AntBehindLeaf pisze: ↑05 lut 2021, 22:50edit; ale jeszcze jedno pytanie - czy robiąc trade surowców, zawsze musi to być jeden surowiec w drugi, czy np można 2 nauki 1 części statków za 1 złoto, jak mam trade 3 do 1 ? wydaje mi się że tylko 3:1 i nie można rozbijać surowców którymi się płaci za trade
Dobre pytanie. Polskie reguły tego nie określają ("Wartość Handlu wyznacza ile musicie Zapłacić
Zasobów, aby uzyskać Zasób innego rodzaju"), natomiast angielskie wyraźnie to zaznaczają ("you may Pay the number of
one Resource indicated by the Trade Value, to gain one Resource of any other kind"). Podkreślenie moje.
AntBehindLeaf pisze: ↑05 lut 2021, 22:50
Chodziło mi o to, że jak walczysz ze Starożytnymi/Strażnikami to oni atakują najpierw to co mogą zabić, a jak nie mogą zabić to atakują od najsilniejszego statku do najsłabszego. Czyli Drednot, Krążek, Myśliwiec. I chodziło mi w tej hierarchi gdzie by była baza. Ale wiadomo, że baza nie zaatakuje więc pytanie czysto teoretyczne

Czysto teoretycznie są warte tyle reputacji i tyle zasobów co Myśliwce, ale to dlatego, że nie mogą się ruszać, więc ma to niewielkie znaczenie przy rozpatrywaniu przydatności w walce. Poniżej wycinek z instrukcji drugiego dodatku do 1-szej edycji (na potrzeby Pyxis i Anomalii), który może zaspokoić ciekawość:
Ship Size pisze:The amount of Ship Part slots on the Ship blueprint determines how big the Ship is. This is needed when assigning the Anomalies' dice in combat. The order from biggest to smallest is:
Deathmoon
Dreadnought
Cruiser
Starbase
Interceptor
Orbital (exiles)