Po zakończeniu prac nad rozszerzeniem do Star Wars: Rebelia czas po raz kolejny porwać się z motyką na słońce... Zainspirowany bliźniaczym wątkiem, którego autor pracuje nad LE: Wiedźmin postanowiłem spróbować swoich sił w podobnym projekcie. Aby nie dublować prac i nie męczyć już biednego Aliena, postanowiłem sięgnąć po inną grę z tego cyklu - LE: Firefly i przenieść ją w realia serialowego Spartacusa. Wybór ten pozwoli uniknąć kilku problemów (przede wszystkim trudną do przełożenia mechanikę facehuggerów), da nowe możliwości (wcielamy się w konkretnych bohaterów, a nie bezimiennych randomów, możliwość dowolnego mieszania misji, tak aby nadać im sens fabularny...), a jednocześnie stworzy kilka nowych komplikacji (statki? ulepszenia serenity?? uszkodzenia kadłuba???).
Uwagi wstępne
- projekt będzie opracowywany w języku angielskim - nie mam w planie dokładania sobie pracy w postaci tłumaczenia wszystkich tekstów i działania kart. No chyba, że ktoś poczułby w sobie ambitne powołanie połączenia sił i przekazywania mi gotowych tłumaczeń

- jest to projekt czysto amatorski, niekomercyjny, tworzony... nazwijmy to "z pasji" w wolnym czasie. W związku z tym nie ma też żadnych "deadline'ów". Będzie jak będzie, nie ma co pół roku przypominać

- z uwagi na poruszaną tematykę, klimat, brutalność, nagość, fabułę itd. itp. jest to projekt 18+;
- wszystkie prezentowane materiały są wersją roboczą i podlegają negocjacji;) W związku z tym chętnie przygarnę wszelkie sugestie odnośnie tak warstwy tekstowej (terminologia...) jak i graficznej (pasujące kadry z serialu...);
- w miarę postępów prac będę starał się aktualizować ten wątek. Na tę chwilę motywacja jest silna, więc prace powinny przebiegać w miarę szybko;