Szukam gry planszowej najlepiej w świecie fantasy z mechanikami typowymi dla RPG, rozwój bohatera itp.
Najważniejsze, żeby gra posiadała dobry wariant solo. Zwykle w 80% gram solo a w 20% gram z żoną, tak więc ważniejsze żeby wariant solo był Ok. Druga ważna sprawa, jako że planszówki to także sposób dla mnie żeby wieczorami nie gapić się w ekran to najlepiej żeby wariant solo był bez wspomagacza w stylu aplikacja na telefon. Tak więc rozumiem, że Descent z miejsca odpada?
W planszówkach jestem raczej początkujący, ale nie lubię gier zbyt łatwych. Na koncie mam typowe euro, 7 cudów, Smallworld, Catan plus Neuroshima, Summoner Wars.
Obecnie zagrywam w Zombicide Czarna Plaga i jestem zachwycony, planuje już zakup dodatków. Uwielbiam prowadzić 6 bohaterów

Zrobiłem drobny research i zaciekawiły mnie tytuły:
1. Runebound 3ed z dodatkiem Nierozerwalne Więzi.
2. Sword and Sorcery
3. Gloomhaven
4. Mage Knight
Plus niby inny klimat ale wyglądają Ok:
5. Nemesis
6. Horror w Arkham
Czytałem recenzje i wiem, że Runebound z tych wszystkich gier jest chyba najłatwiejszy? Mage Knight to już waga super ciężka. Pytanie, czy pominąć gry łatwiejsze jak Runebound i od razu skoczyć na głęboką wodę jak Mage Knight i Sword and Sorcery? Podejrzewam, że gdy zagram w te tytuły to do łatwych gier jak Runebound już nie wrócę?
Oczywiście, dla mnie 50% fanu z gry to malowanie figurek, tak więc fajne i ciekawe figurki to duży plus dla gry.
I jeszcze takie zboczenie, że lubię czytać instrukcje i poznawać zasady

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam