Witam. Trzecia pozycja- pomoc w wyborze
-
Witam. Trzecia pozycja- pomoc w wyborze
Witam. Rozpoczynam przygodę z planszówkami (posiadam i zagrałem kilka partii w Stone Age i Cyclades) i szukam kolejnej gry. Naczytałem się gro recenzji i opisów gier i posiadam kilka typów. Ważne jest żeby w grę szło grac w 2-4 osoby, ale jednocześnie była możliwość nawet powiększenia ekipy do 5-6 graczy. Czas gry optymalnie 1-2 godziny (licząc już którąś z kolei partie - czyli wyłączając przyswajanie zasad przez któregos z graczy). Mile widziane, a nawet pożądane są tez gry posiadające rózne stopnie złożoności rozgrywki jak np. Civilization. Gra nie może być też za ciężka, optymalny poziom złożoności zasad jak w Cycladach, z uwagi na to że ekipa może nie być ciągle ta sam. Gra może posiadać ang wydanie, ale w takim przypadku ważne żeby gra nie była mocno zależna językowo.
Moje propozycje:
1. Civilization
2. Age of Empireis III
3. Agricola
4. Shogun
Czekam na wybór z uzasadniem, proszę również o nowe propozycje spełniające moje oczekiwanie.
Moje propozycje:
1. Civilization
2. Age of Empireis III
3. Agricola
4. Shogun
Czekam na wybór z uzasadniem, proszę również o nowe propozycje spełniające moje oczekiwanie.
- garg
- Has thanked: 1773 times
- Been thanked: 1272 times
Re: Witam. Trzecia pozycja- pomoc w wyborze
Sporo tych wymagań, ale masz przynajmniej sensowne kryteriarafalgorzow pisze:[...]
[1] Ważne jest żeby w grę szło grac w 2-4 osoby, ale jednocześnie była możliwość nawet powiększenia ekipy do 5-6 graczy.
[2] Czas gry optymalnie 1-2 godziny [...]
[3] Mile widziane, a nawet pożądane są tez gry posiadające rózne stopnie złożoności rozgrywki jak np. Civilization.
[4] Gra nie może być też za ciężka, optymalny poziom złożoności zasad jak w Cycladach [...]
[5] Gra może posiadać ang wydanie, ale w takim przypadku ważne żeby gra nie była mocno zależna językowo.
Moje propozycje:
1. Civilization
2. Age of Empireis III
3. Agricola
4. Shogun

Po pierwsze doprecyzuj, o której Cywilizacji piszesz (było kilka o tej nazwie, ale najpopularniejsza gra cywilizacyjna się tak nie nazywa

[1] kryterium spełniają wszystkie wymienione, z jednym zastrzeżeniem - Shogun przy minimum graczy nie jest zbyt porywający.
[2] kryterium nie jest spełnione przez żaden z tytułów (no chyba, że gracie partię błyskawiczną, coś jak szachy symultaniczne

[3] to masz tylko w Agricoli i Through the Ages.
[4] to kryterium spełnia tylko Age of Empires 3.
[5] Through the Ages, Agricola i Shogun mają polskie wydania, a przy Age of Empires 3 język nie stanowi problemu.
Zerknij też na: Caylusa i Puerto Rico (łatwe reguły, ale same gry są trudne). W dalszej kolejności Cuba, El Grande, Hamburgum, Wysokie napięcie: Zostań Menadżerem oraz Ys z dodatkiem.
Mam nadzieję, że byłem pomocny

