[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji
Pierwsza relacja ze spotkania początkującego planszówkowca.
Wczoraj było moje drugie spotkanie przy grach planszowych (pierwsze było tydzień temu). Już po 17:oo było nas sześciu: Andrzej (Kurek), Grzegorz (Kacik), Tomek (Evenfall), Jarek (Javis), Jarek (Jar) i ja. Na początku mieliśmy problem z wyborem gry. Mieliśmy do wyboru Railroad Tycoon i Puerto Rico. Postanowiliśmy zagrać najpierw w Tycoona aby wszyscy mogli grać razem w jedną grę.
Plansza była ogromna (nie mieściła się na stołach)
Niestety ja mam problem, żeby zrozumieć po jednym i szybkim tłumaczeniu zasad i reguł gry, zrozumienie w pełni jak się gra. Dlatego często w trakcie rozgrywki się pytałem co mogę zrobić i co to robi czy znaczy. Była to dla mnie więc rozgrywka zapoznająca z grą. Sama gra wydaje się fajna. Należy budować tory, połączenia między miastami i przewozić tędy towary. Towary są w różnych kolorach tak jak i miasta i należy przetransportować towar odpowiedniego koloru do miasta z tym samym kolorem. Są również różnego rodzaju misje do zrobienia.
W trakcie rozgrywki gdy wszyscy budowali tory ja się skupiłem na transporcie towarów i w pewnym momencie wyszedłem nawet na prowadzenie. Ale po kilku turach szybko mnie dogonili a nawet przegonili bo robili transporty pomiędzy pięcioma miastami a ja tylko najwięcej między dwoma. Na koniec Javis zrobił nawet połączenie z Zachodem (Wester Link) ale i tak nie wygrał bo miał bardzo dużo akcji. Wygrał Kurek, który miał najwięcej hoteli.
Wyniki:
1. Andrzej - Kurek - 63pkt
2. Grzegorz - Kacik - 50pkt
3. Tomasz - Evenfall - 49pkt
4. Jarosław - Javis - 42pkt
5. Jarosław - Jar - 39pkt
6. Krzysztof - KoldeR - 34pkt.
Wyciągnąłem moją grę karcianą Football Cards i rozegraliśmy kilka meczów piłki nożnej. To były gry próbne i testowe ale wydaje mi się, że gra się nawet spodobała. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj: http://www.pcfun.pl, można tam również zagrać z komputerem. Gry z innymi nie polecam, serwer często się zawiesza.
Było ok. 2o:oo gdy zaczęliśmy grać w Puerto Rico w pięć osób. Wcześniej doszedł Ziela a poszedł Jar. Nie grał Kacik, do którego przyszła dziewczyna/narzeczona/żona*? (*niepotrzebne skreślić).
I znów szybkie wyjaśnienie zasad i reguł, z których niewiele skumałem. Na początku każdy dostał własną planszę, na której budowało się budynki, tworzyło się pola pod uprawę bądź kamieniołomy, zbierało się plony z pól, wysyłało się te plony do własnego kraju lub sprzedawało się je. Nie potrafię tak od razu załapać wszystkiego, więc od początku mi nie szło. Nie miałem ani kasy, ani plonów tylko kilka budynków, których nie znałem znaczenia. W końcu coś tam połapałem i jako tako się rozkręcało to gra się skończyła.
Wyniki:
1. Jarosław - Javis - 42pkt
2. Przemysław - Ziela - 38pkt
3. Andrzej - Kurek - 35pkt
4. Tomasz - Evenfall - 33pkt
5. Krzysztof - KoldeR - 31pkt
Ogólnie bardzo miła atmosfera, fajne gry, dużo śmiechu. Cieszę się, że poznałem tych ludzi. Na pewno będę częstym bywalcem
Wczoraj było moje drugie spotkanie przy grach planszowych (pierwsze było tydzień temu). Już po 17:oo było nas sześciu: Andrzej (Kurek), Grzegorz (Kacik), Tomek (Evenfall), Jarek (Javis), Jarek (Jar) i ja. Na początku mieliśmy problem z wyborem gry. Mieliśmy do wyboru Railroad Tycoon i Puerto Rico. Postanowiliśmy zagrać najpierw w Tycoona aby wszyscy mogli grać razem w jedną grę.
Plansza była ogromna (nie mieściła się na stołach)

