Star Wars: Armada (James Kniffen, Christian T. Petersen)
Re: Star Wars Armada
Właśnie chciałem stworzyć temat 

Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Vassel obstawial figurki SW, tylko ze on strzelal w figurki bitew naziemnych. A tu sie okazuje, zapotrzebowanie na niszczyciel bylo tak duze, ze cala nowa gre zrobili... Skala sie okazala nie taka w xwing? Czy duze statki sie nie sprzedaly a cena niszczyciela bylaby niszczaca?
Te modele pewnie obok xwingowych nawet nie staly...
No ciekawy jestem...
Te modele pewnie obok xwingowych nawet nie staly...
No ciekawy jestem...
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Troche o mechanice, tajne wydawanie rozkazow, okrety najpierw strzelaja potem sie poruszaja, ulepszenia jednostek prawdopodobnie zblizone mechanicznie do X-Wing rozne scenariusze.
Najciekawsze wydaje mi sie specjalne narzedzie do poruszania okretow, ktore moze byc bardziej intuicyjne w uzyciu niz miarka i zasady skretu w bitewniakach.
Najciekawsze wydaje mi sie specjalne narzedzie do poruszania okretow, ktore moze byc bardziej intuicyjne w uzyciu niz miarka i zasady skretu w bitewniakach.
- Rafal_Kruczek
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 55 times
Bardzo fajnie wyglada, używa sie tego tak jakby się było nawigatorem statku. Podejrzewam to ma być także sposób na ucieczkę spod licencji na zasady na której był zrobiony X-wing.Rocy7 pisze:
Ciekawe ile bedzie kosztować , z drigiej strony widac cięcia skoro szwadrony maja byc niepomalowane...
- Desaix1800
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Ciekawe czy będzie w pl? Pewnie nie
bo to podobny tytuł do x-winga. Moim zdaniem Armada to właściwa skala dla star wars. X-wing z pojedynczymi modelami myśliwców i dokupowaniem dużych w cenie kilkuset złotych to kiepski pomysł.. i poza tym w Armadzie zapewne lepiej będzie jako taką skalę utrzymać 

- jolietjake
- Been thanked: 1 time
A co do utrzymywania skali: To niszczyciele klasy Imperial byly tak male w stosunku do TIE Fighterow czy juz z gory nagieli skale?
Joliet Jake na BGG
- beerbear87
Jolietjake, tam skala napewno jest nie trzymana, spójrz tylko na korwetę i fregatę gdzie ta druga powinna być ponad dwa, dwa i pol rażą większa. Co do niszczyciela to tam jest chyba klasa Victory, które byly mniejsze od Imperiali 

- jolietjake
- Been thanked: 1 time
Tak, o Victory myslalem, a co innego pisalem.
Sprawdzilem dane i jednak bardzo daleko do zachowania skali 

Joliet Jake na BGG
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
można już sobie zamawiać 
64$
oczywiście w USA bo u na pewnie bliżej równowartości 100$
http://www.waylandgames.co.uk/fantasy-f ... -310747485

