Właśnie dotarła do mnie mata do gry Twilight Struggle o wymiarach 55,7 x 86,1 cm, na podstawie grafiki "by KoTdeSigN (2015 remastering version)", w polskiej edycji i tłumaczeniu przez "Sir_Yaro" (plik dostępny na BGG).
Plansza w formie maty jest wykonana z lateksu, dobrze leży na stole, nie ślizga się oraz łatwo się prostuje po rozwinięciu. Dodatkowo obustronny nadruk pozwala za każdym razem zwijać w drugą stronę, co jest ułatwieniem przy rozwijaniu/zwijaniu maty i jej rozprostowywaniu raz na jedną, raz na drugą stronę, (a także, jeżeli uszkodzę jedną stronę, mam jeszcze drugą).
Wydruk jest bardzo wyraźny, ostry, kolory są żywe (może jedynie do dopracowania przez drukarnię byłyby w przyszłości odcienie czerwonego, obszar ZSRR z pliku i z maty różnią się głębią barw - dla mnie osobiście: może być).
W porównaniu do standardowej planszy (posiadam akurat III wyd. gry, z "trójwymiarowym", niezamierzonym przez Wydawcę odwzorowaniem płaszczyzny politycznej mapy świata) mata - plansza stanowi kolosalną różnicę. Zmienione grafiki, układ torów, kolorystyka dodają tej grze w moim odczuciu jeszcze więcej na "+".
Mam tylko nadzieję, że również trwałość maty będzie na tak dobrym poziomie - czas pokaże.
Poniżej kilka przykładowych zdjęć planszy/maty.
Pozdrawiam,
Maciek
Dla porównania kolorów: zdj. całej planszy zrobione przy świetle żarówkowym (sztucznym) i dziennym:

Fragment "prawej" i "lewej" strony maty:

Zdjęcia poniżej zrobione przy świetle żarówkowym (sztucznym):

Dla porównania: mata z grafiką mapy fanowskiej i oryginalna plansza (III edycja wyd. Bard):