W trakcie rozgrywki gdy wszyscy budowali tory ja się skupiłem na transporcie towarów i w pewnym momencie wyszedłem nawet na prowadzenie. Ale po kilku turach szybko mnie dogonili a nawet przegonili bo robili transporty pomiędzy pięcioma miastami a ja tylko najwięcej między dwoma. Na koniec Javis zrobił nawet połączenie z Zachodem (Wester Link) ale i tak nie wygrał bo miał bardzo dużo akcji. Wygrał Kurek, który miał najwięcej hoteli.
Wyniki:
1. Andrzej - Kurek - 63pkt
2. Grzegorz - Kacik - 50pkt
3. Tomasz - Evenfall - 49pkt
4. Jarosław - Javis - 42pkt
5. Jarosław - Jar - 39pkt
6. Krzysztof - KoldeR - 34pkt.
Wyciągnąłem moją grę karcianą Football Cards i rozegraliśmy kilka meczów piłki nożnej. To były gry próbne i testowe ale wydaje mi się, że gra się nawet spodobała. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj: http://www.pcfun.pl, można tam również zagrać z komputerem. Gry z innymi nie polecam, serwer często się zawiesza.
Było ok. 2o:oo gdy zaczęliśmy grać w Puerto Rico w pięć osób. Wcześniej doszedł Ziela a poszedł Jar. Nie grał Kacik, do którego przyszła dziewczyna/narzeczona/żona*? (*niepotrzebne skreślić).
I znów szybkie wyjaśnienie zasad i reguł, z których niewiele skumałem. Na początku każdy dostał własną planszę, na której budowało się budynki, tworzyło się pola pod uprawę bądź kamieniołomy, zbierało się plony z pól, wysyłało się te plony do własnego kraju lub sprzedawało się je. Nie potrafię tak od razu załapać wszystkiego, więc od początku mi nie szło. Nie miałem ani kasy, ani plonów tylko kilka budynków, których nie znałem znaczenia. W końcu coś tam połapałem i jako tako się rozkręcało to gra się skończyła.
Wyniki:
1. Jarosław - Javis - 42pkt
2. Przemysław - Ziela - 38pkt
3. Andrzej - Kurek - 35pkt
4. Tomasz - Evenfall - 33pkt
5. Krzysztof - KoldeR - 31pkt
Ogólnie bardzo miła atmosfera, fajne gry, dużo śmiechu. Cieszę się, że poznałem tych ludzi. Na pewno będę częstym bywalcem

Ostatnio zmieniony 27 paź 2007, 20:02 przez kolderek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pat_Garret
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
Chodzi o Wiedźmin: Karciana gra przygodowa wydane niedawno przez Kuźnię Gier? Jesli tak, to jest na 2-4 osoby. Tyle, że po jednej partii jest to według mnie gra o zepsutej mechanice i bez własnych reguł nie da się w to grać.
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 5851#65851
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 5851#65851
- Don Simon
- Moderator
Po tym co widzialem i slyszalem (ale nie gralem) to nie kupuj.KoldeR pisze:Panowie jak radzicie, kupić Wiedźmina?
Chyba, ze masz 15 lat i lubisz swiat fantasy to moze Cie to wciagnie.
Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Czy jest ktoś chętny na wzięcie udziału w Regionalnych Eliminacjach do Mistrzostw Polski w grze Pitch Car?
Więcej szczegółów na stronie: http://pitchcar.gry-planszowe.pl/
Potrzeba minimum 8 osób (chętni proszeni o PW). Mogę podjąć się zorganizowania tego.
Serdecznie zapraszam
Powiedzcie o tym znajomym!!! Może to z naszego miasta będzie Mistrz Polski?
Potrzeba minimum 8 osób (chętni proszeni o PW). Mogę podjąć się zorganizowania tego.
Serdecznie zapraszam

- AvantaR
- Kontakt:
Rozumiem, ze posiadacie PitchCara?KoldeR pisze:Czy jest ktoś chętny na wzięcie udziału w Regionalnych Eliminacjach do Mistrzostw Polski w grze Pitch Car?
Serdecznie zapraszam
Gór mi mało i trzeba mi więcej
- Pat_Garret
Kurna, z tym GOTem znowu nie wypali, jesli chodzi o mnie, bo bedę góra do 20, a i to mocno naciągając. A nie chciał bym się spieszyć, albo przerywać w trakcie. Więc można by to przenieść na kolejny tydzień.
- sorki za zamieszanie, ale okazało się że w piątek wieczorem wyjeżdżamy już do rodzinki, a nie chcemy jeździć po nocy-
- sorki za zamieszanie, ale okazało się że w piątek wieczorem wyjeżdżamy już do rodzinki, a nie chcemy jeździć po nocy-
- AvantaR
- Kontakt:
Jesli sobie po tego PitchCara przyjedziecie i pozniej mi go przywieziecie to nie widze problemu. No pewno jednak nie bede jechal specjalnie do Tychow, aby Wam pozyczyc (bo jakbym mial w piatki czas to bym jezdzil grac, a jak widac ostatnio rzadko bywam).Pat_Garret pisze:No ale pożyczyć możesz. Przypominam że mam jeszcze twoje Colloretto. A co do mistrzostw, czemu nie?
Co do Coloretto mam nadzieje je kiedys odebrac

Gór mi mało i trzeba mi więcej