Do rzeczy...
Po wielu tygodniach intensywnej pracy udało mi się stworzyć grywalną wersję karcianej gry solo "Piętaszek" w Excelu przy pomocy języka VBA.
EDYCJA: Do moich prac dołącza ONIRIM.
Wynik moich prac udostępniam najpierw tutaj do przetestowania dla chętnych. Nie wiem ile osób zna grę, więc na wszelki wypadek jest również arkusz z instrukcją gry i instrukcją obsługi pliku (przycisków). Docelowo znajdzie się także na BGG.
Oczywiście grę testowałem sam wielokrotnie na wiele sposobów, wywołując wszystkie możliwe sytuacje, które mogą wydarzyć się w czasie rozgrywki.
Gra jest w języku angielskim, jednak to tylko kilka słów i przycisków, instrukcja jest po polsku. Stworzyłem jedną wersję, by nie robić ewentualnych poprawek na kilku wersjach językowych.
Wszystko w grze dzieje się automatycznie: tasowanie i dobieranie kart, zmiana tur, statystyk, itp. Do obsługi wystarczą jedynie przyciski na arkuszu, nie trzeba nic wpisywać ręcznie (i w ogóle lepiej tego nie robić). Można legalnie grać w pracy, w szkole sprawiając wrażenie, że klikasz coś w Excelu

Gra pilnuje przestrzegania wszystkich zasad, jednak na upartego zawsze możesz oszukiwać wpisując wartości ręcznie w komórki.
Uwaga: Excel może krzyczeć, że plik jest niebezpieczny. To standardowa procedura dla plików zawierających makra VBA. Zatwierdź odblokowanie wszystkiego dla tego pliku po otwarciu (zwróć uwagę np. na komunikat, że niektóre elementy zostały zablokowane na górnym pasku statusu programu Excel). Jeśli plik nie otwiera się wcale, prawdopodobnie masz włączony wysoki poziom zabezpieczeń (nie możesz włączyć makr). Wówczas napisz do mnie PW lub poszukaj instrukcji odblokowania makr dla pliku.
Uwaga2: Jeśli plik otworzy się i będziesz mieć zakładkę "Deweloper" na górnym pasku menu po prawej, upewnij się, że przycisk "Tryb projektowania" (z ekierką) NIE JEST zaznaczony. (powoduje to, że klikanie w przyciski edytuje je zamiast aktywować)
Jeśli ktoś nie jest pewny, czy nie podsyłam czegoś niebezpiecznego mogę podesłać sam kod źródłowy gry do samodzielnego wklejenia w Excel (proszę wówczas o takie prośby na PW lub w tym wątku).
Proszę o zgłaszanie wszystkich uwag i sugestii, a w szczególności błędów. W wypadku błędu proszę w miarę możliwości o zrzut ekranu wraz z informacją co było kliknięte (sytuacja na "planszy") podczas wystąpienia błędu. Zachęcam wówczas do kliknięcia w "Debug" i przesłania również linii kodu, która podświetla się w przypadku wystąpienia błędu.
PLIKI DO POBRANIA (w nawiasie numer wersji):
1. Piętaszek (v19): https://drive.google.com/file/d/0B9-8Tq ... sp=sharing
2. Onirim (v17): https://boardgamegeek.com/filepage/1497 ... -vba-engpl
(aktualny plik Onirim ma już tryb kompatybilności dla starszych wersji Excel - szczegóły w pliku)
Nadal proszę o sugestie jakie inne (w miarę proste) gry solo mógłbym kiedyś zrobić. Zerkam na Agent Decker i może jakieś Zombie in my pocket? Ukoronowaniem mojej kariery w VBA miałby być Robinson Crusoe, co wydaje mi się realne do osiągnięcia.