Czy moge uzyc tarczy w tym wypadku?
Czy skoro to ostatnia polozona karta, to znaczy, ze zamknalem klucz?

Tak to rozumiem, że zamknąłeś klucz tym dobraniem dodatkowej karty i możesz skorzystać z tarczy, w efekcie nie tracisz tej karty i masz 3 dodatkowe kosteczki w następnej rundzie.
Energia nie może być wyższa niż poziom zdrowia...chyba, że grasz z ułatwieniem i nie korzystasz z ogranicznika zdrowia.
Jeśli kiedykolwiek masz grozę powyżej zdrowia to grasz z zasadami paniki od tego momentu.
Fajnie by było jakbyś wrzucił w spoilerze zdjęcie tych kart, bo nie wydaje mi się żeby każdemu się chciało grzebać w pudle
ehh powyciągałem wszystko z pudła ustawiłem jak trzeba i mnie OLŚNIŁOgrzeslaw90 pisze: ↑10 sie 2020, 11:52Fajnie by było jakbyś wrzucił w spoilerze zdjęcie tych kart, bo nie wydaje mi się żeby każdemu się chciało grzebać w pudle![]()
1. Powinno być ponumerowane. Jeśli dostajesz część 1 to zaznaczasz kratkę z numerem 1. Jeśli nie ma numerów to błąd, bo w angielskiej wersji arkusza jestGolfang pisze: ↑12 sie 2020, 11:47 no i zacząłem grać... na samym początku mam problem z interpretacją pewnego nr skryptu - aby nie robić spoilerów zapytam tylko o problematyczny fragment:
'każdy członek rużyna otrzymuje 1 PD i 2 Kosztowności oraz część 1 statusu "Ukryte Skarby"...'
Problemem jest "część 1 statusu "Ukryte Skarby". Na karcie zapisu mamy 8 kratek dla statusu UKRYTE SKARBY. Otrzymuję 1 całą kratkę? Czy tylko część tej pierwszej kratki - np mam zaznaczyć tylko połowę kratki tylko / zamiast X?
Dodatkowe pytanie jak się zyskuje punkty magii? Gram Arev - startuję posiadając 1 punkt - ale nie wiem czy muszę go strasznie oszczędzać czy będę go odzyskiwał?
Też mam z tym problem. Mało PD a poziom trudności walk i dyplomacji rośnie dosyć szybko.
Ja to rozumiem tak, że jak jest mowa o 1, to zakreślam kratkę z numerem 1 a jak trzeba zakreślić np. 4, to zakreślam kratkę z tym numerem. Pomiędzy zakreślonymi kratkami mogą pozostać niezakreślone. Tak mi się wydaje i tak robię.
Tak właśnie to działa.
Szczerze to nigdy o tym nie myślałam i nie pamiętam, żeby była jakaś zasada, która tego zabrania.
Gdy zakończysz pierwszy etap zostawiasz wszystkie zagrane karty, licznik wraca na szare pole a ty dobierasz kartę i rozpoczynasz zagrywanie kart ponownie.woytas pisze: ↑12 sie 2020, 14:14 Mam też wątpliwości, czy dobrze rozgrywam Dyplomację. Czy jeśli na karcie Dyplomacji są dwa etapy to po wygraniu pierwszego zostawiam wczesniej zagrane karty czy je ściągam? Czy gdy zaczynam drugi etap, to zaczynam go z kartami, które pozostały mi na ręcę po pierwszym etapie czy dobieram 3 nowe, jak na początku Dyplomacji?
Tylko na początku Dyplomacji.
taknanautzin pisze: ↑12 sie 2020, 11:44 Pierwszy rozdział za mną i kilka pytań powstało:
1. Czy jeśli dziennik każe mi zakreślić status X poziom 2 to mogę to zrobić pomimo, że wcześniej nie miałem poziomu 1? Czy wtedy ewentualnie zakreślajac 2 poziom zakreślam też wcześniejsze, w tym wypadku 1 czy zostawiam bez zakreślania?
ale czasami jest tak, że jak odrzucasz kartę (wskutek tej ikonki z przeciętą kartą) to dzieje się coś złego. Jakieś obrażenia albo strata punktów walki. Nie analizuj. Wyjdzie w praniu.
Źle grasz
tak. Nawet musisz!
Nie. Chyba, że wykupiłeś odpowiednią umiejętność.
zostawiasz
zostaje co było na ręku. Wygranie jednego etapu powoduje koniec tury - ale bez ataku przeciwnika (czyli bez odpowiedzi z jego strony). Patrząc inaczej: grasz dwie swoje tury pod rząd. Oczywiście ciągnąc na koniec pierwszej kartę (czy więcej kart jak masz odpowiednią zdolność).
ja bym powiedział, że tylko raz, na samym początku. Dyplomacja = spotkanie. Tematycznie - cały czas dyplomujesz z tym samym przeciwnikiem - więc bonus dostajesz raz, na samym początku. Wiesz jak to jest, pierwsze wrażenie (zdobiona zbroja
Właśnie ukończyłem 1wszy rozdział - gram SOLO (jedna postać). W sumie aktualnie po zakończeniu 1wszego rozdziału miałem 12 PD (6 wydałem wcześniej, a teraz mam kolejne 6). Sądzę że za mało szukasz. nawet magii udało mi się 2 pkt znaleźć...