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- garg
Ja ostatnio (jakiś miesiąc temu) kupiłem na Rebelu.vder pisze:dodatek do ys raczej już nie do dostania jest. Czy może się mylę??
Mam / Sprzedam/wymienię
AoE III lub Shogun.
AoE jest fajne
gra wartko pomyka, każdy realizuje swoją strategię, umiarkowana interakcja. Nie jest to gra o niezmierzonej głębi, ale gra się przyjemnie.
Shogun zapewnia więcej downtimów. W sumie 6 rund, a gra się długo i wszyscy dużo myślą
No i jest to gra ze sporą interakcją.
Dużo zależy od towarzystwa. My mamy obie i obie wracają na stół.
Agricola nam nie podeszła i poszła do ludzi. Jakaś taka 'bez błysku'.
Civilization nie grałem, ale z opisu na bgg, o ile pamiętam, nie ekscytowałem się.
Z wymienionych Caylus to ekstraklasa i waga ciężka, ale raczej max 4 osoby.
Puerto Rico rzeczywiście fajne. Miła gra optymalizacyjna
Antike mogłoby spełnić zadanie i jest do 6 graczy (nigdy nie grałem w 6 osób). Rozegracie w wymaganym czasie, gra się szybko, ale trzeba się zastanowić i konflikt jest nie do uniknięcia. Niemniej to też nie jest gra o porażającej głębi.
AoE jest fajne

Shogun zapewnia więcej downtimów. W sumie 6 rund, a gra się długo i wszyscy dużo myślą

Dużo zależy od towarzystwa. My mamy obie i obie wracają na stół.
Agricola nam nie podeszła i poszła do ludzi. Jakaś taka 'bez błysku'.
Civilization nie grałem, ale z opisu na bgg, o ile pamiętam, nie ekscytowałem się.
Z wymienionych Caylus to ekstraklasa i waga ciężka, ale raczej max 4 osoby.
Puerto Rico rzeczywiście fajne. Miła gra optymalizacyjna

Antike mogłoby spełnić zadanie i jest do 6 graczy (nigdy nie grałem w 6 osób). Rozegracie w wymaganym czasie, gra się szybko, ale trzeba się zastanowić i konflikt jest nie do uniknięcia. Niemniej to też nie jest gra o porażającej głębi.
- vder
- Has thanked: 346 times
- Been thanked: 146 times
Kusisz panie kusisz, ale jak jak znam życie do by leżał i się kurzył;(.garg pisze:Ja ostatnio (jakiś miesiąc temu) kupiłem na Rebelu.vder pisze:dodatek do ys raczej już nie do dostania jest. Czy może się mylę??
- garg
Ale ta radość posiadania...vder pisze:Kusisz panie kusisz, ale jak jak znam życie do by leżał i się kurzył;(.garg pisze:Ja ostatnio (jakiś miesiąc temu) kupiłem na Rebelu.vder pisze:dodatek do ys raczej już nie do dostania jest. Czy może się mylę??

Mam / Sprzedam/wymienię
To jest właśnie najgorsza zarazagarg pisze:Ale ta radość posiadania...vder pisze:Kusisz panie kusisz, ale jak jak znam życie do by leżał i się kurzył;(.![]()
![]()

Mam chyba z 8 tytułów, które kurzą się na półce i czekają na pierwszą rozgrywkę. W tym kilka hitów

(liberte, republic of rome, hansa teutonica, ra)
U współgraczy drugie tyle (i nie mniejsze hity : Le havre...)
Nie mamy kiedy w to wszystko zagrać, nie wspominając o starych, dobrych, sprawdzonych tytułach, a tymczasem kombinujemy, co kupić w Essen - to jest choroba - ale lepsze to niż alkoholizm

- garg
Zajrzyj do mojego profilu na BGG - więcej tam tego jestvder pisze:czyję się przekonany, szczególnie tym:garg pisze:Ale ta radość posiadania...![]()
garg pisze: Ys:
(...)grałem tylko raz(...)

Mam / Sprzedam/wymienię
- jingowawa
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 4 times
Faktycznie, to choroba. I też na nią cierpięRadek pisze:To jest właśnie najgorsza zarazagarg pisze:Ale ta radość posiadania...vder pisze:Kusisz panie kusisz, ale jak jak znam życie do by leżał i się kurzył;(.![]()
![]()
Mam chyba z 8 tytułów, które kurzą się na półce i czekają na pierwszą rozgrywkę. W tym kilka hitówWłaściwie głównie hity
(liberte, republic of rome, hansa teutonica, ra)
U współgraczy drugie tyle (i nie mniejsze hity : Le havre...)
Nie mamy kiedy w to wszystko zagrać, nie wspominając o starych, dobrych, sprawdzonych tytułach, a tymczasem kombinujemy, co kupić w Essen - to jest choroba - ale lepsze to niż alkoholizm