Pytania o zasady w dziale głownym

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.

Co robić z pytaniami do zasad w niewłaściwym wątku?

Nie przeszkadzają mi, niech będą - większa szansa udzielenia odpowiedzi
12
23%
Upominać każdorazowo pytającego
13
25%
Ignorować i nie odpowiadać
3
6%
Zgłaszać do moderatora
24
46%

Liczba głosów: 52

schizofretka
Been thanked: 7 times

Pytania o zasady w dziale głownym

Post autor: schizofretka »

Pewnie nie tylko mnie to denerwuje, gdy chcąc dowiedzieć się czegoś o grze, trzeba się przebijać przez dziesiątki postów, na które zresztą odpowiedzi zwykle są w instrukcji. Zastanawiam się, jaki jest pogląd większości na traktowanie takich postów. Z mojego punktu widzenia, fajnie by było, gdyby udało się wypracować strategię pozwalającą przenieść większość pytań, które pojawią się w przyszłości, we właściwe dla nich miejsce.

Wiem, że pytanie zadane w głównym wątku dotrze do większej liczby ludzi, ale jest to jednak dla mnie przejaw pewnego braku szacunku dla czasu innych użytkowników. Ze swojej strony staram się zaglądać do wątku pytań gier, które dobrze znam, gdy pojawią się nowe posty, ale jeśli ktoś nie korzysta z opcji 'zobacz nowe posty', to jest duża szansa, że zupełnie je pominie. Pytanie, czyje prawo jest ważniejsze - kogoś piszącego jednak poniekąd nie na temat do bycia usłyszanym, czy innych, nie zainteresowanych w zasadach do ich nie czytania.

Na koniec warto jeszcze się zastanowić, czy konsekwentny wybór opcji zgłoszenia do moderatora nie zawali ich robotą.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
powermilk
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Pytania o zasady w dziale głownym

Post autor: powermilk »

Jak widać zdania są podzielone ;)

Jestem za tym, by upominać, jednak wszystkie moje upomnienia (3? 4?) zostały zignorowane, więc nie chciałem uciekać się do radykalnej metody jaką jest zgłoszenie postu moderatorowi.

Niech sobie nawet użytkownicy zadają pytania odnośnie reguł, które są w instrukcji, ale niech chociaż to zrobią w odpowiednim dziale. To jest uciążliwe, bo często jest tak, że w dziale głównym powtarzają się pytania z działu z pytaniami.
Awatar użytkownika
mckil
Has thanked: 49 times
Been thanked: 57 times

Post autor: mckil »

Moderować. Przecież po to jest ten dział żeby tutaj zadawać pytania odnośnie zasad. Kiedyś przebijałem się przez wątek o Inwazji brrrr...
metyu

Post autor: metyu »

5. przenosić do właściwego działu
schizofretka

metyu pisze:5. przenosić do właściwego działu
Czyli 4, bo zwykli śmiertelnicy nie mają takich uprawnień
Mogę przynieść
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 950 times
Been thanked: 1483 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

4. Od tego jest dział z pytaniami żeby tam zadawać pytania. To oczywiste i jeśli ktoś nie jest w stanie tego zrozumieć to powinien z miejsca dostawać warna. To nie jest tak, że dział z pytaniami jest jakoś strasznie ukryty, widać go na pierwszy rzut oka.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3054 times
Been thanked: 2664 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Mi nie przeszkadzają (odp. 1). Więcej - dla mnie właściwie zbędny jest dział z pytaniami, bo jak czegoś szukam to i tak z wyszukiwarką. Nie mam nic przeciwko, żeby wszystko wrzucać w jeden wątek.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
schizofretka

Ale przeszkadzają, jak chcesz poczytać o grze, jeśli nic o niej nie wiesz. Przy czym zgadzam się, tak jak jest, dział pytań możnaby skasować.
Mogę przynieść
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3054 times
Been thanked: 2664 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Ja mam tak, że jeśli interesuję się grą, to chłonę każdą informację o niej i czytam zwykle wątek "od deski do deski". Pytania o zasady również są pomocne, bo dają obraz złożoności gry.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Aduanath

Post autor: Aduanath »

A ja szukając opinii i widząc rozmowy o zasadach dostaję nerwicy :D . Zdecydowanie moderować...
Nasza kolekcja - ciągle się rozwija :)
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

Trzeba upominać pytającego. Ja też się kilka razy na początku zapomniałam (bo łatwo o to w ferworze walki z jakąś grą) i zadałam pytanie nie tam gdzie trzeba. Ale lepiej jest gdy wszystkie pytania są w jednym miejscu. Moje zdanie jest więc: przypominać i przenosić w miarę możliwości :)
powermilk
Kontakt:

Post autor: powermilk »

