Na P500 pojawił się nowy pomysł od GMT - Congress of Vienna:
https://www.gmtgames.com/p-850-congress-of-vienna.aspx
Gra wzorowana na genialnym Churchillu - tym razem naprawdę a nie tak jak Pericles (w ogóle nie przypominający Churchilla, z bezsensownie dodaną fazą 'negocjacji', na siłę doczepioną do zwykłej gry wojennej).
W CoV widać za to zbieżność z Churchillem w dwóch najważniejszych tematach:
- fronty, na których przesuwają się armie
- faza dyplomacji z torami na których będzie można przesuwać issues w swoją stronę korzystając z talii kart postaci
Super, właśnie coś takiego chciałem zobaczyć.
Tylko tytuł coś się nie zgadza - gra ma obejmować przepychanki militarno- dyplomatyczne w l. 1813-14, tuż przed upadkiem Napoleona (stąd w ogóle fronty działań wojennych) a tytułowy kongres wiedeński był w 1815... Mylące.
Choć dla mnie bez znaczenia, jeśli gra będzie dobra.
---
GMT ma jeszcze w kolejce Versailles 1919 (tym razem czysto dyplomatyczny, zgodność z tytułem zachowana).
A osobiście z nowości zainteresował mnie jeszcze potężnie CDG The Weimar Republic (na szczęście nie COIN, choć jakieś lekkie konotacje można poczuć).
Congress of Vienna (Frank Esparrago)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Congress of Vienna (Frank Esparrago)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
- Muleq
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 214 times
Re: Congress of Vienna
Drobne sprostowanie z obowiązku historycznego. Kongres wiedeński zaczął się we wrześniu 1814 roku więc data się zgadza chociaż również uważam, że bardziej adekwatne byłby lata 1813-1815 gdyż obejmowałby cały okres od upadku Napoleona ( bitwa pod Lipskiem ) poprzez próbę odzyskania władzy ( 100 dni Napoleona ), kończąc na ostatecznej klęsce pod Waterloo. Przy okazji lata obejmowałby cały okres obradowania tańczącego Kongresu.
Tak czy inaczej sam pomysł na grę jak i mechanika bardzo mnie zainteresowały i z ciekawością będę śledził dalszy rozwój projektu.
-
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 516 times
- Kontakt:
Re: Congress of Vienna (Frank Esparrago)
Congress of Vienna | Unboxing & Overview
Prezentujemy dzisiaj Congress of Vienna, kolejną odsłonę w serii GMT "Great Statesmen". Skupiamy się na komponentach i ogólnym omówieniu gry, więcej materiałów wkrótce. Zapraszam!
LINK: Congress of Vienna | Unboxing & Overview

Prezentujemy dzisiaj Congress of Vienna, kolejną odsłonę w serii GMT "Great Statesmen". Skupiamy się na komponentach i ogólnym omówieniu gry, więcej materiałów wkrótce. Zapraszam!
LINK: Congress of Vienna | Unboxing & Overview

Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
https://theboardgameschronicle.com/