Klejenie połamanych figurek. Jak działać?
-
- Has thanked: 11 times
Klejenie połamanych figurek. Jak działać?
Witam wszystkich, mam poważny problem z uratowaniem pomalowanej figurki do gry Blood Rage. Znajomy upuścił Fire Giant'a tak niefortunnie, że ułamała mu się górna część maski/korony. Dziś w sklepie modelarskim zakupiłem zachwalany przez sprzedawcę polski klej typu super thin. Pan powiedział, że wystarczy posmarować jedną część, przyłożyć drugą na minutę i powinno idealnie zadziałać. Nie chciałem korzystać z super glue, bo słyszałem, że nie trzyma tak dobrze jak super thin i zostawia brzydkie ślady. Niestety po delikatnym machnięciu pędzelkiem i przylożeniu elementu na minutę, cześć nadal odpadała. Posmarowałem, więc jeszcze raz dokładnie i trzymałem 20 min i nadal nic. Potem 30 min i nadal nic. Czy to możliwe, że ten klej super thin nie działa na te figurki? Co robić, żeby sklejenie było porządne i trwałe a jednocześnie nie zniszczyło figurki? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Bo w internecie nie znalazłem za dużo.
Re: Klejenie połamanych figurek. Jak działać?
Jeśli zwykły klej do modeli nie działa to wypróbuj Kropelkę najlepiej żel bo jest gęstszy ale trzeba uważać by posmarować go w miejscu gdzie elementy będą się stykały bo jak ubrudzisz figurkę lub cokolwiek innego to już tego nie wyczyścisz. Przykleja błyskawicznie.
(S)Ghost Stories z dodatkiem Black secret, Pan tu nie stał.
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Klej typu superglue (cyjanoakrylowy), czy "klej do plastiku"? bo klej do plastiku działa tylko na niektóre rodzaje plastiku i na ten z BR prawdopodobnie nie, w takim razie pozostaje Kropelka lub inny superglue albo opcja dla hardkorów czyli pinowanie + epoksyd.LeszekRzezimieszek pisze: ↑28 sty 2020, 23:57Czy to możliwe, że ten klej super thin nie działa na te figurki?
- awawa
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 38 times
3 minutowe epoksy w niewielkich ilosciach zawsze działa i nie trzeba eksperymentować z rożnymi środkami, których kolejne warstwy zostawią po sobie pamiątki ani też doktoryzować się, aby rozpoznać rodzaj materiału (i dobrać specjalistyczny klej często droższy od epoksa 2-3 krotnie i niekoniecznie bardziej wytrzymały). Pin na ogół też jest zbędny przy szybko działającym kleju.
Granie na Bemowie
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Sorry ale nie mam habilitacji z rozpoznawania epoksówawawa pisze: ↑29 sty 2020, 02:03 3 minutowe epoksy w niewielkich ilosciach zawsze działa i nie trzeba eksperymentować z rożnymi środkami, których kolejne warstwy zostawią po sobie pamiątki ani też doktoryzować się, aby rozpoznać rodzaj materiału (i dobrać specjalistyczny klej często droższy od epoksa 2-3 krotnie i niekoniecznie bardziej wytrzymały). Pin na ogół też jest zbędny przy szybko działającym kleju.

-
Na stronie napisali tylko, że to klej do plastiku. Zakładam, że to nie cyjanoakryl http://www.modelmania.com.pl/product_in ... _id=115519 Dzięki za podezucenie podpowiedzi, nie znałem tych epoksów, chciałbym spróbować, ale może to nie jest takie proste i skończy się na kropelce.
- awawa
Akurat ten klej to nigdy niczego mi nie skleił, ale może miałem po prostu pecha i zawsze trafiałem na coś innego niż polistyren w planszowkowych figurkach ;) Kropelka nie jest zła choć ja z niej zrezygnowałem gdyż po jakimś czasie zaczynały mi odpadać figurki od podstawek. Teraz używam w zasadzie Wamod OD08 przy składaniu figurek, sporadycznie kropelki i epoksy w trudnych przypadkach (podstawka do figurki z innego materiału). Co do epoksy to wystarczy globus z auchan za 10zł: po 3 minutach zaczyna się utwardzać, po ok 15-20 minutach element zwykle nie potrzebuje już podparcia a po 2 godzinach jak dla mnie jest już finalnie sklejone i zabezpieczone. Ze wzgledu na szybkość w zasadzie nie rozlewa się i nie spływa, chyba że go przedawkujemy.
Granie na Bemowie
Epoksy nie zawsze zadziała. Zależy od kompozycji. W przypadku klejów epoksydowych metalicznych połączenie będzie zbyt sztywne w stosunku do tworzywa i zacznie szybko pękac i kruszyć się.awawa pisze: ↑29 sty 2020, 02:03 3 minutowe epoksy w niewielkich ilosciach zawsze działa i nie trzeba eksperymentować z rożnymi środkami, których kolejne warstwy zostawią po sobie pamiątki ani też doktoryzować się, aby rozpoznać rodzaj materiału (i dobrać specjalistyczny klej często droższy od epoksa 2-3 krotnie i niekoniecznie bardziej wytrzymały). Pin na ogół też jest zbędny przy szybko działającym kleju.
Celem rozpoznania tworzywa ludzie korzystają ze spektometrii w podczerwieni, prób płomieniowych, analizy rozpuszczalności i inych a Ty twierdzisz, że to prosta sprawa ?
