minibi pisze: mam wrażenie, że w Szczecinie niewiele się dzieje

.
A później wymieniasz miejsca gdzie da się kupić / zamówić gry planszowe oraz w nie pograć. Więc ta teza na szczęście chyba upada

, najgorzej nie jest.
Można jeszcze dorzucić cykliczną imprezę "plantacje", w każdą pierwszą środę miesiąca, która obecnie gości w Expie. Wszystkie stoliki są zajęte, pustek nie ma. Można zawsze się do kogoś podsiąść do gry.
Jest grupa na facebooku "Gry bez prądu Szczecin" (ta prowadzona przez Błażeja, otwarta dla wszystkich, a nie ta zamknięta). Jak widziałem trochę chętnych na rozmaite tytuły za jej pośrednictwem się umawiało. Jest to też obecnie niezła tablica ogłoszeń w tej branży, jakoś tak 350 osób jest pod nią podwieszonych więc niezła ilość. Teoretycznie wystarczy podrzucić tam tytuł i pasujący termin, a ktoś chętny powinien się odezwać.
Teoretycznie jest jeszcze "Rubikon". Ale jakby ostatnio spasowali, a szkoda, bo sporo ciekawych tytułów się u nich przewinęło na imprezach. No i mieli fajne inicjatywy. Tym niemniej na ich forum co jakiś czas jakiś post się ukazuje.
Warto wspomnieć, że w Iresie i Fenixie można gry
WYPOŻYCZYĆ. To może pozwolić komuś zaoszczędzić nietrafionego zakupu i źle wydanej kasy. Lepiej np. wypożyczyć najpierw Wiedźmina w Iresie za małą kasę, niż ryzykować jego zakup, jeśli miałby nie podpasować. Mam znajomych w kraju którzy mogą tylko pomarzyć o takich miejscach. Exp też ma pokaźną liczbę gier, z całkiem zacnymi tytułami, gdzie w ogóle nic się nie płaci za granie. Więc nie ma co narzekać

.
Widziałem też, że w Expie, Fenixie regularnie spotykają się gracze w Mage Wars, Summoner Wars, X-Wingi. Jak ktoś lubi taki rodzaj rozgrywek to ma się gdzie zahaczyć do zabawy. Nawet nie trzeba mieć swojej talii czy figurek.
Minibi: Na Neuroshime powinieneś znaleźć chętnych. Od czasu do czasu widywałem to na stole w Expie, turnieje były. Osobiście nie przepadam za tytułami których mechanika wydaje mi się zupełnie oderwana od tła fabularnego. A tak właśnie postrzegam NH. Dla mnie za suche, za mało klimatu w tym, wcale nie czułem tego świata postapo. Ale kumam, że ta giera może wciągać. Tym niemniej jak do Ciebie spłynie to chętnie bym się zapoznał z Zimną Wojną. Ty czekasz na IV edycję ze skopaną kartą kulminacji napięć w Europie? Planowałem ją sobie sprawić, ale mnie to właśnie powstrzymało, poczekam aż zaczną tę kartę wymieniać

.
Gaciak: ja niestety nie znajduję czasu na regularne granie

. Ale jeśli jakiś konkretny tytuł was by kiedyś interesował, to dajcie znać, bo mogę mieć go ja, albo któryś znajomy. Wtedy przynajmniej tak dla poznania zasad mogłoby się udać zmontować jakąś partyjkę

.