Planszowe wyścigi

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Paweł Puzio

Planszowe wyścigi

Post autor: Paweł Puzio »

Witam.

Chcialbym nabyc gre "wyscigowa". Powinna spelniac poniższe warunki

- byc dla 2,3,4,5 graczy, wariant 2 i 3 osobowy bedzie najczesciej rozgrywany, wiec powinien sie sprawdzac.
- musi byc interakcja miedzy graczami polegajaca na podrzucaniu sobie swin
- nie moze sie szybko nudzic, najlepiej zeby trasa byla zmienna lub przeszkadzajki na trasie powinny byc losowo ustawiane, zbey nie bylo matematyki

Z takich gier mam wiochmena, dla mnie rewelacja, zamierzam nabyc druga edycje bo pierwsza juz mocno zuzyta i jestem ciekaw nowych kart. Gralem takze w wyscig parowcow na Missisipi, gra niezla ale brakuje elementu nieczystyc zagran i jakby troche zbyt schematyczna. Zastanawiam sie nad Arena Maximus. Mozecie polecic cos jeszcze ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator
Been thanked: 1 time

Re: Planszowe wyścigi

Post autor: Don Simon »

Duza pomoca moze Ci sluzyc artykul Jacka w 2 numerze SGP.
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
maluman
Kontakt:

Post autor: maluman »

Um Reifenbreite nie spełnia kilku Twoich założeń, ale ponoć świetnie sprawdza się na 3 i 4 graczy:
http://www.boardgamegeek.com/game/442
(stąd informacja o sprawdzaniu się na 3 i 4: http://www.boardgamegeek.com/geeklist/1 ... item326474)
a jego podróbkę można dostać na allegro za 19 zł, więc warto go wymienić chociażby ze względu na cenę. Szczegóły w innym wątku http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... f=1&t=4094

Polecam też przejrzenie listy Toma Vasela:
http://www.thedicetower.com/thedicetowe ... k_wargames

pozdrawiam, m.
Jesteś z Poznania? Wstąp do NAS.
Gildia Poznańskich Graczy spotykających się w Alibi: www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
Paweł Puzio

Wogole ktora gre wyscigowa uwazacie za najlepsza ?

Z tych co gralem to najlepszy byl Wiochmen
Awatar użytkownika
Lim-Dul
Administrator
Kontakt:

Post autor: Lim-Dul »

Eeeeehhh... No to chyba możesz sięgnąć po dowolną inną i na pewno nie będzie gorsza. Do tego nie wiem czy Wiochmen Rejser jest takim klasycznym przykładem gry wyścigowej.
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
Awatar użytkownika
JAskier
Kontakt:

Post autor: JAskier »

Proste, że Pitchcar 8)
Awatar użytkownika
knidyjczyk

Post autor: knidyjczyk »

Sprawdź AVE CAESAR - może być za prosta pod względem reguł (ale czy gry wyścigowe nie powinny być proste? :P) - ale trzyma w napięciu. Podkładanie świń polega na umiejętnym blokowaniu przeciwnikom drogi na licznych przewężeniach...
Do tego gra niegłupia - sporo elementów strategicznych....
pracuję w rebel.pl - gg: 697779
Awatar użytkownika
Earl_MW

Post autor: Earl_MW »

Formula De Mini to jest to ;)

Earl
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 475 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

Z gier "wyścigowych" polecam "Race for the Galaxy" oczywiście :wink:
Najlepszy "race" jaki znam :P
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

MataDor pisze:Z gier "wyścigowych" polecam "Race for the Galaxy" oczywiście :wink:
Najlepszy "race" jaki znam :P
Dokładnie tak.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
Paweł Puzio

Placic gruba kase za kapsle ? To juz przesada. Gra fajna ale kapsle duzo lepsze i duzo tansze.
Czy w race for the galaxy jest element intrakcji miedzy graczami, jak tak to na czym polega ?
Awatar użytkownika
dasilwa

Post autor: dasilwa »

Earl_MW pisze:Formula De Mini to jest to ;)

Earl
Ja bym odjął Mini i od razu lepiej :wink:
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Paweł Puzio pisze:Placic gruba kase za kapsle ? To juz przesada. Gra fajna ale kapsle duzo lepsze i duzo tansze.
Grales?
To jest o wiele lepsze niz kapsle z wielu wzgledow.
Czy w race for the galaxy jest element intrakcji miedzy graczami, jak tak to na czym polega ?
Niewielki, a bezposredniej interakcji praktycznie nie ma.
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
Paweł Puzio

Gralem i twierdze ze kapsle lepsze.
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Paweł Puzio pisze:Gralem i twierdze ze kapsle lepsze.
Chetnie wyslucham zalet, bo ja nie widze zadnych.
Pitchar Mini jest bardziej poreczny, latwiej buduje sie tory, sa bandy, wiec gra wyglada zupelnie inaczej, fajniej to wyglada, nikt sie nie brudzi, jest przenosny.
Kapsle nie maja zadnej z tych zalet.
Awatar użytkownika
Dusso
Has thanked: 2 times