Curiosity pisze:bo jak czegoś szukam to i tak z wyszukiwarką
Myślę, że większość użytkowników tak robi, ale raz czy dwa miałem taki przypadek, że coś świtało mi w głowie i nie mogłem tego wyszukiwarką znaleźć :) Dlatego wtedy kopałem wątek z grą.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Curiosity pisze:Mi nie przeszkadzają (odp. 1). Więcej - dla mnie właściwie zbędny jest dział z pytaniami, bo jak czegoś szukam to i tak z wyszukiwarką. Nie mam nic przeciwko, żeby wszystko wrzucać w jeden wątek.
Pełna zgoda! Już w momencie organizowania działu "Zasady - pytania i wątpliwości" byłem przeciw i przewidywałem, że pytania o reguły będą pojawiać się również w głównych wątkach gier, zwiększając zamieszanie. Często dyskusja "o samej grze" ewoluuje w kierunku dyskusji o regułach i nie da się tego oddzielić z chirurgiczną precyzją. I odwrotnie: pytanie o regułę prowokuje czasem do głębszych dywagacji np. o możliwych wariantach i ich wpływie na przebieg rozgrywki.

Jestem za zasadą "jedna gra - jeden wątek". Choć i tego rzecz jasna nie da się wyegzekwować w 100% (bo tytuł pojawiać się będzie również w sprawozdaniach z gier czy prośbach o poradę w związku z planowanym zakupem).
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Olgierdd
Has thanked: 85 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Olgierdd »

Mnie to nie przeszkadza.
Dodatkowo zgadzam się z Andym, w dziale zasad wykluwają się szersze dyskusje na temat reguł, z którymi w pewnym momencie nie wiadomo co zrobić: kontynuować w złym dziale czy przenosić i wyrywać z kontekstu całą wymianę zdań (a zainteresowanych zmuszać do przeglądania dwóch wątków..)
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

Ale wtedy będą wątki po 40 stron, zarówno z opiniami o grze jak i zasadami! Dla kogoś mającego pierwszy raz styczność z grą szukanie odpowiedzi to mordęga. Jeśli tylko ktoś będzie czuwał nad tym żeby pytania o zasady pojawiały się wyłącznie w wątku z zasadami będzie IMO dużo przejrzyściej. Dyskusje o zasadach też bym przenosił do działu z zasadami.
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

nie przeszkadzają mi pytania w wątku "głównym" - podział wydaje mi się sztuczny...
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

mat_eyo pisze:Ale wtedy będą wątki po 40 stron, zarówno z opiniami o grze jak i zasadami! Dla kogoś mającego pierwszy raz styczność z grą szukanie odpowiedzi to mordęga. Jeśli tylko ktoś będzie czuwał nad tym żeby pytania o zasady pojawiały się wyłącznie w wątku z zasadami będzie IMO dużo przejrzyściej. Dyskusje o zasadach też bym przenosił do działu z zasadami.
Wszystko pięknie, tylko KTO będzie czuwał. Moderatorzy to nie są ludzie bez życia, którzy siedzą tu 24h/dobę i tylko czekają, aż pojawi się post z pytaniem o zasady. A niech pojawi się post, w którym będzie pytanie o zasady i trochę opinii, ktoś na niego odpowie (trochę o zasadach i trochę opinii) i co? Kto to będzie robił??
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

Natanielu ja nikomu nie karzę tu siedzieć bez przerwy. Odpowiedź w ankiecie brzmi "zgłosić do moderatora" a ten zajmie się tym kiedy będzie miał czas. Jeśli uważasz, że pytania zasadami można zadawać gdzie tylko się chce (np w dziale co kupić kiedy ktoś pyta o daną grę) to jaka jest zasadność utrzymywania wątku z zasadami? Bo albo unifikujemy WSZYSTKIE wątki dotyczące danej gry albo utrzymujemy podział i dbamy o porządek. Półśrodki są według mnie bez sensu w tym przypadku.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 378 times
Been thanked: 422 times

Post autor: tomb »

Korzystałem z forum na długo, zanim się zarejestrowałem i podział był bardzo wygodny - tu zasady, tu ogólna rozmowa. Wyszukiwarka nie zawsze się sprawdza, więc korzystam rzadko. Wolę przejrzeć wątek.
Owszem, pojawiają się odjazdy od tematu w obu działach, ale generalnie powinno być tak, że masz konkretne pytanie o zasady to zadajesz je w dziale z zasadami, a nie wcinasz się w środek dyskusji ogólnej (czasami ciekawszej niż gra).

