Corsari - wątpliwości co do zasad

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
LordDisneyland

Corsari - wątpliwości co do zasad

Post autor: LordDisneyland »

... Dość zdawkowa instrukcja do tej piatnikowskiej gry sprawia, że muszę prosić o pomoc.
Wątpliwości dotyczą :
- etapu nr2, czyli "podniesienia kotwicy". Wykładający dzieli karty na 3 grupy. Czy tzw. załoga może składać się z dowolnej liczby kart? Czy istnieje jakieś minimum?
- podliczanie i następna runda. Jeśli kapitan ma najmniejszą liczbę punktów karnych, wygrywa rundę i może wsunąć swoje karty "pod stos do odkłądania kart". Nowa runda "Rozłożone karty tasuje się na nowo z wyjątkiem kart pasażerów na gapę i ponownie rozkłąda". Nasuwa mi się pytanie- czy biorą w następnej rundzie karty ze stosu odrzuconych? Jeśli tak, to po co te szczegółowe wskazówki co do kapitańskich kart "pod stosem"???

Z góry dzięki za ewentualną pomoc...
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Re: Corsari - wątpliwości co do zasad

Post autor: Veridiana »

Witaj w gronie narzekających na tę instrukcję ;)

Załoga może składać się maksymalnie z jednej karty o każdym numerze, dodatkowo obowiązuje warunek, że karty mogą być co najwyżej w 2 kolorach. Minimum nie określono. Ale generalnie jest niemożliwe, żeby składała się z 0 piratów. Wszystkie karty na ręce musiałyby być w kolorzez Mola. a jeśli chodzi o wypływających po Kapitanie, to oni mają obowiązek wypłynąć, więc ewentualnie mogłoby się zdarzyć, że wszystkie karty rozdysponowali na Molo i załogę Kapitana, ale to juz wtedy trudno.

Co do kapitańskich kart pod stosem to też nie wiem, po co ten zapis, bo także zrozumieliśmy, że tasuje się wszystkie karty do nowego rozdania. więc pewnie to jakiś chochlik tłumaczeniowy lub stylistyczny.
Awatar użytkownika
LordDisneyland

Re: Corsari - wątpliwości co do zasad

Post autor: LordDisneyland »

Dzięki wielkie, włąśnie przed chwilą czytałęm twoje pytania na BGG :D Słowem - zdrowy rozsądek dobrze mi podpowiadał, chociaż pomyślałem, że dla utrudnienia fajnie będzie wprowadzić zapis, że załoga to co najmniej 6 korsarzy, czyli połowa "ręki" :wink: To przedłużyłoby rozgrywkę..
ODPOWIEDZ