Post autor: Dusso »

Don Simon pisze:
Pitchar Mini jest bardziej poreczny, latwiej buduje sie tory, sa bandy, wiec gra wyglada zupelnie inaczej, fajniej to wyglada, nikt sie nie brudzi, jest przenosny.
Czyżbyś nigdy nie nosił worka kapsli? :lol:
Awatar użytkownika
BloodyBaron

Post autor: BloodyBaron »

Don Simon pisze:
Szymon, kapsle tańsze są po prostu :) no i inna dyscyplina, przecież zwykle udawały kolarzy. ech, te nalepki kupowane z wypiekami na twarzy w kiosku i robienie poduszkowców... Pamiętacie? wyjmowało się tą szarą gumową wkładkę kapsla, odwracało na drugą stronę i wklejało pod spód folię i kamyk, żeby dociążyć kapsel... i wyścigi dookoła krawężnika na skwerze pod blokiem ;)

Siła wspomnień. Teraz zresztą ta sama siła pcha mnie do Pitchcara - nie te lata, żeby się po asfalcie na podwórku tarzać, a zalety pozostałe, które wymieniłeś też ważne. Tylko z tymi bandami kwestia dyskusyjna, bo zmieniają one zupełnie technikę gry - w kapslach na krawężniku sztuka polegała na tym, żeby kapsel nie wypadł z trasy i poleciał możliwie daleko pomimo chropowatości i nierówności podłoża, wąskiej trasy i braku band właśnie.
_________
Moje gry
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Post autor: folko »

Szymon jest za młody żeby pamiętać Wyścig Pokoju... a potem te emocje z tym związane :lol:
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Minusem Pitchcara jest to, że potrzeba do niego sporej ilości płaskiej powierzchni - w kapslach wyboje i nierówności były niejako wpisane w klimat, jeśli nierówności na łączeniach elementów pojawiają się w Pitcharze IMHO odbierają trochę przyjemności.
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

folko pisze:Szymon jest za młody żeby pamiętać Wyścig Pokoju... a potem te emocje z tym związane :lol:
Oczywiscie, ze pamietam i gralem. Ale porownywanie Pitchcara , w ktorego teraz mozemy i chcemy grac do kapsli, w ktore gralismy 20 lat temu i w ktore nigdy teraz nie zagramy jest bez sensu.
A mi sie bardziej podoba technika jazdy z bandami...
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Ja też bardzo doceniam bandy - dawniej, gdy graliśmy w kapsle w piaskownicy także zdarzały się tory z bandami ale bez możliwości "sklejenia" się do nich i przejechania długiego odcinka z wieloma zakrętami za jednym pstryknięciem.
magazyn
Awatar użytkownika
BloodyBaron

Post autor: BloodyBaron »

Don Simon pisze: Oczywiscie, ze pamietam i gralem. Ale porownywanie Pitchcara , w ktorego teraz mozemy i chcemy grac do kapsli, w ktore gralismy 20 lat temu i w ktore nigdy teraz nie zagramy jest bez sensu.
tam zaraz bez sensu :) i tu i tu wyścigi w pstrykaniu do mety. Sprawa, czy i w co grać, to co innego. I fakt, bliżej mi do kupna pitchcara niż rzucenia się z kapslem na chodnik.

Don Simon pisze:A mi sie bardziej podoba technika jazdy z bandami...
Mnie pewnie też. Jeszcze nie miałem okazji, ale zapewne jest więcej możliwości zagrań bilardowych, których nie było w kapslach. Za to nie można już wyrzucać z trasy przeciwników.
_________
Moje gry
Awatar użytkownika
Paweł Puzio

Cena jest niezaprzeczalnym argumentem, kupujesz browara i nie dosc ze masz kapsla to jeszcze masz czym sie zatankowac ;-) Kapsle daja olbrzymia mozliwosc konfiguracji toru.

Gralem w pitch cara i bylo fajnie ale pieniadze wole wydac na inne gry gdyz nie bede placil grubej kasy za planszowa konwersje bedacej jedynie cieniem cienia plazowo podworkowego orginalu.
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

BloodyBaron pisze:Za to nie można już wyrzucać z trasy przeciwników.
W wariancie Carmageddon można. :twisted:
magazyn
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Paweł Puzio pisze:Cena jest niezaprzeczalnym argumentem, kupujesz browara i nie dosc ze masz kapsla to jeszcze masz czym sie zatankowac ;-) Kapsle daja olbrzymia mozliwosc konfiguracji toru.

Gralem w pitch cara i bylo fajnie ale pieniadze wole wydac na inne gry gdyz nie bede placil grubej kasy za planszowa konwersje bedacej jedynie cieniem cienia plazowo podworkowego orginalu.
Czyli wolisz "darmowa" gre, w ktora nie zagrasz nigdy od "niedarmowej" gry, ktora da mnostwo zabawy?
Coz, wobec tego chyba dla mnie EOT.
ODPOWIEDZ