W miarę prosta wojenna/bitewna

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
schizofretka
Been thanked: 7 times

W miarę prosta wojenna/bitewna

Post autor: schizofretka »

Chciałbym spróbować swoich sił w grze wojennej. Patrzyłem na klasyczne Commands & Colors, ale nie podoba mi się konieczność posiadania konkretnych kart by móc wydać rozkazy. Jest sporo opinii, że często zdarza się, iż cała akcja dzieje się tylko na jednym skrzydle, bo akurat nie podeszły nam karty na drugie.

Czy jest coś, gdzie możemy ruszyć się dowolną jednostką, a jednocześnie jest zbliżone skomplikowaniem?
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Re: W miarę prosta wojenna/bitewna

Post autor: Odi »

Manoeuvre - poruszanie dowolną jednostką, atak tylko wtedy, gdy mamy na ręku jej kartę. Bardzo fajna gra - wkrótce II wydanie powinno być dostępne

Możesz spróbować Battles of Westeros, które chopć drogie i względnie podobne do serii C&C, podobno wyeliminowało wspomnianą przez Ciebie wadę całego systemu i gra się znacząco lepiej

Ja bym jednak polecił... Fires of Midway, szczególnie jesłi lubisz gry z dużą ilością rzutów kośćmi :) Mozna ją nabyć w cenie BoW. To naprawdę świetna, nieskomplikowana gra.

Wiele o niej napisano na forum. Jest też rzut okiem na GamesFanatic. Poczytaj.
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Post autor: Smerf Maruda »

Washington's War. Szybkie i proste.
schizofretka
Been thanked: 7 times

Post autor: schizofretka »

Battles of Westeros mam, ale jeszcze nie grałem. I chyba poczekam z rozgrywką aż pomaluję figurki. Niestety tutaj też, by wykonać rozkaz, musimy wyrzucić na kościach kolor odpowiadający randze jednostki. (Albo być pod kontrolą przywódcy). Zobaczymy jak się sprawuje to w praktyce - oczekiwania mam wysokie.

Manouvre jest niedostępny.

Washington's War ma świetne opinie, choć na rebelu opis mówi 'prekursorka gier wojennych z mechaniką opartąna kartach' - brzmi właśnie jak C&C.

Fires of Midway wygląda na czystą karciankę bez planszy - jeśli tak, to raczej odpada. Chodzi mi o możliwość tworzenia strategii, poruszania wojsk niczym w szachach. Może po prostu nie ma takich gier.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Post autor: Smerf Maruda »

schizofretka pisze:Washington's War ma świetne opinie, choć na rebelu opis mówi 'prekursorka gier wojennych z mechaniką opartąna kartach' - brzmi właśnie jak C&C.
WW ma karty, owszem, ale służą do czegoś innego niż w C&C - karta może być użyta do aktywacji wodza, ale również jako zdarzenie czy do wyłożenia znaczników kontroli politycznej. Wadą gry jest to, że zdarzenia są dość, no, nam obce kulturowo, sam konflikt zresztą również (wojna o niepodległość Stanów Zjednoczonych), a sama mechanika kładzenia znaczników kontroli może wydawać się dość abstrakcyjna - niemniej, gra stanowi dobre wprowadzenie do gier wojennych opartych na kartach właśnie.
Liarus
Has thanked: 13 times
Been thanked: 18 times

Post autor: Liarus »

a 2 de Mayo?? Ona jest nazywana prostą gra wojenną ale nie grałem, a widząc jak to wygląda to można pomylić z abstrakcyjną.
Awatar użytkownika
ozy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 74 times

Post autor: ozy »

Teutons ;) ale to dopiero w przygotowaniu. :)

http://boardgamegeek.com/boardgame/72994/teutons
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Awatar użytkownika
Targowo.Istore

Post autor: Targowo.Istore »

Jeżeli gra ma być bardzo prosta,to wybierz Washington's War,co do długości samej rozgrywki to także nie jest długa,a naprawdę wciągajaca.
Awatar użytkownika
Nabuchodonozor
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Nabuchodonozor »

Ja jak zwykle polecę Neuroshima Hex http://gryplanszowe.wikia.com/wiki/Neuroshima_Hex
ODPOWIEDZ