Congress of Vienna (Frank Esparrago)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Congress of Vienna (Frank Esparrago)

Post autor: jax »

Na P500 pojawił się nowy pomysł od GMT - Congress of Vienna:
https://www.gmtgames.com/p-850-congress-of-vienna.aspx

Gra wzorowana na genialnym Churchillu - tym razem naprawdę a nie tak jak Pericles (w ogóle nie przypominający Churchilla, z bezsensownie dodaną fazą 'negocjacji', na siłę doczepioną do zwykłej gry wojennej).

W CoV widać za to zbieżność z Churchillem w dwóch najważniejszych tematach:
- fronty, na których przesuwają się armie
- faza dyplomacji z torami na których będzie można przesuwać issues w swoją stronę korzystając z talii kart postaci
Super, właśnie coś takiego chciałem zobaczyć.

Tylko tytuł coś się nie zgadza - gra ma obejmować przepychanki militarno- dyplomatyczne w l. 1813-14, tuż przed upadkiem Napoleona (stąd w ogóle fronty działań wojennych) a tytułowy kongres wiedeński był w 1815... Mylące.
Choć dla mnie bez znaczenia, jeśli gra będzie dobra.

---

GMT ma jeszcze w kolejce Versailles 1919 (tym razem czysto dyplomatyczny, zgodność z tytułem zachowana).
A osobiście z nowości zainteresował mnie jeszcze potężnie CDG The Weimar Republic (na szczęście nie COIN, choć jakieś lekkie konotacje można poczuć).
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 204 times
Been thanked: 214 times

Re: Congress of Vienna

Post autor: Muleq »

jax pisze: 21 gru 2019, 09:58 Tylko tytuł coś się nie zgadza - gra ma obejmować przepychanki militarno- dyplomatyczne w l. 1813-14, tuż przed upadkiem Napoleona (stąd w ogóle fronty działań wojennych) a tytułowy kongres wiedeński był w 1815... Mylące.
Drobne sprostowanie z obowiązku historycznego. Kongres wiedeński zaczął się we wrześniu 1814 roku więc data się zgadza chociaż również uważam, że bardziej adekwatne byłby lata 1813-1815 gdyż obejmowałby cały okres od upadku Napoleona ( bitwa pod Lipskiem ) poprzez próbę odzyskania władzy ( 100 dni Napoleona ), kończąc na ostatecznej klęsce pod Waterloo. Przy okazji lata obejmowałby cały okres obradowania tańczącego Kongresu.

Tak czy inaczej sam pomysł na grę jak i mechanika bardzo mnie zainteresowały i z ciekawością będę śledził dalszy rozwój projektu.
mk20336
Has thanked: 124 times
Been thanked: 516 times
Kontakt:

Re: Congress of Vienna (Frank Esparrago)

Post autor: mk20336 »

Congress of Vienna | Unboxing & Overview

Prezentujemy dzisiaj Congress of Vienna, kolejną odsłonę w serii GMT "Great Statesmen". Skupiamy się na komponentach i ogólnym omówieniu gry, więcej materiałów wkrótce. Zapraszam!

LINK: Congress of Vienna | Unboxing & Overview

Obrazek
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
ODPOWIEDZ