Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Witam, jako że ostatni raz w Talismana grałem ćwierć wieku temu to mam pytanko, czy każdy gracz powinien umieć czytać czy wystarczy jedna czytająca (prowadząca) osoba? No i zastanawiam się też czy po prostu dla 6-7 latka można już próbować z tą grą czy to jeszcze za wcześnie?
(jakby co to tak, pamiętam że to taki chińczyk w świecie fantasy, ale bardziej chodzi mi o wciągnięcie dzieci w te klimaty)
Rozpatrzę także ewentualne "zamienniki" tego rodzaju gry - jeśli ktoś ma jakieś propozycje
Ostatnio zmieniony 21 gru 2020, 12:45 przez Retrac, łącznie zmieniany 1 raz.
da się ... jedyne co mi przychodzi do głowy to może karty zaklęć nie powinny być ujawniane... ale myślę, że w grze z dzieckiem to bez znaczenia większego. Ja grałem z moim synem jak nie umiał czytać i bawiliśmy się przednie.
Jeżeli nie musi być to koniecznie Talizman, to klimatycznie dla dzieci:
Magia i Myszy (fantasy w świecie myszy)
Pluszowe Opowieści (o pluszakach)
Karak (nie mam tej gry, ale jest potencjalnie do kupienia dla siostrzeńca jako tańsza przygodówka)
rastula pisze: ↑21 gru 2020, 12:44
da się ... jedyne co mi przychodzi do głowy to może karty zaklęć nie powinny być ujawniane... ale myślę, że w grze z dzieckiem to bez znaczenia większego. Ja grałem z moim synem jak nie umiał czytać i bawiliśmy się przednie.
U mnie było to samo gdy grałem pierwszy raz z moim 6-letnim wtedy synkiem tzn. świetna zabawa mimo kłopotów z zaklęciami (biegał do mamy by mu czytała). Jego komentarz po grze "ale to była przygoda" - bezcenne.
Dużo zależy od tego czy już grał lub czy chce grać w planszówki.
Mój 6-cio latek uważa Talizman za prostą grę (mamy z 5 dodatków), lubi w nią grać i gra całkowicie sam. Czary zna na pamięć po samych obrazkach, więc gramy na zakryte.
Gramy dużo również w trudniejsze tytuły, więc jeśli Twój ma chęci to ogarnie spokojnie.
Nie dyskutuj z trolem, bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Ja mam 5-latkę i nie wiem, jak dużo się u dziecka zmienia przez jeden rok, ale ja nie wchodzę w Talisman, bo myślę, że trwa on za długo, by dziecko w tym wieku wysiedziało przy stole (oczywiście sam to dostosuj do 6-latka, o którym piszesz). Moja córka dużo gra ze mną w gry o różnym poziomie trudności, ale godzina to maks, przez jaki jest wciągnięta (często krócej). Dlatego ostatnio zdecydowałem się na Karak - no i bardzo się podoba. Proste zasady, ale jest klimat i przygoda, a nawet jak smok wyjdzie pod koniec, to i tak nie trwa zbyt długo.
Mój syn do pewnego wieku nie chciał nawet patrzeć na Talizmana bo tam były "caski" (czaski)
W chwili obecnej, mimo że gra w dość zaawansowane tytuły to do Talizmana chętnie zasiada.
Też zastanawiam się nad kupnem. Z tego co widzę wyszło kilka edycji, ostatnia nie jest już wydawana przez Fantasy Flight. Która jest najnowsza? Ta którą dalej wydaje Galakta, choć już nie FF?
Mogłeś to doprecyzować od razu
Domowe zasady sprawdzają się w tej grze aby ją przyspieszyć i urozmaicić. Aż się o to prosi.
Sami z tego czasem korzystamy.
Talizman uważam za świetną grę wprowadzającą w świat fantastyki i gier planszowych. Córkę od kilku lat starałem się powoli zainteresować tematyką i teraz gdy jest w pierwszej klasie szkoły podstawowej coraz bardziej się jej podoba choć wciąż jest jeszcze zbyt mała żeby samodzielnie grać i wykorzystywać umiejętności itp. ( oczywiście gra Wróżką ) Syn lat 4 najbardziej lubi grać Trollem i rozwalać wszystko maczugą . Bardzo podobają mu się również "żabki" .
Gribbler pisze: ↑25 gru 2020, 20:41
Też zastanawiam się nad kupnem. Z tego co widzę wyszło kilka edycji, ostatnia nie jest już wydawana przez Fantasy Flight. Która jest najnowsza? Ta którą dalej wydaje Galakta, choć już nie FF?
Najnowszą jest ta którą wydaje galakta. FF Już dawno do niej straciła prawa.
(S)Ghost Stories z dodatkiem Black secret, Pan tu nie stał.