co wyszło do orleans wraz z promoskami i ulepszeniami do drewienek, więc jak ktoś nie ma nic to warto wejść, a jak ktoś ma już coś (jak jaAkitaInu pisze: ↑03 lis 2024, 18:37 Pamiętajcie że wyszedł teraz anniversary box, co pewnie spowoduje że nakład angielskiej edycji jesli bedzie (podstawka) to pewnie przesunie się troche w czasie do przodu. Imho to jest najlepszy deal teraz, ale wiadomo że to kupa forsy.
A co bag buildingu to też się troche dziwie, wonderlands war przyjeło się znakomicie![]()
), to raczej nie warto sprzedawać tego co się ma i brnęcie w tego wielkiego boxa.

Na ten moment najlepszym dealem, jeśli ktoś chce mieć wszystko, jest Anniversary Box. Akurat zbieram chętnych na wspólny zakup, więc zapraszam. Więcej informacji: viewtopic.php?t=83481
Udało się zdobyć i zagrać w Orleans. Od razu nabyłem też Handel i Intrygi ale chwilowo nie zagrałem - choć po zagraniu w podstawkę już go dołożyłem, bo zasady banalne.
I właśnie, gra ma banalne zasady, szybką rozgrywkę a elementy są wysokiej jakości. Jedynie opis kilku budynków pozostawia trochę do życzenia, bo na bgg widzę sporo osób też dopytuje, co konkretny budynek robi.
Ostatni z klasyków na jaki polowałem do kolekcji. Po ograniu Wysokiego Napięcia trzymam się mocniej stanowiska, że stare gry był lepsze ;D
I właśnie, gra ma banalne zasady, szybką rozgrywkę a elementy są wysokiej jakości. Jedynie opis kilku budynków pozostawia trochę do życzenia, bo na bgg widzę sporo osób też dopytuje, co konkretny budynek robi.
Ostatni z klasyków na jaki polowałem do kolekcji. Po ograniu Wysokiego Napięcia trzymam się mocniej stanowiska, że stare gry był lepsze ;D
-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 286 times
OK to i rozgrywka z dodatkiem za mną. Rozumiem dlaczego uznawany jest za "obowiązkowy". Nowa pula, losowych wydarzeń rundy dodaje regrywalności i realnie możemy się zaskoczyć co tam wyjdzie.
Nowa plansza przysług ma dużo ciekawsze bonusy a kontrakty handlowe to miły dodatek. który nic nie komplikuje w grze.
Plansza intryg pozwalająca dokuczać innym raczej nie wejdzie do gry, bo moja grupa by się pozabijała
Osobiście uznałem za "obowiązkowy" upgrade kit, bo jednak losowanie i manipulowanie tymi żetonami jest niekomfortowe. Meeple sprawdzą się dużo lepiej - jutro odbieram paczkę
ps. Wydawca daje ciała z instrukcją. Pomysł aby musieć mieć obie na raz, bo w dodatku trafiasz na "zasady sprawdź w podstawowej instrukcji", to kpina.
Nowa plansza przysług ma dużo ciekawsze bonusy a kontrakty handlowe to miły dodatek. który nic nie komplikuje w grze.
Plansza intryg pozwalająca dokuczać innym raczej nie wejdzie do gry, bo moja grupa by się pozabijała

Osobiście uznałem za "obowiązkowy" upgrade kit, bo jednak losowanie i manipulowanie tymi żetonami jest niekomfortowe. Meeple sprawdzą się dużo lepiej - jutro odbieram paczkę

ps. Wydawca daje ciała z instrukcją. Pomysł aby musieć mieć obie na raz, bo w dodatku trafiasz na "zasady sprawdź w podstawowej instrukcji", to kpina.
- JollyRoger90
- Has thanked: 1312 times
- Been thanked: 309 times
Ja kupilem kapsle numizmatyczne na zetony i sobię chwalę

W Wojnie w Krainie Czarów, czy w Runebound3 sprawdziły się świetnie.
Ja polecam żetony geekup bit https://boardgamegeekstore.com/products ... gWfHetJm1N Cena dosyć wysoka, ale mielenie tych plastikowych żetonów w woreczku jest dużo przyjemniejsze niż karton.
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 149 times
Mielenie bezrantowych kapselków numizmatycznych jest niewiele gorsze, a sporo tań$ze