Zasady gry '11' - tradycyjna talia

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
monga

Zasady gry '11' - tradycyjna talia

Post autor: monga »

Zapewne wśród tylu osób, a jest nas tu sporo duża część lubi / zna sporo gier z wykorzystaniem tradycyjnej talii kart. Ponad 2 lata temu na wakacjach ktoś nauczył mnie zasad gry w "Jedenaście" i pamiętam tylko, że bardzo mi się spodobała. Od jakiegoś czasu strasznie mnie męczy fakt, że nie pamiętam zupełnie jak się w nią grało. Po ile się kart rozdawało, ile było wyłożonych na stole, za co się dostawało punkty (dodatnie czy ujemne też nie wiem), kojarzę tylko, że zbierało się i odkładało po 2 czy 3 karty, które w sumie dawały 11, ale nie wiem nawet jaką talią się w to grało, co z figurami było, no w zasadzie nic prawie nie pamiętam.

Przejrzałam dostępną literaturę w domu i zasad takiej gry w żadnej książce nie mam, przegrzebałam sieć i tylko na jednej stronie znalazłam coś co wskazuje na to, że taka gra istnieje pod tym właśnie tytułem :)

Zna ktoś tą grę ? Może mi odświeżyć pamięć i przypomnieć zasady ?
MsbS
Has thanked: 71 times
Been thanked: 83 times

Re: Zasady gry '11' - tradycyjna talia

Post autor: MsbS »

Znalazłem na tej stronie zasady gry (pomogło szukanie pod inną nazwą - "szpaczki"). Grałem w to sporo w dzieciństwie z ojcem, ale oczywiście zasad nie pamiętałem.
1. W uczeniu maluchów dodawania pomaga gra w szpaczki - mogą grać 2, 3 lub 4 osoby. Rozdający wykłada 4 karty odkryte na stół i po 4 rozdaje graczom. Gracze zbierają karty ze stołu. Króla zabiera się królem, a damę damą. As pełni funkcję jedynki, "2" dwójki, "3" trójki itd. Karta wyłożona na stół wraz z inną kartą (kartami) ze stołu musi dać 11. Walet zabiera wszystkie blotki, chyba że na stole leży walet. Wtedy tylko waleta. Jeśli na stole nie ma żadnej karty lub gdy nie można nic zebrać ze stołu, gracz wykłada jedną kartę na stół. Jak wszystkim karty się skończą rozdajemy ponownie po 4 (ale na stół już nie kładziemy). Po grze liczy się punkty: 2 dostaje się za największą ilość kart, 1 za najwięcej trefli, 1 za "10" karo, 1 za "2" pik. Gra się do 11 punktów.
Awatar użytkownika
monga

Dzięki wielkie, wygląda na to, że to to, chociaż zupełnie nie kojarzę tego zagrania z waletem, że on tak wszystko zbierał, ale że wszystko inne mi się zgadza to musi być luka w mojej pamięci. Przy okazji znalazłam, że już 2 lata temu ktoś na forum o to pytał ( http://forum.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?=&p=30702 - o szpaczki) tylko wtedy jeszcze reguł na sieci widać nie było.

Znalazłam trochę bardziej szczegółowo opisane reguły, gdyby ktoś był jeszcze zainteresowany:

http://dstasz.w.interia.pl/szpaczki.htm

Chyba punkt był za dwójkę trefl, nie jak w tych zacytowanych wcześniej regułach za 2 pik, i właśnie za największą liczbę kart 1 punkt też, a nie dwa.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 556 times
Been thanked: 1619 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Mogły być różne wersje gry, czy właściwie różne wersje punktacji, tak jak to jest np. z grą w kierki. Ja w 11 czyli w szpaki (nazwa pochodzi stąd, że "szpaki" to podobnie jak "żołędzie" synonim trefli) grałem ostatnio chyba ze 40 lat temu, więc szczegółów nie pamietam
Awatar użytkownika
monga

Tak, na pewno były różne, bo już zostałam uświadomiona, że jeszcze była na pewno jedna różnica w naszej 11, w którą graliśmy na urlopie, mianowicie królem zabierało się damę tego samego rodzaju (i odwrotnie oczywiście), a nie jak w opisanych zasadach królem króla, damą damę.
Joana B

Post autor: Joana B »

ODPOWIEDZ