Witam,
Szukam gry dla ok. 25 osób, w różnym wieku, możecie coś polecić?
Z góry dzięki.
gra dla dużej liczby osób
- garg
- Has thanked: 1773 times
- Been thanked: 1272 times
Re: gra dla dużej liczby osób
Polecam Mafię. Mam za sobą już kilkadziesiąt rozgrywek i mimo to za każdym razem potrafi mnie czymś zaskoczyć. Oczywiście ma wady: eliminację graczy, długi czas rozgrywki, no i gra rozwija skrzydła, gdy każdy ma już za sobą jedną-dwie partie.
Ale plusów jest naprawdę mnóstwo: niesamowity i gęsty klimat, ogromna dowolność kształtowania rozgrywki (prawie wszystko zależy od uczestników i ich inwencji), prostota reguł, możliwość gry w prawie każdych warunkach, liczne warianty urozmaicające wersje podstawową, gigantyczna regrywalność itd. itp.
Ale ja tę grę po prostu uwielbiam, więc przefiltruj moja opinię przez sitko i dopiero się nią sugeruj
Poza tym jest mnóstwo gier, w które da się zagrać w sześć (Fasolki), osiem (Cytadela), czy nawet dwanaście (Oriente) osób. Wtedy trzeba zorganizować dwa lub trzy zestawy do gry i jazda
Ale plusów jest naprawdę mnóstwo: niesamowity i gęsty klimat, ogromna dowolność kształtowania rozgrywki (prawie wszystko zależy od uczestników i ich inwencji), prostota reguł, możliwość gry w prawie każdych warunkach, liczne warianty urozmaicające wersje podstawową, gigantyczna regrywalność itd. itp.
Ale ja tę grę po prostu uwielbiam, więc przefiltruj moja opinię przez sitko i dopiero się nią sugeruj

Poza tym jest mnóstwo gier, w które da się zagrać w sześć (Fasolki), osiem (Cytadela), czy nawet dwanaście (Oriente) osób. Wtedy trzeba zorganizować dwa lub trzy zestawy do gry i jazda

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Jungle Speer - Najwięcej graliśmy, jakoś w 10 osób i było fajnie, problem może być z taką sama drogą do totemu dla każdego gracza.
No chyba że macie dużo miejsca i lubicie hardcor
, to polecam ukrywanie totemu gdzieś w innym pomieszczeniu (kiedyś graliśmy na dworze, totem był chowany w różnym miejscach, była kupa śmiechu, jak ludzie po niego biegli i jeszcze nie wiedzieli gdzie dokładnie jest
).
Palce w pralce – też sprawdza się przy dużej ilości osób.
Przy grach tego typu, najlepiej chybaby było zaopatrzyć się w kilka egzemplarzy kart, bo na taką ilość osób może ich być trochę mało.
PS w mafii fajne jest to, że po za zasadami, które bez problemu można przeczytać w sieci, i chętnymi do gry osobami, nie jest do niej potrzebne zupełnie nic.
Świetna, prosta gra, przy której ludzie dobrze się bawią, choć przy takiej ilości osób, może być trochę zamieszania.
No chyba że macie dużo miejsca i lubicie hardcor

Palce w pralce – też sprawdza się przy dużej ilości osób.
Przy grach tego typu, najlepiej chybaby było zaopatrzyć się w kilka egzemplarzy kart, bo na taką ilość osób może ich być trochę mało.
PS w mafii fajne jest to, że po za zasadami, które bez problemu można przeczytać w sieci, i chętnymi do gry osobami, nie jest do niej potrzebne zupełnie nic.
Świetna, prosta gra, przy której ludzie dobrze się bawią, choć przy takiej ilości osób, może być trochę zamieszania.
- garg
- Has thanked: 1773 times
- Been thanked: 1272 times
Grałem kiedyś (RAZ!) w dwadzieścia cztery osoby. Było pięciu mafiosów, a sama rozgrywka trwała 3,5 godzinyskoti pisze:PS w mafii fajne jest to, że po za zasadami, które bez problemu można przeczytać w sieci, i chętnymi do gry osobami, nie jest do niej potrzebne zupełnie nic.

Mam / Sprzedam/wymienię
też mi się zdarzyło grać w 20+ i wcale nie musi być tak długo, a 3 godziny można grać równie dobrze w 10 osób. trudno to przewidzieć. jednak gra w dużo osób jest wg mnie wyraźnie gorsza, szczególnie, kiedy większość się dopiero wdraża.
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 16 times
na 25 osób, to widzę tylko drużyny i:
Gambit7,
Pictionary czy inne Activity
jak nie to Czarne Historie czy inne tego typu zabawy (boć nie gry to przecież)
ale IMHO lepiej niezależne stoły ustawić............
Gambit7,
Pictionary czy inne Activity
jak nie to Czarne Historie czy inne tego typu zabawy (boć nie gry to przecież)
ale IMHO lepiej niezależne stoły ustawić............