Osobiście uważam, że klej epoksydowy jest średnim rozwiązaniem do klejenia figurek. Prawda, że nie trzeba pinować. Owszem zgadzam się, że klej odpowiednio sztywny dobrze połączy i jest tańszy niż specjalistyczne, ale trzeba pamiętać, że klej epoksydowy potrzebuje szczeliny żeby dobrze związać. W przypadku figurek ta szczelina będzie mocno widoczna i całkiem nieestetyczna (chyba, że później się zamaluje). Jeśli spróbujesz mocniej ścisnąć to klej wypłynie a jkość połączenie na dłuższą metę pozostawi wiele do życzenia.
Klej cyjanoakrylowy nie potrzebuje w ogóle szczeliny. Im mniejsza warstwa kleju tym lepiej połączy. Połączenie jest bardzo estetyczny i wręcz niezauważalne. Spróbuj mimo wszystko rozpoznać co to za tworzywo. Metodą flotacyjną możesz wrzucić figurkę (o ile niemalowana) do pojemnika z wodą. Jeśli wypłynie na powierzchnie to na 99% jest to polietylen albo polipropylen. Jeśli to PP albo PE to możesz uzyć np. Technicqll X-935. Nie jest drogi, w miarę łatwo dostępny i szybko działający. Oczywiście musisz pamiętać, że powierzchnia musi być idealnie odtłuszczona. Oczywiście stosuj razem z aktywatorem.
-
Spróbuję sposobu z wodą. Jedyne przypuszczenie co do materiału mam takie, że na niektórych angielskojęzycznych forach pojawia się informacja, że CMON w większości produkuje figurki z PVC.
- awawa
W przypadku figurek do planszówek zawsze działał a jesli są wyjątki poza plastikowym-planszowkowym światem to raczej to zbędne dywagacje, które akurat tutaj się nie przydadzą. Połączenie jest w miarę elastyczne chyba że zastosujemy przeterminowany klej lub źle wymieszamy proporcje (albo będziemy go próbować nanosić mieszadełkiem na którym został akurat głównie 1 składnik). Jak damy go za dużo to oczywiście będzie się wylewał o czym ostrzegałem - jak już koniecznie chcemy mieć pewność że nie wyleje się poza to należy wyżłobić niewielki otwór w którym zgromadzi sie nadmiar. Po eksperymentach z rożnymi innymi klejami jeśli nie zadziałają to dopiero będziemy mieli nieestetyczną szczelinę. A przy nieregularnych powierzchniach przy złamaniach w zasadzie nie sposób tego doczyścić. Największe niebezpieczeństwo tego epoxy to szybki czas działania i jeśli przeszarżujemy i będziemy próbowali nakładać go po tych ~3 minutach to zacznie się nitkować co może uszkodzić figurke jeśli taka nitka opadnie na nią. To już bardziej cyjanoakryl z czasem kruszeje, wystarczy poczytać narzekania ludzi przy klasykach z GW. U mnie już po roku musiałem poprawiać kilka figurek z SoB a końcu oderwałem je od podstawek (bardzo lekko już trzymały) i poprawiłem już innym klejem.
Granie na Bemowie
-
Czy chodzi o taki globus? Ten nie cyjanoakrylowy tylko poliuretanowy i bezaktywacyjny?awawa pisze: ↑29 sty 2020, 09:28 Kropelka nie jest zła choć ja z niej zrezygnowałem gdyż po jakimś czasie zaczynały mi odpadać figurki od podstawek. Teraz używam w zasadzie Wamod OD08 przy składaniu figurek, sporadycznie kropelki i epoksy w trudnych przypadkach (podstawka do figurki z innego materiału). Co do epoksy to wystarczy globus z auchan za 10zł: po 3 minutach zaczyna się utwardzać, po ok 15-20 minutach element zwykle nie potrzebuje już podparcia a po 2 godzinach jak dla mnie jest już finalnie sklejone i zabezpieczone. Ze wzgledu na szybkość w zasadzie nie rozlewa się i nie spływa, chyba że go przedawkujemy.
https://www.interglobus.net.pl/pl/produ ... 1982125229
Sprawdziłem metodą z wodą na innej figurce z BR niepomalowanej i figurka tonie. Zatem nie jest to ani PP ani PE. Wcześniej klej do polostyrenu nie zadziałał, więc zostaje co innego.
-
Sklejone epoksydowym w końcu. Związał nieźle i nie zabrudził. Zostały drobne szczeliny po dwóch stronach. Czy można to spokojnie akrylowymi pacnąć? Albo może delikatnie jakąś masą wypełnić?
- awawa
Najbezpieczniejszy to green stuff w płynie jeśli to niewielka szczelina (nawet wtedy kilka warstw może być niezbędnych) albo w postaci dwuskładnikowej masy jeśli większa. Są inne np: podstawowa Tamiya lub vallejo putty ale w zależności od rodzaju ta pierwsza żre trochę plastik a ta druga szybko wysycha i dość mocno się kurczy.
Granie na Bemowie
- ShapooBah
- Has thanked: 385 times
- Been thanked: 230 times
Kiedyś miałem ułamaną figurkę z Rising sun, i zasięgając opinii wieloletnich specjalistów, gościa ze sklepu z bitewniakami oraz samego Portalu, wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że kropelka będzie najlepszą opcją.
-
- Has thanked: 1391 times
- Been thanked: 1672 times