Może tu chyba zadziałać tylko upominanie (ale ja nie mam tego w zwyczaju, są starsi stażem ode mnie, a nie upominają, to co ja się będę rządził) i przypadkowa interwencja moderatora (bo trudno obarczać ich każdą tego typu sprawą).
Zdarzało mi się ignorować pytanie zadane w dziale ogólnym, ale i tak za chwilę ktoś na nie odpowiadał i robiła się sieczka, więc ta metoda też nie jest zbyt skuteczna.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Bea

Post autor: Bea »

Nataniel pisze: Wszystko pięknie, tylko KTO będzie czuwał. Moderatorzy to nie są ludzie bez życia, którzy siedzą tu 24h/dobę i tylko czekają, aż pojawi się post z pytaniem o zasady. A niech pojawi się post, w którym będzie pytanie o zasady i trochę opinii, ktoś na niego odpowie (trochę o zasadach i trochę opinii) i co? Kto to będzie robił??
Wydaje mi się, że wszyscy możemy o to dbać. Czasami pojawia się w dziale handlu np post ze sprzedażą bez ceny. Przecież wystarczy wtedy napisać do delikwenta uprzejmego priva z informacją, żeby to poprawił i z reguły jest to wystarczające. jeśli nie to wtedy trzeba zgłosić do moderatora.
Z kolei jedno małe zdanie offtopu wtrącone przy okazji tematu to jeszcze nic strasznego i tego nie trzeba się aż tak bać, moim zdaniem :)
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Pytania w temacie ogólnym zawsze będą się zdarzać - często przeplatają się naturalnie z wrażeniami i omówieniami, podobnie jak pytania o zakup - ale skoro już jest rozdzielenie tematów na ogólny+pytania, to warto się tego (nieściśle) trzymać. Bo w pierwszej kolejności należy odpowiedzieć na zadane pytanie, żeby świeży gracz mógł spokojnie rozkoszować się partyjką nowo poznanej gry :) Dopiero w drugiej należy zwrócić mu uwagę, że to nie ten wątek, żeby na przyszłość nie powielał błędu. Zgłaszać tego moderatorom i przenosić, moim zdaniem, nie trzeba.
Może za to w szablonie strony do zakładania nowego wątku warto byłoby zaszyć krótką, wyróżnioną notkę, że do pytań jest osobny dział, że w handlu należy dodawać przedrostki do tematów etc.?
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Ja po pierwszej partii danej gry przeważnie czytam cały temat z zasadami do niej - dużo bardziej mi pasuje zupełny rozdział wątków.

Przenoszenie to dla moderatora dużo roboty - może prościej kasować post i wysyłać pw użytkownikowi, że powinien zadać pytanie w odpowiednim temacie (ew. wkleić mu w pw jego post, żeby nie musiał klepać od nowa. Jak moderator przeniesie to użytkownik nie zawsze zapamięta/nie przełamie lenistwa, a jak sam będzie musiał poszukać odpowiedniego działu to już będzie wiedział gdzie te pytania zadawać.

Plus uczynienie zwyczajem nieodpowiadanie na pytania o zasady w wątku o wrażeniach (tylko pisanie "nie ten dział", czy coś w ten deseń, żeby było prosto usunąć bez niweczenia czyjejś pracy włożonej w pisanie odpowiedzi) też bardzo szybko sprawiłoby, że system działałby sprawniej.

Oczywiście to jeno moje zdanie ;)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 172 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

Łączenie wątków z zasad i z ogólnych rozmów nie wydaje mi się dobrym pomysłem.
Weźmy takie przykłady:
- Robinson 43 strony (dyskusja ogólna) + 22 (zasady)
- RftG 84 strony (ogólna) + 8 (zasady)
- Civ TtA 34 (ogólna) + 21 (zasady)

To nie jedyne takie przykłady... za przebrnięcie przez całość powinno się zrobić jakiś order na bgg.
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
hrachubi
Has thanked: 70 times
Been thanked: 10 times

Post autor: hrachubi »

tomuch pisze: - Robinson 43 strony (dyskusja ogólna) + 22 (zasady)
- RftG 84 strony (ogólna) + 8 (zasady)
- Civ TtA 34 (ogólna) + 21 (zasady)
"obytrzy" gry są na mojej liście to jak któregoś dnia przedrę się przez wszystkie strony to napiszę poprawkę ile postów/stron w dyskusji ogólnej to wyjaśnianie zasad ;)

Jestem przeciwny dyskusjom o zasadach w dziale ogólnym.
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

kwiatosz pisze:Ja po pierwszej partii danej gry przeważnie czytam cały temat z zasadami do niej - dużo bardziej mi pasuje zupełny rozdział wątków.

Przenoszenie to dla moderatora dużo roboty - może prościej kasować post i wysyłać pw użytkownikowi, że powinien zadać pytanie w odpowiednim temacie (ew. wkleić mu w pw jego post, żeby nie musiał klepać od nowa. Jak moderator przeniesie to użytkownik nie zawsze zapamięta/nie przełamie lenistwa, a jak sam będzie musiał poszukać odpowiedniego działu to już będzie wiedział gdzie te pytania zadawać.

Plus uczynienie zwyczajem nieodpowiadanie na pytania o zasady w wątku o wrażeniach (tylko pisanie "nie ten dział", czy coś w ten deseń, żeby było prosto usunąć bez niweczenia czyjejś pracy włożonej w pisanie odpowiedzi) też bardzo szybko sprawiłoby, że system działałby sprawniej.

Oczywiście to jeno moje zdanie ;)
Ta opcja przemawia do mnie w 100% 8)
ODPOWIEDZ