64$

- Wintermute
Jak obejrzalem to nawet wzbudzilo zainteresowanie - duuze stateczki, polaczenie flighpath z xwinga z herocliksem, niby wszystko juz bylo ale na te miarki to jeszcze nikt nie wpadl:)
No ale patrze na cene i mnie troche mrozi. Ja wiem, ze hobby nie powinno byc przeliczalne, ale jak dla mnie FFG to juz coraz bardziej zaczyna GW przypominac...
Ponad 300 PLN za jeden duzy statek i dwa w skali mniej wiecej dzisiejszego xwinga?
Gra jeszcze nie jest wydana i na razie sa to luzne spekulacje:
- porownujac z xwingiem - w podstawce byly statki za 60 pkt, do gry optymalnie 100 - to oznaca dokupienie 1-2 statkow. Podejrzewam, ze dodatki statkowe beda za 100-150 PLN, moze nawet kolo 200, to juz trzeba wywalic drugie tyle co podstawka...
To sie robi duzo. Przy xwingu spedzilem wiele godzin i jeszcze wiele przede mna. Stosunek jakosci do ceny uwazam za adekwantny.
Przy Star Wars Armadzie zapala mi sie swiatelko ostrzegawcze....
No ale patrze na cene i mnie troche mrozi. Ja wiem, ze hobby nie powinno byc przeliczalne, ale jak dla mnie FFG to juz coraz bardziej zaczyna GW przypominac...
Ponad 300 PLN za jeden duzy statek i dwa w skali mniej wiecej dzisiejszego xwinga?
Gra jeszcze nie jest wydana i na razie sa to luzne spekulacje:
- porownujac z xwingiem - w podstawce byly statki za 60 pkt, do gry optymalnie 100 - to oznaca dokupienie 1-2 statkow. Podejrzewam, ze dodatki statkowe beda za 100-150 PLN, moze nawet kolo 200, to juz trzeba wywalic drugie tyle co podstawka...
To sie robi duzo. Przy xwingu spedzilem wiele godzin i jeszcze wiele przede mna. Stosunek jakosci do ceny uwazam za adekwantny.
Przy Star Wars Armadzie zapala mi sie swiatelko ostrzegawcze....
Alien Frontiers, Descent 2ed, D&D: Drizzt, Doom, Dreadfleet, Fortune & Glory+Exp, Ghost Stories, High Command, LOTR LCG, Middle-Earth Quest, Sid Meier's Civilization, Space Hulk, Warhammer Quest ACG, War of the Ring + Exp, Warzone, X-Wing
- kruker
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 56 times
To i owszem są 64, ale funty! Stronka też jest co.ukrastula pisze:można już sobie zamawiać
64$
U nas pewnie w okolicach 360 zł
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
no tak... 
niech się z zadek gryzną kapitalisty
- x winga olałem to i teraz się oprę 

niech się z zadek gryzną kapitalisty

- Wintermute
Na stronie FFG jest cena - okragle 99.95$
Alien Frontiers, Descent 2ed, D&D: Drizzt, Doom, Dreadfleet, Fortune & Glory+Exp, Ghost Stories, High Command, LOTR LCG, Middle-Earth Quest, Sid Meier's Civilization, Space Hulk, Warhammer Quest ACG, War of the Ring + Exp, Warzone, X-Wing
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
FaktWintermute pisze:Na stronie FFG jest cena - okragle 99.95$

Pozdrawiam
Jak na Gwiezdne Wojny przystało ceny iście kosmiczne 

Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 36 times
Demo gry sfilmowane przez Team Covenant raczej utwierdziło mnie w przekonaniu że gra jest mocno przekombinowana. Na pewno nie jest to poziom X-Winga gdzie zasady z kruczkami tłumaczy się w 10-15 minut, a poza zawiłymi zasadami przekombinowanie objawia też się w tych dziwnych miarkach, licznikach w podstawkach (widać że transfer "myśli technicznej" z WizKids działa w obie strony), czy przesuwanych znacznikach aktywacji w myśliwcach. Poczekam jeszcze na zasady, ale na 90% tą pozycję sobie odpuszczę.
osobiscie wole X-Winga
...i SW LCG oczywiscie 

POLSKIE FORUM SW LCG
http://starwars.sztab.com.pl/index.php
TEOKRATA GameBlog
https://www.facebook.com/TeokrataBlog
http://starwars.sztab.com.pl/index.php
TEOKRATA GameBlog
https://www.facebook.com/TeokrataBlog
- Markus
- Has thanked: 633 times
- Been thanked: 311 times
Mam wrażnie, że Armada to gra którą FFG wypuściło, bo zorientowali się że dawanie dużych statkow do X-winga nie ma sensu, wiec stworzyli nową (ale podobną) grę z przekombinowanymi zasadami.
FFG od jakiegoś czasu wypuszcza bitewniaki. Dla bitewniakowców zasady Armady nie będą żadnym problemem. Podobają mi się podstawki, rozwiązują problem stosu żetonów obrażeń i uszkodzeń obok silnej jednostki obecny w kosmicznych strzelankach, a jednocześnie unika się rozbudowanych kart jednostek.Karit pisze:Mam wrażnie, że Armada to gra którą FFG wypuściło, bo zorientowali się że dawanie dużych statkow do X-winga nie ma sensu, wiec stworzyli nową (ale podobną) grę z przekombinowanymi zasadami.
+ (BGG)
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 36 times
Problem z tym że jakoś nie mają do tego szczęścia. Moim zdaniem Armada da radę, ale raczej nie będzie to popularność taką jaką uzyskał X-Wing, więc zobaczymy czy FFG będzie długo trzymać tą grę.SeeM pisze:FFG od jakiegoś czasu wypuszcza bitewniaki.