NS Hex online - Mała Liga?

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.

Jesteś za stworzeniem Ligi NS Hex?

Tak
2
40%
Nie
3
60%

Liczba głosów: 5

Kachimi
Kontakt:

NS Hex online - Mała Liga?

Post autor: Kachimi »

Witam,
Ostatnio miałem trochę okazji, żeby zagrać w Neuroshimę Hex i ogólnie w planszówki. Moje zamiłowanie do tego tytułu podsunęło mi myśl. Co powiecie na stworzenie LIGI NS HEX? Nie mówię tu o czymś pro-oficjalnym. Po prostu coś dla fanów, którzy chętnie zagrali by z innymi przez internet. Oczywiście brak wpisowego i brak materialnych korzyści dla zwycięzców. Jak najbardziej prawdopodobne byłoby uruchomienie drużynowej ligi dla par. Jest to mój mały plan na rozerwanie nas. Wiadomo, że trudno o ekipę do gry (na pewno niektórym jest ciężko znaleźć choć 2 osoby do jakiejś planszówki) więc można odbić to sobie online. Czy są jacyś chętni do wzięcia udziału w takim projekcie? W zależności od liczby uczestników byłyby 4 osobowe grupy. Po rozegraniu meczy z wszystkimi przeciwnikami 2 najlepszych przechodzi do fazy pucharowej. Tam jest miszmasz i tak dalej aż do finału. Oczywiście jak zgłosi się duuużo graczy to trzeba będzie wprowadzić zmiany etc. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. :)
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: NS Hex online - Mała Liga?

Post autor: Senthe »

Cześć.
Nie chwaląc się, zorganizowałam niedawno (prawie) dwa turnieje w NS Hex Online pod patronatem Poltergeista. Grało się przyjemnie. Do czasu.
Twój pomysł jest oczywisty i byłby fajny w realizacji. Sama o czymś takim myślałam. Włączyłabym się w rozkręcanie Ligi z radością i w ogóle, powstałoby nowe lepsze jutro.
Tylko jeden problem.
NHO is dead. Nie ma NHO.
http://neuroshimahex.pl/news/neuroshima-hex-offline/

Pozdrowienia z krainy umarłych.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Kachimi
Kontakt:

Post autor: Kachimi »

A jak z organizacją turniejów w świecie realnym? O odłączeniu NS Hex nie miałem pojęcia... Taka strata dla świata. :( Czy np. Mistrzostwa Trójmiasta w NS Hex miałyby rację bytu? Wielu z nas uważa NS HEx za genialną grę, ale mam wrażenie, że możliwość rozgrywania turniejów w nią nie byłaby postrzegana przez graczy z jakimś entuzjazmem...
Awatar użytkownika
gafik
Has thanked: 56 times
Been thanked: 125 times

Post autor: gafik »

Ale jak to dead :?: :!:

Długo już tak dead ona jest :?:

No to zróbcie tak, żeby undead była :!:

Bo jak nie to Siara zadzwoni... "memory five"... "...i wszystko jasne"
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Pierzasty »

@Senthe: Prawie dwa czy prawie niedawno? XD

@Gafik: ZTCP wydawnictwo sprzedało prawa do komputerowej adaptacji NH, serwer znienacka (w trakcie turnieju, wtf?) zablokował grę online i tyle. Senthe pewnie może wyjaśnić szczegóły. Jak dla mnie takie podejście przekreśla szansę na kupno komputerowego NH.
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Senthe »

@ Kachimi - musisz się zorientować, jak to u was wygląda konwentowo. U mnie w Bstoku regularnie organizujemy turnieje Hexa na wszelkich możliwych konwentach (konwentowicze to kochają :P), ale to za mało, by rozkręcić ligę. Ludzie w większości postrzegają jednak Hexa jako normalną planszówkę, w zasadzie prawdziwych prosów grających na serio, a nie tylko for fun i dla zabicia nudy, widziałam tylko na serwerze. Turnieje co np. dwa miesiące czy co miesiąc to w ogóle coś nierealnego. Ale w większych miastach może być inaczej.

@ Pierzasty - prawie dwa, ostatni się nie zakończył i na razie jest impas decyzyjny, co z tym począć.

@ gafik
Jest dead tak mniej więcej od miesiąca.
Właściciel serwera samodzielnie podjął decyzję o zdjęciu gry tuż przed końcem turnieju. Po mojej prośbie zaproponował, że włączy grę na czas ostatnich rozgrywek, czego ostatecznie nie zrobił. Nie był to wynik jakiejś błyskawicznej i bezlitosnej interwencji Portalu. Po prostu zwątpienie po otrzymaniu informacji.
Niestety projekt NHO nie będzie się już rozwijał, nie będą poprawione żadne błędy, co więcej prawdopodobnie wszelkie gry oparte na Neuroshimie Hex będą musiały zniknąć gdyż zmienia się polityka Portalu w tej sprawie. Utrzymywanie więc gry na serwerze traci rację bytu i zdecydowaliśmy się ostatecznie ją wyłączyć.

Oczywiście jeśli ktoś chciałby nadal hostować NHO u siebie, może to zrobić. Wystarczy napisać do Stanisława Chlebusa (Kakalca), z którym trzeba na ten temat porozmawiać.
Jak widać... Jak ktoś chce pohostować NHO przez te parę miesięcy, zanim zostanie to oficjalnie uniemożliwione, wolna droga.
Jeśli znajdzie się śmiałek, zapraszam na priv.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
ODPOWIEDZ